martin11 píše:
...nevím , zda-li Navar článek četl...ale já určitě nepsal, že je reakce silně exoterm...v tom článku to také píšou....pokud je tu někdo biochemik.....můžete popsat tu reakci....a pak jaký důvod má ta kyselina citronová.....píšou , že je to katalisátor...tj.../ si myslím/ že se reakce přímo ta kyselina nezúčastní , ale jen ji podporuje....
...pak bych ještě prosil vysvětlení....biomasa rozemletá ve vodě s přísadou kyseliny....se uzavře do hermetické nádoby..../ s expanzí..jak psal Ilem./ azačne se ohřívat vnějším zdrojem tepla. v jistém okamžiku naskočí nějaká reakce...a začne se uvolňovat /reakcí kyseliny , tlaku a tepla/ vlastní teplo / něco jako atomová bomba/ a je třeba přestat topit a začít chladit...může to někdo popsat odborně...???...ne že bych se chtěl vrátit do pleocénu...ale když nic jiného...je to zajímavé....reakční nádoba by nemusela být tak velká....a přebytek tepla by se dal akumulovat do velké nádrže...../ a pak s tím topit/....no třeba si to představuju mooooc jednoduše.....zdravím čtoucí....martin11
Martine, při hnití biomasy vzniká teplo vždy, ať už to v článku psali, nebo ne. Z toho důvodu už shořelo mnoho seníků, protože tam uskladnili nedostatečně vysušené seno. A ze stejného důvodu se musí pod širým nebem uskladněné uhlí neustále přehrabovat, aby neshořelo, ze stejného důvodu hoří haldy "hlušiny" u některých hnědouhelných lomů (například v Radvanicích hořela asi 40 let).
Článek jsem nečetl, tak budu částečně věštit, ale myslím, že mi docházejí některé souvislosti.
Tlaková nádoba bude pravděpodobně proto, aby při oněch potřebných 180ti stupních nedocházelo k varu. Takže nakonec ta čísla, která sem kluci prskli budou správně. Kyselina citronová bude pravděpodobně urychlovat reakci. Topí se pravděpodobně proto, aby se reakce spustila rychleji. Čekat na samovolné zahřátí hnitím na 180 st by mohlo trvat hodně dlouho. Podle toho, co vím o milířích předpokládám, že reakce by měla být anaerobní (česky bez přístupu vzduchu). Takže reakční nádobu pěkně plnou a expanze musí jít trubkou ode dna (jako tlaková expanze ÚT).
Jestli se po dosažení 180 st bude muset začít chladit si netroufám odhadnout, to by musel nějaký chemik.