Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Psychické příčiny nemocí a jejich odstraňování.

Léčebné postupy.
Odpovědět

Myslíte, že je toto téma pro Vás přínosné?

ano
106
92%
ne
9
8%

Celkem hlasů: 115

Batles
Zasloužilý člen
Dal: 284 poděkování
Dostal: 709 poděkování

Hanka

Příspěvek od Batles »

Nádherné čtení, vždycky se těším.
Díky za tuto Tvoji práci! :D

hanka
Zasloužilý člen
Dal: 812 poděkování
Dostal: 875 poděkování

Autohypnóza - úvodní řeč - pomůcka při nácviku autohypnózy

Příspěvek od hanka »

Úvodní řeč jako pomůcka při nácviku hypnózy

Tuto úvodní řeč si můžete nahrát. Je to vynikající pomůcka při nácviku autohypnózy. Řeč si můžete namluvit sami nebo požádat někoho jiného, aby to pro vás udělal.
Při nahrávání čtěte pomalu, monotónním hlasem. Řeč zahrnuje indukci a sugesce potřebné k sestavení formule, která vám pomůže k navození autohypnózy. Když si nahrávku poslechnete, nebo až se na konci probudíte, můžete se pomocí této formule do hypnózy vrátit.

Zaujměte pohodlnou pozici. Ruce spočívají na postranních opěradlech nebo leží volně podél těla. Zavřete oči a dvakrát nebo třikrát se zhluboka nadechněte. Následuje úvodní řeč:

Nyní, když se cítíš pohodlně, naslouchej pozorně mému hlasu a řiď se danými pokyny. Tak se naučíš, jak vstoupit do hypnózy a jak ji sám navodit. Tvoje oči jsou zavřené. Znovu se zhluboka nadechni, zadrž na pár vteřin dech a pak vydechni.
Čím více se uvolníš, tím hlouběji dokážeš jít v hypnóze. Uvolni svoje svaly, až budou úplně ochablé. Začni u pravé nohy. Nejdříve svaly napni a natáhni nohu. Pak ji uvolni od prstů nahoru až ke kyčli. Pak napni nohy na levé noze. Uvolni nohu od prstů až ke kyčli.
Uvolni žaludek a břicho. Pak hrudník a dýchací svaly. Nech ochabnout svaly na zádech – a zároveň uvolni ramena a krk. V této oblasti často vzniká napětí. Nech všechny tyto svaly ochabnout. Nyní následují paže od ramen až po špičky prstů. I tvoje obličejové svalstvo se uvolní. Relaxace je tak příjemná a pohodlná. Uvolni se zcela a vychutnej si pocit relaxace. Všechny tlaky a napětí mizí a brzy pocítíš, jak se tě zmocňuje apatie a příjemný pocit pohody.
Uvolňuješ se čím dál víc a postupně jdeš hlouběji a hlouběji do hypnózy. Tvoje paže a nohy těžknou. Někdy namísto toho pocítíš v celém těle lehkost, jako by ses vznášel na měkkém obláčku.

Nyní si představ, že stojíš na vrcholu jezdících schodů. Sleduješ pohybující se schody před sebou a vidíš zábradlí. Budu počítat od deseti do nuly. Až začnu počítat, představ si, že vstupuješ na schody a stojíš tam s rukama na madlech, zatímco tě schody unášejí dolů. Pokud ti to lépe vyhovuje, můžeš si místo toho představovat schodiště nebo výtah, pouhé počítání tě zavede hlouběji a hlouběji.

(Pomalu) DESET – teď nastupuješ a začínáš se pohybovat směrem dolů. DEVĚT – OSM – SEDM – ŠEST. S každým číslem jdeš hlouběji a hlouběji. PĚT – ČTYŘI- TŘI. Čím dál hlouběji. DVA – JEDNA a NULA. Nyní vystupuješ na konci a jdeš stále hlouběji s každým nadechnutím. Jsi naprosto uvolněný a cítíš se dobře. Pokračuj dále. Všimni si svého dechu. Je nyní pravděpodobně pomalejší a dýcháš spíš spodní částí plic – je to břišní dýchání.

