Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Magnetické Pístové Motory

Své příspěvky můžete psát do "Diskuze".
Odpovědět
martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

Re: pro stepana , hatlíka, karbana a spol...

Příspěvek od martin11 »

Mimo téma (offtopic)
Akord výš napsal.....Martine, mel bys také prijmout barvu. Není tady problém neco zkoušet a si s tím jakkoli hrát. Problém je, pokud se tady nekomu vedome lže.

Docela jsem nepochopil, jestli je věta celá určená mě....má 2 části...
...jako, že bych měl přijmout barvu.....od samého začátku tady ...130 stran....hraju s kartami na stole....nepřetvařuju se, popisuju krok za krokem při "vývoji" dělím se o poznatky, od začátku volám na všechny strany..... ..." vím, že to nemůže fungovat, ale nevím proč....tak to zkouším...a nespokojuju se s tím, že to TEORETICKY...nejde...chci to mít na stole....nefunkční...chci si sáhnout na ta "horká kamna"....nikoho nikdy nikde ničím nijak neoblbuju....

a pak je zde věta...Problém je, pokud se tady nekomu vedome lže.....doufám, že si s tím nemyslel mě....to by mě opravdu a upřímně mrzelo :idea:

...Tak, doufám, že vrátíme zpátky na pevnou zem, vědci ke svým přístrojům, nedostudovaní k učebnicím, kutilové k pilníkůma svěráku a já osobně do rauše opojení magnety :idea:, tuto zábavu mě naštěstí nemůže nikdo vzít.....moc hezký čtvrtý Advent 2010 přeje všem martin11 :lol:

... věřím, že se " TO " povede ......
NEVO
Nový člen

Re: nacrt

Příspěvek od NEVO »

adam.benda píše: martin11 :good: .

NEVO nám poslal jen část základního principu jejich motoru a já nevím, jak to tam mají celkově vyřešené,
ale připomnělo mi to jen pro ilustraci nejčastější problém při vývoji MM... Zachtělo se mi to i načrtnout...

Tohle asi většina z nás už zná, ale stejně... Oranžové šipky naznačují brzdné síly, které nám motor pravděpodobně zastaví, pokud bychom se snažili takto za sebe umísťovat magnety, jako je to na mém obrázku.

Poučení z toho plyne, že pokud přistupuji k magnetickému poli pouze pomocí pólů, nesmím zapomenout na to, že pól kolem sebe vytváří jakousi bublinu, ale všude kolem sebe, ne jen tam, kde by se nám to hodilo :) V takové konstrukci takto poskládaných magnetů by se muselo pole ještě nějak zdeformovat...
Adame nezabudaj ze ten vrchny magnet sa pohybuje ako piest (tam a spat)
cize tak ako som to nakreslil ja to je poloha v "hornej uvrati" a ked sa odsunie clonka tak tie dva statorove magnety svojou silou presunu ten pohyblivy magnet dolava "dolna uvrat" potom sa clonka presunie naspat a potom sa ten magnet lahko presunie spat do prava (napr. zotrvacnostou)
to je skrateny princip nasho MM :)

Život je ťažký - jeden z najťažších...
poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Přínos vlákna

Příspěvek od poota »

Mimo téma (offtopic)
Omlouvám se, že budu oponovat názoru, že toto vlákno není přínosné a nebo že se z větší části skládá ze zbytečností či dokonce "sraček".

Martin Elf založil toto vlákno na téma pístových magnetických motorů a všichni zúčastnění do něj napsali všechno, co o nich vědí a nebo je na toto téma napadá. Že je toho žalostně málo, není ani tak naší nevzdělaností a nebo tupostí, ale tím, že prostě není kde čerpat a odkud brát. A taky je zajímavé, jak tahle "znalostmi neúrodná krajina", ba neostýchám se napsat - přímo poušť, lidi přitahuje. Těch 130 stránek nevzniklo jenom tak náhodou. Že se "při té příležitosti" semlelo taky ledacos jiného, vůbec nevadí - ono stejně všechno souvisí se vším a nic není náhodou.
Mnohá "nadějnější" vlákna tu nedosáhnou ani deseti stránek!
Dokonce i StepanPepan, přesto že chce prezentovat hodnotu tohoto vlákna jako co nejnižší, formuluje opatrně: "Kreativní výsledky tohoto vlákna o 130 stranách jsou nulové."
Pokud si pod kreativitou představuje masovou produkci funkčních replik, má plnou pravdu.
Ovšem výsledky a přínos mohou být v jiných rovinách, třeba jako zkušenosti, inspirace a nebo tříbení názorů. Potažmo i charakterů. Je samozřejmě pravdou, že pro "hmotaře" jsou tyto nehmatatelné produkty myšlení příliš subtilní a nemají pro ně žádnou váhu, jak je třeba názorně vidět i na tom, že na většinu z těch mnoha inkasovaných "virtuálních facek" vlastně ani nereagovali. Možná s velkorysostí jim vlastní - kdo ví. Ale mimo jiné tu předvedli i názornou ukázku "svaté války na obranu víry jediné a pravé" - děkujeme, bylo to také poučné.
"Planoucí zrak je neklamným příznakem zpitomění!"

