Navar tu sa ti podarilo ,,trošku uletel" . Methylalkohol sa neuvádza v %/L ale v g/L aa-čka (aa = absolutný alkohol) . To ,,bezpečné" množstvo ktoré tu uvádzaš je už na ,,Braillovo písmo". Ten ,,recept" k rýchlej analýze ,,domoviny" je správni . PepeNAVAR píše:...Jinak všechny mohu upozornit že cca 10% M v lihu je ještě odbouratelné játrem neb M se na líh váže, samotný M je prudký jed . Běžné komerční výrobyky mají okolo 2% M. Dobře udělané domácí produkty 0,01.....
Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Alkohol
Re: testy
Dobrý karbaník vie , že aj oko je možné prebiť .
-
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 1739
- Registrován: stř 16 dub 2008 10:00
- Dal: 37 poděkování
- Dostal: 262 poděkování
Re: testy
Jo jasně, já lítám pořád, ale děkuji za reakci. Nejsem chemik kovaný, bunsenovým kahanem kalenýpepe píše:Navar tu sa ti podarilo ,,trošku uletel" . Methylalkohol sa neuvádza v %/L ale v g/L aa-čka (aa = absolutný alkohol) . To ,,bezpečné" množstvo ktoré tu uvádzaš je už na ,,Braillovo písmo". Ten ,,recept" k rýchlej analýze ,,domoviny" je správni . PepeNAVAR píše:...Jinak všechny mohu upozornit že cca 10% M v lihu je ještě odbouratelné játrem neb M se na líh váže, samotný M je prudký jed . Běžné komerční výrobyky mají okolo 2% M. Dobře udělané domácí produkty 0,01.....
Buď je koncentrace vztažena k objemu a nebo k hmotnosti obsaženého alkoholu. 1-2% je v běžných komerčních destilátech jestli to byla hmotnostní a nebo objemová koncentrace to nevím. V extrémech různých destilátů polské provinience to může být mnohem více. Správný polský „Lešek“ se nebojí prodat cokoliv. Jejich oblibou je z alkoholu pančovanýho chlornanany dělat různé likéry typu jablko a jiné pobliony, on se totiž takhle nepozná líh denaturovaný chlórem. Takový spirit s akrivovaným MMS Jedna láhev echt berentzenu a játra jdou do kytek.
Je tedy fakt že 10% M v E bych si nelíznul vypít.
Pokud se podíváš do knihy průmyslová toxikologie, tak tam by měla být uvedena kritická hranice Methylakoholu v ethylakoholu. Je tam i první pomoc kdy by se po požití metylalkoholu nemělo nic vážného stát. Tzn. podání velkého množství 40% lihu, (2dl), jednoduchého cukru a nechodit na slunce. Methylakohol se střebává do krve kde se mění na acetaldehyd, poutuje do oka kde se hromadí a vlivem UV záření se mění v oku na formaldehyd který oko rozleptá zevnitř. Vyhlídky tedy nic moc. Byl dokonce zaregistrován i případ otravy při dlouhodobé expozici výpary Methalalkoholu (12h koncentrace 20000ppm). Na oslepnutí stačí 10-20ml na smrt 50ml methyalkoholu.
Ten recept k rychlé analýze domoviny je zajisté správně napsán ale nefunguje v případě použití čistých chemikálií, za tím si vcelku stojím . Tam musí být Methalakohol spojen s jiným alkoholem, napadají mne různé nízkovroucí alkoholy (acetaldehyd atd). Jediná možnost je to odzkoušet na originál košer úkapu.
Jinak si dokážu představit jak recepr funguje. "Hele Franto kápni to tam (Manganistan draselný)" Jo vole vidíš nic se neodbarvilo, já ti říkal že je dobře vypálená, tak to tam kopni"...
Další věc je ta že M tuším vzniká kvašením pektinů a dřevitých částí ovoce (pecky), někde jsou tabulky které ovoce dá tolik a tolik methylakoholu, tuším že maxim jsou 2-3%. V sumárním množství destilátu by to nemělo vadit, první nedočkavci kteří si dají úkap většinou slepnou a nebo umírají.
Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
,,M".
Navar i keď v téjto oblasti potravinárskéj chémie som ,,viac ako doma" prestovšetko budiš , nech je po tvojom . Z mojéj strani na rýchlu ,,orientáciu" doporučujem vyhnúť sa konzumácijí ,,tvrdých" domácich alk.nápojov s citelne ..mandlovou" príchuťou . Je to chuť ktorá je typická pre metylalkohol v ,,nadbytku". Pre zaujímavosť uvediem , v odrodových pálenkách (jadroviny , kôstkovyny) je metylalkohol braní ako ,,dôkaz pravosti" . V preklade to znamená asi tolko , že produkt (jeho ,,časť") ktorý ho obsahuje je pravý tj. prešiel kvasným procesom a nie je len ,,mixom" v patričnom pomere z pot.liehu , vody , esencie alebo tresti a pot.farbíva . Pepe
Dobrý karbaník vie , že aj oko je možné prebiť .
