Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Minerály,Potravinové doplňky,Co a jak užívat
zpevneni slinivky brisni
kousek bileho chleba s trochou ovocneho (treba jablecny) octu pokapat, s kerblikem a koprem posypat a takto snist
pomaha to take proti bolestem
pomaha to take proti bolestem
- muflon
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 660
- Registrován: stř 25 lis 2009 19:36
- Dostal: 32 poděkování
Re: OTAZKY k ...(ZINEK)
Jarda Z. k tomu pise:muflon píše:Slavku jaka forma(chemicky vzorec nebo presnejsi nazev by byl pro chlorid zinku?? Zinek Jarda Z. povazuje za strasne dulezity, podobne jako horcik....Slavek Krepelka píše: Zinek..Na to nemohu komentovat, ale řešil bych to po svém v souladu se všeobecným pravidlem, a to, když to není chlorid, nemám zájem...
...funkční to asi bude, ale zde již bude jiný problém a to s dávkováním. Tento chlorid zdaleka nebude tak bezpečný, jako chlorid hořečnatý u kterého se při předávkování pouze pokadíte. Třeba chlorid draselný je ve větších dávkách jedovatý a o chloridu zinečnatém se píše toto: Chlorid zinečnatý dráždí kůži a dýchací ústrojí. Bezpečnostní opatření, která se vztahují k bezvodému ZnCl2, platí i pro jiné bezvodé halogenidy kovů, tj. jejich hydrolýza může být exotermická a je třeba se vystříhat kontaktu s těmito látkami. Koncentrované roztoky jsou kyselé a žíravé, jakožto Lewisova kyselina poškozují celulózu a hedvábí....
Na základě těchto faktů by jste musel empiricky určit dávkování a to bude patrně v mg, čili velice špatně se bude odhadovat a vážit správná dávka. Musel by jste to něčím ředit, třeba maltodextrinem, aby to vůbec vzhledem k malé dávce šlo používat, nebo udělat roztok a aplikovat kapátkem, ale kolik, to opravdu netuším."
Dalsi dulezite info k moznosti predavkovani Zinku:
DOTAZ:
...to je pouze vaše teorie, při běžné stravě předávkování zinkem nelze. Může se objevit pouze při nadbytečném příjmu z potravinových doplňků. Předávkování zinkem se projevuje chudokrevností, zástavou růstu, poruchou trávení a metabolismu cukrů a poruchami rozmnožování.
Akutní otrava způsobuje průjem, zvracení, nevolnost a svalové bolesti.
Odpoved Jarda Z.:
To bych já tedy tvrdil, ale existuje opravdu minimální reálné riziko, že úplný kretén bude jíst koncentrovaný preparát po celých baleních a čistě teoreticky, se tím opravdu může dopracovat k předávkování. Riziko, dle mého názoru, nikterak nepřevyšuje možnost, se předávkovat jakoukoliv neškodnou potravinou a pokud sním naráz 5 kg dietních párků, tak asi taky dostanu průjem a budu zvracet, což je projev otravy organizmu puriny. Na to, aby se předávkoval zinek, nemá v naší současné populaci téměř nikdo dostatečnou zásobu vitamínu A, bez jehož přítomnosti, je předávkování zinkem prakticky nemožné. Naše běžná strava dodává cca 4 - 6 mg denně a já doporučuji, u vážnějších onemocnění, brát denně cca 180 mg a to klidně dlouhodobě, například u rakovin, je to naprosto nezbytné, jinak se uspět nedá. Zinek je vynikající antivirový a antitoxický prvek, který za přítomnosti dostatečného množství vitamínu C, působí proti jakékoli virové nákaze a infekční chorobě. Pro lepší přisvojitelnost, je vhodné užívat zinek v různých formách.
PS: Leni a ostatni(budoucí) - prosim snazte se drzet se tematu vlakna...(Mineraly,Potravni doplnky....)
Naposledy upravil(a) muflon dne ned 18 črc 2010 16:01, celkem upraveno 1 x.
Cizími zkušenostmi se málokdo poučí - co si kdo vyzkouší sám na sobě, tomu je ochoten věřit.(paradoxně Zakázané ovoce nejlíp chutná, proto říkám: "Raději to nikdo nezkoušejte ! - co kdyby to náhodou bylo šarlatánství... :-)
- muflon
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 660
- Registrován: stř 25 lis 2009 19:36
- Dostal: 32 poděkování
Re: OTAZKY k (Himalajska sul)
Jarda Z. ktery Himal.sul doporucuje k tomu pise:Slavek Krepelka píše:Nazdar Muflone,muflon píše: Solanku z himal.soli
Na Himalájskou sůl nevěřím. Červená sůl pro dobytek má celé spektrum chloridů a ostatních solí (přes sto) včetně chloridu magnesia, oproti Himalájské (85 solí). Dá se zjistit v tabulkách po hodně pátrání na netu. Odkazy jsem nedržel. Pokud používat s HCl, potom dohromady...
"Červená sůl(pro dobytek) není jasně specifikovaná sůl a třeba zde se prostě normální sůl přibarvuje, což asi zdravé nebude. Musí jít o čistou přírodní sůl a to těžko poznáte...."
PS: Kdo chce znat presne slozeni 85 prvku obsazenych v Himalajske soli-tak viz v tomto vlakne podvlakno-1 (st 02 červen 2010 22:46)!!
Pokud nekdo vi kde v CR solidni dodavatel cervene soli pro dobytek, muze sem napsat...
Po precteni noveho dokumentu od Merlina - o drasliku(ale i jinych mineralech) z wm magazinu(muzete si clanek stahnout ZDE:
http://www.upramene.cz/forum/viewtopic. ... &start=120
(je to ten druhy dokument s nazvem souboru "draslik"(autor-Joe Vialls) - všem velmi doporucuji si precist...bez drasliku nebude nikdy dost HCL v tele, a bez ostatnich mineralu....domyslete sami....)
- je az neuveritelne jak malo pozornosti se venuje tak klicovym vecem jako mineraly a DUSLEDKUM jejich nedostatku!!!
(daleko vic se vsichni venuji vitaminum, vycisleni obsahu proteinu-sacharidu-tuků v dane nejake potravine....apod
Naposledy upravil(a) muflon dne sob 17 črc 2010 22:57, celkem upraveno 3 x.
Cizími zkušenostmi se málokdo poučí - co si kdo vyzkouší sám na sobě, tomu je ochoten věřit.(paradoxně Zakázané ovoce nejlíp chutná, proto říkám: "Raději to nikdo nezkoušejte ! - co kdyby to náhodou bylo šarlatánství... :-)
- Slavek Krepelka
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 6292
- Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
- Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
- Dal: 2432 poděkování
- Dostal: 3249 poděkování
Re: OTAZKY k ...(ZINEK)
Jarda není padlý na hlavu. Má naprosto recht. Proto jsem Ti taky říkal, že bych to nikomu nedoporučoval. S tím draslíkem to není až tak jak to Jarda podává, s přihlédnutím k tomu, co tu přihodil Merlin o draslíku na HCl terapii, ale jde skutečně o velmi rozšířenou pověru.muflon píše: Jarda Z. k tomu pise:
Se zinkem bych se osobně podíval na dávkování jiných zinkových suplementů a spad bych na desetinu a odtud navyšoval pokud tedy bych to dával do HCl. Jinak asi stejné dávkování. Nejsme ve škole a opisovat je nejenom dovoleno, ale hlavně to zkrátí zbytečné týrání hlavy. Pořád by to ale vyžadovalo slušnou chemickou matiku a znalost nasyceného roztoku, kolik vlastně v něm toho zinku je, aby se člověk sám nevypek. Zinek je totiž ve větším množství skutečně pěkné svinstvo, jako kde co.
Ahoj, Slávek.
P.S. máš to tu dvakrát Muflone.
Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
- Slavek Krepelka
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 6292
- Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
- Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
- Dal: 2432 poděkování
- Dostal: 3249 poděkování
Re: OTAZKY k (Himalajska sul)
Zeptej se Jardy Ovčáka. Ten to bude na tuty vědět. Za komoušů byl velice spolehlivým dodavatelem každý kravín a dokonce ti toho dali i kilo zadarmo. Byl v tom ale písek a kde co. V podstatě se z toho musel udělat roztok, přefiltrovat a používat to v nějaké octovací nebo kečupovací nádobce. Je to příšerně hydroskopické a do slánky to sice jde, ale už to nejde ven, kdyby sis to nechal překrystalizovat a vysušil hicem.muflon píše: PS: pokud nekdo vi kde v CR solidni dodavatel cervene soli pro dobytek, muze sem napsat..
Ahoj, Slavek.
Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
- milda
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 1294
- Registrován: čtv 30 črc 2009 20:34
- Dal: 710 poděkování
- Dostal: 489 poděkování
červená sůl
muflon napsal(a):
PS: pokud nekdo vi kde v CR solidni dodavatel cervene soli pro dobytek, muze sem napsat..
Mno, tedy, nechci tě moc navádět, ale nějakou červenou sůl pro dobytek vídávám v krmelcích pro zvěř v lese. (jako správnej muflon bys měl znát)
Tedy, ne, že bys to zvířátkům ukrad, ale lesáci to někde kupujou a asi to nebude až tak moc drahý....
PS: pokud nekdo vi kde v CR solidni dodavatel cervene soli pro dobytek, muze sem napsat..
Mno, tedy, nechci tě moc navádět, ale nějakou červenou sůl pro dobytek vídávám v krmelcích pro zvěř v lese. (jako správnej muflon bys měl znát)
Tedy, ne, že bys to zvířátkům ukrad, ale lesáci to někde kupujou a asi to nebude až tak moc drahý....
Chceš-li vědět, co je nového, podívej se do starých knih.
https://www.youtube.com/watch?v=pOozWvJOwe0
https://www.youtube.com/watch?v=NZb-SVm7eLE
https://www.youtube.com/watch?v=YW1_Ni7 ... rt_radio=1
https://www.youtube.com/watch?v=pOozWvJOwe0
https://www.youtube.com/watch?v=NZb-SVm7eLE
https://www.youtube.com/watch?v=YW1_Ni7 ... rt_radio=1
- muflon
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 660
- Registrován: stř 25 lis 2009 19:36
- Dostal: 32 poděkování
Jak uzivate DRASLIK vy?!
Doufam ze uz ten kdo spolehal jen na sul "Mary" z Kauflandu, ze uz po precteni dokumentu o HCL a o drasliku, zmenil snad nazor...! (dokumenty o drasliku viz zde:
http://www.upramene.cz/forum/viewtopic. ... 1&start=75
Pokud uz mate nejake zkusenosti s branim samotne KCl tak se podelte....
(prodej samotne KCL nabizi napr.Palo na tomto foru nebo Jarda Zajicek ze zdarvi-az.cz )
Uvadim znova co jsem vykorespondoval se Slavkem K. a s Jardou Z.:
Draslik
- je nutny doplnit deficit v tele, bez drasliku se neobnovi funkce vlastni tvorby HCL v tele - a bez dostatecne HCL se zase nevstrebaji dobre mineraly v organismu....
- OMYL je myslet ze doplnime draslik do tela koupenim solici smesi"Mary" v Kauflandu (=NaCl+KCl)-Draslík v uvedené soli je ve vyváženém poměru, čili draslík se tak nijak moc doplnit nedá, pouze se tím eliminují škodlivé vlastnosti nadbytku sodíku.!!
- nebo pro zkusenejsi moznost si koupit KCl od Palo nebo Jardy...ale opatrne-lze predavkovat!!!
- dalsi moznosti je "osizena" formule odvozena z dokumentů o HCL ve vlakne o HCL(viz dále návod Jardy Z.):
Jarda Z.(zdravi-az) k tomu pise:
"Všechno v těle je založeno na kladných a záporných iontech, čili nejvhodnější je vždy pro tělo iontická forma, ta se nejlépe dociluje ve vodním roztoku a relativně velkém ředění. Také na celou věc není nutné jít nějak extra složitě. Základní látky se rozpustí v malém množství vody do stavu nasycení, což je stav, kdy se již ani po dlouhé době, cca 24 hodin, zbytek vložené soli ve vodě nerozpouští a zůstane na dně. Tento roztok je považován za 100 %tní(pozn.=stejne jako pri vyrobe solanky...) a smícháním 1 dílu tohoto roztoku a 9 dílů vody získáte 10 %tní roztok, který se používá v těch formulích k HCL. U kyseliny použijte rovnou tu 3,5 %tní a považujte ji za 3 %tní, tím nic nezkazíte, rozdíl je již velice malý. Pak smícháte 8 dílů 10 %tního chloridu draselného, 16 dílů 10%tního síranu draselného, 1 díl 3,5 %tní kyseliny chlorovodíkové a 30 dílů destilované vody. Osobně bych nejdříve dal vodu a kyselinu tam lil jako poslední komponent, ale asi to nebude podstatné. Celé promícháte a máte hotovo, formule jsou stabilní a mají vysokou životnost, čemuž se u kyseliny nedivím a můžete ji používat dle doporučení
cca 5 až 20 kapek ve sklenici vody až 6x denně, přičemž mě se jeví rozumné před i po jídle."
Trpíte-li onemocněním ledvin, můžete být ohroženi zvýšenou hladinou draslíku. Tyto stavy jsou závažné a vyžadují lékařské sledování.
---------------------
průjem – průjmovitá onemocnění vedou ke zvýšeným ztrátám tekutin a minerálů – zejména draslíku. Součástí léčby každého průjmu musí být proto především doplňování tekutin a minerálů. Nejčastější formou při domácí léčbě jsou nejrůznější minerální vody a iontové nápoje.
užívání diuretik – užívání některých diuretik (léků na odvodnění) vede k nebezpečným ztrátám draslíku močí.
zvýšené pocení – v potu ztrácíme tekutiny i minerály. O doplnění tekutin se tělo snadno přihlásí pocitem žízně. Na doplnění minerálů však musíme myslet sami. Vhodné jsou minerální vody a iontové nápoje.
vytrvalostní sporty- Kdo se zajímá o vytrvalostní sporty, jistě nepřehlédl širokou nabídku iontových nápojů. Závodník při maratónu musí doplňovat nejen tekutiny, ale i minerály, jejichž ztráty jsou při vydatném pocení neméně významné. Jednou z příčin svalových křečí při těchto závodech může být právě snížená hladina draslíku v krvi.
http://www.upramene.cz/forum/viewtopic. ... 1&start=75
Pokud uz mate nejake zkusenosti s branim samotne KCl tak se podelte....
(prodej samotne KCL nabizi napr.Palo na tomto foru nebo Jarda Zajicek ze zdarvi-az.cz )
Uvadim znova co jsem vykorespondoval se Slavkem K. a s Jardou Z.:
Draslik
- je nutny doplnit deficit v tele, bez drasliku se neobnovi funkce vlastni tvorby HCL v tele - a bez dostatecne HCL se zase nevstrebaji dobre mineraly v organismu....
- OMYL je myslet ze doplnime draslik do tela koupenim solici smesi"Mary" v Kauflandu (=NaCl+KCl)-Draslík v uvedené soli je ve vyváženém poměru, čili draslík se tak nijak moc doplnit nedá, pouze se tím eliminují škodlivé vlastnosti nadbytku sodíku.!!
- nebo pro zkusenejsi moznost si koupit KCl od Palo nebo Jardy...ale opatrne-lze predavkovat!!!