Zdravím - poota
P.S. A Elfímu +1 :good:

Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
martin11
Zasloužilý člen

Re: nacrt

Příspěvek od martin11 »

protože jsem ve svým živlu, hltám každé slovo na tema MM...tak musím.....
Nevo, ...problém....který odhaluješ v poslení větě...cituji.......a potom sa ten magnet lahko presunie spat do prava (napr. zotrvacnostou)

..myslím si, a to velmi oprávněně, že se ti ten magnet "možná" přesune zpátky doprava.....ale určitě ne setrvačností.......v osobním dopise SZ...jsem se ptal, jestli zde máte setrvačník...??? :idea: ...sice jsi odpověděl, ale na tento bod dotazu ne.....
Takže, setrvačník = skrytá energie. MM musí vždy fungovat bez setrvačníku...jako každé správné perpetuum mobile.... :jump:
Takže, jaká síla přesune pístový magnet do výchzí polohy...???..../ mám obavu, aby se soudruhům z NDR...do toho nevloudila chybička.... :shock: /
asi nejlepší bude celkový náčrtek stroje, pak ti s určitostí řeknu, kde se vám to sekne....pokud nemáte jako já rotační exentrický hvězdicový 12ti válec....tam si sám sobě poradit neumím :evil: .....zdraví martin11 :lol:

adam.benda
Zasloužilý člen
Dal: 151 poděkování
Dostal: 258 poděkování

NEVO a setrvačník

Příspěvek od adam.benda »

NEVO,
já jsem ten Tvůj obrázek - hlavně tu část vlevo - moc nepochopil, ale i tak jsem právě zmiňoval, že ten můj komentář není přímo k vašemu motoru, ale že mi to pouze připomnělo typický problém při návrhu MM. :)

Setrvačník...
Není pravda, Martine, že MM vždy jen bez setrvačníku. On často setrvačník v konstrukci může poukazovat na to, že takový MM je schopen dodávat pouze minimální (jinak nevyužitelné) výkony, ale mohou nastat případy, kde je setrvačník naopak vhodný/nutný. Ve spalováku musí být taky u každého pístu setrvačník. Dává se zkrátka tam, kde jsou průběhy energií nesouvislé, pulzační, nerovnoměrné, kolísavé...

NEVO
Nový člen

setrvacnik

Příspěvek od NEVO »

martin ja som napisal "napr. zotrvacnik" :) u jednopiestoveho MM tejto konstrukcie by to neslo inak spravit,
Mi to mame spravene tak ze mame dvojitu klukovku a dva taketo piesty ktore pracuju opacne (jeden ide do prava a druhy sucasne do lava) a clonka je len jedna a presuva sa raz na jeden par statorovych magnetov a raz na druhy par statorovych magnetov.
A plus mame tam dalsiu dvojitu klukovku s dvoma piestami (kvoli tomu magnetickemu vyvazenie tej clonky)
Presny nakres motora mi bude chvilu trvat, som po dlhsom case doma z rodinou a musim sa venovat dcerke a manzelke. :)

PeTr1
Zasloužilý člen
Dostal: 3 poděkování

?

Příspěvek od PeTr1 »

TAKZE DVOUVALEC DO V ?

martin11
Zasloužilý člen

Re: NEVO a setrvačník

Příspěvek od martin11 »

adam.benda píše:NEVO,
já jsem ten Tvůj obrázek - hlavně tu část vlevo - moc nepochopil, ale i tak jsem právě zmiňoval, že ten můj komentář není přímo k vašemu motoru, ale že mi to pouze připomnělo typický problém při návrhu MM. :)

Setrvačník...
Není pravda, Martine, že MM vždy jen bez setrvačníku. On často setrvačník v konstrukci může poukazovat na to, že takový MM je schopen dodávat pouze minimální (jinak nevyužitelné) výkony, ale mohou nastat případy, kde je setrvačník naopak vhodný/nutný. Ve spalováku musí být taky u každého pístu setrvačník. Dává se zkrátka tam, kde jsou průběhy energií nesouvislé, pulzační, nerovnoměrné, kolísavé...
Ano souhlasím...setrvačník je akumulátor...a tudíž se tam musí odněkud ta energie dodat...zrovna tak jako do magnetů.....takže tam klidně může být i pružina....v principu je to jedno, ale napsat, že se píst../ magnet / přesune pomocí setrvačníku.../ pera/ je tedy dost nešťasně řečeno.....pokud takový stroj konsruuji, tak o setrvačníku sice mluvím , ale ne v souvislosti s činností, / principem / stroje. / U spalovacích motorů se také nevytahují se setrvačníkem /.
Budu-li tedy uvažovat, že ten setrvák tam je jen proto, aby to překonalo první...první jeden cyklus, tak ho / ten setrvák/ tam beru, jinak ne. podobných konstrukcí /se setrvačníkem a na něm závislém pohybu/je plnej Net...