Za okamžik ucítíš, že tvoje ruka a paže ztrácejí svoji váhu a jsou čím dál lehčí. Pokud jsi pravák, bude to pravá ruka, u leváků je to levá ruka.
Paže je čím dál lehčí a lehčí. Začíná se zvedat. Možná se nejdříve pohnou prsty, nebo se začne vznášet celá ruka. Bude se zvedat k tvojí tváři, jako by ji tvůj obličej přitahoval magnetickou silou, až se prsty dotknou tvé tváře. Podívej se, kde to bude. Paže se začíná ohýbat v lokti. Vznáší se vzhůru. Jestliže se nezačne zvedat sama, zvedni ji schválně o pár centimetrů, aby se tak nastartovala. Dál se bude zdvihat sama, bez sebemenšího úsilí. Pohybuje se vzhůru k tvoji tváři, výše a výše.
Čím výše se zvedne tvoje ruka, tím hlouběji půjdeš. Čím hlouběji půjdeš, tím výše se zvedne tvoje ruka. Zvedná se a vznáší se výš a výš. Jde stále výš a výš. Nyní, jestliže se dotkla tvojí tváře, nech ruku klesnout do jakékoliv pohodlné polohy. Pokud se ještě nedotkla, může pokračovat ve zdvihání, až se jí dotkne.
Nyní na svou paži zapomeň a já ti povím, jak se můžeš sám zhypnotizovat, kdykoliv si to budeš přát.

Použiješ postup téměř shodný s tím, který jsme použili nyní. Zaujmeš pohodlnou polohu, a pak stačí pouze zavřít oči a ponoříš se do hypnózy. Nicméně při prvních třech nebo čtyřech sezeních se přechod usnadní tím, že rozsvítíš svíčku, pohodlně se usadíš a dvě nebo tři minuty se budeš dívat na mihotavý plamínek. Pak zavřeš oči.
Pak si pomyslíš: „Nyní vstupuju do hypnózy.“ Pak si třikrát velmi pomalu opakuj: „Teď se uvolni“. Během toho se ponoříš do hypnózy. Nevyslovuj nic nahlas, stačí si slova pomyslet. Nyní se zhluboka nadechni, aby ses mohl lépe uvolnit a pokračuj v relaxaci stejně jako minule. Dej pokyn svalům, aby se uvolnily, stejně jako ty.

Až uvolníš paže, představ si eskalátor, výtah či schodiště. Nyní počítej zpět od deseti do nuly. Počítej pomalu. Během prvních čtyř sezení opakuj počítání třikrát, jako bys sestupoval do tří různých úrovní. Později stačí počítat jednou.

Kdykoliv se chceš probudit, stačí si pomyslet: „Nyní se probudím.“ Pak počítej pomalu do tří a budeš vzhůru. Vždy se probudíš s příjemným pocitem, uvolněný a svěží.

Pokud se během času, kdy jsi v hypnóze, stane něco, kvůli čemu by ses měl probudit, například když zvoní telefon nebo hrozí skutečné nebezpečí, jako požár, probudíš se okamžitě a spontánně. Okamžitě se probudíš do stavu naprosté bdělosti a plného vědomí. K tomu by došlo i bez této sugesce, protože tvoje podvědomí tě vždy bude chránit.

Nyní budu počítat do tří a ty se probudíš. Vyhovuje-li ti to, můžeš se pomocí této formule vrátit zpět do hypnózy. Bez problémů si ji zapamatuješ a budeš přesně dodržovat uvedený postup. Nyní začnu počítat a ty se probudíš. Jedna. Začínáš se probouzet. Dva – jsi téměř vzhůru. Tři – nyní jsi naprosto bdělý. Naprosto bdělý.

Všechno je tak, jak má být.
"Všechno co jsme, povstává v našich myšlenkách. Mluv a jednej s nečistou myslí, a budou tě následovat problémy. Hovoř a jednej s čistou myslí, a štěstí tě bude následovat jako stín." Buddha
hanka
Zasloužilý člen

Re: Hanka

Příspěvek od hanka »

Batles píše:Nádherné čtení, vždycky se těším.
Díky za tuto Tvoji práci! :D
Zatímco já o vlivu psychiky píšu, Ty ji praktikuješ :lol: ! Tvoje povzbudivá slova přijdou vždycky, když se rozmýšlím, jestli mám ještě pokračovat...

