Pokud jsem to pochopil dobře, tak dno hrnku se chová jako kus železa a ne jako druhý pól magnetu.dno hrnku je obvykle z feromagnetického materiálu, tak je přitahováno každým magnetem
Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Magnetické Pístové Motory
- děda Slavík
- Zasloužilý člen
- Dal: 5 poděkování
- Dostal: 132 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: stín a stín
Kluci, do toho.
- gromit
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
víceméně - záleží na síle magnetu a tloušťce stěny toho hrnku - když se železo nasytí, začne se chovat jako slabý magnet - siločáry prostě začnou "vylézat" do vzduchu, když už se do železa "nevejdou"děda Slavík píše:Pokud jsem to pochopil dobře, tak dno hrnku se chová jako kus železa a ne jako druhý pól magnetu.dno hrnku je obvykle z feromagnetického materiálu, tak je přitahováno každým magnetem
Když to nejde silou, musí to jít ještě větší silou!
- děda Slavík
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
Dík za informaci. Mám sen, objevit nějaký materiál, snadno dostupný, který nedovolí siločárám prostoupit. Něco jako je pro elektřinu nevodivé, tak pro siločáry neprostupné. A o něčem takovém se zatím neví. Až tak za dvacet let to bude "normálka".víceméně - záleží na síle magnetu a tloušťce stěny toho hrnku - když se železo nasytí, začne se chovat jako slabý magnet - siločáry prostě začnou "vylézat" do vzduchu, když už se do železa "nevejdou"
Kluci, do toho.
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 384 poděkování
- Dostal: 243 poděkování
Mimo téma (offtopic)
...zdravím Dědu S. ....co za 20 let...??.... jsi v mládí četl Julese Verna....že....nebo S.Lema....nebo A.C.Clarka za 20 let to bude stejné jako před 100roky....protože magnetismus je...???.... kurňa, kdybych si uměl odpovědět, tak tu nesedím u kompu a nepřemejšlím o magnetickým motoru jako o nesmyslu.....kterýmu sám tak moooooc věřím....za 20 let se nepřijde nanic ani náhodou...zrovna tak jako že ani za 100 let budeme bydlet na Měsíci....děda Slavík píše:Dík za informaci. Mám sen, objevit nějaký materiál, snadno dostupný, který nedovolí siločárám prostoupit. Něco jako je pro elektřinu nevodivé, tak pro siločáry neprostupné. A o něčem takovém se zatím neví. Až tak za dvacet let to bude "normálka".víceméně - záleží na síle magnetu a tloušťce stěny toho hrnku - když se železo nasytí, začne se chovat jako slabý magnet - siločáry prostě začnou "vylézat" do vzduchu, když už se do železa "nevejdou"
...není to tak dávno...1960 jsme si četli o tom , že v roce 2000 bude to a ono.....musí se přiznat , že to a ono je....ale km to vede...tahle cesta....přírodní zdraje ubejvaj..a ono za chvilku nebude kde brát....jenom třeba drobnej příklad.....v blízké budoucnosti vymyslím magnetickej motor.....no hurá...ale....ten motor potřebuje palivo...magnety....a dobré magnety....a ten magnet potřebuje surovinu na výrobu....a kde ji vzít...???...aha...jsou jen 2 zdroje na Zemi....no a jsme tam , kde jsme byli na začátku....tak se moc netěš.....na krásné komunistické zítřky...kdo viděl sci-fi film Pošťák....jojojo....to je větší realita, než blahobyt celého lidstva....tak hezký mrazivý 23 den měsíce ledna roku 2010 přeje martin11
... věřím, že se " TO " povede ......
Mimo téma (offtopic)
martine, a proc by nebylo dostatku suroviny na vyrobu magnetu - myslim si, ze ji je dostatek na nekolik tisic let ne-li vice? a ktere jsou to dva zdroje na zemi ?
Čas odhalí pravdu.
