Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Větrná elektrárna (levně)
Moderátor: rival
pruvanova elektrarna
ahoj ja som to skusal s ventilatorom z pc . Ale musel som smerovat prievan v medzidverovom priestore so sberacom do lievika a az k ventilatoru a potom to fakli .. akurat ak chces mat lepsi tah prievanu tak musis mat cim vyssiu vezu ,, barak a otvorene len dole a potom hore ,, a potom je to tornado ako delo ..
malo sa o tom pise vseobecne na nete tak som rad ze som natrafil na niekoho ..
Marian SK BA
malo sa o tom pise vseobecne na nete tak som rad ze som natrafil na niekoho ..
Marian SK BA
-
- Zasloužilý člen
- Dostal: 3 poděkování
Průvan
Před mnoha lety jsme s kolegou zkoušely využít komínový efekt u nepoužívaného cihlového továrního komínu asi 40 m vysokého. Špičkový výkon který záležel hodně na počasí byl přes 200 W. Když jsme provizorně rozdělali oheň dole v komíně, tak nám uletěla vrtule z plechu (průměr asi 1,5 m). Málem nás to zabilo. Tím naše pokusy skončily.
Co si pamatuji z literatury, tak nejlepší je hodně vysoký a široký komín a okolo pole, kde se třeba pod plachtou vytvoří skleníkový efekt. Myslím, že ve světě pár elektráren tohoto typu je. Odhaduji, že účinnost nic moc.
Co si pamatuji z literatury, tak nejlepší je hodně vysoký a široký komín a okolo pole, kde se třeba pod plachtou vytvoří skleníkový efekt. Myslím, že ve světě pár elektráren tohoto typu je. Odhaduji, že účinnost nic moc.
-
- Nový člen
vrtule k větrné elektrárně
Zdravím,předem se omlouvám jestli takový dotaz na serveru už je,ale zkoušel jsem hledat a nic jsem nenašel.Chtěl bych se zeptat,zda by se dala někde v ČR sehnat vrtule na větrnou elektrárnu,zda to třeba dováží nějaká firma apod..Na polských stránkách jsem toho našel spoustu,ale na českých nic.Děkuji za případné odpovědi.
Re: Průvanová elektrárna
Prečo prievanová elektráreň šak vystrč vrtulu z okna a máš to ovela lepšie ako njaký prievan ak by si chcel na mojej stránke je návod ako spraviť malú vrtulu: http://www.mikoselweb.estranky.cz/clank ... trarnicka-pernik píše:Zabýval se někdo z Vás elektrárnou na principu průvanu? případně její využití např. pro osvětlení?
Předem díky za reakce
http://www.youtube.com/watch?v=1QlTl3D5Rcw
Koukněte na tohle video a ten kdo mi udělá podobný funkční alternátor jako je na videu zaplatím 1000kč. Vrtuli mám. Nabidky prosím na paragli(@)seznam.cz
vrtule
vrtule
krokovy motorcek
Zdar, sice stara tema, ale na par led urcite staci krokovy motor zo srotoviska, 200krokov/ot. 12V. Pokusy s jednym zo starej 5,25 palcovej mechaniky som robil viackrat, pri 60ot/min po usmerneni da krokacik spolahlivo 5V, staci to na napajanie viacerych vysokosvietivych led (20mCd -3,7V/20mA). Pri vyssich otackach (nad 180) spolahlivo napaja 12V led ziarovku. Pouzitelny vykon krok. motorceka (rozmery 38x38x35mm) 1-2W teda cca 8-16V/0,1A staci na nabijanie oloveneho aku 6V/2Ah, pri vyssich otackach 12V/2Ah. Nabijanie notebooku vyzaduje stabilne napätie, takze bude potrebne nabijat najprv oloveny aku, a potom pouzitim menica nabijat notebook. Mozne by bolo pouzit vhodne Pb akumulatory do serie (18V/plne nabite 22V) a tym nabijat/napajat notebook. Notebook vsak aj nieco spapka, takze treba uvazovat skor o 10x vecsich cislach a tu uz je krokovy motor ako generator plytvanie co sa tyka ucinnosti. (generato 100w ktory nam da pri malych otackach aspon 15W na nabijanie aku z auta alebo 3 aku 6V motocyklove v serii).