- dalsi moznosti je "osizena" formule odvozena z dokumentů o HCL ve vlakne o HCL(viz dále návod Jardy Z.):
Jarda Z.(zdravi-az) k tomu pise:
"Všechno v těle je založeno na kladných a záporných iontech, čili nejvhodnější je vždy pro tělo iontická forma, ta se nejlépe dociluje ve vodním roztoku a relativně velkém ředění. Také na celou věc není nutné jít nějak extra složitě. Základní látky se rozpustí v malém množství vody do stavu nasycení, což je stav, kdy se již ani po dlouhé době, cca 24 hodin, zbytek vložené soli ve vodě nerozpouští a zůstane na dně. Tento roztok je považován za 100 %tní(pozn.=stejne jako pri vyrobe solanky...) a smícháním 1 dílu tohoto roztoku a 9 dílů vody získáte 10 %tní roztok, který se používá v těch formulích k HCL. U kyseliny použijte rovnou tu 3,5 %tní a považujte ji za 3 %tní, tím nic nezkazíte, rozdíl je již velice malý. Pak smícháte 8 dílů 10 %tního chloridu draselného, 16 dílů 10%tního síranu draselného, 1 díl 3,5 %tní kyseliny chlorovodíkové a 30 dílů destilované vody. Osobně bych nejdříve dal vodu a kyselinu tam lil jako poslední komponent, ale asi to nebude podstatné. Celé promícháte a máte hotovo, formule jsou stabilní a mají vysokou životnost, čemuž se u kyseliny nedivím a můžete ji používat dle doporučení
cca 5 až 20 kapek ve sklenici vody až 6x denně, přičemž mě se jeví rozumné před i po jídle."
Trpíte-li onemocněním ledvin, můžete být ohroženi zvýšenou hladinou draslíku. Tyto stavy jsou závažné a vyžadují lékařské sledování.
---------------------
průjem – průjmovitá onemocnění vedou ke zvýšeným ztrátám tekutin a minerálů – zejména draslíku. Součástí léčby každého průjmu musí být proto především doplňování tekutin a minerálů. Nejčastější formou při domácí léčbě jsou nejrůznější minerální vody a iontové nápoje.
užívání diuretik – užívání některých diuretik (léků na odvodnění) vede k nebezpečným ztrátám draslíku močí.
zvýšené pocení – v potu ztrácíme tekutiny i minerály. O doplnění tekutin se tělo snadno přihlásí pocitem žízně. Na doplnění minerálů však musíme myslet sami. Vhodné jsou minerální vody a iontové nápoje.
vytrvalostní sporty- Kdo se zajímá o vytrvalostní sporty, jistě nepřehlédl širokou nabídku iontových nápojů. Závodník při maratónu musí doplňovat nejen tekutiny, ale i minerály, jejichž ztráty jsou při vydatném pocení neméně významné. Jednou z příčin svalových křečí při těchto závodech může být právě snížená hladina draslíku v krvi.
Naposledy upravil(a) muflon dne čtv 29 črc 2010 16:48, celkem upraveno 7 x.
Cizími zkušenostmi se málokdo poučí - co si kdo vyzkouší sám na sobě, tomu je ochoten věřit.(paradoxně Zakázané ovoce nejlíp chutná, proto říkám: "Raději to nikdo nezkoušejte ! - co kdyby to náhodou bylo šarlatánství... :-)
- muflon
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 660
- Registrován: stř 25 lis 2009 19:36
- Dostal: 32 poděkování
Re: Jak uzivate DRASLIK vy?!
PS: Zajimave z dokumentu je, ze BANAN neni az tak dobry zdroj drasliku, jak se vseobecne míní...obycejna
BRAMBORA ma vice drasliku nez banan (v pomeru srovnatelne stejne vahy...).
Draslik jinak obsahuji hodne: orechy(nejlepe VE FORME ORECHOVEHO MLEKA- mineraly se nejlip vstrebají!!), citrusy, rajcata, jablka, peckové ovoce, zelenina(hlavně listová), atd...též viz zminka v dokumentu merlina "draslik"
+ napr.odkazy:
.... staci zadat do googlu " obsah drasliku v potravinach "
JardaZ.pise odpoved na dotaz::
DOTAZ:
Mám vcelku dobrý odšťavňovač. Dělám na něm teď i byliny zejména listy z pampelišek. Musím říct, že chuťově to moc dobré není. Nicméně bych se rád zeptal jestli se draslíkem z pampelišek nejde nějak předávkovat. Pijí ho tak 0,2 l denně.Děkuji
JARDA Z.:
Draslík je hojně zastoupený prvek a normálně se ho dá přijímat i 8 g denně, čili se domnívám, že by se vám to nemělo podařit. Zjistil by jste to celkem snadno velkou slabostí a rozházeným srdečním rytmem, navíc se toho lze velice snadno zbavit pouhým podáním roztoku kuchyňské soli a dodaný sodík okamžitě předávkování eliminuje. Nejvíc draslíku obsahují fazole, které jsem za účelem předávkování úmyslně ve velkém jedl a takto se předávkovat opravdu dá, ale musel jsem se dost snažit.
Nejlepším zdrojem draslíku jsou čerstvé potraviny jen minimálně upravované. Syrové potraviny mají nízký obsah sodíku a zpracování může obsah draslíku podstatně ovlivnit
--------------
dokumenty o drasliku viz zde:
http://www.upramene.cz/forum/viewtopic. ... 1&start=75
Druhy dokument(soubor "draslik")-jen poznamka na okraj: "anginou" v dokumentu z wm, se podle mne míní angina pectoris-tedy uzka spojitost nedostatku drasliku se SRDECNIMI chorobami...(o krevnim tlaku a dalsim civiliz.nemocech nemluve-to je nutne precist...)
Jo, a v prvnim dokumentu o "nedostatku drasliku"(odborny lekar.clanek) stoji urcite za zminku hned prvni veta(co uznavaji i doktori):
" HYPOKALEMIE(nedostatek drasliku) JE JEDNA Z NEJCASTEJSICH iontovych PORUCH U INTERNĚ NEMOCNÝCH PACIENTŮ, která může mít V PŘÍPADĚ POZDNÍHO ROZPOZNÁNÍ LETÁLNÍ(pozn-mona i fatalni??...)DŮSLEDKY z vzniku maligní arytmie (pozn.-že by jen toto...??). " Clanek pokracuje s uvedenim NUTNOSTI VYSTRIT PARAMETRY ACIDOBASICKE ROVNOVAHY, MAGNEZEMIE(souvislost s hořčíkem !!! ) a odpady drasliku do moci....Mimochodem diuretika jsou zabijakem drasliku v tele nebot zapricinuji jeho rychle vyplaveni z tela spolu s močí....
BRAMBORA ma vice drasliku nez banan (v pomeru srovnatelne stejne vahy...).
Draslik jinak obsahuji hodne: orechy(nejlepe VE FORME ORECHOVEHO MLEKA- mineraly se nejlip vstrebají!!), citrusy, rajcata, jablka, peckové ovoce, zelenina(hlavně listová), atd...též viz zminka v dokumentu merlina "draslik"
+ napr.odkazy:
.... staci zadat do googlu " obsah drasliku v potravinach "
JardaZ.pise odpoved na dotaz::
DOTAZ:
Mám vcelku dobrý odšťavňovač. Dělám na něm teď i byliny zejména listy z pampelišek. Musím říct, že chuťově to moc dobré není. Nicméně bych se rád zeptal jestli se draslíkem z pampelišek nejde nějak předávkovat. Pijí ho tak 0,2 l denně.Děkuji
JARDA Z.:
Draslík je hojně zastoupený prvek a normálně se ho dá přijímat i 8 g denně, čili se domnívám, že by se vám to nemělo podařit. Zjistil by jste to celkem snadno velkou slabostí a rozházeným srdečním rytmem, navíc se toho lze velice snadno zbavit pouhým podáním roztoku kuchyňské soli a dodaný sodík okamžitě předávkování eliminuje. Nejvíc draslíku obsahují fazole, které jsem za účelem předávkování úmyslně ve velkém jedl a takto se předávkovat opravdu dá, ale musel jsem se dost snažit.
Nejlepším zdrojem draslíku jsou čerstvé potraviny jen minimálně upravované. Syrové potraviny mají nízký obsah sodíku a zpracování může obsah draslíku podstatně ovlivnit
--------------
dokumenty o drasliku viz zde:
http://www.upramene.cz/forum/viewtopic. ... 1&start=75
Druhy dokument(soubor "draslik")-jen poznamka na okraj: "anginou" v dokumentu z wm, se podle mne míní angina pectoris-tedy uzka spojitost nedostatku drasliku se SRDECNIMI chorobami...(o krevnim tlaku a dalsim civiliz.nemocech nemluve-to je nutne precist...)