Slyším kolem sebe dva názory: 1) "Tvoje vlákno o psychice je zbytečné, v dnešní uspěchané době lidé nemají čas zabývat se v praxi autohypnózou" apod.
2) "Piš dál, spousta lidí cítí potřebu znát více informací o vlivu psychiky na zdraví a o tom, jak si pomoci, když začínají mít problémy a sami tuší, že jsou způsobeny stresy, strachem, trápením, vztekem apod. - zkrátka psychikou, ale rádi by vše zvládli sami, bez psychiatrů a antidepresiv - dokud to jde."

Myslím si, že když člověk nečeká, až se toho nahromadí tolik, že dále už to nezvládne a psychicky se zhroutí, ale začne na sobě pracovat už při prvních problémech, a odstraňuje si psychické bloky průběžně, může si hodně pomoci a zabránit pozdějším fyzickým škodám na zdraví.

Takže ještě chvilku budu pokračovat - arci, přes prázdniny jsou moje příspěvky méně časté, protože kromě PC se zabývám i jinými věcmi, ale vyschnout tohle vlákno určitě nenechám ;) . Byla bych ráda, kdyby to nebylo jenom na mně, kdokoliv zde může přispět dalšími poznatky nebo zkušenostmi :idea: .

Srdečně všechny zdravím :lol: , Hanka.

"Všechno co jsme, povstává v našich myšlenkách. Mluv a jednej s nečistou myslí, a budou tě následovat problémy. Hovoř a jednej s čistou myslí, a štěstí tě bude následovat jako stín." Buddha
Artonas
Nový člen
Dal: 1 poděkování

Hezký čtení

Příspěvek od Artonas »

:lol:

Batles
Zasloužilý člen
Dal: 284 poděkování
Dostal: 709 poděkování

Díky za Tvoji práci

Příspěvek od Batles »

Není o čem se rozhodovat - POKRAČUJ!!!
Na netu je spousta strašných blbostí a tvoje práce mezi ně nepatří! Je vysoce záslužná a stojí tě spoustu času, díky ti za to.
Ano, časový pres je hrozný, ovšem když se někdo začte do tvých článků, tak mu vždycky něco uvízne v paměti a možná se i pozastaví na chviličku v přítomném okamžiku
a už i tohle stojí za to.
Papa, spěchám, nemám čas, musím praktikovat. Zapálím svíčku a hlavně si pak musím vzpomenout na eskalátor...... :D

laik
Zasloužilý člen
Dal: 36 poděkování
Dostal: 43 poděkování
Kontaktovat uživatele:

poděkování

Příspěvek od laik »

Zdravím
Tiše mlčím a čtu....
Jako člověk pracující (a uspěšně) pomocí autosugesce a poztivního myšlení na svém problému
také rád čerpám inspiraci z tvých řádků......za svuj život sem o tomto tématu sice pročetl spooousty knih ,ale až poslední dobou to začal pořádně chápat a pracovat na tom..... všechno má svuj čas.....

Jsem svobodný, protože dělám to co chci a ne to co musím......
hanka
Zasloužilý člen

Autohypnóza - sugesce.

Příspěvek od hanka »

... :lol: ...
----------------

JAK MŮŽE POUŽITÍ AUTOSUGESCE ZLEPŠIT VÁŠ ŽIVOT

Jedním z nejlepších způsobů ovlivňování podvědomí je sugesce. Již jsme se zmínili o tom, že všichni do různé míry podléháme sugescím, především jsme-li v hypnóze nebo pod vlivem silných emocí.
Někdy je sugestibilita mylně zaměňována s důvěřivostí a je chápána jako sklon k tomu, nechat se snadno oklamat. Kdybyste nebyli sugestibilní, těžko byste se učili. Být suestibilní je velká přednost.

Je třeba znát pravidla, jimiž se sugesce řídí. Heterosugesce (sugesce, kterou provádí druhá osoba) je účinnější než autosugesce, nicméně i tato může být poměrně efektivní, zvláště pokud víme, jak s ní nakládat. Dokonce i lehká hypnóza zvyšuje sugestibilitu.
Autohypnóza výrazně zkrátí čas potřebný k samoléčbě a pomůže odhalit příčiny, které bychom si jinak neuvědomili.

Sugesce mohou být povolující nebo rozkazující, přímé i nepřímé, pozitivní i negativní. Pozitivní sugesce má mnohem větší sílu než negativní.
Aby byla sugesce pozitivní, vyhýbejte se výrazům jako „ne“, „nebudu“, nechci“, a „nemůžu“. „Zítra mě nebude bolet hlava“ je negativní sugesce. „Zítra budu mít jasnou hlavu a budu se cítit dobře“ je pozitivní sugesce.

