Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Fotovoltaika (levně)

Elektřina, teplo...
Odpovědět
Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Fotovoltaická elektrárna - pozemek

Příspěvek od Ilem »

A(&F) píše:
Ilem píše:Nejdřív si zajisti smlouvu s Čezem na odběr. Pokud je jich v lokalitě víc, na něco se vymluví a nepůjde to. Mají s tím velké problémy, nedá se to nijak regulovat. Nejde o jedno trafo v blízkosti, ale o celou přenosovou soustavu. .......
... cca 14 dní zpátky TN Nova, kde mluvčí Rozvodných závodů tuto informaci kategoricky popřela, ... přenosové sítě jsou, až na drobné výjimky, již v základu většinou dostatečně naddimenzovány ... ve výsledku se potom výkon dodaný lokální fotovoltaikou spotřebovává opětně v rámci místního uzlu ... a teprve přebytek se posílá pomocí původní rozvodné sítě směrem k páteři, takže přes den potom dokonce dochází k menšímu zatížení trasy oproti situaci bez místní solární elektrárny ... :D
Mám to od chlapa z Čezu, který se kolem toho motá. Asi má mluvčí jiné informace, než ti kteří to dělají.

"Dum spiro spero"
Ciceron
j0hny
Stálý člen

Ahoj

Příspěvek od j0hny »

laik píše:.Zdravím ,trochu se to tady možná už řešilo ,ale mám dotaz ,pc nám doma jede průměrně cca 14 hod denně a chtěl-li bych pro začátek kvuli tomu pořizovat fv ,proč musím měnit napětí na 230V a ve zdroji pc zase zpět na menší.....nejde to zapojit bez měniče?....přeci jen taky má nějaký ztráty......
Ahoj. Staci ak pouzijes dostatok seriovo zapojenych panelov a akumulatorov aby si dosiahol aspon 140V (vybite Pb akumulatory 105V, uplne nabite 144V). Tymto napetim mozes rovno napajat spinany zdroj pocitaca, lcd, a skoro vsetko co ma v sebe spinany zdroj a nevyuziva sietovu frekvenciu. Upozornujem ze ide o nebezpecne napetie, preto obrovsky pozor !!! A nezabudnut na zemniaci kolik.

Edit: alebo mozes pouzit menic z 12 na 230 s modifikovanou sinusovkou (lacne prevedenie do 1000Kč) http://hadex.cz/aku-bat-zdroje-nabijeck ... peti-DC-AC neviem aky silny mas PC, ale 300W bude urcite stacit aj na monitor.
Edit2: dufam ze pocitas s investiciou za 20k Kč na panely, regulator, aku a menic.

Inak mam moznost vybavit mnozstevne zlavy na polykryst. clanky, nasledovne parametre:
Rozmery: 125x125
Max. vykon: 2,5W (povedal by som ze je to odpad z vyberanych clankov, takze tak 2,2W)
Max. U: 0,5V
Max. I: 5,5A

Mnozstevne zlavy su vyrazne od 500ks, predavajuci spomenul drahu prepravu. Avsak nemam tolko penazi aby som vzal 100ks, a uz vobec nie 500 :D cena by sa pohybovala do 2,5 eur za kus, co je podla kurzu tusim 64Kč ? Ak by niekto mal zaujem, tak sem napiste, potom by sa zrobilo nejake vlakno, vsetko by sa spisalo, a mohol by som zobrat pozicku na tych 500Ks. Podla mojich prepoctov , teda ja osobne mam zaujem o 30Ks clankov, co by malo stacit na nabitie 12V Pb aku, alebo podla financnej situacie 60-70ks. ono sa to nezda, ale 70ks clankov odhadujem (bojim sa garantovat) vykon na 150W (30V/5A), co je za cenu 175eur/4500Kc super vykon. Ale pozor, pospajkovat a dat do vhodneho obalu si to musi kazdy sam. Prinasa to vsak aj vyhodu, ze si spravime stvorec/obdlznik aky kto chce, a naviac sa da zakomponovat jednoduche chladenie a vyuzit toto teplo na mensi vymennik/bojler na teplu vodu (predohrev pitnej vody na umyvanie).