Jo, a v prvnim dokumentu o "nedostatku drasliku"(odborny lekar.clanek) stoji urcite za zminku hned prvni veta(co uznavaji i doktori):
" HYPOKALEMIE(nedostatek drasliku) JE JEDNA Z NEJCASTEJSICH iontovych PORUCH U INTERNĚ NEMOCNÝCH PACIENTŮ, která může mít V PŘÍPADĚ POZDNÍHO ROZPOZNÁNÍ LETÁLNÍ(pozn-mona i fatalni??...)DŮSLEDKY z vzniku maligní arytmie (pozn.-že by jen toto...??). " Clanek pokracuje s uvedenim NUTNOSTI VYSTRIT PARAMETRY ACIDOBASICKE ROVNOVAHY, MAGNEZEMIE(souvislost s hořčíkem !!! ) a odpady drasliku do moci....Mimochodem diuretika jsou zabijakem drasliku v tele nebot zapricinuji jeho rychle vyplaveni z tela spolu s močí....
Naposledy upravil(a) muflon dne ned 18 črc 2010 15:54, celkem upraveno 6 x.
- muflon
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 660
- Registrován: stř 25 lis 2009 19:36
- Dostal: 32 poděkování
DRASLIK-predavkovani
Cituji z http://www.galenus.cz/mineraly-draslik.php
Využitelnost draslíku
Využitelnost z potravin je vysoká, přičemž není rozhodující, zda se jedná o živočišnou nebo rostlinou potravu. Pro výrobu doplňků výživy se nejčastěji používá chlorid draselný, bikarbonát draselný nebo fosforečnany. Ve všech těchto případech je využitelnost draslíku velmi dobrá. Vylučování se děje ledvinami, přičemž jejich schopnost vylučovat draslík je nejlepší ze všech prvků. Právě z těchto důvodů je prakticky vyloučeno u zdravého člověka dosáhnout předávkování draslíkem.
Denní potřeba
Denní potřeba se uvádí u dětí 550 až 1.200 mg; pro děti nad 8 let 700 až 1.650 mg; pro ženy 1.800 až 3.800 mg a
pro muže a těhotné ženy 2.200 až 5.200 mg. U kojících žen činí denní potřeba přibližně 5.000 mg. Rozpětí je, podobně jako u sodíku, poměrně široké a závisí opět na složení stravy a celkové fyzické zátěži. Při vyšším příjmu bílkovin by měl být zajištěn i vyšší příjem draslíku.
Doporučená denní dávka draslíku je v ČR stanovena vyhláškou na 2.000 mg.
Projevy předávkování
Pokud není poškozena funkce ledvin, není možné vyvolat předávkování draslíkem. Pouze při selhání ledvin, při pokročilé dehydrataci nebo po intenzivním šoku může dojít ke zvýšení obsahu draslíku v séru. Příznakem přebytku jsou poruchy rytmu srdeční činnosti a útlum centrální nervové soustavy. Doprovodnými projevy může být zmatenost, slabost, ztrnulost, brnění končetin a ochablost srdečních svalů.
Projevy nedostatku
Nedostatek draslíku ... Může se však projevit jako doprovodný jev u celé řady onemocnění.... Deficit lze také očekávat při dlouhotrvajících průjmech a při nízkých příjmech bílkovin. Zvýšené vylučování draslíku způsobují také některá léčiva, káva a alkohol.
Dlouhodobější nedostatek se může projevit vážným poškozením ledvin. Příznakem nedostatku je svalová slabost, dráždivost, lze pozorovat tzv. cvalový rytmus srdce, který se může objevit i v klidu.
Zdánlivý nedostatek draslíku lze navodit vysokým příjmem sodíku(??). Poměr příjmu draslíku k sodíku by měl být přibližně 2 až 2,6:1 ve prospěch draslíku. Ve starším věku by měl být mírně vyšší, přibližně 3:1. Lidé užívající diuretika by měli mít přívod draslíku zvýšen.
Využitelnost draslíku
Využitelnost z potravin je vysoká, přičemž není rozhodující, zda se jedná o živočišnou nebo rostlinou potravu. Pro výrobu doplňků výživy se nejčastěji používá chlorid draselný, bikarbonát draselný nebo fosforečnany. Ve všech těchto případech je využitelnost draslíku velmi dobrá. Vylučování se děje ledvinami, přičemž jejich schopnost vylučovat draslík je nejlepší ze všech prvků. Právě z těchto důvodů je prakticky vyloučeno u zdravého člověka dosáhnout předávkování draslíkem.
Denní potřeba
Denní potřeba se uvádí u dětí 550 až 1.200 mg; pro děti nad 8 let 700 až 1.650 mg; pro ženy 1.800 až 3.800 mg a
pro muže a těhotné ženy 2.200 až 5.200 mg. U kojících žen činí denní potřeba přibližně 5.000 mg. Rozpětí je, podobně jako u sodíku, poměrně široké a závisí opět na složení stravy a celkové fyzické zátěži. Při vyšším příjmu bílkovin by měl být zajištěn i vyšší příjem draslíku.
Doporučená denní dávka draslíku je v ČR stanovena vyhláškou na 2.000 mg.
Projevy předávkování
Pokud není poškozena funkce ledvin, není možné vyvolat předávkování draslíkem. Pouze při selhání ledvin, při pokročilé dehydrataci nebo po intenzivním šoku může dojít ke zvýšení obsahu draslíku v séru. Příznakem přebytku jsou poruchy rytmu srdeční činnosti a útlum centrální nervové soustavy. Doprovodnými projevy může být zmatenost, slabost, ztrnulost, brnění končetin a ochablost srdečních svalů.
Projevy nedostatku
Nedostatek draslíku ... Může se však projevit jako doprovodný jev u celé řady onemocnění.... Deficit lze také očekávat při dlouhotrvajících průjmech a při nízkých příjmech bílkovin. Zvýšené vylučování draslíku způsobují také některá léčiva, káva a alkohol.
Dlouhodobější nedostatek se může projevit vážným poškozením ledvin. Příznakem nedostatku je svalová slabost, dráždivost, lze pozorovat tzv. cvalový rytmus srdce, který se může objevit i v klidu.
Zdánlivý nedostatek draslíku lze navodit vysokým příjmem sodíku(??). Poměr příjmu draslíku k sodíku by měl být přibližně 2 až 2,6:1 ve prospěch draslíku. Ve starším věku by měl být mírně vyšší, přibližně 3:1. Lidé užívající diuretika by měli mít přívod draslíku zvýšen.
Naposledy upravil(a) muflon dne ned 18 črc 2010 12:08, celkem upraveno 4 x.
Cizími zkušenostmi se málokdo poučí - co si kdo vyzkouší sám na sobě, tomu je ochoten věřit.(paradoxně Zakázané ovoce nejlíp chutná, proto říkám: "Raději to nikdo nezkoušejte ! - co kdyby to náhodou bylo šarlatánství... :-)
- Slavek Krepelka
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 6292
- Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
- Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
- Dal: 2432 poděkování
- Dostal: 3249 poděkování
Re: Jak uzivate DRASLIK vy?!
Omyl. Brambora pěstovaná ve stejné půdě vedle banánu. To je d'ábelský rozdíl mezi banánem z Panamy a bramborou z Kopanic.muflon píše:PS: Zajimave z dokumentu je, ze BANAN neni az tak dobry zdroj drasliku, jak se vseobecne míní...obycejna
BRAMBORA ma 4x vice drasliku nez banan (v pomeru srovnatelne stejne vahy...).
Draslík v americké průměrné bramboře je uváděn oproti průměrnému banánu
Banán 400mg / 100 g
Brambora 650 mg/ 100 g
Další je, v jaké formě.
Ahoj, Slávek.
Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
- Slavek Krepelka
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 6292
- Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
- Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
- Dal: 2432 poděkování
- Dostal: 3249 poděkování
Re: červená sůl
Rozjařils mně, dekuju. Muflon mi promine.milda píše: (jako správnej muflon bys měl znát)
Ahoj, Slávek.
Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
- muflon
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 660
- Registrován: stř 25 lis 2009 19:36
- Dostal: 32 poděkování
Otazky okolo SODIKU
I mne rozjařil....Zřejmě se budem chodit přes zimu všichni "přikrmovat" do lesa ke krmelcům, a nejspis budem zdravejsi nez lide ve velkomestech....A pres leto zase ke kravickam.... (PS:tam stejne uz jezdim pro syrove mleko na kefir z Tibetske houby...)
--------
Jeste mne zarazi jak porad vsichni zduraznujou potrebu sodiku...(kdyz indiani Yanomami jsou dukazem ze bez nemoci bude clovek prave bez prisunu kuchynske soli NaCl....
Co rika k HYPONATREMII(tzv.nedostatku sodiku) wikipedie?:
-pouze velmi NEUPLNE a strucne(zajimali by mne nejake verohodnejsi a uplnejsi info k sodiku...):
Hyponatremie
Hyponatrémie je porucha složení vnitřního prostředí v organismu, při níž poklesá koncentrace sodného iontu (Na+) v krvi, resp. v krevní plazmě. Může být spojen s dehydratací.
Schwartz Barterův syndrom
Schwartz Barterův syndrom, též syndrom inadekvátní produkce ADH (SIADH), může být paraneoplastickým projevem při některých nádorových onemocněních. Zvýšená produkce ADH vede k zadržování vody v těle a tím k poklesu koncentrace sodíku.
Ztráty potem
V roce 2002 na Bostonském maratonu vyšetřovali vědci přes 400 zkolabovaných závodníků. Zjistili, že mnoho z nich bylo blízko smrti z nedostatku kationtu sodíku (NaCl = chlorid sodný, kuchyňská sůl). Během závodu maratonec vypotí 3 a více litrů potu a s ním také sůl. Nedostek soli se projevuje jako žízeň, a tak závodník na občerstvovacích stanicích podél trati stále více pije. Může nastat „naředění“ vnitřního prostředí a kolaps.
-------------------------
PS: vzpominam že jeden čas se i v armádě doporucovali pro stavy krajniho fyzickeho vycerpani solne tablety sodiku...ale pokud vim tak uz od toho upustili(a nejspis to resi jako sportovci - IONTOVYMI NAPOJI, ktere pokud vim obsahuji i dost sodiku....no on ten sodik taky je potreba, ale v potrave je ho dost a dodavat ho jeste navic je otazka(zvlast pokud nekdo nedoplnuje draslikovy deficit....)
--------
Jeste mne zarazi jak porad vsichni zduraznujou potrebu sodiku...(kdyz indiani Yanomami jsou dukazem ze bez nemoci bude clovek prave bez prisunu kuchynske soli NaCl....
Co rika k HYPONATREMII(tzv.nedostatku sodiku) wikipedie?:
-pouze velmi NEUPLNE a strucne(zajimali by mne nejake verohodnejsi a uplnejsi info k sodiku...):
Hyponatremie
Hyponatrémie je porucha složení vnitřního prostředí v organismu, při níž poklesá koncentrace sodného iontu (Na+) v krvi, resp. v krevní plazmě. Může být spojen s dehydratací.
Schwartz Barterův syndrom
Schwartz Barterův syndrom, též syndrom inadekvátní produkce ADH (SIADH), může být paraneoplastickým projevem při některých nádorových onemocněních. Zvýšená produkce ADH vede k zadržování vody v těle a tím k poklesu koncentrace sodíku.
Ztráty potem
V roce 2002 na Bostonském maratonu vyšetřovali vědci přes 400 zkolabovaných závodníků. Zjistili, že mnoho z nich bylo blízko smrti z nedostatku kationtu sodíku (NaCl = chlorid sodný, kuchyňská sůl). Během závodu maratonec vypotí 3 a více litrů potu a s ním také sůl. Nedostek soli se projevuje jako žízeň, a tak závodník na občerstvovacích stanicích podél trati stále více pije. Může nastat „naředění“ vnitřního prostředí a kolaps.
-------------------------
PS: vzpominam že jeden čas se i v armádě doporucovali pro stavy krajniho fyzickeho vycerpani solne tablety sodiku...ale pokud vim tak uz od toho upustili(a nejspis to resi jako sportovci - IONTOVYMI NAPOJI, ktere pokud vim obsahuji i dost sodiku....no on ten sodik taky je potreba, ale v potrave je ho dost a dodavat ho jeste navic je otazka(zvlast pokud nekdo nedoplnuje draslikovy deficit....)
Naposledy upravil(a) muflon dne ned 18 črc 2010 12:30, celkem upraveno 5 x.
- milda
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 1294
- Registrován: čtv 30 črc 2009 20:34
- Dal: 710 poděkování
- Dostal: 489 poděkování
Re: Otazky okolo SODIKU
...a léčit se budeme chodit k veterinářům. Bude to levnější a dokážou si s lecčíms poradit!muflon píše:I mne rozjařil....Zřejmě se budem chodit přes zimu všichni "přikrmovat" do lesa ke krmelcům, a nejspis budem zdravejsi nez lide ve velkomestech....A pres leto zase ke kravickam....
(a možná už dneska mají větší výběr léků - viz např. paraziti)
Chceš-li vědět, co je nového, podívej se do starých knih.
https://www.youtube.com/watch?v=pOozWvJOwe0
https://www.youtube.com/watch?v=NZb-SVm7eLE
https://www.youtube.com/watch?v=YW1_Ni7 ... rt_radio=1
https://www.youtube.com/watch?v=pOozWvJOwe0
https://www.youtube.com/watch?v=NZb-SVm7eLE
https://www.youtube.com/watch?v=YW1_Ni7 ... rt_radio=1
- muflon
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 660
- Registrován: stř 25 lis 2009 19:36
- Dostal: 32 poděkování
Sodik je x neni nezbytny....?
Par odkazu pro vlastni uvahy(vsechna protitvrzeni za vas nikdo nevyresi-
od toho nam dal panbu mozek a selsky mozek je opravdu asi jedinou moznosti jak se neutopit v mnozstvi protichudnych tvrzeni a "dukazu" at uz odkohokoli a o cemkoli
http://www.magazinzdravi.cz/vsichni-zna ... otrebujeme
http://www.nasezdravi.ic.cz/zdrave_telo12_sul.html
cituji:
Tělo potřebuje přírodní, organický sodík, žádnou kuchyňskou sůl, která je anorganickou chemikálií.
(PS: Merlin zde nedavno psal, že roztok mineralu se pridanou HCL stava BIOAKTIVNIM....a tudiz prijatelnym pro vstrebani, cimz nedochazi k usazovani mineralnich soli v tele...Je to daleko levnejsi a prijatelnejsi telu nez predrazene potravinove doplnky s nedokonalou účinností které jen zanášejí tělo... )
Jak se stala sůl životným zvykem lidí
Biochemik Bunge poukázal na to, že v dávných dobách existoval vyrovnaný stav minerálů sodíku a draslíku. Deště však v průběhu staletí soli sodíku spláchly. Postupně nastal na zemi nedostatek sodíku. Potraviny však vykazovaly vysoký obsah draslíku. Z toho vyplynulo, že u zvířat a lidí se vyvinula touha po něčem, co mělo tento nedostatek odstranit.
Našli chudou a nebezpečnou náhradu v anorganickém chloridu sodném, který byl rovněž označován jako kuchyňská sůl.
Přijetí soli jako náhrady za přírodní sodík může být srovnáváno s přijetím anorganického draslíku pro zásobování těla draslíkem. Obojí jsou chemické látky a nemohou být buňkami v těle asimilovány. Protože všechny anorganické chemikálie jsou pro trávicí orgány škodlivé, měli bychom také pochopit, proč žaludek vyvíjí náhlou a enormní žízeň po požití soli. Žaludek reaguje prostě a jednoduše na cizí substanci a stará se co nejrychleji ji odstranit z těla pomocí ledvin. Jistě si umíte také představit, jaké účinky to má na citlivý filtr ledvin. Ze všech orgánů těla jsou ledviny nejvíce náchylné na poškození, které může vyvolat sůl. Co se stane, když se spotřebuje více soli, než jsou ledviny schopny vyloučit? Přebytek je ukládán do různých částí těla, nejvíce do noh a spodních částí končetin. Tím může dojít k otékání noh a spodních částí končetin.