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 8 poděkování
- Dostal: 8 poděkování
Fasádové větrné elektrárny
The fact that a new idea is ridiculed doesn't increase its likelihood of being eventually found to have merit. Most new ideas, even in science, fail, and are quietly swept under the rug of history - D.E.S.
nabídka
Pokud by měl někdo zájem, tak mi jéžíšek přinesl knihu VĚTRNÉ ELEKTRÁRNY VLASTNÍ VÝROBY od ZD ŠTASTNÉHO Z ROKU 1944.Pokud by měl někdo zájem, rád zapůjčím zcela nezištně, případné oskenování vítáno pro potěchu dalších vítáno.. Kniha je prošpikována vzorečky, tabulkami a schématy.
Navíc to je z doby, kdy lítaly štuky a šturmoviky, takže vrtulím rozumět museli. PS,klidně pošlu.
Navíc to je z doby, kdy lítaly štuky a šturmoviky, takže vrtulím rozumět museli. PS,klidně pošlu.
darrieus
Ahoj, tady je jedna fotka rotoru .Je momentálně připravený na přetočení a namontování PM.Schází ještě hliníkové čela .A může se provádět první pokusy.
V plánu mám na generátor dát planetovou převodovku abych docílil zhruba 100-150otáček na rotoru H-čka.
Škoda ,že nikdo tu nepíše o rotoru(listech)to bude oříšek počítám ,že větší jek generátor.Přeci velikost bude (odhad) průměr 2m a na výšku 1,8-2m.
A list zhruba 25-30cm .Pokud bude 3-list nebo 5-ti list to ještě nevím .Listy určitě budou z al.plechu 0,8-1mm silného .Budou lehké a budou se dobře roztáčet.Musí se co nejvíce eliminovat setrvačníkový efekt .Čím bude vrtule těžší tím hůře bude reagovat na vítr,ale déle se bude dotáčet.Předpokládám že se tenhle rotor bude chovat podobně jak klasická vrtule. Tak co vy nato?
V plánu mám na generátor dát planetovou převodovku abych docílil zhruba 100-150otáček na rotoru H-čka.
Škoda ,že nikdo tu nepíše o rotoru(listech)to bude oříšek počítám ,že větší jek generátor.Přeci velikost bude (odhad) průměr 2m a na výšku 1,8-2m.
A list zhruba 25-30cm .Pokud bude 3-list nebo 5-ti list to ještě nevím .Listy určitě budou z al.plechu 0,8-1mm silného .Budou lehké a budou se dobře roztáčet.Musí se co nejvíce eliminovat setrvačníkový efekt .Čím bude vrtule těžší tím hůře bude reagovat na vítr,ale déle se bude dotáčet.Předpokládám že se tenhle rotor bude chovat podobně jak klasická vrtule. Tak co vy nato?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- Ilem
- Zasloužilý člen
- Dal: 71 poděkování
- Dostal: 349 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: darrieus
To si piš, že jo. Hlavně vyvážení. Nestačí totiž jen vyvážit rotor jako celek ale musí se vyvažovat i jednotlivé listy. To znamená, že všechny listy musí mít těžiště ve stejné vzdálenosti od osy otáčení a zároveň celý rotor vyvážen, jako každý klasický rotor. Není to žádná sranda. Pokud to nedodržíš, bude to vibrovat tak dlouho, dokud to vydrží materiál. Pak budeš dělat novou vrtuli, pořádně.VERT1 píše: Škoda ,že nikdo tu nepíše o rotoru(listech)to bude oříšek počítám ,že větší jek generátor.
Jinak hezká práce, závidím ti tu možnost vyrobit takovou věc.
"Dum spiro spero"
Ciceron
Ciceron
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 5 poděkování
- Dostal: 28 poděkování
Re: darrieus
Proste profi.VERT1 píše:Ahoj, tady je jedna fotka rotoru .
