Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Záhadný dům na Rokycansku

Společenské dění u nás i ve světě.
Návštěvník

Re: FÁZE

Příspěvek od Návštěvník »

Zpc.Elservis píše:
Anonymous píše:Pokud je kolík nahoře, tak fáze je vždy vlevo. Nebo alespoň má být.
P.
Mýlíš se. M.
Od tebe bych si zásuvku nenechal namontovat.
Poznámka:
Červenou šipkou je označená LEVÁ dírka. Modrá šipka směruje NAHORU, hnědá DOLŮ. Pohled je na zásuvku namontovanou na zdi. Předpokládám, že podobný typ zásuvek na 220V nepoužívám jenom já.
Poznámka a obrázek je jenom pro Zpc.Elservis.
P.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

la
Zasloužilý člen
Dal: 763 poděkování
Dostal: 238 poděkování

no jo

Příspěvek od la »

Výcuc s níže uvedeného fora :

Dle ČSN 33 2130 2.3 Zásuvkové obvody čl 2.3.3 ......jednofázové zásuvky se zapojují tak , aby ochranný kolík byl nahoře a střední ( nebo nulovací ) vodič byl připojen na pravou dutinku při pohledu zpředu ....

a ČSN 33 2180 6.2 Ochrana čl 6.2.2 Zásuvky se připojují tak , aby ochranný kolík byl nahoře a střední nebo nulovací vodič byl připojen na pravou dutinku při pohledu zpředu .....

Ale ČSN 33 2000-4-46 ed.2 Prodlužovací přívod a rozbočovací zásuvky čl.46N6.5
Poloha připojení středního a fázového vodiče vůči ochrannému kontaktu (kolíku) u domovních zásuvek není stanovena. Doporučuje se však jednotné provedení vývodu.

Nojo je v tom hokej v objektu to má být jednotně ,ale pokud by mě osobně dal fázi někdo do prava dostane nakopáno.
Ctím zvykové pravidlo.Ale každá roztrojka to má přehozený .

Vždy dávat fázi vlevo. Obráceně maximálně tolerovat. Bohužel je to normou připuštěno a to nám dělá pak v rozvodech pěknej bordel. Naštěstí se stím setkávám opravdu velice málo a nechápu proč se pořád někdo pokouší měnit zavedená pravidla, která byla podle mého velice dobrá, protože vše ujednotila.

Mimo to některé spotřebiče mohou být tímto přehozením poškozeny,třeba plynové kotle viz:
http://diskuse.elektrika.cz/index.php/t ... 91.15.html

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

ektřina v domě..

Příspěvek od martin11 »

Ale každá roztrojka to má přehozený ....napsal La... :pivko:

...někde doma mám roztrojku, která to měla...má v sobě překřížený a funguje tak jak má....už ji nepoužívám....ale myslím , že byla....ne určitě je česká......asi tak 20 let - 25 stará... :idea:
....každopádně...v domku "Hoří"...kolík a "to" v pravo.....divný je , že všude ...téměř ....stejně....včera hlásali na Krvavý televisi...NOVA....že tam byl měřící vůz ...a nic.... :idea: m11 :lol:

... věřím, že se " TO " povede ......
spaceball
Zasloužilý člen

Re: ektřina v domě..

Příspěvek od spaceball »

Jak to že hoří?! Dacan nebyl ve škole? Kamery něco ukázaly? Pokud jo, musím pozměnit svou "RealityShow Nova" teorii .... :P :P :P

p.s. ty roztrojky - to je fakt - z obchodu ( 25roků nazpět) a fáze v pravo od horního uz. kolíku. Možná import z tehdejší RVHP...

Spaceball Obrázek
Dal: 471 poděkování
Dostal: 212 poděkování

fáze?

Příspěvek od lajos »

Nové roztrojky mají fázi již správně. Na domácím rozvodu už můžeš mít fázi vpravo, podle citovaného ČSN, neb veškeré použitelné spotřebiče mají nulu vyvedenou izolovaně(nespojuje se s kostrou). No ale zvyk je zvyk a vpravo fáze mně také irituje.

Zpc.Elservis
Stálý člen

Příspěvek od Zpc.Elservis »

Anonymous píše: Od tebe bych si zásuvku nenechal namontovat.
Poznámka:
Červenou šipkou je označená LEVÁ dírka. Modrá šipka směruje NAHORU, hnědá DOLŮ. Pohled je na zásuvku namontovanou na zdi. Předpokládám, že podobný typ zásuvek na 220V nepoužívám jenom já.
Poznámka a obrázek je jenom pro Zpc.Elservis.
P.
Haha, to jsi mne rozesmál. I já ctím zvykové pravidlo a mám všude fázi vlevo ale ty se budeš muset smířit s tím že tomu vždy tak není a dokonce ani být nemusí.

Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Já se s tím smířím lehce. Horší je když se někdo stane aktívním prvkem mezi lednicí a radiátorem při tajné noční misi. Pak nezřídka vidí i ufony. :D
P.

spaceball
Zasloužilý člen

re

Příspěvek od spaceball »

...no to bych řekl...
Obrázek

Stanice NOVA svou Dušičkovou RealityShow pro jistotu nezařadila do zpráv. :P

Celý článek
http://zpravy.idnes.cz/video-v-zahadnem ... domaci_vel

Spaceball Obrázek

Příspěvek od Zpc.Elservis »

Anonymous píše: Já se s tím smířím lehce. Horší je když se někdo stane aktívním prvkem mezi lednicí a radiátorem při tajné noční misi. Pak nezřídka vidí i ufony. :D
P.
Hm, pravdu díš...