Tělo se automaticky pokouší chránit své tkáně proti tomuto jedu, tedy soli, a ředí ji vodou. Tkáně zcela nasáknou vodou a zejména nohy a kotníky otékají a bolí. Sůl však není škodlivá pouze pro ledviny. Způsobuje také poškození srdce. I nízké množství soli již může být u některých srdečních onemocnění nebezpečné. Činnost srdečního svalstva je regulována koncentrací a rovnováhou přírodních organických solí sodíku a draslíku v krvi. Přebytek sodíku vede k poruše této činnosti. Bušení srdce a krevní tlak se zvyšují.
Na základě lékařské statistiky je možno prokázat, že Japonci trpí většinou na vysoký krevní tlak. Jsou známí tím, že jsou největšími spotřebiteli soli na světě.
Dále Dr.Paul Bragg píše:
Mýtus "solného lizu"
Je strava s nízkým obsahem soli nedostatečná? Potřebujeme sůl k tomu, abychom se cítili těsně dobře? To je všeobecný názor, ale je také správný? Lidé tvrdí, že zvířata putují na míle daleko, aby vyhledala místa, kde se nachází sůl. Sám jsem se zabýval tzv. "solnými lizy" divoké lesní zvěře. Nejednalo se o žádný organický ani anorganický sodík. Místo toho tam byl přebytek organických minerálních a jiných výživných látek, po kterých zvířata toužila.
Proč dostávají krávy VELKÉ množství soli?
Kdo vložil svůj kapitál do mléčné farmy, chce přirozeně mít i co největší zisky. Farmář zjistil následující: "Když je kravám dán k dispozici k lízání solný bok, pak více pijí. Čím více vody pijí, tím více produkují mléka." Výsledek je však, že litr mléka obsahuje také vysoký podíl soli - 1,5g/l. Když navštívíte školy a prohlédnete si tělesnou stavbu různých dětí, budete překvapeni, kolik dětí je obézních. Tyto děti spotřebovávají velké množství mléka a jejich další strava obsahuje rovněž vysokou koncentraci soli. Vyzkoušejte si to sami v obchodech s potravinami. Narazíte na množství konzervovaných potravin - všechny obsahují sůl. Sůl v mléce, sůl v zelenině a téměř ve všech potravinách. Když to všechno shrneme dohromady, můžeme lehce zjistit, proč jsou na prvním místě onemocnění srdce. Jsme společnost závislá na soli: sýry, zelenina, chleba a téměř všechna naše oblíbená jídla jsou přesycená solí. Dokonce i dětský výživa je plna soli.
Důkazy o tom, že sůl není nutná
Německo-africké oddíly vtrhly do Egypta. Před El Alemeinem prohrály těžkou bitvu. Rozžhavenou pouští táhly stovky kilometrů zpět. Když tažení skončilo, našli Angličané poražené oddíly v dobrém tělesném stavu, ačkoliv němečtí vojáci nedostávali žádné solné tablety. Tato příhoda z dějin potvrzuje přesně to, co si myslím i já, totiž že člověk nepotřebuje žádnou sůl ani v horké poušti.
Podle vědeckých výzkumů se stalo následující: Po několika dnech aklimatizace přestalo tělo ztrácet sůl pocením. Zřejmě existuje normalizační mechanismus, který konzervuje tělo vlastní sodík. Přizpůsobená výkonnost během různého počasí u lidí s neslanou stravou poukazuje na to, že domnělá spotřeba soli během horského počasí byla zcela přehnaná.
Zelenina, ryby i maso obsahovaly opravdu dostatek přírodního sodíku, aby pokryly přirozenou potřebu těla po sodíku. Důkaz pro to je možno najít v minulosti mnoha národů, které nikdy nepoužívaly sůl.
Kolik soli může tělo denně tolerovat?
Kvůli této otázce bylo zahájeno mnoho dodatečných výzkumů. Názor vědců se různí. Od půl gramu do jednoho gramu denně. Průměrně konzumuje člověk denně 15-30x více soli než je toleranční mez.
Tato vysoká konzumace je podmíněna nadbytečným množstvím soli téměř všech průmyslově produkovaných potravin. Sůl je v chlebu, v sýru, v masných výrobcích, zelenině a stovkách dalších potravin.
Narodil jsem se a byl vychovám ve Virgínii, USA. Dramatické případy smrti způsobení předávkováním solí byly zaznamenány v nemocnici v Binghamtonu, New York. Jistý počet dětí zde zemřel, když byla do jejich mléka nedopatřením dána sůl. Jedno dítě zemřelo na toto předávkování velice rychle. Tělo potřebuje přírodní, organický sodík, žádnou kuchyňskou sůl, která je anorganickou chemikálií. Přírodní sodík můžeme tělu dodávat v organické podobě, např. červenou řepou, celerem, mrkví, brambory, řepou, mořskými rostlinami, řeřichou a je ještě mnoho jiných přírodních potravin.
Myslete na to, že organické minerály jsou jedinými substancemi, které jsou žijícími buňkami zužitkovány.
Odstraňte sůl ze svého těla půstem
Mám 50leté zkušenosti s půstem a zjistil jsem, že tělo může být zbaveno soli jednou 4 denní léčbou hladem.
Opět může být použito vyhodnocení moče jako důkaz použití soli. Podrobte se 4 denní léčbě hladem a pijte pouze čistou vodu. Během těchto 4 dnů se do vašeho těla nesmí dostat nic jiného než pokud možno destilovaná voda. Množství vody, kterou můžete vypít, je neomezené.
Sotva budete věřit k tomu, jaké zázračné změny se dějí ve vašem těle v době půstu. Mocné vitální síly, které jsou jinak používány pro zpracováni potravy, jsou nyní připraveny výlučně k tomu, aby odstranily nečistoty a jedy uzavřené v tělesných buňkách a vitálních orgánech. Nastává omlazení miliónů tělesných buněk.
Když jste své tělo podrobili po 4 dny kúře odstraňování soli, neměli byste mu sůl nadále dodávat. Je to přirozeně těžká úloha, protože jak již jsme se zmínili dříve, spousta potravin obsahuje sůl už od výrobce. 24-36 hodinová léčba týdně hladem vám však pomůže odstraňovat sůl z vašeho těla pravidelně.
Já svá jídla nikdy nesolím. V Braggově domácnosti neexistuje prostě sůl. Kořeníme bylinami, které zlepšují chuť jídla. Pravidelným půstem a nesolením sami zjistíte, jak lépe vypadáte a jak lépe se cítíte. A jak nádhernou, sladkou chuť máte v ústech. Zjistíte mnoho pozitivních změn, když se začnete postit a omezíte solení.
Jak chuť ošidit
Povzbuzující je, že chutě se dají přeprogramovat už za pár týdnů. Vědci na lékařské fakultě univerzity v Saint Louis nechali na čtyři týdny lidem s vysokým krevním tlakem v jídelníčku jen nutné minimum soli. Pacienti se přizpůsobili tak, že jim po čase velmi slané potraviny úplně přestaly chutnat. Pro začátek můžete své chuťové buňky ošidit nějakou dietní solí, tedy směsí obsahující kuchyňskou sůl NaCl, spolu s chloridem draselným KCl. Osolí také, ale vy přijmete menší množství sodíku. Například dietní sůl Mary obsahuje jen 58 % kuchyňské soli, 200 gramů stojí 15 Kč (kilo běžné soli stojí 6 Kč). Nebo dietní sůl Sal-Kal obsahuje jen 27 % kuchyňské soli, 200 gramů je za 89 Kč. Ale nejlepší je opravdu naučit se méně solita ZAČÍT NÁPADITĚJI POUŽÍVAT RŮZNÁ KOŘENÍ. A také zvyknout si číst složení konzumovaných potravin.