-
- Zasloužilý člen
Mimo téma (offtopic)
...do neodymů...těch silnejch...aby měli tu vlastnost , kterou mají se přidává "něco".....nevím co....a to se doluje jen v Číně a pak ještě někde.....je to drahý a je toho málo....někde jsem to četl.....je mi to jedno....tak se tím nezatěžuju...ale dodatek u toho článku byl, že to číňani kupujou venku, aby ochránili svoje zdroje, které jsou omezené.....takže....motor bude....ale nebude palivo...a magnety nejdou regenerovat...tz...rozemlít a znova lisovat.. nebo snad ano...???....vi to někdo... ..martin11
- gromit
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
Mimo téma (offtopic)
to že číňani neodym skupují a jak se jim zvětšuje vlastní spotřeba, hlásí menší ochotu prodávat hotové magnety (i když - kdo zaplatí...) jsem taky slyšel. Zatím to ale na nějakou krizi nevypadá:martin11 píše: ...do neodymů...těch silnejch...aby měli tu vlastnost , kterou mají se přidává "něco".....nevím co....a to se doluje jen v Číně a pak ještě někde.....je to drahý a je toho málo....někde jsem to četl.....je mi to jedno....tak se tím nezatěžuju...ale dodatek u toho článku byl, že to číňani kupujou venku, aby ochránili svoje zdroje, které jsou omezené.....takže....motor bude....ale nebude palivo...a magnety nejdou regenerovat...tz...rozemlít a znova lisovat.. nebo snad ano...???....vi to někdo... ..martin11
http://cs.wikipedia.org/wiki/Neodymov%C3%BD_magnet
http://cs.wikipedia.org/wiki/Neodym
navíc - neodymové magnety jsou hodně trvanlivé, tak když je člověk nerozbije, má zábavu na celý život a ještě může odkázat vnukům... hrkací baterka pořád funguje, jak nová
k té regeneraci - stačí se podívat na technologii výroby - a magnetizační energie se normálně používáním magnetu nespotřebovává, to byl jen pokus ukázat, odkud by případně fungující MM mohl čerpat energii.
no a nikdo neřekl, že neodym je konečná -
uhlík: http://www.amazon.com/Carbon-Based-Magn ... _rech_dp_5
organika: http://www.amazon.com/Molecular-Magneti ... 9056993070
- gromit
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
Mimo téma (offtopic)
materiál snadno dostupný... to teda nevím, zato supravodiče tak výborně fungují už dneska, jen potřebují ke správné funkci hodně nízkou teplotu, třeba tekutý dusík, a to není zase zadarmo; navíc se moc nekamarádí se silným mag. polem.děda Slavík píše: Dík za informaci. Mám sen, objevit nějaký materiál, snadno dostupný, který nedovolí siločárám prostoupit. Něco jako je pro elektřinu nevodivé, tak pro siločáry neprostupné. A o něčem takovém se zatím neví. Až tak za dvacet let to bude "normálka".
ještě takové metamateriály - http://cs.wikipedia.org/wiki/Metamateri%C3%A1l , ale to je spíš pro pokročilé kutily...
pořád mi ale není jasné, jak by takový magnetoizolační materiál mohl pomoci v konstrukci MM? pro běžné účely kombinace železo - vzduch docela dobře vyhovuje.
- děda Slavík
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
Moje "bastlení" vypadá takhle. Vysoustružil jsem kruh o tloušťce 20 mm a průměru 250 mm. Jako rotor na hřídelce. (ze sololitu) k němu odpovídající stator. Na to lepil pokusně magnety. Zjistil jsem to, co ví asi každý. Že síla odporu před magnetem, je stejná jako síla tlaku za magnetem. Tedy pokusy pro kočku.pořád mi ale není jasné, jak by takový magnetoizolační materiál mohl pomoci v konstrukci MM?