Dalej som patral po olovenych aku, a nasiel som cosi v hadexe :) Velmi rad, hoci kvalita tovaru byva slabsia, vyuzivam mnozstevne zlavy. Akumulator RIMA 12V/200Ah je tam za 6800Kc, a pri odbere od 3ks klesne cena o tisicku na kuse. Takze ta 4. uz je vlastne skoro za polovicu.
http://hadex.cz/aku-bat-zdroje-nabijeck ... ry-olovene
a hned si mozete vsimnut aj menice, to by sa dalo tiez kupit mnozstevne kto byva v jednom meste/okrese. Hadex udajne za tieto prachy preplaca postovne. Mam to overene, ale neviem ako by to bolo s 50kg olova na slovensko :D (obcas berem 4ks reprakov za 170 eur a cele prepravne naklady mi zaplatia) Ja takto silne aku nepotrebujem, hoci v lete by sa oplatilo mat rezervu v kapacite, avsak nechcem baterku vplyvom nabijania priliz nizkym prudom zosulfatizovat ...
Taketo hoveda ozaj len pre tych co chcu investovat do viac kusov clankov.

Koho trapi kolko zarobim na tych clankoch, tak odpoved znie: NIC ! budem rad ak by som mal svojich 70Ks za super cenu, inak bez mnozstevnej zlavy je cena cca 4 eura za kus, nad 100ks 3,5 eur a 250 ks 3 eura za kus + postovne a balne zo zahranicia :cry: Keby sme sa nejak do noveho roku pozbierali a mal by som potom komu predat tych 430 clankov, bol by som rad, inak by som nemal ani na regulator, ani akumulator, ani na nic, ani len obicajne tvrdene sklo ktorym to chcem zakryt... a vziat uver bez istoty ze do mesiaca predam co len tretinu je na mna moc odvazne :lol:

Edit:
Este maju v hadexe programovatelne regulatory http://hadex.cz/aku-bat-zdroje-nabijeck ... rni-panely
takze j0hny: 70ks clankov, a z hadexu 1aku Pb RIMA 12V/120Ah a regulator CX20+kabel
Naposledy upravil(a) j0hny dne čtv 17 pro 2009 9:06, celkem upraveno 1 x.

Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

2 veci

Příspěvek od Akord »

-Upozorňujem, že automobilové olovené štartovacie akumulátory ide trvale vybíjať iba na 30percent kapacity, inak prichádza k výraznej strate tej kapacity, alebo počtu cyklov. Nie sú na solár príliš vhodné.

-Napätie okolo 100V DC a vyššie nie je tak ani nebezpečné na zabitie, ako na požiar. Oblúk sa pri takom napätí natiahne spoľahlivo na niekoľko cm, vypínače na tom horia a nevypnú, už aj pri obyčajnej žiarovke. To je hlavný problém.

j0hny
Stálý člen

Pb

Příspěvek od j0hny »

To si uvedomujem, aj na trhu su sety s Pb aku, mozno koli vseliakej inej odolnosti. Ale lacne NiCd podla moznosti co najvecsiu kapacitu neviem kde zohnat.

Edit: Btw. ... ako je to so zelenymi danami a poplatkami za pouzivanie solarnej energie ?

Edit2: vyrobcovia uvadzaju menovitu kapacitu pri vybijani 20 tinovym prudom az do vybitia na 10,5V. To je tych 30 percent celkovej kapacity aku. Ci nie ? Baterka ked strati naveky viac ako 30 percent kapacity tak ju povazuju za vadnu. Ja nie :) Myslim ze este pomoze pulzne nabijanie ktore ocisti pory a elektrolyt si viem vymenit.
Naposledy upravil(a) j0hny dne čtv 17 pro 2009 7:15, celkem upraveno 2 x.