Zajímavé je, že slanost našich tělních tekutin podle vědců odpovídá slanosti pravěkého oceánu. V našem těle tak „koluje vzpomínka“ na tři a půl miliardy let starou minulost. Hladinu sodíku v krvi si tělo velmi přísně hlídá, o to se starají ledviny. Pokud je jeho množství nízké, začnou ho ukládat, když je ho naopak v těle přebytek, vyloučíme ho v moči. Pokud jeho množství v organismu stoupne natolik, že ho ledviny nestíhají regulovat, začne se hromadit v krvi. A protože sodík zadržuje tekutiny, vzrůstá objem krve a tím pádem se zvyšuje krevní tlak. S tím pak roste riziko celé řady chorob, jako jsou například selhání srdce, cirhóza či chronické nemoci ledvin. Omezení příjmu sodíku o pouhých 300 mg (tedy necelý gram soli) denně – pro představu to jsou dva plátky sýru – snižuje systolický tlak (první číslo) o dva až čtyři body, diastolický o jeden až dva body. Naopak hyponatrémie (z latinského natrium – sodík) je stav, kdy nebezpečně klesá koncentrace sodného iontu (Na+) v krevní plazmě. Může nastat, pokud se věnujete vytrvalostním sportům, jako je běh, například maraton. Hrozí tehdy, když doplňujete pouze tekutiny, protože pohybem ztrácíme nejen vodu, ale kromě jiných minerálních látek i sodík. V roce 2002 vyšetřovali vědci na Bostonském maratonu 400 běžců, kteří zkolabovali. U řady z nich byl jejich stav natolik vážný, že jim hrozila smrt. Důvodem byl nedostatek kationtu sodíku. Ten se stal osudný dvaadvacetiletému Davidovi Rogersovi, jinak instruktorovi fitness, který zemřel po maratonu v Londýně v roce 2007. Rogers se během maratonu upil k smrti. Prostě své tělo intoxikoval nadbytkem vody. (POZN.: TADY VIDÍTE JAK PROSPĚŠNÉ A PRO TĚLO PŘIROZENÉ JE TAKHLE HO TÝRAT VRCHOLOVÝM SPORTEM...Jakykoli extremni sport telo extremne prekyseluje a proto plati na 100% heslo:"sportem k trvale invalidite..." . Normalne sportujici clovek toto resit nemusi...)
od toho nam dal panbu mozek a selsky mozek je opravdu asi jedinou moznosti jak se neutopit v mnozstvi protichudnych tvrzeni a "dukazu" at uz odkohokoli a o cemkoli
http://www.magazinzdravi.cz/vsichni-zna ... otrebujeme
http://www.nasezdravi.ic.cz/zdrave_telo12_sul.html
cituji:
Tělo potřebuje přírodní, organický sodík, žádnou kuchyňskou sůl, která je anorganickou chemikálií.
(PS: Merlin zde nedavno psal, že roztok mineralu se pridanou HCL stava BIOAKTIVNIM....a tudiz prijatelnym pro vstrebani, cimz nedochazi k usazovani mineralnich soli v tele...Je to daleko levnejsi a prijatelnejsi telu nez predrazene potravinove doplnky s nedokonalou účinností které jen zanášejí tělo... )
Jak se stala sůl životným zvykem lidí
Biochemik Bunge poukázal na to, že v dávných dobách existoval vyrovnaný stav minerálů sodíku a draslíku. Deště však v průběhu staletí soli sodíku spláchly. Postupně nastal na zemi nedostatek sodíku. Potraviny však vykazovaly vysoký obsah draslíku. Z toho vyplynulo, že u zvířat a lidí se vyvinula touha po něčem, co mělo tento nedostatek odstranit.
Našli chudou a nebezpečnou náhradu v anorganickém chloridu sodném, který byl rovněž označován jako kuchyňská sůl.
Přijetí soli jako náhrady za přírodní sodík může být srovnáváno s přijetím anorganického draslíku pro zásobování těla draslíkem. Obojí jsou chemické látky a nemohou být buňkami v těle asimilovány. Protože všechny anorganické chemikálie jsou pro trávicí orgány škodlivé, měli bychom také pochopit, proč žaludek vyvíjí náhlou a enormní žízeň po požití soli. Žaludek reaguje prostě a jednoduše na cizí substanci a stará se co nejrychleji ji odstranit z těla pomocí ledvin. Jistě si umíte také představit, jaké účinky to má na citlivý filtr ledvin. Ze všech orgánů těla jsou ledviny nejvíce náchylné na poškození, které může vyvolat sůl. Co se stane, když se spotřebuje více soli, než jsou ledviny schopny vyloučit? Přebytek je ukládán do různých částí těla, nejvíce do noh a spodních částí končetin. Tím může dojít k otékání noh a spodních částí končetin.
Tělo se automaticky pokouší chránit své tkáně proti tomuto jedu, tedy soli, a ředí ji vodou. Tkáně zcela nasáknou vodou a zejména nohy a kotníky otékají a bolí. Sůl však není škodlivá pouze pro ledviny. Způsobuje také poškození srdce. I nízké množství soli již může být u některých srdečních onemocnění nebezpečné. Činnost srdečního svalstva je regulována koncentrací a rovnováhou přírodních organických solí sodíku a draslíku v krvi. Přebytek sodíku vede k poruše této činnosti. Bušení srdce a krevní tlak se zvyšují.
Na základě lékařské statistiky je možno prokázat, že Japonci trpí většinou na vysoký krevní tlak. Jsou známí tím, že jsou největšími spotřebiteli soli na světě.
Dále Dr.Paul Bragg píše:
Mýtus "solného lizu"
Je strava s nízkým obsahem soli nedostatečná? Potřebujeme sůl k tomu, abychom se cítili těsně dobře? To je všeobecný názor, ale je také správný? Lidé tvrdí, že zvířata putují na míle daleko, aby vyhledala místa, kde se nachází sůl. Sám jsem se zabýval tzv. "solnými lizy" divoké lesní zvěře. Nejednalo se o žádný organický ani anorganický sodík. Místo toho tam byl přebytek organických minerálních a jiných výživných látek, po kterých zvířata toužila.
Proč dostávají krávy VELKÉ množství soli?
Kdo vložil svůj kapitál do mléčné farmy, chce přirozeně mít i co největší zisky. Farmář zjistil následující: "Když je kravám dán k dispozici k lízání solný bok, pak více pijí. Čím více vody pijí, tím více produkují mléka." Výsledek je však, že litr mléka obsahuje také vysoký podíl soli - 1,5g/l. Když navštívíte školy a prohlédnete si tělesnou stavbu různých dětí, budete překvapeni, kolik dětí je obézních. Tyto děti spotřebovávají velké množství mléka a jejich další strava obsahuje rovněž vysokou koncentraci soli. Vyzkoušejte si to sami v obchodech s potravinami. Narazíte na množství konzervovaných potravin - všechny obsahují sůl. Sůl v mléce, sůl v zelenině a téměř ve všech potravinách. Když to všechno shrneme dohromady, můžeme lehce zjistit, proč jsou na prvním místě onemocnění srdce. Jsme společnost závislá na soli: sýry, zelenina, chleba a téměř všechna naše oblíbená jídla jsou přesycená solí. Dokonce i dětský výživa je plna soli.
Důkazy o tom, že sůl není nutná
Německo-africké oddíly vtrhly do Egypta. Před El Alemeinem prohrály těžkou bitvu. Rozžhavenou pouští táhly stovky kilometrů zpět. Když tažení skončilo, našli Angličané poražené oddíly v dobrém tělesném stavu, ačkoliv němečtí vojáci nedostávali žádné solné tablety. Tato příhoda z dějin potvrzuje přesně to, co si myslím i já, totiž že člověk nepotřebuje žádnou sůl ani v horké poušti.
Podle vědeckých výzkumů se stalo následující: Po několika dnech aklimatizace přestalo tělo ztrácet sůl pocením. Zřejmě existuje normalizační mechanismus, který konzervuje tělo vlastní sodík. Přizpůsobená výkonnost během různého počasí u lidí s neslanou stravou poukazuje na to, že domnělá spotřeba soli během horského počasí byla zcela přehnaná.