Pro usnadnění jsem si udělal kyvadlo. Na desce upevněný jeden magnet a na kyvadle druhý. Odpudivou sílu chci ponechat zachovánu a sílu před magnetem, která brzdí, ztlumit a nebo zružit. A to u obou magnetů (pevného i kyvného). Zatím nejlépe fungovalo obyšejné železo. Vyzkoušel jsem vše od skla, přes umělé hmoty, azbest, potravinářskou folii v kombinaci s čímkoliv, atd, atd, a úspěch -OBROVSKÁ NULA. Na kyvadle to vypadá nadějně, ale po namontování na rotor, OPĚT VŠE PRO KOČKU.
Ale jednou se to povede a všichni budou čučet s otevřenými papulami.....
Kluci, do toho.
- gromit
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
to je v pořádku, tak to má být - součet sil od magnetů v kruhu = 0, jedno, jestli se použije jeden nebo sto magnetů. Na jiném vlákně to právě ověřuje lajosděda Slavík píše:Moje "bastlení" vypadá takhle. Vysoustružil jsem kruh o tloušťce 20 mm a průměru 250 mm. Jako rotor na hřídelce. (ze sololitu) k němu odpovídající stator. Na to lepil pokusně magnety. Zjistil jsem to, co ví asi každý. Že síla odporu před magnetem, je stejná jako síla tlaku za magnetem. Tedy pokusy pro kočku.pořád mi ale není jasné, jak by takový magnetoizolační materiál mohl pomoci v konstrukci MM?
odpudivá síla se dá opravdu prakticky vyrušit železným plechem - ale pozor, důležité jsou rozměry - pro různě silné magnety (ferity, samarium-kobaltové, neodymové...) se to liší a protože s počítáním mohou být problémy, musí se to vylaborovat. Jestli chceš ale omezit jen jednu sílu, kterou působí magnet, to se těžko povede, protože když se zacloní jeden pól, stejně se oslabí i druhý pól - to je vlastnost siločar, že se nedají přerušit, jen různě víceméně zprohýbat. Pokud by železo nebylo pevně spojené s magnetem, ale zasouval bys ho MEZI magnety, zase bude na zasouvání a vysouvání potřeba dodatečná práce a jak píšeš, bude to opět pro kočku. Ostatní materiály, o kterých píšeš se v magnetickém poli magnetu chovají víceméně jako vzduch (odborníci prominou) a dají se použít jen jako prostorové oddělovače (třeba utrhnout dva neodymy "tělo na tělo" je docela zážitek)děda Slavík píše:Pro usnadnění jsem si udělal kyvadlo. Na desce upevněný jeden magnet a na kyvadle druhý. Odpudivou sílu chci ponechat zachovánu a sílu před magnetem, která brzdí, ztlumit a nebo zružit. A to u obou magnetů (pevného i kyvného). Zatím nejlépe fungovalo obyšejné železo. Vyzkoušel jsem vše od skla, přes umělé hmoty, azbest, potravinářskou folii v kombinaci s čímkoliv, atd, atd, a úspěch -OBROVSKÁ NULA. Na kyvadle to vypadá nadějně, ale po namontování na rotor, OPĚT VŠE PRO KOČKU.
Ale jednou se to povede a všichni budou čučet s otevřenými papulami.....
-
- Zasloužilý člen
ukázka montáže
...zdravím...jak jsem slíbil, tak posílám fotky postupu montáže....předpokládám , že toto vlákno sleduje jen úzký okruh zájemců, takže popis není potřeba.
....předmětem této cvičné montáže bez magnetů na pístech je vyzkoušet činnost ojnic na rozvodovém kole a přenos sil...měření síly tření při sestaveném rotoru ....sílu jsem měřil jen pro 4 písty.
...ačkoli jsem fotograf....tak tyto fotky nedramatizuju....jsou focené kompaktem, digi 8let !!!!!!!...starým a bez blesku...!!!....vono se to anticoro nějak blejská samo...případné dotazy prosím sem. ...zdraví martin11
....předmětem této cvičné montáže bez magnetů na pístech je vyzkoušet činnost ojnic na rozvodovém kole a přenos sil...měření síly tření při sestaveném rotoru ....sílu jsem měřil jen pro 4 písty.