Povolující sugesce má mnohem větší naději na úspěch, než panovačný rozkaz. Mnozí z nás mají odpor k příkazům. I naše vnitřní mysl může v autohypnóze odmítnout splnit rozkaz a bude mnohem ochotnější spolupracovat, pokud ji požádáme, aby něco udělala, než když ji to přikážeme.
Někdy však rozkazy nejlépe splní požadovaný účel. Lidé reagují různě. Pokud mají podvědomou potřebu být ovládáni, pak jim budou příkazy vyhovovat. Formulace sugesce s použitím výrazu „můžeš“ je povolovací. „Uděláš“ je rozkaz.

Opakování je nejdůležitějším pravidlem, pokud chcete, aby sugesce fungovala. Pokyny by se měly minimálně třikrát nebo čtyřikrát zopakovat.

Podvědomí potřebuje čas, aby mohlo sugesci přijmout a pak se podle ní zachovat. Měla by být umístěna do blízké budoucnosti, spíš než do okamžité přítomnosti. Pokud řekneme „Bolest hlavy je pryč“, odporuje to skutečnosti. Tato bolest nemůže zmizet okamžitě. „Moje hlava se začne vyjasňovat. Bolest se brzy rozplyne a budu se cítit dobře“, to je formulace, která poskytuje čas na to, aby mohla být myšlenka uskutečněna.

Pokud můžete ke slovní formulaci připojit navíc vizuální představu, zesílí to účinek sugesce.
Příklad: na konci dne jste unaveni a přejete si tento stav překonat pomocí sugesce. Po sugesci, že se začnete cítit svěží, si představte sami sebe, jak něco děláte, plní „elánu, síly a svěžesti“. Sledujte vnitřním zrakem sami sebe, jak sportujete, nebo se jen rychle procházíte kolem bloku a máváte pažemi, s vypnutým hrudníkem a očividně plni elánu. Soustřeďte se na tuto myšlenku po dobu tří nebo čtyř minut. Díky takovéto sugesci můžete dosáhnout překvapivých výsledků v překonávání únavy.
Vizuální představa by vždy měla zobrazovat požadovaný výsledek.

Velmi pomůže silná motivace pro přijetí sugesce. Pokud se k sugesci váže nějaká emoce, výrazně tím zvýší její účinnost. Takovou emocí může být například touha po úspěchu.

Je důležité, aby sugesci přijala vnitřní mysl, jinak nebude uskutečněna, i kdybyste se o to vědomě sebevíc snažili. Jestliže jste bezvýsledně opakovali povolující sugesci, zkuste použít formu rozkazu.
Zda podvědomí sugesci přijalo, se můžete dozvědět pomocí ideomotorických odpovědí na svoje dotazy. Pokud vám kyvadlo nebo pohyby prstů naznačí ochotu přijmout sugesci, je téměř jisté, že bude uskutečněna.

Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: Autohypnóza - sugesce.

Příspěvek od Slavek Krepelka »

hanka píše:... :lol: ...JAK MŮŽE POUŽITÍ AUTOSUGESCE ZLEPŠIT VÁŠ ŽIVOT
Nazdar Hanko,

Ti něco povím. "Bengston". Začíná mi připadat, že to mlátí vše. Ty představy se skutečně začínají plnit a nejenom to. :D

Ahoj, Slávek.

Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
hanka
Zasloužilý člen

Autosugesce v praxi...

Příspěvek od hanka »

..Jako člověk pracující (a uspěšně) pomocí autosugesce a poztivního myšlení na svém problému...
Zdravím, laiku, to mám vážně radost, že cítíš změnu k lepšímu :lol: , až budeš chtít, prozradíš nám více? Samozřejmě nenaléhám, jasně, soukromí si člověk hlídá... Každopádně držím palce v dalším úspěšném praktikování :good: .
..Ti něco povím. "Bengston". Začíná mi připadat, že to mlátí vše. Ty představy se skutečně začínají plnit a nejenom to...
Ahoj Slávku, tak to účinkuje :P ! Jaký z toho máš pocit?
U Bengstona vidím dost společného s autosugescí. Má to více propracované, a něco má navíc, ale společného jmenovatele mít budou :) . Já Bengstona ani pořádně nezačala - uvízla jsem na přáních - zjistila jsem, že 20 přání nemám ani zdaleka! Už deset je na mne moc... :dknow: .

