Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Magnetické Motory

Magnetické motory, apod.
Odpovědět
martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

replika yoopee

Příspěvek od martin11 »

...zdravím
když replika tak replika. ale nejdříve upřesnění pojmů a pozic magnetů.
abychom se dohodli, kde co je tak navrhuju.....trafo je na toroidu - statoru na 6té hodině.
od 6 do 9 nejsou žádné magnety. krycí / nikl nebo Fe je přes 3 magnety na 2 hodině. od 3tí do 4 hodiny jsou u magnetů nějaké šrouby na 100% fe je jich 5 a jsou různě zašroubovány nebo různě dlouhé./ :?: / na 9 hodině je něco ??? položeno na statoru.
rotor. nelze zjistit kolik zde je magnetů / mám pocit že po 2 v každé polovině/. exentricita rotoru je nepatrná, ale rozpoznatelná.
elektrickou část nekomentuji, protože je nečitelná a nerozumím tomu. jen žárovička má malý závit.
tak to jsou fakta, která jsou zřetelně vidět
tak jak dále ??? zdraví martin11 :lol:
p.s prosím namalujte někdo schema , jak je zapojena ta elektřina....ale "snad by to mohlo točit i bez ní ??....nemám představu, jak by se elektřina , vyrobená rotorem zúčastňovala jeho pohybu :idea:

... věřím, že se " TO " povede ......
huhu
Zasloužilý člen
Dal: 107 poděkování
Dostal: 23 poděkování
Kontaktovat uživatele:

reverzní inženýring

Příspěvek od huhu »

Díky yoopee

Když se tu rozjel ten reverzní inženýring - na statoru jsem napočítal 40 pozic pro magnety ( nebo jich bylo 41 ? )
asi to nebude kritické - evidentně se jedná o vývojový kit a tech pokusů bylo možná mnoho. Elegantní je systém vymezování vůlí vrutama ( i na rotoru ) - tedy , doufám , že nemají jinou funkci .....
Ještě mi vrtá hlavou ten zvuk , který to vydá při každé otáčce . Dá se to nějak specifikovat ?

rotor .
z toho .mov file je patrné natočení magnetů, ten kus dřevotřísky počítám vymezuje prostor , kde už magnety být nemají a pomáhá jim držet vyosení ?????????????

Obrázek

adam.benda
Zasloužilý člen
Dal: 151 poděkování
Dostal: 258 poděkování

Re: funkční motorgenerátor

Příspěvek od adam.benda »

yoopee píše:ta excentricita je myšlena tak, že osa rotoru je posunuta blíže k cívce,tzn. že mezera mezi "horní části" statoru a rotoru je větší než mezera mezi "spodní části" rotoru a statoru. ...
Tady pozor na zmatení, to je přesně ono, pravděpodobně to ve skutečnosti není excentricita v pravém slova smyslu, je to pouze dojem, který vytváří spirálovitost statorových magnetů.

Jsem teď v práci a nemám tu CAD, ale když byste si nakreslili kružnici, osa rotoru je v jejím středu a někde na obvodu je ta cívka. A teď byste začali od cívky kreslit mírně rozšiřující se spirálu podél té kružnice (proti směru hodinových ručiček), máte spirálu, na které sedí statorové magnety.

P.S.: Tedy, pokud jsou magnety skutečně na mírné spirále... :shock:

adam.benda
Zasloužilý člen

Šok...

Jak se tak na ten obrázek koukám, začínám mít strach, že ten princip by mohl být docela jiný a ... že se možná jedná o můj koncept, který mi 2 roky ležel v šuplíku a protože jsem se konečně probral, konečně jsem objednal magnety na experimentální ověření, teď na ně čekám. Pravděpodobně už je tedy pozdě. To snad není možný.... :shock: :(

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

Re: Šok...

Příspěvek od martin11 »

adam.benda píše:Jak se tak na ten obrázek koukám, začínám mít strach, že ten princip by mohl být docela jiný a ... že se možná jedná o můj koncept, který mi 2 roky ležel v šuplíku a protože jsem se konečně probral, konečně jsem objednal magnety na experimentální ověření, teď na ně čekám. Pravděpodobně už je tedy pozdě. To snad není možný.... :shock: :(
"...teď tu byl...." nepřipomíná ti to něco.... :eliar:

podívej...nikdy není pozdě....to ti potvrdí Stepanpepan i Hatlík....určitě to budeš mít jinak....přinejmenším bez těch šroubů vpavo, který tam , při preciznosti konstrukce nejsou asi zbytečný.....podle mne nevymezují magnety, ale "nějak" působí na magnety rotoru. trčej tam příšerně a nedávaj mě žádný smysl :idea: v magnetické konstrukci....no ale třeba jsou anticorový...
...tak mooooc se těším na tvoje točítko...zdraví a pěkný den všem přeje martin11 :lol:

... věřím, že se " TO " povede ......
jeff
Zasloužilý člen
Dal: 33 poděkování
Dostal: 95 poděkování
Kontaktovat uživatele:

motorgenerátor

Příspěvek od jeff »

Je hezké si si nastínit možné souvislosti v případě úspěšné realizace podobného zařízení. Je to jako u všeho nového a v tomto případě asi i horší. Někdo na něco přijde a říká si "No to sem dobrej, nechám to patentovat, bude se to vyrábět ve velkym, přece o to bude velikej zájem, když to bude vyrábět proud zadarmo, už nebudu muset nic dělat, budu mít zajištěnou rodinu na několik generací.........." Že to je jinak asi všichni víme nejen z některých příspěvků tady na fóru, ale i ze životopisů některých slavných vynálezců s neslavným koncem. Doba tomu nepřála a ještě pořád nepřeje a až bude přát, tak už bude jiná. Jak jsem četl hezkou myšlenku "staré nebe už neplatí" a je to pravda, je potřeba najít nový přístup a neočekávat za každou cenu něco velkého, musíme mít radost i z malých věcí, přece jde hlavně o smysluplnou činnost ve volném čase, která může vést k úspěchu. Volný čas tímto můžeme využít efektivněji a radostněji, než např. pasivní sledování televizního programu s jeho účelně zmanipulovanými zprávami, infaltilními seriály a stupidními reklamami. Nevím, jestli to tak někdo taky vnímá, ale Něco se mění a když se mění, znamená to změny, myslím, že na ně nebudeme dlouho čekat. Ale ať to dopadne jakkoliv, jistotu máme jen jednu a sice, že se do konce svých sil budeme muset živit prací.

Priomiňte páni moderátoři, že jsem to tu trochu zaplevelil, jen jsem napsal něco k výše psanému.

Ještě něco málo k motoru.
Podle mě jsou magnety obyčejné feritové kvádry snad 8mm silné a 30 x 40mm? Není mi jen jasné, jak jsou polarizované, přemagnetovat ferit není zase až takový problém, něco o tom je ve vlákně " jak se magnetuje "magneto do motorky"", i když je lepší to radši nedělat. Jinak materiál použitý ve vzorku je běžný a každý ho určitě doma má. Musím si ještě video několikrát prohlédnout, abych možná na něco přišel.

Jeff

Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: motorgenerátor

Příspěvek od Slavek Krepelka »

:roll: ne jednou jsem se nechal slyšet, i když možná pokaždé trochu jinými slovy a nejsem si jistý že tady na veřejném fóru, že klíčovým elementem je postavit kruhový systém, který je přerušený, ve kterém se kruh elementů neuzavírá kompletně do kružnice. Lamte si dál hlavinky, ale je to všechno v ptákovině psané formou F=ma. Takže tentokrát to pro sichr určitě píšu zde a komplet.

Budete-li to chtít "dojit" mechanicky, máte smůlu, protože to mechanické znemožní momentální accelerace a decelerace rotoru. Mluvím samozřejmě o udělátku na zatím posledním videu od huhu. Ty vruty bych až tak nepodceňoval. Také jsem se zmiňoval o možnosti přerušení celkového magnetického pole setu, což zde není zdaleka provedeno kompletně právě těmi vruty, ale každá troška pomůže.

Přeloženo do plané češtiny: lineární accelerační dráha jako je Smot pracuje v kruhu, pokud není plně uzavřena do kruhu, pokud je aktivní jenom jeden magneticky neuzavřený, nebo víc magneticky alespoň poněkud nezávislých segmentů kruhu. Dá se to řešit jednak vzdáleností segmentů setů magnetů a dá se to řešit přemostěním vstupu segmentu magnetů železem.

Zde, v tom videu, mluvíme o dvou segmentech setů magnetů na statoru ve videu, oddělených skoro výlučně vynecháním magnetů ve statoru, tedy vzdáleností, avšak dost nedokonale. Kus toho je pak taky dohnán těmi kadmiovanými vruty.

Postavíme-li si jenom rotor s jedním celkem slabým magnetem na 30cm rameni, a dáme-li další celkem slabý magnet na obvod radiusu ramene, magnet na obvodu si přitáhne magnet na rameni ze zcela opačné polohy, tedz z 60cm, pokud jsme použili dobré ložisko a máme to váhově vybalancované. Mluvím o magnetech řádově necelé kilo na kontakt se železem. Magnetismus má mnohem delší prsty než si většina lidí představuje, i když ani náhodou nekonečné.

Zmíněné přerušení kruhové continuity celkového magnetického pole kruhového segmentu setu, nebo setů magnetů a s tím alespoň částečné magnetické uzavření celkového magnetického pole každého jednoho setu spolu s neomezovanou proměnlivou accelerací rotoru, a nic jiného, jsou klíčovými elementy tohoto druhu experimentů, i když detaily to dokážou zabít.