Zelenina, ryby i maso obsahovaly opravdu dostatek přírodního sodíku, aby pokryly přirozenou potřebu těla po sodíku. Důkaz pro to je možno najít v minulosti mnoha národů, které nikdy nepoužívaly sůl.
Kolik soli může tělo denně tolerovat?
Kvůli této otázce bylo zahájeno mnoho dodatečných výzkumů. Názor vědců se různí. Od půl gramu do jednoho gramu denně. Průměrně konzumuje člověk denně 15-30x více soli než je toleranční mez.
Tato vysoká konzumace je podmíněna nadbytečným množstvím soli téměř všech průmyslově produkovaných potravin. Sůl je v chlebu, v sýru, v masných výrobcích, zelenině a stovkách dalších potravin.
Narodil jsem se a byl vychovám ve Virgínii, USA. Dramatické případy smrti způsobení předávkováním solí byly zaznamenány v nemocnici v Binghamtonu, New York. Jistý počet dětí zde zemřel, když byla do jejich mléka nedopatřením dána sůl. Jedno dítě zemřelo na toto předávkování velice rychle. Tělo potřebuje přírodní, organický sodík, žádnou kuchyňskou sůl, která je anorganickou chemikálií. Přírodní sodík můžeme tělu dodávat v organické podobě, např. červenou řepou, celerem, mrkví, brambory, řepou, mořskými rostlinami, řeřichou a je ještě mnoho jiných přírodních potravin.
Myslete na to, že organické minerály jsou jedinými substancemi, které jsou žijícími buňkami zužitkovány.
Odstraňte sůl ze svého těla půstem
Mám 50leté zkušenosti s půstem a zjistil jsem, že tělo může být zbaveno soli jednou 4 denní léčbou hladem.
Opět může být použito vyhodnocení moče jako důkaz použití soli. Podrobte se 4 denní léčbě hladem a pijte pouze čistou vodu. Během těchto 4 dnů se do vašeho těla nesmí dostat nic jiného než pokud možno destilovaná voda. Množství vody, kterou můžete vypít, je neomezené.
Sotva budete věřit k tomu, jaké zázračné změny se dějí ve vašem těle v době půstu. Mocné vitální síly, které jsou jinak používány pro zpracováni potravy, jsou nyní připraveny výlučně k tomu, aby odstranily nečistoty a jedy uzavřené v tělesných buňkách a vitálních orgánech. Nastává omlazení miliónů tělesných buněk.
Když jste své tělo podrobili po 4 dny kúře odstraňování soli, neměli byste mu sůl nadále dodávat. Je to přirozeně těžká úloha, protože jak již jsme se zmínili dříve, spousta potravin obsahuje sůl už od výrobce. 24-36 hodinová léčba týdně hladem vám však pomůže odstraňovat sůl z vašeho těla pravidelně.
Já svá jídla nikdy nesolím. V Braggově domácnosti neexistuje prostě sůl. Kořeníme bylinami, které zlepšují chuť jídla. Pravidelným půstem a nesolením sami zjistíte, jak lépe vypadáte a jak lépe se cítíte. A jak nádhernou, sladkou chuť máte v ústech. Zjistíte mnoho pozitivních změn, když se začnete postit a omezíte solení.
Jak chuť ošidit
Povzbuzující je, že chutě se dají přeprogramovat už za pár týdnů. Vědci na lékařské fakultě univerzity v Saint Louis nechali na čtyři týdny lidem s vysokým krevním tlakem v jídelníčku jen nutné minimum soli. Pacienti se přizpůsobili tak, že jim po čase velmi slané potraviny úplně přestaly chutnat. Pro začátek můžete své chuťové buňky ošidit nějakou dietní solí, tedy směsí obsahující kuchyňskou sůl NaCl, spolu s chloridem draselným KCl. Osolí také, ale vy přijmete menší množství sodíku. Například dietní sůl Mary obsahuje jen 58 % kuchyňské soli, 200 gramů stojí 15 Kč (kilo běžné soli stojí 6 Kč). Nebo dietní sůl Sal-Kal obsahuje jen 27 % kuchyňské soli, 200 gramů je za 89 Kč. Ale nejlepší je opravdu naučit se méně solita ZAČÍT NÁPADITĚJI POUŽÍVAT RŮZNÁ KOŘENÍ. A také zvyknout si číst složení konzumovaných potravin.
Zajímavé je, že slanost našich tělních tekutin podle vědců odpovídá slanosti pravěkého oceánu. V našem těle tak „koluje vzpomínka“ na tři a půl miliardy let starou minulost. Hladinu sodíku v krvi si tělo velmi přísně hlídá, o to se starají ledviny. Pokud je jeho množství nízké, začnou ho ukládat, když je ho naopak v těle přebytek, vyloučíme ho v moči. Pokud jeho množství v organismu stoupne natolik, že ho ledviny nestíhají regulovat, začne se hromadit v krvi. A protože sodík zadržuje tekutiny, vzrůstá objem krve a tím pádem se zvyšuje krevní tlak. S tím pak roste riziko celé řady chorob, jako jsou například selhání srdce, cirhóza či chronické nemoci ledvin. Omezení příjmu sodíku o pouhých 300 mg (tedy necelý gram soli) denně – pro představu to jsou dva plátky sýru – snižuje systolický tlak (první číslo) o dva až čtyři body, diastolický o jeden až dva body. Naopak hyponatrémie (z latinského natrium – sodík) je stav, kdy nebezpečně klesá koncentrace sodného iontu (Na+) v krevní plazmě. Může nastat, pokud se věnujete vytrvalostním sportům, jako je běh, například maraton. Hrozí tehdy, když doplňujete pouze tekutiny, protože pohybem ztrácíme nejen vodu, ale kromě jiných minerálních látek i sodík. V roce 2002 vyšetřovali vědci na Bostonském maratonu 400 běžců, kteří zkolabovali. U řady z nich byl jejich stav natolik vážný, že jim hrozila smrt. Důvodem byl nedostatek kationtu sodíku. Ten se stal osudný dvaadvacetiletému Davidovi Rogersovi, jinak instruktorovi fitness, který zemřel po maratonu v Londýně v roce 2007. Rogers se během maratonu upil k smrti. Prostě své tělo intoxikoval nadbytkem vody. (POZN.: TADY VIDÍTE JAK PROSPĚŠNÉ A PRO TĚLO PŘIROZENÉ JE TAKHLE HO TÝRAT VRCHOLOVÝM SPORTEM...Jakykoli extremni sport telo extremne prekyseluje a proto plati na 100% heslo:"sportem k trvale invalidite..." . Normalne sportujici clovek toto resit nemusi...)
Naposledy upravil(a) muflon dne úte 20 črc 2010 21:20, celkem upraveno 6 x.
- muflon
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 660
- Registrován: stř 25 lis 2009 19:36
- Dostal: 32 poděkování
Vztah Mineraly vs. Vitaminy
Jeden z dulezitych poznatku z dokumentu Merlina o drasliku:
MINERALY jsou MNOHEM DULEZITEJSI NEZ VITAMINY. Oboji je sice potrebne a vzajemne se doplnuji, ale pokud bude clovek mit NEDOSTATEK MINERALU = NEDOKAZE TELO VITAMINY DOBRE VYUZIT...!
MINERALY jsou MNOHEM DULEZITEJSI NEZ VITAMINY. Oboji je sice potrebne a vzajemne se doplnuji, ale pokud bude clovek mit NEDOSTATEK MINERALU = NEDOKAZE TELO VITAMINY DOBRE VYUZIT...!
Naposledy upravil(a) muflon dne ned 18 črc 2010 15:29, celkem upraveno 1 x.
Cizími zkušenostmi se málokdo poučí - co si kdo vyzkouší sám na sobě, tomu je ochoten věřit.(paradoxně Zakázané ovoce nejlíp chutná, proto říkám: "Raději to nikdo nezkoušejte ! - co kdyby to náhodou bylo šarlatánství... :-)