Zdravím všechny praktikující :lol: , Hanka.
Naposledy upravil(a) hanka dne stř 28 črc 2010 0:29, celkem upraveno 2 x.

hanka
Zasloužilý člen

Autohypnóza - sugesce.

Příspěvek od hanka »

Některá další pravidla k sugesci.

Podvědomí by nemělo být zatíženo příliš mnoha sugescemi najednou. Je lepší věnovat se pouze jedné, maximálně dvěma věcem současně. Jinak se jeho síla rozptýlí. Pracujte opakovaně na jedné nebo dvou sugescích během dvou až tří sezení.
Při formulaci sugesce mějte na mysli konečný výsledek. Přesně vyjádřete svůj cíl. Vaše podvědomí ví daleko lépe než vědomá mysl, jak cíle dosáhnout. Pokud je přimějete k činnosti, najde samo nejlepší cestu.

Sugestibilita může fungovat oběma způsoby. I nepříznivé sugesce mohou být účinné. Jsme nepřetržitě bombardováni sugescemi.
Například v kanceláři si mohou kolegové s člověkem nepříjemně pohrát: Když přijde ráno do práce, spolupracovník ho přivítá slovy: "Panebože, Karle, cos dělal v noci? Vypadáš fakt hrozně." Karel se cítí docela dobře a poznámka jej překvapí. Po chvíli někdo nedbale prohodí: "Nemáš kocovinu, Karle? Vypadáš pod psa." Další se pln soucitu ptá, zda nemá horečku. Tou dobou je už Karlovi skutečně špatně a po dalším podobném prohlášení odchází domů nemocen.

Důležitou součástí autoterapie je určit a v hypnóze odbourat veškeré nepříznivé a škodlivé sugesce, které vás ovlivňují. Všichni v sobě tyto sugesce nosíme. A většinou si toho nejsme vědomi.

Max Long ve své knize doporučuje hluboké dýchání při dávání sugescí - člověk má zhluboka a vydatně dýchat a zároveň se soustředit na sugesci a "pulsovat" myšlenky. Tím míní, že se máte chvíli soustředit, pak polevit, a pak se opět soustředit, a tak to stále opakovat v souladu s hlubokým dýcháním. Long dodává, že víra a pevné přesvědčení jsou zárukou vynikajících výsledků.

Dr. James Hixson doporučuje zkratku při dávání autosugescí. Radí pacientům, aby detailně napsali, čeho chtějí dosáhnout. Pak zformulují myšlenky do jedné nebo dvou vět, vynechají detaily, ale přesně stanoví požadované výsledky. Poté vyberou z věty klíčové slovo nebo velmi stručné heslo, které vystihuje celou sugesci, tak, jak ji původně popsali. Toto klíčové slovo nebo heslo si pak několikrát opakují, a potom svoje myšlenky zaměří na něco zcela jiného.

Emil Coué dospěl k názoru, že nejlepší je obecná, blíže nespecifikovaná sugesce, která neposkytuje podvědomí návod, jak dosáhnout cíle. Formulace je velmi důležitá. Jedna z jeho sugescí byla následovná: pacient si má každý den opakovat znovu a znovu "Každý den se mi daří v každém ohledu lépe a lépe." Taková sugesce může zahrnovat všechno, o co člověk usiluje, a ne jen jeden cíl.
Další myšlenka Couého: Zákon opačného účinku. Jestliže si někdo myslí - "Rád bych to udělal, ale nedokážu to" (negativní myšlenka), pak čím víc úsilí tomu věnuje, tím méně se mu daří.
Podobný účinek má i použití výrazu "snažit se o něco, pokusit se". Slovo "pokusím se" naznačuje pochybnost, očekávání neúspěchu.
Pokud chcete něco dokázat, musí být váš přístup pozitivní. Vy to prostě uděláte, ne že se o to pokusíte!

Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: Autosugesce v praxi...