A(&F)
Zasloužilý člen
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

... že by se tam opravdu dělo něco nevysvětlitelného ???

Příspěvek od A(&F) »

http://www.novinky.cz/domaci/183476-zah ... tlena.html

... "Vše se dělo i po odpojení domu od elektřiny. „Žárovky a sklo jsem viděl na vlastní oči,“ potvrdil majitel firmy. „Můj předák byl u toho, když mezi baterií od umyvadla a potrubím bojleru v koupelně vznikl půlmetrový modrý oblouk,“ dodal." ....

Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Že by více příčin?

Příspěvek od poota »

Na mě to spíš působí tak, že se jedná o kombinaci, tedy od každého trochu. Něco ukazuje spíš na radar, něco na špatně provedenou instalaci, něco na změny v okolí baráku a něco na úmyslné zapalování nebo poškozování.
Jestliže je správně provedené zemnění vodovodní baterie a potrubí boileru, pak je nepravděpodobné, že se mezi nimi bude vytvářet oblouk - ovšem firma bude nerada přiznávat, že to před desti lety "zprasila". Sklo může praskat rezonančními vibracemi, ale také prostým nárazem. Plastové kryty zásuvek mohou být zapalované zvenku, k čemuž nemusí být pod proudem. Pod proudem mohou chytit od elektrického oblouku uvnitř, který ovšem může být vytvořen i stříknutím vody dovnitř. Zapálení ručníku, ať již úmyslně nebo z blbosti, je lepší svést na "ostatní" nevysvětlitelné jevy, než inkasovat pár pohlavků.
Dopadne to nejspíš tak, že se nic nikde nenaměří, všechno bude v normě a tudíž i v pořádku, a jevy časem samy ustanou. Jinou možností je, že se přijde na to, že tomu synáček "pomáhal" a skončí na léčení. Pak je ještě možné, že je ve hře přímo barák, a má jít buď o to, jak se ho zbavit, nebo o to, jak ho získat a k čemu. Případně ještě může jít i prosté vyštvání majitelů. Takže si stačí počkat na to, která varianta je správně.
Zdravím - poota

Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
spaceball
Zasloužilý člen

Re: ... že by se tam opravdu dělo něco nevysvětlitelného ???

Příspěvek od spaceball »

A(&F) píše: ... "Vše se dělo i po odpojení domu od elektřiny. „Žárovky a sklo jsem viděl na vlastní oči,“ potvrdil majitel firmy. „Můj předák byl u toho, když mezi baterií od umyvadla a potrubím bojleru v koupelně vznikl půlmetrový modrý oblouk,“ dodal." ....
Půlmetrový oblouk, to už je nějaký výkon. Vod. baterie se jeví jako nepoškozená, když si vezmu, že se může přenést až 10 na 3 KW
/1cm délky a vše proběhlo bez hluku... Bojler jako zdroj VN není až tak neobvyklý úkaz. Jestli předák dostal pecku opřen o bojler s
lahváčem v ruce, mohl vidět i svaté obrázky například. :P Jsem zvědav s čím se zase vytasej. :P

poota píše:Dopadne to nejspíš tak, že se nic nikde nenaměří, všechno bude v normě a tudíž i v pořádku, a jevy časem samy ustanou. Jinou možností je, že se přijde na to, že tomu synáček "pomáhal" a skončí na léčení. Pak je ještě možné, že je ve hře přímo barák, a má jít buď o to, jak se ho zbavit, nebo o to, jak ho získat a k čemu. Případně ještě může jít i prosté vyštvání majitelů. Takže si stačí počkat na to, která varianta je správně.
:good:

Spaceball Obrázek
Zasloužilý člen
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Příspěvek od A(&F) »

spaceball píše:Půlmetrový oblouk, to už je nějaký výkon. Vod. baterie se jeví jako nepoškozená, když si vezmu, že .....
... záleží přece na proudu ... U vysoké + I nula, nula nic ... ;) ...

Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
spaceball
Zasloužilý člen

Příspěvek od spaceball »

jj...Ten "výkon" jsem si "odvodil" od takzvaných ohořelých el. zásuvek. Předpokládám, že se jedná o stejný "jev".
Teslův transformátor dokáže delší a přemalovávat strop rozhodně nemusíte ... A =0,0nic.
Špatně zapojený bojler jako zdroj VN mne nikterak nepřekvapuje a půlmetrová modrá jiskra (žádný modrý hořicí oblouk) , která byla nejspíš jen 25cm nepotřebuje žádného vysvětlování a nespadá do kategorie záhad. :P ;)

Obrázek ;)

Spaceball Obrázek
Hlavní admin - živý člověk
Dal: 14 poděkování
Dostal: 227 poděkování
Pohlaví:
Kontaktovat uživatele:

Přesunuté příspěvky

Příspěvek od rival »

Zde jsem zkompletoval příspěvky k danému tématu do jednoho vlákna...

rival - živý člověk - suverén
Odpovědět

Zpět na „Vážně i nevážně o všem kolem nás“