-
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 1739
- Registrován: stř 16 dub 2008 10:00
- Dal: 37 poděkování
- Dostal: 262 poděkování
Re: ,,M".
No vida zase jsem o něco chytřejší Methylakohol jako důkaz pravosti je dobrá finta. Akorát jsem vždycky myslel že mandlová příchuť je dána kyanidovými skupinami při kvašení pecek (meruňky, broskve). Tresťovku nepoznají jenom "pražáci" i patoky jako R. Jelínek viděly švestky jenom z ponorky a ještě byla kalná voda.pepe píše:Navar i keď v téjto oblasti potravinárskéj chémie som ,,viac ako doma" prestovšetko budiš , nech je po tvojom . Z mojéj strani na rýchlu ,,orientáciu" doporučujem vyhnúť sa konzumácijí ,,tvrdých" domácich alk.nápojov s citelne ..mandlovou" príchuťou . Je to chuť ktorá je typická pre metylalkohol v ,,nadbytku". Pre zaujímavosť uvediem , v odrodových pálenkách (jadroviny , kôstkovyny) je metylalkohol braní ako ,,dôkaz pravosti" . V preklade to znamená asi tolko , že produkt (jeho ,,časť") ktorý ho obsahuje je pravý tj. prešiel kvasným procesom a nie je len ,,mixom" v patričnom pomere z pot.liehu , vody , esencie alebo tresti a pot.farbíva . Pepe
Tuším že v malém množství je methyalkohol přidáván do některých druhů whisky aby měly jemnější chuť.
Jinak pořád mi vrtá hlavou ta analýza a jak jsem řekl na čistý methyl nefunguje, ale možná je právě chyba v čistotě a koncentraci. Já blbec použil na test 100% methylalkohol a 100% to byla možná chyba. Normální destilát má 50-70%.
Pro odlehčení dávám níže úryvek z knihy od Feynmena čemu všemu je výzkumník nucen se vystavit aby na něco přišel.
Měj se a díky
Chyby jiného druhu jsou spíše charakteristické pro védu na
špatné úrovni. Když jsem byl na Cornellu, bavil jsem se často
s lidmi z katedry psychologie. Jedna studentka mi řekla, že chce
udělat asi takovýhle pokus: bylo zjištěno, že za jistých podmínek
X dělaly krysy cosi, říkejme tomu A. Zajímalo ji, jestli, když změní
podmínky na Y, budou pořád ještě dělat A. Takže navrhovala,
že provede pokus za podmínek Y a uvidí, jestli krysy budou dál
dělat A.
Vysvětlil jsem jí, že je nutné, aby ve své laboratoři nejprve zopakovala
původní experiment - pozorovat za podmínek X, aby
zjistila, jestli také dostane A, a pak změnit X na Y a pozorovat,
jestli se změní A. Potom bude vědět, že jde skutečně o změnu
vzhledem k tomu experimentu, který myslí.
Tenhle nový nápad se jí velice zalíbil a šla za svým profesorem.
A jeho odpověď zněla: Ne, tohle nedělejte, protože, ten experiment
už byl provedený a marnila byste čas. Tohle bylo někdy
kolem roku 1947 a zdá se mi, že tak se tehdy všeobecné uvažovalo:
nepokoušet se opakovat psychologické experimenty a jenom
měnit podmínky a pozorovat, co se stane.
Dneska existuje určité nebezpečí, že se něco podobného bude
dít i v renomovaném fyzikálním oboru. Byl jsem šokován, když
jsem se doslechl o experimentu prováděném na velkém urychlovači
v National Accelerator Laboratory (NAL), při němž kdosi
měřil s deuteriem. Aby mohl srovnat své výsledky na těžkém vodíku
s tím, jak by to mohlo dopadnout na lehkém vodíku, musel
použít výsledků někoho jiného, kdo měřil na jiné aparatuře s lehkým
vodíkem. Když se ho ptali proč, řekl, že nemůže dostat čas
pro experiment s lehkým vodíkem (je tak málo času a aparatura je
tak drahá), protože by to nepřineslo žádný nový výsledek. Takže
lidé, kteří mají na starosti NAL, jsou tak žádostiví nových výsledků,
aby mohli žádat více peněz a udrželi urychlovač v chodu, že -
možná - znehodnocují cenu samých experimentů, které jsou
vlastně jediným cílem laboratoří NAL. Pro tamní experimentátory
je často těžké dokončit práci tak, jak to vyžaduje jejich vědecké
svědomí.