Vrtuli umím spočítat. Zadává se prumer, šírka listu na konci(hloubka profilu), typ profilu, počet listu, pracovní otáčky, návrhová rychlost vetru. Výsledkem je zjištení šírky podél polomeru, a sklon profilu(kroucení) podél polomeru. Pro plech je vhodný profil Clark-Y s rovnou spodní plochou a jeho lineární aproximace šírky podél polomeru. Vrtule s užším listem a zároveň vetším počtem listu muže mít stejné vlastnosti. Pokud si vezmu referenční 3listou vrtuli se šírkou listu na konci 10cm, tak skoro stejne(otáčky a moment) se bude chovat 5listá se šírkou 6cm na konci. První tretina nejblíže polomeru není energeticky významná. Odstredivá síla na bežný list bývá v prepočtu i kolem 1000kg. Nutná regulace proti vichrici, brzda nestačí. Výrazné rezonanční a destrukční vibrace se totiž budí pri jakémkoliv nesouosém proudení vetru pri jeho turbulenci.
To pro klasickou vrtuli.
Darrieus je choulostivejší na funkci, jinak jsou pomery stejné, jako výše v klasice. Šírka 25cm se mi zdá jako velký nepomer k prumeru 2m. Vrtule bude mít vetší moment a zbytečne nízké otáčky, co je pro generátor nevhodné. V prumerech kolem 2m figuruje šírka listu spíše kolem 10-20cm. Uvedený prumer poskytne odhadem asi 100W. Kvuli hluku je lepší použít více listu, prípadne je ješte kroutit(ne v jejich ose, ale kolem plášte myšleného válce rotoru).
darrieus-generátor
Ahoj ,tak jsem se tu zas dostal .Mám hotový generátor .Prozatím jsem udělal páru pokusů.Tak při 130ot/min dává 32V;při 230ot/min dává 52V;a při 800otúmin dává 198V .Tyhle hodnoty jsou měřené při zátěži 210W(tři žárovky),zkoušel jsem jenom jednu fázi na generátoru.Tak jsem vcelku spokojený.Ještě potřebuju vyzkoušet štítkové otáčky 940ot/min.Momentálně nemám možnost . První věc mám hotovou a teď při chvílích se budu připravovat na nějaký pokus rotoru.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 5 poděkování
- Dostal: 28 poděkování
Re: darrieus-generátor
Myslím, že velmi dobrý výsledek. Zkus dát 3fázový usmerňovač a pak z toho napájet ty žárovky. Žárovkám je to jedno, a lépe se to merí. Vliv zkreslení kvuli usmerňovači není vetší, než zátež jedné fáze, která je dost nevýhodná, nepotlačuje 3.harmonickou, zavádí další harmonické do statoru pres rotor a pusobí mechanickou pulsaci a hluk(pri 3f zatížení pulsace i hluk klesnou, docela dobre i pres ten usmerňovač). Pri zjišťování výkonu je samozrejme treba merit proud i napetí, žárovka je nelineární, i vetšina topných teles. Jednodušší je jenom merení na odporu, tam stačí merit jednu veličinu. Když ho takhle máš v soustruhu, zaves mu stator pres silomer(dá se to pri vhodném postupu udržet i v ruce(nejdrív zachytit treba o suport, aby se nepretočil i s kabely, a pak ho jakoby nadzvednout za rameno pripevnené nekde na statoru(kolem 10-20cm od stredu, nebo jen za patku). Pak jde spočítat účinnost z podílu elektrického výkonu k mechanickému P=6.28*r*n*10*m, kde n jsou otáčky za sekundu, r rameno, m je hmotnost na silomeru. Podle udaju pro 800/min lze odhadnout, dopočítat napetí pro 940/min, co bude neco pres 230V. Vyplývá z toho, že v stroji je témer shodná a zároveň vhodná indukce, jako když byl asynchronem, fázové napetí je prakticky stejné.
darrieus-generátor
Ahoj, jo jasně ,ale to chce trochu času .Já jsem byl zvědavý jak funguje genra,tor a proto se zkoušela jenom jedna fáze .Určitě ještě budu zkoušet ještě dál ,ale opravdu jak přijedu z práce musím ,odházet sníh takový kousek 200m pak nějaké seno pro hyd (ovce, sem tam nějaký zajíc) .No a jiné drobnosti ,potom můžu jít do dílny a mnohdy se už mě nechce topit v dílně.Takže to trochu trvá .