Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Pro neználky(potřebuji vědět.....)

Společenské dění u nás i ve světě.
Zamčeno
Merlin
Zasloužilý člen
Dostal: 54 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Merlin »

Akord píše:Starý textilpast kolektor z Kromeríže sklo vydržel, stejne jako polykarbonát, pokud byl prutok. Mel by to zvládnout i PE, ale pri teplote kolem 100C je už dost mekký, a tedy bez garance na prutok to nevydrží jiste. Polystyrén jako podklad kolem 100C v prubehu roku, dvou zhnedne a schudne na poloviční tloušťku plus deformace. Mám to odzkoušené ve vzduchové verzi (teplovzdušne).
Bože můj... jako děti jsme se ve skautu učili uvařit vodu v papírovém sáčku. Šlo to, a neshořel. Tři otázky pro Akorda:

Proč sáček neshořel?
Jakou teplotu má voda, než začne vařit, a jak dlouho se tato teplota nezmění?
Proč nemůže teplota v kolektoru přesáhnout 100°C?

Porovnávat vodou chlazený kolektor teplovzdušnou verzí je naprosto mimo mísu.

The hardest part of being a teacher is not teaching what I know but knowing what not to teach.
-----------------------------------------------------
Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Příspěvek od Akord »

To, co jsem napsal je v porádku, píšeš o čemsi jiném. Nikde jsem nenapsal, že by plast musel prekročit 100 C, ale opakuji, že degraduje a má špatné mechanické vlastnosti, tedy je zjednodušene mekký. Zase mne zkoušíš z vlastností polyetylénu, tepelných vodivostí, prostupu tepla a obecne z fyziky, nemám s tím problém. Mnohé lze dohledat i na wiki. Pišme radši o tom, jakou teplotu dosáhne černá plocha pod krycím sklem bez vakuování a selektivních nebo infrareflexních vrstev, co se týče toho teplého vzduchu, mimo mísu to absolutne není, jen Ti zrejme uniká souvislost. Kolektor nemáš na streše na jednorázové uvarení čaje.

No a ty 3 otázky jsem myslím zvládal ješte na základce, tak to snad už psát nemusím, leda že by nekdo fakt chtel. Pripadá mi docela divné, že se to ptáš zrovna me.

Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

No dobre. Vidím, že to funguje. Ale čítal som aj o niečom takom ako je vodíková korózia. Čo na to valce. Ušetrím palivo, ale o tri roky budem kupovať nový motor?

Návštěvník

Kolektor

Příspěvek od Návštěvník »

Napadlo mne jak jednoduše využít teplovzdušný kolektor pro ohřev vody. Samozřejmě jenom v létě.
Jako výměnník by šel použít radiátor topení z auta. Cena se pohybuje kolem 500 - 600Kč (škoda favorit). Na vrakovišti i méně.
P.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

la
Zasloužilý člen
Dal: 763 poděkování
Dostal: 238 poděkování

Re: Kolektor

Příspěvek od la »

Anonymous píše:Napadlo mne jak jednoduše využít teplovzdušný kolektor pro ohřev vody. Samozřejmě jenom v létě.
Jako výměnník by šel použít radiátor topení z auta. Cena se pohybuje kolem 500 - 600Kč (škoda favorit). Na vrakovišti i méně.
P.

Vynikající způsob jak využít horkého vzduchu na půdách rodiných domků v létě. :good:

morse59
Starší člen
Dostal: 5 poděkování

poradí někdo?

Příspěvek od morse59 »

Ahoj všichni. Prosím nemá někdo schémátko zapojení motorů z aut.praček? Jedná se mi hlavně o novější motory s deseti kontaktním konektorem. Potřebuji vědet kam zapojit kondenzátory a nechci kvůli tomu rozebírat různé kryty a hejblátka,kterých tam je docela dost,takže měřit na motoru je dost složité pro člověka co bez přídavnejch vočí je prakticky slepec. Děkuji

Zpc.Elservis
Stálý člen

poradí někdo?