...ačkoli jsem fotograf....tak tyto fotky nedramatizuju....jsou focené kompaktem, digi 8let !!!!!!!...starým a bez blesku...!!!....vono se to anticoro nějak blejská samo...případné dotazy prosím sem. ...zdraví martin11
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- děda Slavík
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
Re: ukázka montáže
Z té fotky mám dojem, že celou tu strojovnu bude pošťuchovat stále jen jeden magnet. (jeden za druhým) to by znamenalo, pro zvýšení výkonu sestavit několik takových strojů na jednu hřídel v jeden celek. Taková spousta hejblátek by musela mít vyřešeno i spolehlivé mazání..případné dotazy prosím sem. :
Nebo je to jinak??
Mám podobné monstrum. Zatím jen v hlavě a na papíře. Rotor by byla v podstatě rohatka, po které by se odvalovaly vačky s upevněnými magnedy a ovládané ltačnou prožinou. Rotorové magnety hodně nahnout od sklonu osy, aby vačky (rolny) necvakaly, ale byly neustále v kontaktu s rotorem. Průměr rotoru by stanovil i možnost množství magnetů a pohyblivých vaček a tedy potřebnou sílu. Počítám, že v záběru by byla vždy každá druhá, nebo třetí vačka (magnet) Až přestane mrznout, tak se do toho dám. Zatím materiál dřevo a sololit. Magnety- silnější ferit. Na víc nemám prachy. Nákres myšlenky jen tak od ruky přikládám. Teď mne napadlo vylepšení. Namísto koleček (rolen) dát kluzné plošky z otěruvzdorného materiálu a to vše se "courat" v uzavřené skříni s olejovou lázni (mazání odstřikem).
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil(a) děda Slavík dne stř 27 led 2010 19:18, celkem upraveno 5 x.
Kluci, do toho.
- poota
- Zasloužilý člen
- Dal: 1692 poděkování
- Dostal: 2418 poděkování
Nelze, protože hřídel musí být vyvedená jenom na jednu stranu. Maximálně 2 stroje propojené uprostřed hřídelí, ze které by se výkon odebíral převodem - ozubeným soukolím nebo klínovým řemenem apod.děda Slavík píše:...pro zvýšení výkonu sestavit několik takových strojů na jednu hřídel v jeden celek...
Zdravím - poota
Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
- gromit
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
jak jsem měl možnost poznat, tak v tomhle případě se naopak magnety budou navzájem přes ten vyosený střed přetlačovat, čili v "akci" budou prakticky všechny současně. Martin popsal funkci docela podrobně tady na vlákně Pístové motory, řešilo se i jak dosáhnout minimálního tření...děda Slavík píše:Z té fotky mám dojem, že celou tu strojovnu bude pošťuchovat stále jen jeden magnet. (jeden za druhým) to by znamenalo, pro zvýšení výkonu sestavit několik takových strojů na jednu hřídel v jeden celek. Taková spousta hejblátek by musela mít vyřešeno i spolehlivé mazání..případné dotazy prosím sem. :
Nebo je to jinak??
podle obrázku by se měla radiální odpudivá síla mezi magnety ukládat do pružiny a následně využít k překonání tangenciální síly při přibližování magnetů - trochu to připomíná aplikaci principu http://jnaudin.free.fr/html/2magpup.htmděda Slavík píše:Mám podobné monstrum. Zatím jen v hlavě a na papíře. Rotor by byla v podstatě rohatka, po které by se odvalovaly vačky s upevněnými magnedy a ovládané ltačnou prožinou. Rotorové magnety hodně nahnout od sklonu osy, aby vačky (rolny) necvakaly, ale byly neustále v kontaktu s rotorem. Průměr rotoru by stanovil i možnost množství magnetů a pohyblivých vaček a tedy potřebnou sílu. Počítám, že v záběru by byla vždy každá druhá, nebo třetí vačka (magnet) Až přestane mrznout, tak se do toho dám. Zatím materiál dřevo a sololit. Magnety- silnější ferit. Na víc nemám prachy. Nákres myšlenky jen tak od ruky přikládám. Teď mne napadlo vylepšení. Namísto koleček (rolen) dát kluzné plošky z otěruvzdorného materiálu a to vše se "courat" v uzavřené skříni s olejovou lázni (mazání odstřikem).
