poota píše:Na té vizualizaci mě zaujaly dvě věci.
Petrovi +1

Ahoj, Slávek.
poota píše:Na té vizualizaci mě zaujaly dvě věci.
Mnohdy to bývá pravda, ale tady bych se nepřikláněl k tomu, že dřív nebyly asteroidy tolik měřitelné.. Jejich početní kumulování v inkriminovaném místě naší sluneční soustavy by mohlo být vysvětleno tím, že v "mezeře" mezi Marsem a Jupiterem je pro asteroidy jakási ideální oběžná dráha.. Přiletí k naší slun. soustavě kamínek odněkud z Tramtárie a vlastnosti asteroidu (jeho hmotnost a jeho původní setrvačná rychlost) mohou vyvozovat to, že jeho ideální oběžná dráha bude přibližně mezi Marsem a Jupiterem.. Proto má možná pás asteroidů své místo právě tady a neustále nabírá nové a nové kousky.. Nechci to přímo tvrdit, musel udělat nějaké simulace, ale přijde mi to pravděpodobné..poota píše:... Takže pro svou osobu považuji přibývání asteroidů za důsledek stále dokonalejších metod jejich registrování. Nasvědčuje tomu i zvětšující se úhel výseče, ve které se zobrazují. ...
Ahoj Slávku - nebylo to myšleno jako strašák - je to dost seriózní zdroj (podobně jako Adam sleduju http://spaceweather.com/ a tam je to stále ještě jako nejnovější aktualita), trochu dělám i do popularizace vědy, tak mě to zaujalo, no. Možná byla chyba dát to na vlákno o 2012?Slavek Krepelka píše:poota píše:Na té vizualizaci mě zaujaly dvě věci.
Petrovi +1Ani jsem na to nekouk. Jenom další strašák. Prosím Vás, řekněte mi jednu věc: I kdyby, tak co?
Ahoj, Slávek.
Může být.. Pak je to tedy tím zdokonalováním. Nicméně tu úvahu, že naše sluneční soustava může nabírat pořád větší počet asteroidů, bych nerad pohřbilgromit píše:...
Adame, v tomto případě bych se klonil spíš k tomu, že došlo k zásadnímu zdokonalení pozorovacích metod - víc třeba na http://www.jpl.nasa.gov/asteroidwatch/index.cfm, projekt WISE
Nazdar pánové,adam.benda píše: Myslím, že takový odkaz právě patří do vlákna 2012.. Lítá to kolem nás, loni nebo kdy, nás jeden kamínek opravdu těsně lízl.. Občas žurnalisti přijdou s tím, že by nás v roce XY mohl ohrožovat ten a ten kamínek, ale ve skutečnosti se může dráha asteroidů vlivem ostatních těles kdykoliv zcela změnit..
No řekl bych, že pozice musela být spíše blíž k centru rotace planety, tedy spíše k pólu než k nějakým těm obratníkůmadam.benda píše:A teď takový malý kvíz pro všechny: Bylo to foceno kdekoliv na Zemi nebo byl fotograf co se týče polohy nějak omezen, aby mu vznikla taková fotografie?