Příspěvek od Zpc.Elservis »

morse59 - buď trošku konkrétnější - motorů jsou mraky. Třeba to dáme dohromady.

morse59
Starší člen

motor z pračky

Příspěvek od morse59 »

Především děkuji za ochotu a zdravím všechny.Bohužel moc konkrétní nemohu být,takže jedná se o pračku ARDO. Na motoru není žádné označení a jde z něho do konektoru 7 drátú plus dva ze spodu z nějakého předpokládám otočného generátorku na sledování otáček.
Jsou tu klasika označené modře,hnědý,černý,červený,šedý a dva červenobílé. Zatím jsem neměřil vinutí ale asi bohužel budu muset,jinak se v tom nevyznám.Stejně ale děkuji. Morse59

Zpc.Elservis
Stálý člen

motor z pračky

Příspěvek od Zpc.Elservis »

Porád nevím čeho chceš dosáhnout. Pokud je motor komutátorový, žádný kond tam není. Pokud je asynchronní kond tam je. Tacho je opravdu na hlídání a řízení otáček. Pokud s tím chceš něco pohánět je ideální použít tu řídící elektroniku z té pračky. I na ardu bývá často možnost ručního nastavení otáček - někdy plynule, někdy skokově. Výkon je mizerný - okolo 300 W.
Komutátorový motor mívá cca 14000 - 15000 ot. Asynchronní bývá obvykle dva v jednom - 2pól prací a 12ti pól ždímací.

morse59
Starší člen

Díky

Příspěvek od morse59 »

Ahoj,zdravím všechny. Děkuji za ochotu,už to mám vyřešený. Tu řídící el. jsem nepoužil,ale přepínám kondík a maká to jak jsem potřeboval. ještě jednou díky.Morse59

jarda ovčák svitavy

Příspěvek od jarda ovčák svitavy »

Zdravím. Potřeboval bych vědět, jestli aerogel lze doma na sporáku uklohnit a nebo to bude pouze pro tokamakové technologie???
http://cs.wikipedia.org/wiki/Aerogel

gromit
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od gromit »

jarda ovčák svitavy píše:Zdravím. Potřeboval bych vědět, jestli aerogel lze doma na sporáku uklohnit a nebo to bude pouze pro tokamakové technologie???
no, jde to (třeba: http://eetd.lbl.gov/ECS/aerogels/sa-making.html), ale proč to rovnou nekoupit? http://www.aerogel.com/

Když to nejde silou, musí to jít ještě větší silou!
Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

aerogel

Příspěvek od Akord »

jarda ovčák svitavy píše:Zdravím. Potřeboval bych vědět, jestli aerogel lze doma na sporáku uklohnit a nebo to bude pouze pro tokamakové technologie???
http://www.upramene.cz/forum/viewtopic. ... 4485#44485

jarda ovčák svitavy

Příspěvek od jarda ovčák svitavy »

Vážení přátelé. Dnes jsem se dozvěděl od sibiřského ranhojiče o fenomenálních účincích mléčně kvašené červené řepy. Na východě běžná věc, u nás netuším. Nemáte někdo spolehlivý recept, nebo osobní zkušenost? Čím podpořím mléčné kvašení??Při jaké teplotě hibernuje tento proces?

Merlin
Zasloužilý člen
Dostal: 54 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Merlin »

jarda ovčák svitavy píše:Vážení přátelé. Dnes jsem se dozvěděl od sibiřského ranhojiče o fenomenálních účincích mléčně kvašené červené řepy. Na východě běžná věc, u nás netuším. Nemáte někdo spolehlivý recept, nebo osobní zkušenost? Čím podpořím mléčné kvašení??Při jaké teplotě hibernuje tento proces?
Ehmm.. co tak zeptat se Googleho?
http://www.zahrada.cz/forum/zpracovani- ... /?stranka=

The hardest part of being a teacher is not teaching what I know but knowing what not to teach.
-----------------------------------------------------
Zamčeno

Zpět na „Vážně i nevážně o všem kolem nás“