A jen na okraj, při konstrukci toho mýho MM, jsem uvažoval o pružinách, jako o akumulaci energie, pro její přenos o cca 10° v rotačním pohybu. to proto , že v jistém bodu je takový přebytek energiem a nevěděl , kam s ní...a jediné řešení byla pružina. /to bylo u verse s rotační kruhovou clonou.../

tak...tahle diskuse se mě zde konečně líbí....zdravím Adama a Nevo :pivko: martin11 :lol:

StepanPepan
Zasloužilý člen
Dostal: 1 poděkování

Příspěvek od StepanPepan »

martin11 píše:... v jistém bodu je takový přebytek energiem a nevěděl , kam s ní...a jediné řešení byla pružina
Přebytek jaké energie? Připadalo ti, že se to v nějakém místě pohybuje třeba až zbytečně rychle? Máš dojem, že kdybys tu energii uložil do pružiny, mohl bys jí potom využít účelněji? Myslíš, že by ti ta ubraná pohybová energie nechyběla?

Dotaz k Vrchnímu Mazátorovi: prosil bych, aby zveřejnil, jaké příspěvky smazal a u každého uvedl, z jakého důvodu. Děkuji.

Edit: ... nejsen povinen dokládat důvod smazání toho kterého příspěvku ... smiř se s tím ... navíc u příspěvků na hranici slušnosti, popř. od uživatelů, kteří porušují zákaz přispívat na forum, s tím rozhodně žádné problémy nemám ... A(&F) ...

PeS: ... máš-li jakékoliv pochybnosti o práci moderátora, pomocí SZ se obrať na něj nebo přímo na admina (Rival) ... podobně vedenou veřejnou diskuzí porušuješ pravidla fora ... se všemi možnými důsledky ...
Naposledy upravil(a) StepanPepan dne ned 19 pro 2010 18:06, celkem upraveno 2 x.

martin11
Zasloužilý člen

Příspěvek od martin11 »

StepanPepan píše:
martin11 píše:... v jistém bodu je takový přebytek energiem a nevěděl , kam s ní...a jediné řešení byla pružina
Přebytek jaké energie? Připadalo ti, že se to v nějakém místě pohybuje třeba až zbytečně rychle? Máš dojem, že kdybys tu energii uložil do pružiny, mohl bys jí potom využít účelněji? Myslíš, že by ti ta ubraná pohybová energie nechyběla?
Zkus si k sobě přiložit 2 neodymy N42 20x20x40 mm souhlasnými poly k sobě. magnetovanými na plochu......vsadím cokoli, že je rukou k sobě nepřitlačíšna dotyk v celé ploše najednou.......až tohle pochopíš, tak tady diskutuj.....blumo :evil: ...m11 :lol:

hatlík
Starší člen

Příspěvek od hatlík »

martin11 píše:Zkus si k sobě přiložit 2 neodymy N42 20x20x40 mm souhlasnými poly k sobě. magnetovanými na plochu......vsadím cokoli, že je rukou k sobě nepřitlačíšna dotyk v celé ploše najednou.......až tohle pochopíš, tak tady diskutuj.....blumo :evil: ...m11 :lol:
Totéž, jako zkoušet zvednout jednou rukou dvojkolí z vagonu, to se taky nadřeš a já vsadím cokoli, že je nezvedneš.
Princip stejnej, potřebuješ vlastní energii a potom ji můžeš opět uvolnit. Dvojkolí buchne o zem a násilně přitlačený neodym odletí.
Nejlepší magnetickej motor je bez magnetů, hnanej rukou :roll:

NEVO
Nový člen

zotrvacnik

Příspěvek od NEVO »

no ja som nemal na mysli zotrvacnik ako nejake mlynske kolo :)
Ved ono aj obycajna klukovka ked je s dvoch kruhovych diskov (pouziva sa napr. v malych dvojtaktnych motoroch) vlastne sluzi ako zotrvacnik.
Nebavme sa o zotrvacniku v novom prototype snim aj tak vobec nepocitame.

hatlík
Starší člen

Příspěvek od hatlík »

Mimo téma (offtopic)
poota píše:
hatlík píše:... bez magnetů, hnanej rukou :roll:
:lol: :lol: :lol:
Pro někoho méně chápavého to tedy vysvětlím:

Byla řeč o přebytku energie (martin11).
Další diskutující na něj vznesl dotazy, kde že se tam asi vzala, ev. zda si je jist, jestli tam vůbec je a pokud se domnívá, že ano, zda je možno ji kamsi akumulovat a dále s ní pracovat.
Reakce martina11 se snaží naznačit, že ten přebytek energie asi vznikne tím, že k sobě narvu dva magnetu souhlasnými póly. On n přebytek nevznikne, pouze akumuluji energii svých rukou do stlační magnetů. je to tedy totéž, jako zdvihnout těleso do výše. Takto naakumulovanou energii lze pak jednorázově uvolnit.
Toť vše.
Takže ten "slavný přebytek" energie je u příkladu martina11 pouze energie vlastních rukou - pokud s tímto operuje u jakéhosi magnetického soustrojí, pak operuje jen s energií vlastních rukou a onen mechanismus bude nejúčinněji fungovat jen při pohonu rukama, kdy se nikam nebude ukládat a opět uvolňovat energie.

:lol:

Animal
Starší člen

Re: ...

Příspěvek od Animal »

Animal píše:StepanPepan tak s týmto názorom a to hovorím za seba , možem lem súhlasiť . +1 . Animal Ps: Neide mi to + z PDA "prilepiť", navýšim ti to potom z "domu".
Nejaky truhlik nam ten povodny prispevok sice ''vybielil" (zeby boli doma s tymto nejake problemi (so "zasuvanim" alebo nebodaj zdravotne ?) ked ma doticny potrebu "vybielovat" to i tu ? . No prestovsetko dufam ze ten sklz nevadi - som "doma" , mas ho tam . Animal

Edit: ... podobně laděnými příspěvky si koleduješ o zásah "vyšší moci" ... komu se nelíbí "bílení", nechť sem nepíše kraviny ... máte-li pouze potřebu někomu mermomocí sdělit, že používáte PDA nebo mu přidáváte karmu, využívejte k tomu raději SZ ... A(&F) ...

PeS: ... upozornění ... odstraňování vpisků moderátora z příspěvku nebo jejich pozměňování se považuje za prohřešek ...
Naposledy upravil(a) Animal dne ned 19 pro 2010 23:05, celkem upraveno 1 x.

Život nie je o počte nadýchnutí ale o chvýlkach ktoré ti dych berú...
Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

co s tím

Příspěvek od Akord »

Mimo téma (offtopic)
martin11 píše: Akord výš napsal.....Martine, mel bys také prijmout barvu. Není tady problém neco zkoušet a si s tím jakkoli hrát. Problém je, pokud se tady nekomu vedome lže.

Docela jsem nepochopil, jestli je věta celá určená mě....má 2 části...
...jako, že bych měl přijmout barvu.....od samého začátku tady ...130 stran....hraju s kartami na stole....nepřetvařuju se, popisuju krok za krokem při "vývoji" dělím se o poznatky, od začátku volám na všechny strany..... ..." vím, že to nemůže fungovat, ale nevím proč....tak to zkouším...a nespokojuju se s tím, že to TEORETICKY...nejde...chci to mít na stole....nefunkční...chci si sáhnout na ta "horká kamna"....nikoho nikdy nikde ničím nijak neoblbuju....

a pak je zde věta...Problém je, pokud se tady nekomu vedome lže.....doufám, že si s tím nemyslel mě....to by mě opravdu a upřímně mrzelo :idea:
Omlouvám se za navození nejistoty, a nejednoznačnost, nepočítal jsem s tím, že by ta 2. veta mohla nejak souviset s Tebou. Vždyť i tu kavitaci jsem komentoval bez obav, že bych Ti tím poškodil.

K 1.vete asi tolik, že jsem hlavne reagoval na Tvé predešlé príspevky, které mi už pripadaly premrštené. Reknu jinak.
Stepan a Karban jsou technici s velmi dobrým nadhledem, tak nač to do nich všichni perete. Zkuste se ptát pokud fakt nevíte, ne se prát, nebo se kasat pseudovýroky. Treba Adam, nebo poota a další mají také velmi dobrý nadhled, pouze se možná trochu liší v presvedčení, co možné je a co ne. Predpovídat budoucnost doopravdy však stejne nikdo jiste neví. Mám dojem, že boje nebeží ani tak kvuli osobnostem, jak kvuli nízké kvalite predkládaných argumentu, respektive v neschopnosti shodnout se v základní logice pro jejich posouzení. Nebo kvuli neschopnosti dále vecne argumentovat, a v prípade nedostatečnosti argumenty dále zlepšovat, testovat, nebo proste jen prijmout, že v této sekunde to zrovna nejsu já, kdo prišel na to nejlepší rešení.

Odpovědět

Zpět na „Seriál o magnetech + Diskuze“