Příspěvek od Slavek Krepelka »

hanka píše: Ahoj Slávku, tak to účinkuje :P ! Jaký z toho máš pocit?
U Bengstona vidím dost společného s autosugescí. Má to více propracované, a něco má navíc, ale společného jmenovatele mít budou :) . Já Bengstona ani pořádně nezačala - uvízla jsem na přáních - zjistila jsem, že 20 přání nemám ani zdaleka! Už deset je na mne moc... :dknow: .
Nazdar Hanko,

:laugh: :laugh: :laugh: :laugh: :laugh: Uvízla na přáních. Já Ti řeknu proč. Protože jsi skromná, to pak vypadá skutečně těžké. Taky jsem na tu zed' koukal, protože jsem byl ze začátku schopen přijít tak na dvě. Jenže pak jsem si uvědomil, že naše velká přání se skládají z malých, tak jsem to porozděloval.

Řekněme si to takhle:

Velké přání - Chci se uzdravit. OK. jenže těch problémů je víc než jeden. Takže: Trápí mne nohy, jedno přání, stojím na hoře a koukám na tu krásu. Mám záduchu, právě jsem vyhrál Maraton a leju si do hlavy šampus ..........

Víš kam mířím? No a když se splní dvě najednou, je jenom třeba se podívat, co se dá rozdělit nyní, protože najednou jsme v pozici mít jiná velká přání.

Ahoj, Slávek.

Teda, záduchu nemám, to byl jenom příklad. Mohl to být zarostlý nehet. :D

Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
hanka
Zasloužilý člen

Autohypnóza - konflikt.

Příspěvek od hanka »

ODSTRAŇTE ZE SVÉHO ŽIVOTA CITOVÉ PROBLÉMY

Abyste se mohli vypořádat se všemi svými emocionálními problémy a nemocemi, musíte vědět, z čeho pramení – odhalit jejich příčiny. Pak je dokážete úspěšně změnit nebo odstranit.
Následující postupy lze při svépomoci aplikovat bez ohledu na konečný cíl.

Sedm nejběžnějších faktorů, které vyvolávají emocionální problémy a nemoci:

Konflikt.
Bývá jednou z nejběžnějších příčin duševních problémů. Konflikt vzniká tehdy, když toužíme nebo máme potřebu udělat něco, co je v rozporu se společenskými zákony nebo našim svědomím. Největším zdrojem konfliktu je samozřejmě sex.

Své konflikty často potlačujeme, vytěsňujeme je ze svého vědomí, protože jsou nám nepříjemné, nebo v nás probouzejí pocit viny. Nejčastěji potlačujeme agresivitu a nepřátelství. Stejně zacházíme i se vzpomínkami na nepříjemné nebo děsivé zážitky. V podvědomí však přetrvávají a mohou vyvolávat trvalé problémy. A my si pak nejsme schopni uvědomit, z čeho naše potíže vznikly.

V autoterapii lze tato vytěsnění odstranit a vyvolat vzpomínky zpět do vědomí. Někdy je vytěsnění příliš silné a pak je třeba vyhledat pomoc psychoterapeuta. Mnohé konflikty naopak nepotlačujeme a jsme si jich vědomi. Ty pak většinou není problém vyřešit pomocí autoterapie. Později si uvedeme několik příběhů, na kterých si ukážeme, co může způsobit konflikt i různé další podobné faktory, o kterých se zde zmíníme.

Vedle konfliktu mohou být příčinou potíží tyto faktory:
1) Motivace
2) Účinek sugesce
3) Orgánová řeč
4) Identifikace
5) Masochismus nebo sebetrýznění
6) Zážitky z minulosti, především ty traumatizující
Může být přítomen pouze jeden z těchto příčinných faktorů, ale častěji jich působí několik najednou.

hanka
Zasloužilý člen

Autohypnóza - motivace.

Příspěvek od hanka »

Motivace
Najít motiv určitého symptomu, stavu nebo modelu chování znamená odhalit účel, kterému by mohly sloužit.

Nemoc může vyvolat soucit a pozornost, jež člověk postrádá a má tudíž silnou neurotickou potřebu. Dítě, které rodiče zanedbávají, zjistí, že nemoc vyvolá zájem a pozornost a navíc díky ní nemusí chodit do školy, kde se mu nelíbí.