Všechny psychologické pokusy ale takhle nevypadají. Například
existuje spousta experimentů, v nichž krysy pobíhají nejrůznějšími
bludišti a tak dále. Jejich výsledky nejsou příliš jasné, ale
v roce 1937 jakýsi Young provedl jeden velice zajímavý. Měl
dlouhou chodbu s dvířky podél jedné strany, kudy vcházely krysy,
a dvířky podél druhé strany, za nimiž byla potrava. Chtěl zjistit,
zda se mu podaří vycvičit krysy tak, aby šly do třetích dvířek
od těch, kterými vešly, ať už ty byly kdekoliv. Kdepak! Krysy šly
okamžitě k těm dvírkám, za nimiž byla potrava při předchozím
pokusu.
Šlo o to, jak krysy mohly poznat, že tohle jsou ta předchozí
dvířka, když chodbička byla tak pečlivě vyrobena, všechna dvířka
od sebe stejné daleko. Zřejmé na těch jedněch bylo něco, co je
odlišovalo od ostatních dvířek. Tak všechna dvířka velice pečlivě
natřel, aby zpředu vypadala naprosto stejné. Krysy ty dveře stejně
poznaly. Pak ho napadlo, že krysy možná cítí potravu, a tak
použil různé chemikálie, aby vůni při každém pokusu pozměnil.
Krysy dveře poznaly zase. Uvědomil si, že je možná krysy dokážou
poznat podle osvětlení a věcí v laboratoři, jako lidé používající
běžné smysly. Tak chodbičku zakryl, ale krysy ty staré dveře
stejně poznávaly.
Nakonec zjistil, že je dokázaly poznat podle zvuku podlahy, po
níž běžely. A zabránit tomu mohl jedině tím, že chodbičku umístil
do písku. Postupně vyloučil všechny důvody a nakonec dokázal
krysy oklamat, takže se musely naučit jít do těch třetích dveří.
Když libovolné ze svých opatření zrušil, krysy dokázaly staré
dveře poznat.
Z vědeckého hlediska to byl prvotřídní experiment. Je to pokus,
který vnáší do experimentů s krysami smysl, protože odhaluje
orientační vodítka, která krysa skutečně používá - a ne ta,
o nichž se domníváme, že je používá. A je to pokus, který přesně
vypovídá, jaké podmínky musíte vytvořit, když jste pečliví a chcete
při experimentu s krysami vyloučit všechny vedlejší vlivy.
Zajímalo mě, jak se výzkum v tomhle směru vyvíjel dál. Následující
experiment a další po něm se vůbec o Youngovi nezmiňovaly.
Ignorovaly všechna jeho kritéria, umístění chodbičky do
písku a všechnu nutnou opatrnost. Prostě rovnou pokračovaly
starým známým způsobem s běhajícími krysami a významným
Youngovým objevům nevěnovaly pozornost. Jeho články se necitují,
protože o krysách nic neobjevil. Ve skutečnosti objevil všechno,
co musíte udělat, abyste o krysách něco objevili. Ale pro kargokultickou
vědu je charakteristické, že takovým experimentům
nevěnuje pozornost.
Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
Re: ,,M".
(1) Súhlasím s týmto názorom , kyanidové skupiny majú tiež ,,mandlovú príchuť" . No v prípade prebytku ,,M", až príliš často ,,zdanie klame" . Ak sa vie ako na to (analýza produktu) , tak v záujme vlastného zdravia je lepšie si informácie o konzumovanom produkte overovať ako im hneď dôverovať . (2) Pokusi a to nie len ,,tohto druhu" mám už dávno za sebou a vedz že nie len s krisami . PepeNAVAR píše:... (1) Akorát jsem vždycky myslel že mandlová příchuť je dána kyanidovými skupinami při kvašení pecek (meruňky, broskve)... ...(2) Jedna studentka mi řekla, že chce
udělat asi takovýhle pokus...
Naposledy upravil(a) pepe dne čtv 20 srp 2009 21:09, celkem upraveno 1 x.
Dobrý karbaník vie , že aj oko je možné prebiť .
-
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 257
- Registrován: úte 21 lis 2006 11:01
- Bydliště: Jižní čechy
- Dostal: 7 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Tekuté ovoce 1947
Přidávám další publikaci pro milovníky lahodných moků, tentokrát řečeno slovy klasika „zcela lihu prostých“.