Elektro
Zasloužilý člen
Dal: 3 poděkování
Dostal: 3 poděkování

Re: Pb

Příspěvek od Elektro »

j0hny píše:... Ale lacne NiCd podla moznosti co najvecsiu kapacitu neviem kde zohnat. ...
Opýtaj sa na cenu tu: http://www.saft-ferak.cz/ferak_web/htm_ ... 0_home.htm
Alebo skús po železničných staniciach s akumulátorovňami, alebo výpredaje vojenskej techniky.

j0hny
Stálý člen

aku

Příspěvek od j0hny »

Dik za radu, ale nedari sa mi ... Este cakam na majly, dam potom vediet ceny. Najradsej by som nejake vyradene, aj Pb, a este radsej zadarmo :D Zosulfatovana baterka sa da ciastocne obnovit. Kazdy den chodia okolo garazi a zberni nasi tmavsi spoluobcania s malou dodavkou a vykupuju ich za par centov na kilo, takze v okoli nemam sancu... Spoluobcania ich ciastocne obnovuju alebo len nabijaju a predavaju do osad.
Takze mi ostava kupit najlacnejsie Pb co najdem, pripadne zainvestovat do trakcnej Pb, alebo sa oplati valcove NiCd velkosti D (mala kapacita :( ) ? Uzavretych, do ktorych sa neda sprtat sa dost bojim :? A este jedna moznost je pockat kym "podnikanie" s baterkami v romskych osadach neutichne :)
Edit: Dik moc Elektro-vi za snahu a pomoc, "nabizerici nesouhlasi s prodejem do hranici" ... kolko by tak vysla preprava 30kg baliku na dobierku na slovensko ? Keby 200Kc tak to berem.
Naposledy upravil(a) j0hny dne čtv 17 pro 2009 20:45, celkem upraveno 1 x.

Elektro
Zasloužilý člen
Dal: 3 poděkování
Dostal: 3 poděkování

Re: Pb

Příspěvek od Elektro »

j0hny píše:... Ale lacne NiCd podla moznosti co najvecsiu kapacitu neviem kde zohnat. ...
Skús ešte: http://www.odklepnuto.cz/aukce1946200-nife-nknu-16 alebo: http://www.odklepnuto.cz/aukce1946203-nife-kpl-24
Aukcia skončila, ale ich nepredal. Možno sa ti podarí priamo kontakt na neho.

Smith.S
Nový člen

NABIDKA POZEMKU V CHRLICICH

Příspěvek od Smith.S »

Dobrý den nabízím pozemek pro solární elektrárnu v Chrlicích rozloha přibližně 9892 metrů čtverečních cena dohodou.

E-Mail: Smith.S@seznam.cz

http://gis.brno.cz/tms/html/cenova_mapa ... m_search=1

lajos
Zasloužilý člen
Dal: 471 poděkování
Dostal: 212 poděkování

?????

Příspěvek od lajos »

Není to na elektrárnu malí?????????????

Ruda71
Nový člen
Dal: 1 poděkování

panel

Příspěvek od Ruda71 »

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat jak je to se zapojením solárních panelů. Mám panel monokrystalický 55w, regulátor CX10 a chtěl bych si dokoupit ještě jeden panel. Můžu koupit panel monokrystalický 85w a zapojit paralelně k druhému panelu bez použití diod?

Akord
Zasloužilý člen

Re: panel

Příspěvek od Akord »

Ruda71 píše:Dobrý den. Chtěl bych se zeptat jak je to se zapojením solárních panelů. Mám panel monokrystalický 55w, regulátor CX10 a chtěl bych si dokoupit ještě jeden panel. Můžu koupit panel monokrystalický 85w a zapojit paralelně k druhému panelu bez použití diod?
Je to zbytečné riziko, nebo ztráta pri částečném zastínení, když putujou mraky a podobne. Dve Schottkyho diody aspoň na 10A, 50V tomu neuberou, a bez nich bych to nerešil. Melo by jít použít i jednu dvojitou z PC zdroje v sekci 5V.