Příklad: 21-letá Barbara se před rokem provdala za velmi okouzlujícího a inteligentního mladíka. Vystudoval vysokou školu a ona měla jen středoškolské vzdělání. Styděla se, trpěla pocity méněcennosti a nejistoty a již více než čtyři měsíce ji trápily bolesti hlavy. Nebyly natolik silné, aby kvůli nim nemohla pracovat, ale znepříjemňovaly jí život od rána do večera. Někdy je dokázala zmírnit pomocí prášků, ale nikdy nepolevily úplně. Její lékař provedl veškerá možná vyšetření, včetně neurologického, ale nenalezl žádnou organickou poruchu. Došel tedy k názoru, že její potíže jsou emocionálního rázu. Nebylo těžké zjistit, že Barbara používá bolest hlavy, aby vzbudila soucit a pozornost svých rodičů i manžela, vůči kterému se cítila méněcenná. Bylo jí vysvětleno, že by se měla raději více zajímat o mužovu práci a číst a studovat, aby si doplnila vzdělání. Manžel ji evidentně velmi miloval. Když si uvědomila, jak dětinské bylo její chování, bolest hlavy rychle zmizela.

Častým motivem symptomu bývá obrana. Barbara se ve skutečnosti svou bolestí hlavy bránila. V takovém případě je třeba zjistit, proti čemu nás symptom chrání. Může to být pokus o útěk před problémy a skutečností. U migrény jsou často přítomny silné pocity nepřátelství, agresivity a frustrace. Tyto pocity bývají potlačovány jako nežádoucí.

Zdá se, že hromadění těchto pocitů vyvolává bolesti hlavy, které však mohou fungovat i jako trest, pokud v nás tyto záporné emoce vyvolávají pocit viny.
Stejné příčiny lze někdy nalézt u burzitidy a artritidy i u některých dalších onemocnění. Tyto symptomy mohou sloužit i jako obrana před agresivními akcemi, vyvolanými pocity nepřátelství a hněvu.

Zcela jinou motivaci měl podnikatel pan G., který ztratil hlas. Toto onemocnění se nazývá afonie. Dokázal pouze chraptivě šeptat. Lékař nenašel žádnou příčinu, hlasivky měl zcela v pořádku. V hypnóze mluvil pan G. Bez potíží, takže bylo zřejmé, že příčina leží v emocionální oblasti. Brzy dokázal sám odhalit příčinu svých potíží.
Jeho firma vzkvétala. Rychle se rozšiřovala a objem obchodu se oproti předchozímu roku téměř zdvojnásobil. Chyběl mu však kapitál, půjčoval si peníze, aby mohl nakupovat zboží pro svoje zákazníky, ale nebyl schopen své dluhy splácet. Věděl, že během několika měsíců bude mít dost peněz na pokrytí pohledávek, ale věřitelé jej neustále bombardovali svými požadavky a výhrůžkami. Většinou se jednalo o místní firmy, jejichž majitelé jej stíhali po telefonu. Když ztratil hlas, byl sice schopen dávat příkazy své firmě, ale nemohl hovořit do telefonu. Jeho stav vyvolala potřeba vyhnout se nepříjemnému vysvětlování.
Navrhli jsme mu, aby napsal každému věřiteli dopis, obsahující finanční výkaz a informaci o jeho obchodních úspěších a také slib, že splatí své dluhy během tří nebo čtyř měsíců. Jeho věřitele takový dopis bezpochyby uspokojí. Když to udělal, hlas se mu brzy vrátil.

Jeden druh neurózy se nazývá hysterie. Nesmíme ji však zaměňovat s hysterickým záchvatem, který je spíš emocionální reakcí než onemocněním. Hysterii mohou doprovázet takové symptomy, jako ochrnutí končetin nebo funkční slepota. Tyto symptomy nejsou organického původu. Ochrnutí může být motivováno snahou uniknout před něčím nebo případně zabránit dotyčné osobě v napadení někoho jiného.
Funkční slepota může být vyvolána tím, že člověk spatřil něco, co v něm vyvolá silný pocit viny, nebo jej má naopak uchránit, aby se nemusel dívat na něco nepříjemného, čemu by se rád vyhnul.

Samozřejmě existuje celá řada dalších motivů. Takovéto onemocnění se nazývá symptomem konverze. Běžně se ale vyskytují některé méně vážné symptomy.

hanka
Zasloužilý člen

Autohypnóza - účinky sugesce.

Příspěvek od hanka »

Účinky sugesce.