Vyšší kvalita je opět na: http://www.edisk.cz/stahnout-soubor/108 ... .85MB.html
Vyšší kvalita je opět na: http://www.edisk.cz/stahnout-soubor/108 ... .85MB.html
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Chemický rozbor
Dobrý den, nechá se někde udělat chemický rozbor pálenky? Jde mi o zjištění množství metylalkoholu v destilátu. děkuji za odpověd
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 29
- Registrován: sob 28 říj 2006 16:19
- Dal: 1 poděkování
rozbor pálenky
ahoj karle, s"mírným" zpožděním jsem se dopracoval k Tvému dotazu na téma rozbor pálenky.Těžko mohu posoudit zda jsi dostal nějakou odpověd či jinou informaci odněkud jinud a zda to je ještě aktuální,ale předávám zkušenost a informaci,kterou jsem obdržel "svého "času.Od starších "paličů"je toto sdělení.Zapal si cigaretu nebo doutník-ček dle vlastní chuti a výběru.Až bude dobře hořet dej si šluka vydechni a opatrně se napij zkoumaného"produktu,lektvaru" či jak to nazveš ,vypláchni si tím ústní dutinu(dršťku,hubu nebo jaký název Ti vyhovuje) a zatím vyplivni.Chvíli posečkej a zkoumej své chuťové vjemy.Pokud budeš mít v ústní dutině(nebo jak jsi to pojmenoval podle předchozího vzoru) sladko ať více nebo méně tak to vzdej a přidej další destilaci s vyšším nebo účinějším stupněm deflegmace a důslednějším oddělením úkapu(předku) od středu.Načaté cigáro a pod. pak klidně zahoď(dokuř podle naturelu).Nechtěj po mně abych Ti zdůvodnil jak a proč to funguje-nevím to.Mám však opakovaně natrénovano,že následná kontrola u soukromého kontaktu v laborce vždy potvrdila správnost této původní jednoduché zkoušky."všechno dobré" Hubert
- poota
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 5830
- Registrován: stř 26 zář 2007 22:23
- Bydliště: Praha
- Dal: 1692 poděkování
- Dostal: 2418 poděkování
Re: rozbor pálenky
Dá se na to jít i s druhé strany.
Vezmi si víno, pokud možno pravé, chuti dobré. Proti jeho konzumaci nejspíš nebudeš mít nijaké námitky.
Pokud totéž víno předestiluješ, oddělíš z něj úkap a dokap (hlavu a ocas), o kteréžto nepříliš chutné části to původní víno připravíš. Ať již jde o jakékoli látky, v pálence nebudou. To znamená, že pálenka bude "čistší", než to původní víno.
A ještě jinak - metylalkohol je takový oblíbený strašák na ty, kteří nevědí, že jeho výroba prostým kvašením je nejenže nerentabilní, ale téměř nulová.
Zdravím - poota
Vezmi si víno, pokud možno pravé, chuti dobré. Proti jeho konzumaci nejspíš nebudeš mít nijaké námitky.
Pokud totéž víno předestiluješ, oddělíš z něj úkap a dokap (hlavu a ocas), o kteréžto nepříliš chutné části to původní víno připravíš. Ať již jde o jakékoli látky, v pálence nebudou. To znamená, že pálenka bude "čistší", než to původní víno.
A ještě jinak - metylalkohol je takový oblíbený strašák na ty, kteří nevědí, že jeho výroba prostým kvašením je nejenže nerentabilní, ale téměř nulová.
Zdravím - poota
Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
-
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 1739
- Registrován: stř 16 dub 2008 10:00
- Dal: 37 poděkování
- Dostal: 262 poděkování
Re: Chemický rozbor
Pokud je pálenka z ovoce tak tam by nemělo být více jak 3% methylalkoholu v celkovém množství. Pozor pokud však nějaký filuta najímá úkapy s tím že to pak prodá pražákom může být průšvih. A nebo zakamuflovaný námořnický rum 80% z polské produkce.karel12 píše:Dobrý den, nechá se někde udělat chemický rozbor pálenky? Jde mi o zjištění množství metylalkoholu v destilátu. děkuji za odpověd
Methylalkohol vzniká zkvášením dřevitých částí a pektinů tudíž se v běžné kořalce moc nevyskytuje, nejvíce by by tuším v angreštu.
Methylalkohol je prudký jed, ve směsi s lihem však nevadí, váže se a je vylučován játry. Pokud člověk vypije čistý methylalkohol buď umře a nebo oslepne. Vzhledem k metabolismu se methylealkohol mění v krvi na acetaldehyd kde putuje do oka a tam se vlivem UV záření mění na formaldehyd který oko takříkajíc vyžere. Proto se u první pomoci mimo podání 2dl 40%lihu zakrývají i oči.