Za předpokladu, že obě síly nejsou stejné (jejich průběh není, ale podle teorie jsou stejné jejich integrály), pak rozdíl zřejmě nebude dostatečný ani k překonání tření, ideálně namazaného strojku...
-
- Zasloužilý člen
...zdravím Dědu S. předložené řešení má stejnou "bolest" jako všechna točítka.....problem posledního magnetu.....když se magnety přitahnou...!!! což činí velmi rádi ..a rychle....tak se stejnou vehemencí se nechtějí pustit.....existuj e bezpočet řešení....a snahy o odstínění....myslím , že tudy cesta nevede.....a jak psal Gromit nula od nuly pojde...a nemá to sílu ani pčekonat vlastnít ření....děda Slavík píše:Z té fotky mám dojem, že celou tu strojovnu bude pošťuchovat stále jen jeden magnet. (jeden za druhým) to by znamenalo, pro zvýšení výkonu sestavit několik takových strojů na jednu hřídel v jeden celek. Taková spousta hejblátek by musela mít vyřešeno i spolehlivé mazání..případné dotazy prosím sem. :
Nebo je to jinak??
Mám podobné monstrum. Zatím jen v hlavě a na papíře. Rotor by byla v podstatě rohatka, po které by se odvalovaly vačky s upevněnými magnedy a ovládané ltačnou prožinou. Rotorové magnety hodně nahnout od sklonu osy, aby vačky (rolny) necvakaly, ale byly neustále v kontaktu s rotorem. Průměr rotoru by stanovil i možnost množství magnetů a pohyblivých vaček a tedy potřebnou sílu. Počítám, že v záběru by byla vždy každá druhá, nebo třetí vačka (magnet) Až přestane mrznout, tak se do toho dám. Zatím materiál dřevo a sololit. Magnety- silnější ferit. Na víc nemám prachy. Nákres myšlenky jen tak od ruky přikládám. Teď mne napadlo vylepšení. Namísto koleček (rolen) dát kluzné plošky z otěruvzdorného materiálu a to vše se "courat" v uzavřené skříni s olejovou lázni (mazání odstřikem).
....v tom pístovém motoru , v mém případě pracuje 12 pístů....a teď ...dědo...i ostatní co to ještě zajímá...čtěte pozorně....
2 písty jsou v HU aDU...tudíž nepracují...2 písty jsou v té neblahé poloze posledního magnetu....kde přítah se rovná odtrh...tj síly se vyrovnávají tudíž touto silou jsou eliminovány další 2 které pracují obráceně....na práci zbývá 6 pístů....protože jsou písty po 30° tak jsou 4 písty jsou v dost nevýhodné pozici /úhlu/ vuči klice...a moc práce vuči ose nenadělají.....ale....! ty 2 zbývající.....noooo...??....hm... sám nevím.....proto to dělám....podívejte se na fotku.....v rotoru budou 2 monomagnetické polotoroidy po 130° opačně polarisované...
...pro dědu S....s mazáním si nelámu hlavu....při testech na to kapu olejáček z mazničky...po pokusech to normálně utřu.....
dále pro dědu....special kluzná ložiska jsem koupil...v Německu....pruměr8mm otvor 6 mm délka 4 mm...takovej malej ťuflíček....1 ks stál 15 kč.....v motoru jich je 108ks.....je pravda , že jsou samomazný....ale když se na ně kápne olej....tak to jede lepší....
tak toliko na vysvětlenou...nejen pro dědu Slavíka......všechny zdraví a Gromita obvzláště ....martin11