Ruda71
Nový člen
Dal: 1 poděkování

panel

Příspěvek od Ruda71 »

jinak že by byl jeden 55w a druhý 85w by nevadilo pokud by se použily ty diody

sano
Zasloužilý člen
Dostal: 18 poděkování

Malý lacný nápadBediniho SSG

Příspěvek od sano »

Tak ma napadá, žiaľ nie som odborník v elektronike, či by sa nedal spojiť Bediniho SSG a malý solárny panel. Panel by zastupoval v Bediniho nabíjačke, napájaciu batériu. Takto ba sa dalo s lacným obvodom, SSG, ktorý má asi 90% účinnosť, nabíjať batéria, alebo batérie a nimi ďalej by sa dali poháňať príslušné zariadenia. Meniče sú samozrejmosťou.
Výhody tohto zariadenia vidím v tom, že postaviť Bediniho nabíjačku s COP nad 1 je nad moje sily. Ale ak do toho dám jednoduchý obvod, akým je SSG, tak sa dostávam ku možno lacným a realizovateľným riešeniam. Aj pre začiatočníka.
Výhodou SSG, skalárnej nabíjačky, je, že batérie, aj inak už nenabiteľné / pokiaľ nie sú fyzicky poškodené/ sa dajú SSG-čkom nabiť, ba dajú sa ňou navrátiť batérii pôvodné vlastnosti.
Skúsim to zrealizovať.

martono
Nový člen

Re: Malý lacný nápadBediniho SSG

Příspěvek od martono »

sano píše:Tak ma napadá, žiaľ nie som odborník v elektronike, či by sa nedal spojiť Bediniho SSG a malý solárny panel. Panel by zastupoval v Bediniho nabíjačke, napájaciu batériu. Takto ba sa dalo s lacným obvodom, SSG, ktorý má asi 90% účinnosť, nabíjať batéria, alebo batérie a nimi ďalej by sa dali poháňať príslušné zariadenia. Meniče sú samozrejmosťou.
Výhody tohto zariadenia vidím v tom, že postaviť Bediniho nabíjačku s COP nad 1 je nad moje sily. Ale ak do toho dám jednoduchý obvod, akým je SSG, tak sa dostávam ku možno lacným a realizovateľným riešeniam. Aj pre začiatočníka.
Výhodou SSG, skalárnej nabíjačky, je, že batérie, aj inak už nenabiteľné / pokiaľ nie sú fyzicky poškodené/ sa dajú SSG-čkom nabiť, ba dajú sa ňou navrátiť batérii pôvodné vlastnosti.
Skúsim to zrealizovať.
Až doteraz to tu bolo profesionálne. Zavlečením Bediniho sa fórum degraduje na utópiu. Žiadne stroje na volnú energiu nie sú. Tie nabíjačky sú cípovina. A uvedení páni asi na hodinách fyziky chýbali. Samoindukciu prezentujú ako niečo zázračné, pár zachytených elektrónov z atmosféry dáva kW výkonu, obyčajná usmerňovačka je špeciálnou elektrónkou a elektret je kozmickou batériou!

Akord
Zasloužilý člen

Re: Malý lacný nápadBediniho SSG

Příspěvek od Akord »

martono píše:Až doteraz to tu bolo profesionálne. Zavlečením Bediniho sa fórum degraduje na utópiu. Žiadne stroje na volnú energiu nie sú. Tie nabíjačky sú cípovina. A uvedení páni asi na hodinách fyziky chýbali. Samoindukciu prezentujú ako niečo zázračné, pár zachytených elektrónov z atmosféry dáva kW výkonu, obyčajná usmerňovačka je špeciálnou elektrónkou a elektret je kozmickou batériou!
Vitaj medzi realistami. Keďže na fóru sa tu obvykle odtrháva z reťaze, tak za korektnú informáciu považujem iba konkrétne zmerané a niekým spoľahlivým a nezávislým overené dáta konkrétnych účastníkov fóra hoci aj z fantastických projektov, ktoré majú reálnu podobu. Žiadne hypotézy, papagájovačky, predstavy a želania. To nemôže byť pre nikoho žiadne obmedzenie alebo znechucovanie, naopak podpora úspešného dotiahnutia. Typické vyhýbacie argumenty sú obavy pred ropomagnátmi, alebo zaplatenie práce. Kľudne môže ísť o podvrhy, ktoré sem dajú ropomagnáti, alebo vedci za účelom odbočenia konkurencie na vedľajšiu koľaj, zverejneňovanie podobných infekcií nestojí skoro nič a skoro nikto za to pri takomto spôsobe nezodpovedá.

Odpovědět

Zpět na „Fotovoltaika a solární technika“