U pálenky je dobré úkapy a dokapy dobře odejmout a to protože nízkovroucí alkoholy (acetaldehyd) likvidují játra, vysokovroucí alkoholy sice voní a řetízkují ale pokud jich jem moc tak způsobují bolehav.
Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
-
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 2448
- Registrován: pát 25 lis 2005 14:32
- Bydliště: Liberec
- Dal: 471 poděkování
- Dostal: 212 poděkování
-
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 341
- Registrován: úte 03 črc 2007 23:20
- Dostal: 3 poděkování
:)
tam ne .ale jinak s ním nemám problém.už po druhé sem natankoval jen éčko a pořád dobrý.sice ráno tomu trochu pomáhám,že musím šlapat na plyn,ale jak se to trochu zahřeje tak bez problému.já ho kupuju tady u nás na moravě za 23,50Kč.mám tam mnohem víc éčka než benzínu.jak se mě rožlo hladové oko tak sem po ujetí zhruba 20km k pumpě načepoval jen éčko 6litru.ujel sem 100km bez problému.měl sem lehce nad rezervou,tak sem dočepoval 8 litru.a pořád v poho.jen to ráno no.
-
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 2448
- Registrován: pát 25 lis 2005 14:32
- Bydliště: Liberec
- Dal: 471 poděkování
- Dostal: 212 poděkování
)
Já ho bral poprvé a půl na půl s naturálem, mám trochu silnější motor 1,8 16V a zdálo se mi že jede trochu líp, nebo o dost líp?
E85 by měla mít 85% čistého alkoholu a 15% naturálu. Jsem zaslechl že v zimě tam dávají víc benzínu kvůli startům-se mi to ale moc nezdá
E85 by měla mít 85% čistého alkoholu a 15% naturálu. Jsem zaslechl že v zimě tam dávají víc benzínu kvůli startům-se mi to ale moc nezdá
-
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 341
- Registrován: úte 03 črc 2007 23:20
- Dostal: 3 poděkování
-
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 240
- Registrován: sob 02 čer 2012 13:21
- Dal: 49 poděkování
- Dostal: 52 poděkování
Re: Pálení alkoholu
Ahoj všem, pro kvašení je nejlepší použít lihovarské kvasinky. Neni to asi zrejme bezne zboží k sehnání. Vždy jsme si je očkovali na agar a nechali v lednici. Je duležite u kvasů udržet pH do cca 2,1, protože potom mame menší riziko infekcí. Nejmene zkvasitelnych cukrů( u ovoce), mají zrejme hrušky. Tam se muže navýšit výtěžnost enzymatickým štepením. Hrušky vubec jsou oříšek, rády se zvrhávají do butanolového kvašení(smrdí jako fixy).
Pro udržení Ph se používá kys. sírová, protože je levnejší než fosforečná. Ovsem kyselina fosforečná je prospešná pro stavbu bunek. Potom se do kvasu dávají žíviny: dihydrogenfosforecan amonny, mocovina atd......N,P
Lze vyrobit i ethanol o sile 99,9% obj. Je to použití destilace se strhující látkou benzen-benzín(azeotropický bod), pres dekantér, kde se presne udržuje hladina. Dokonce se kolegovi povedla vyrobit sila lihu cca 105% obj (haha), protože mu propadly pri podchlazeni kolony a dostal se mu benzin do lihu.....ano bylo to kalné.
To byly časy v lihovárku....prácička hodinářská.
http://www.hornictvi.info/techpam/kralih/kralih.htm
Dnes prošel drtickou budov.
Pekny den všem.
Pro udržení Ph se používá kys. sírová, protože je levnejší než fosforečná. Ovsem kyselina fosforečná je prospešná pro stavbu bunek. Potom se do kvasu dávají žíviny: dihydrogenfosforecan amonny, mocovina atd......N,P
Lze vyrobit i ethanol o sile 99,9% obj. Je to použití destilace se strhující látkou benzen-benzín(azeotropický bod), pres dekantér, kde se presne udržuje hladina. Dokonce se kolegovi povedla vyrobit sila lihu cca 105% obj (haha), protože mu propadly pri podchlazeni kolony a dostal se mu benzin do lihu.....ano bylo to kalné.
To byly časy v lihovárku....prácička hodinářská.
http://www.hornictvi.info/techpam/kralih/kralih.htm
Dnes prošel drtickou budov.
Pekny den všem.
"Kdo CHCE - hledá způsob. Kdo NECHCE - hledá důvod"!