Všichni jsme do jisté míry přístupní sugesci, jinak bychom nebyli schopni se učit. Nejlepší způsob, jak zajistit účinnost sugesce, je opakování, díky kterému pronikne do podvědomí.
Pokud nám v dětství někdo opakovaně něco říká, nakonec to podvědomě přijmeme a chováme se podle toho. Když se dítěti nedaří ve škole a rodiče jej neustále pronásledují vyčítavými poznámkami jako: „Jsi prostě hloupý. Nikdy se nic nenaučíš,“ dítě tato tvrzení přijme a uvěří jim. Nedokáže se pak učit, přestože je inteligentní.

Mnozí psychoterapeuti, kteří nevědí nic o hypnóze, podceňují sílu a účinky sugesce. A přitom je jednou z nejčastějších příčin emocionálních potíží. Pokud se nepodaří rozpoznat a odstranit takovou sugesci, léčba nemá naději na úspěch. Nezbytnou součástí léčby je zhypnotizování pacienta a odstranění nežádoucích sugescí.

Charakteristický příznak nebo symptom může být z větší části nebo úplně způsoben nějakým výrokem, který se podvědomě přeměnil na fixní ideu. Je to podmíněný reflex a funguje úplně stejně jako posthypnotická sugesce.

Pod vlivem emocí jsme sugestibilnější, stejně jako v hypnóze, a fixní idea často vzniká právě v takové chvíli nebo častým opakováním.

Posthypnotická sugesce je taková, kterou dáváme člověku v hypnóze, ale která ovlivňuje jeho chování po probuzení.

Iv
Zasloužilý člen
Dostal: 8 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Trojůhelník ...alfa

Příspěvek od Iv »

Milá Hanko,
vážím si vaší osvěty a fandím Vám, vím, že nezareagujete jako mnohokrát, ale život je trochu o něčem jiném, ikdyž tyto Vámi doporučované techniky někdy pomohou, ale život jedince v tomto jevišti většinou neuvedou jeho pouť do normálního stavu. Mám mnoho přátel, jež tyto techniky praktikovali, jako Reiky,Shambala atd., jenže v jejich životě se naopak věci stále komplikovali víc a víc. Nejlépe vše skoro vystihuje kniha " Protnutí duchovního materialismu", ale nebudu zde dělat reklamu literatuře, té je po revoluci na pultech tolik, až jde hlava kolem, ale pravdu Vám žádný autor většinou neřekne, protože ji ani nezná. Věříte tomu co zde píšete a to je dobře, ale jen lehce Vás chci navést dál, toto není konečná, věci jdou dál a věřte, že v jednoduchosti je většinou pravda. Nechci Vás odrazovat, každý máme svou cestu poznání a je většinou velmi individuální s ohledem na prožité skutečnosti kdysi a dnes a žádné klišé nikoho nezbaví svých útrap. Vše se to dá aplikovat v určitých vymezených hranicích a CIA to dnes i využívají na své "klienty", něco jsem naznačil ve svém příspěvku ve vlákně " Universum" a po pár staženích jsem celé stáhl pro jistotu pryč, ikdyž vím, že se to již rozmnožuje a o tom život je, bez kudrlinek, jen ve své nahotě, kterou nám naši tvůrci vložili a věřte, že mnoho Shambalistům, Reikistům to pomohlo a nyní začínají život znovu a s jiným náhledem a jsou uvolněnější a přímočařejší. Příroda, Vesmír, nemilují složitosti, mají rády přímý tah na "branku" a hlavně humor, někdy i trochu sarkastický, co víc Vás může vlastně čekat, než smrt, ale tím to nekončí, naopak. Jen mých pár vět tady neberte jako kritiku, je to jen vyjádření k určitým technikám, které jsou nyní IN, ale pravda je jinde. Držím Vám v životě palce a snad přijde někdy chvíle, kdy si na něco vzpomete, co jsem zde psal. Nejsem nepřítel, naopak, každý procházíme svou cestu poznání a každá Duše je dnes důležitá, ale nikdy ji nesmíme vnucovat, musíme připouštět i jiné alternativy, ty nové a nezapšklé starou hnilobou, říkající si dnes, že jsou "IN" ..........

Svůj šírák odhazuji vdál a letím zpět ke hvězdám. (Cyrano)
Odpovědět

Zpět na „Léčba těla i ducha“