:lol: S laskavým pozdravem, Slávek. :smoke:

Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
adam.benda
Zasloužilý člen

Uvařeno

Tak přátelé,
po dvou letech jsem se rozhoupal, že dotáhnu do konce svůj magnetický motor. Teorie už je hotová z dávnověku, ale potřeboval jsem učinit jeden klíčový experiment.

Tímto děkuji Honzovi jvj56 za sehnání a zaslání nádherných magnetů. Experiment mám za sebou a zůstávám usazen jako opařený. Experiment zcela potvrdil klíčové prvky v teoretickém návrhu motoru. Jinými slovy, už stačí sehnat jenom materiál a čas na sestrojení celého stroje.

Voda na různé tlachaly a skeptiky je už uvařená. :evil: :devil: :evil:

poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Re: Uvařeno

Příspěvek od poota »

adam.benda píše:.. už stačí sehnat jenom materiál a čas na sestrojení celého stroje. ..
Tak teď to půjde pomalu, ale nelituj toho, protože okamžikem, kdy se stroj skutečně rozpohybuje - skončí šťastné období a dál Ti už bude jen kráčet cestou slzavou.

Zdravím - poota

Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
jvj56
Zasloužilý člen
Dostal: 3 poděkování

Příspěvek od jvj56 »

poota píše:
adam.benda píše:.. už stačí sehnat jenom materiál a čas na sestrojení celého stroje. ..
Tak teď to půjde pomalu, ale nelituj toho, protože okamžikem, kdy se stroj skutečně rozpohybuje - skončí šťastné období a dál Ti už bude jen kráčet cestou slzavou.

Zdravím - poota
Nevěř tomu co říkáš, sice o o Adamově přístroji nemám informace, ale voda jak říká Adam je už uvařená. :D

adam.benda
Zasloužilý člen

jvj56 píše:
poota píše: Tak teď to půjde pomalu, ale nelituj toho, protože okamžikem, kdy se stroj skutečně rozpohybuje - skončí šťastné období a dál Ti už bude jen kráčet cestou slzavou.

Zdravím - poota
Nevěř tomu co říkáš, sice o o Adamově přístroji nemám informace, ale voda jak říká Adam je už uvařená. :D
On to myslel trochu jinak... :-) Myslím, že to nejsou pochyby o funkčnosti mého stroje, ale spíš pochyby o tom, zda-li mi taková hračka přinese víc štěstí než neštěstí. :)

jvj56
Zasloužilý člen
Dostal: 3 poděkování

Příspěvek od jvj56 »

adam.benda píše:
jvj56 píše:
poota píše: Tak teď to půjde pomalu, ale nelituj toho, protože okamžikem, kdy se stroj skutečně rozpohybuje - skončí šťastné období a dál Ti už bude jen kráčet cestou slzavou.

Zdravím - poota
On to myslel trochu jinak... :-) Myslím, že to nejsou pochyby o funkčnosti mého stroje, ale spíš pochyby o tom, zda-li mi taková hračka přinese víc štěstí než neštěstí. :)
Jasan, uvidíme, všechno nějak dopadne: " Špatně, dobře, nebo ještě hůř".
Já jsem "magnetářský elev" ale fandím každý dobrý myšlence.
Akorát ztrácím motivaci. Nikdo se nechce se mnou vsadit (třeba o pivo) a ty jsi mě asi předběhl a to se nedělá !!! :D :D :D
Naposledy upravil(a) jvj56 dne pon 07 bře 2011 21:30, celkem upraveno 1 x.

adam.benda
Zasloužilý člen

Nepředběhl... :)

jvj56 píše:... a ty jsi mě asi předběhl a to se nedělá !!! :D :D :D
Ale nepředběhl, to hlavní mám sice za sebou, ale než to předvedu v nějaké pořádné formě, než seženu matroš (a prachy na něj :D ).. Hele kdykoliv mi teď může zavolat žena, že rodí a až se to narodí, určitě se to zase odsune... To už určitě budem dávno slavit Tvůj motor za hatlíkovy prachy, než já to dotáhnu do odprezentovatelné verze. :-)

Slavek Krepelka
Zasloužilý člen

adam.benda píše: Voda na různé tlachaly a skeptiky je už uvařená. :evil: :devil: :evil:
Nazdar Adame, jen houšť a větší kapky. Vše nej. Akorát se tou teorií nenech unést, může fungovat a nemusí být pravdivá.

Ahoj. Slávek.

Slavek Krepelka
Zasloužilý člen

Zdravím - poota
Pravdu díš, proroku zkušeností. :D

Jakmile se člověk dopracuje k tomu, nejlépe prakticky, že je všechno jinak, je to jen horší, než když žil ve tmách. Ono se totiž ještě více zatemní ztrátou veškerých zbytků optimistických iluzí.

Ahoj, Slávek.

Odpovědět

Zpět na „Magnetismus“