Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Dávkování: Ivermectin - Fenbendazol - Mebendazol

Rok 2012 - střípky poznání

Filosofie přírodních jevů.
Odpovědět
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: docela hezká vizualizace

Příspěvek od Slavek Krepelka »

poota píše:Na té vizualizaci mě zaujaly dvě věci.

Petrovi +1 :good: Ani jsem na to nekouk. Jenom další strašák. Prosím Vás, řekněte mi jednu věc: I kdyby, tak co?

Ahoj, Slávek.

Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
adam.benda
Zasloužilý člen
Dal: 151 poděkování
Dostal: 258 poděkování

Příspěvek od adam.benda »

poota píše:... Takže pro svou osobu považuji přibývání asteroidů za důsledek stále dokonalejších metod jejich registrování. Nasvědčuje tomu i zvětšující se úhel výseče, ve které se zobrazují. ...
Mnohdy to bývá pravda, ale tady bych se nepřikláněl k tomu, že dřív nebyly asteroidy tolik měřitelné.. Jejich početní kumulování v inkriminovaném místě naší sluneční soustavy by mohlo být vysvětleno tím, že v "mezeře" mezi Marsem a Jupiterem je pro asteroidy jakási ideální oběžná dráha.. Přiletí k naší slun. soustavě kamínek odněkud z Tramtárie a vlastnosti asteroidu (jeho hmotnost a jeho původní setrvačná rychlost) mohou vyvozovat to, že jeho ideální oběžná dráha bude přibližně mezi Marsem a Jupiterem.. Proto má možná pás asteroidů své místo právě tady a neustále nabírá nové a nové kousky.. Nechci to přímo tvrdit, musel udělat nějaké simulace, ale přijde mi to pravděpodobné..

adam.benda
Zasloužilý člen

Vizualizace pásu asteroidů

Řekl bych, že pozorování -30 let asteroidů bylo v pořádku a tato vizualizace je pouze ukázkou jejich koncentrace.. Bohužel, na vizualizaci to nejde jinak, než že jsou asi miliard-krát zvětšené, tak to vypadá neuvěřitelně..

gromit
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od gromit »

Slavek Krepelka píše:
poota píše:Na té vizualizaci mě zaujaly dvě věci.

Petrovi +1 :good: Ani jsem na to nekouk. Jenom další strašák. Prosím Vás, řekněte mi jednu věc: I kdyby, tak co?

Ahoj, Slávek.
Ahoj Slávku - nebylo to myšleno jako strašák - je to dost seriózní zdroj (podobně jako Adam sleduju http://spaceweather.com/ a tam je to stále ještě jako nejnovější aktualita), trochu dělám i do popularizace vědy, tak mě to zaujalo, no. Možná byla chyba dát to na vlákno o 2012?
A na tvoji otázku: tak nic; v podstatě na tom nejsme a v nejbližší době nebudeme líp než dinosauři, tak to neřeším...

Adame, v tomto případě bych se klonil spíš k tomu, že došlo k zásadnímu zdokonalení pozorovacích metod - víc třeba na http://www.jpl.nasa.gov/asteroidwatch/index.cfm, projekt WISE

Když to nejde silou, musí to jít ještě větší silou!
adam.benda
Zasloužilý člen

gromit píše:...
Adame, v tomto případě bych se klonil spíš k tomu, že došlo k zásadnímu zdokonalení pozorovacích metod - víc třeba na http://www.jpl.nasa.gov/asteroidwatch/index.cfm, projekt WISE
Může být.. Pak je to tedy tím zdokonalováním. Nicméně tu úvahu, že naše sluneční soustava může nabírat pořád větší počet asteroidů, bych nerad pohřbil :)

Myslím, že takový odkaz právě patří do vlákna 2012.. Lítá to kolem nás, loni nebo kdy, nás jeden kamínek opravdu těsně lízl.. Občas žurnalisti přijdou s tím, že by nás v roce XY mohl ohrožovat ten a ten kamínek, ale ve skutečnosti se může dráha asteroidů vlivem ostatních těles kdykoliv zcela změnit..

Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Příspěvek od Slavek Krepelka »

adam.benda píše: Myslím, že takový odkaz právě patří do vlákna 2012.. Lítá to kolem nás, loni nebo kdy, nás jeden kamínek opravdu těsně lízl.. Občas žurnalisti přijdou s tím, že by nás v roce XY mohl ohrožovat ten a ten kamínek, ale ve skutečnosti se může dráha asteroidů vlivem ostatních těles kdykoliv zcela změnit..
Nazdar pánové,

Těch asteroidů nás musí lízat spousty. Ten "svůj na vlastní oči" jsem viděl před 4 roky. Krása nebeská. Začal svítít hned nad horizontem tak nějak na jiho-východě, přejel oblohou během tak asi 4-6 vteřin a vypadl z atmosféry nějakých 40 stupnů nad druhým obzorem. Kupodivu ani nemuk. Tedy, možná to bylo UFO, ale odhadl jsem to na asteroid. Ani se nedostal do novin. Bylo to na noční o přestávce, v létě, venku, kolem 3 ráno. Ten rok se do novin ale jeden dostal, protože přelítl přes Toronto kolem 10 večer.

Je to obdivuhodné. kolik jich takto těsně prolítne a jen o pár kiláků a všechno je jinak. Něco, cosi, nás chrání. Co asi?

Ahoj, Slávek.

Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
jarda ovčák
Zasloužilý člen
Dal: 9 poděkování
Dostal: 99 poděkování

mno...

Příspěvek od jarda ovčák »

A protože téměř každý bezmračný večer koukám na oblohu již 30 let, tak mohu zodpovědně konstatovat, že množství žubráků, co lítá atmosférou je konstantní.....Ne podle přístrojů nebo radarů či družic.... podle toho, co vidím.
Je to totiž v noci vidět.

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

Re: mno...

Příspěvek od martin11 »

zdravím Jardu... :bye: ....ono si totiž sednout na zahrádku, otevřít pivínko a koukat na hvězdičky, v úplný tmě je hezčí než sebelepší estráda v televizi.... :idea:
....jooo, když jsme u toho....vemte si foťák, dejte ho na stativ, namiřte třeba na Severku.../ pokud víte , kde ji najdete.. 8) ./a exponujte.....20 minut.....a uvidíte kolik vám přeletí asteroidů......někdy se nebudete stačit divit....zdraví martin11 :lol:

... věřím, že se " TO " povede ......
adam.benda
Zasloužilý člen

dlouhá expozice

Ahoj martine,
myslíš asi něco jako tohle.. :)

Obrázek
zdroj: NASA

martin11
Zasloužilý člen

foto oblohy...noční

Příspěvek od martin11 »

jojojo....to je třeba ono...jen se musí rozlišit, co je meteorit a podobné smetí...a co jsou družice...a že jich létá...a co letadla...na tvojí fotce ..to vlevo zezhora dolů je letadlo...vznikalí docela pěkné fotky...když je třrba na fotce navíc nějaká stavba nebo strom v polích nebo silueta města....zdraví martin11 :lol:

...uaaaaaa.....ještě jsem znova kouk na tvoji fotku....a....!!!!!
...ve spodní části 1/4 asi uprostřed je něco....tečkovaného....a když se pozoruje dráha...tak to je ze spoda a náhle to odbočí vlevo....nebo z leva a odbočí to dolů.....co to je...???.ten zlom je dost ostrý...na letadlo ale nevím pod jakým úhlem se to fotilo..../ letadlo versus fotoaparát.../..mohl by jsi to zvětšit a uveřejnit...tady....doufám , že to všichni také vidíte.... :shock:

adam.benda
Zasloužilý člen

Re: foto oblohy...noční

Martine, to tečkované je pravděpodobně právě letadlo (tečky vznikly strobáčem na letadle).. Potom ten zlom.. Ten zlom dolů vůbec k tomu letadlu nepatří.. Do expozice byla zakomponována nějaká "mezera", kdy měl fotoaparát na moment čočku "zavřenou" (omlouvám se za nevhodné výrazy, neznám hantýrku fotografů :) ) Takže každá hvězda je na fotografii vidět jakoby v krátké expozici a současně i v dlouhé expozici (proto jsou všude vždycky tečka a za ní dlouhá čára..) Ty tečky, co jdou od letadla dolů, jsou hvězdy (v krátké expozici), které se tam zrovna takhle pěkně připravily, že to vypadá jako zlom od letadla..

adam.benda
Zasloužilý člen

foto nebe

Rád bych ti napsal víc o aspektech pořízení té fotografie, ale (jak jsem právě raději dole pod fotkou poznamenal), fotilo to NASA :) Té fotky jsem se všiml díky nedávnému odkazu od gromita..

martin11
Zasloužilý člen

Příspěvek od martin11 »

....aha....dvojexozice....jsem si samozřejmě všiml...a máš pravdu....ty tečky dolů jsou druhá expozice.../ krátké... té které hhvězdičky... :oops:
...ale vypadá to zajímavě..../ ach ta náhoda.../ takhle si představuju že na obloze zatáčej lítající talíře...
...jsem si myslel, že jsi to fotil ty..??....chtěl jsem tě pokárat , že se ti to během dlouhé expozice pohnulo....a hle....ani v NASA to nemaj dokonalý....jinak jsem nepochopil smysl / význam./ té dvojexpozice....i když...zase.....je to dobrej trik.pro namalování souhvězdí....
...tak foťte noční oblohu..../ ale musí být jasno... :jump: což se letos ..poslední dobou nějak nedaří....zdraví martin11 :lol:

...jo mimo jiné....ty tečky nejsou od letadla...a strobo...jak si myslíš....páč ta expozice byla dost dlouhá....letadlo by dááávno prolítlo celou fotkou....myslím , že to je od nějaké rotující družice.....pomaluletící.....ale je to jen domněnka... :idea:

adam.benda
Zasloužilý člen

Já myslím, že smysl dvojexpozice je v tom, dlouhou expozicí zaznamenat pohyb objektu a krátkou exp. zachytit přímo to, jak ten objekt vypadá (to by mohlo být pouze s dlouhou exp. nejasné).

Určitě se to během druhé expozice pohnulo? Jestli jde o ten rozmazaný strom, neudělal to vítr? Nebo možná myslíš drobné "vychýlení" čar - hvězd..

Máš martine pravdu, že ta spodní tečkovaná čára nebude letadlo, souhlas :good:

A teď takový malý kvíz pro všechny: Bylo to foceno kdekoliv na Zemi nebo byl fotograf co se týče polohy nějak omezen, aby mu vznikla taková fotografie? :D

Palo
Zasloužilý člen
Dal: 41 poděkování
Dostal: 451 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Palo »

adam.benda píše:A teď takový malý kvíz pro všechny: Bylo to foceno kdekoliv na Zemi nebo byl fotograf co se týče polohy nějak omezen, aby mu vznikla taková fotografie? :D
No řekl bych, že pozice musela být spíše blíž k centru rotace planety, tedy spíše k pólu než k nějakým těm obratníkům ;) Zřejmě je to foceno z úhlu, proto ten strom. Ale NASA by se mohla stydět, že tam mají tolik dřeviny ;) Pár větévek by se hodilo, ale takovej kusanec stromu? To fakt nešlo nafotit líp? ;)

Nemáme žádnou vládu, jen nepostižitelnou mafii.
Co si můžeš ověřit, si ověř. Ulhaných byznysmanů jsou hromady.
Odpovědět

Zpět na „Universum“