Včera jsem se o tomto principu bavil s jedním radioamaterem a ten mi potvrdil, že tento princip funguje. Měl podomácku udělanou anténu na 27MHz, přidělal ji na jabloň když vysílal ,SWR meřič mu ukazoval, že se vraci 70% vykonu a vysílačka pěkně topila. Na takovou anténu měl větší dosah, než na jinou profesionální, kde SWR měřič ukazoval, že se vyzáří větší výkon a antena byla přitom ve větší výšce. To je ta tajemná anténštinajeff píše:[
Dobrý den,
dokument na odkazu jsem četl, je to zajímavá idea. Praxe je složitější, nehledě nato, že podle popisu pro příjem VE musím vysílat, tedy takový VE by se mohl stát zdrojem silného rušení a byl by dohledatelný. Musí to být něco trošku jiného
Vysílat se opravdu nemá, moc to na sebe upozorňuje, i když to je třeba na frekvenci 1kHz. Niméně tento princip je životaschopný a pokud vím, tak i úspěšně funguje. Teoreticky jde všechno, ale jak by to vypadalo v praxi? Že nám tady po tom Teslovi nezůstalo víc jeho hraček
Jeff
Moje představa o VE anteštině je antena s indukční reaktancí kolem 200kOhm a silný zdroj rušení.
Jestli to bude fungovat měl bych dostat neco na způsob eliašova ohně.
Proti této představě je ale teorie anten, která počítá s impedancí volného prostoru 120*Pi=377Ohm, takže čert ví