Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Fotovoltaika (levně)

Elektřina, teplo...
Odpovědět
la
Zasloužilý člen
Dal: 763 poděkování
Dostal: 238 poděkování

licence

Příspěvek od la »

VERT1 píše:Pro la ,dík za podklady ,a jak jsem předpokládal kolaudace, revize .A na to se toho nabalí tolik že jde člověku hlava kolem.A můžu říct ze zkušenosti, bylo mě řečeno pokud si stavebník sám
vyřizuje stavební povolení na cokoli je chudák,tak mě to sdělili na úřadech .Jelikož sami úředníci kolikrát neví co chtějí.
Hlavní na celém tom povídání je, že pro instalovaný výkon nižší než 20KWh být potvrzení o odborné způsobilosti být nemusí (tak že instalovaný výkon může být v pohodě 19,99999KWh na občana :D ) a revize je přece jen o provedení a splnění norem,nic víc a nic míň.Dělají se přece revize zařízení i hodně starých....Kolaudace je zase o splnění podmínek pro které bylo vydáno stavební povolení.Ono to asi jen složitě vypadá.A dneska se s tím spousta lidí živí ,že vyběhává stavební povolení,protože nikdo rád nechodí po úřadech. :D

laik
Zasloužilý člen
Dal: 36 poděkování
Dostal: 43 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Zdravím

Příspěvek od laik »

Dík za podklady.
Kolaudace ani revize bych se nebál...
Pročítám ted ten zákon o výrobě el.z obnovitelných zdroju je tam zajímavej odstavec :
(16) Právo na úhradu zeleného bonusu se vztahuje i na výrobce, který vyrábí elektřinu z obnovitelných zdrojů pro vlastní spotřebu. Povinnost hradit zelený bonus tomuto výrobci vzniká provozovateli regionální distribuční soustavy, na jehož vymezeném území se výrobna elektřiny tohoto výrobce nachází.
.....co ty na to Vert1?....

Jsem svobodný, protože dělám to co chci a ne to co musím......
Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Příspěvek od Akord »

U nás, na Slovensku už neco podobné platí taky, ale tech podmínek je tam príliš, od doložení zaplacení zdravotní a sociální pojišťovny, což by ješte šlo, pak hromadu nesmyslu, až po instalaci autorizovanou firmou, no a to je pro mne nanic. Stát mi tím tak akorát uhradí nekdy predraženou autorizovanou montáž. To je pro technické antitalenty a lidi, kterí si najímají uklízečky, a kupují robotickou kosačku na posekání 10m2 trávy. Muj postoj je radši bežet v montérkách, než s úredníkem na zádech.

Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nevím, jestli už to sem někdo nenapsal

Příspěvek od Ilem »

Tohle vlákno nesleduju a nechce se mi ho celé číst, tak odpusťte, jestli budu někoho opakovat.
Dozvěděl jsem se pár věcí kolem fotovoltaiky, které považuji za důležité. Takže
1. články degradují. Během udávané životnosti 25 let klesne jejich účinnost na 80 procent té původní.
2. Výkupní cena energie je garantována na 20 let od spušťení
3. Články dokáže zničit obyčejný list ze stromu, který zůstane ležet na ploše kolektoru (nevím přesně jakým mechanizmem, ale nějak se to na rozhraní stínu a světla lokálně zahřeje a ta část článku odejde)
4. Nepřítelem článků je teplo. Při vyšších teplotách se musí odvětrávat, jinak degradují rychleji.

Víc se mě neptejte, víc nevím.

"Dum spiro spero"
Ciceron
VERT1
Stálý člen

FVE jo jo jenom jich mít mnoho

Příspěvek od VERT1 »

Pro laik : jo, pokud se na tohle dívám jako člověk který by do téhle věci šel .Řeknu proč ne to není problém.Úskalí začne až člověk narazí na byrokracii.Nevím jaké máte zkušenosti vy ostatní ,ale já zas tak dobré ne .
O tomhle by se dalo uvažovat až bude víc panelů(aspoň nad 250W)
A sice v jiném vlákně tam někdo napsal ,že pro větrnou elektrárnu o Ø rotoru 2,4m vyřizoval povolení 5let .Tak nevím jestli v tomhle to bude lepší .
I tohle bude muset mít aspoň ohlášku a to znamená prakticky stavební povolení a s tím nabalené věci a papíry,v tomto jsem skeptik.
A ty revize jsou jednoduché pokud je nepotřebuješ .Nejlepší když elektrikář zapojí všechno a můře udělat i revizi.
Pro ilem: odpověď na otázku 1:ještě jsem se nebavil s člověkem který by měl panel 25let
takže nedokáži říct jestli je to pravda.
2: tohle se píše asi to bude pravda.
3:Tomu listu bych nevěřil .Pokud listí napadá na panel tak přestane dávat el. to je pravda .I když je špinavý tak dává podstatně míň ,ale nezničí se tomu nevěřím tam se nemá co zničit .Panel když nezapojíš třeba na baterii tak se nezničí.Pokud rozbiješ to kalené sklo tak to by byl průšvih ,to by články mohlo zničit,ale mechanicky.
Ale pozor kamarád mi říkal něco o čínských panelech co jsou od fušované a jsou levné na ně pozor doví co to je zač.
4:Teplota ovlivňuje výkon ,ale není to zas tak závratné
Co jsem sladoval v poledne panel dává o 0,1-0,3A míň než ráno (zas ráno je chladněji).
Pokud zaprší a panel je čistý tak i v poledne dává plný výkon ,tady to ještě nemám úplně vysledované,to chce čas.Proto i výrobce udává ,že panely nesmí ležet na (příklad) střeše ,ale musí být ne roštu nad střechou aby za panely byla mezera pro ochlazování.
Tohle jsem prozatím vypozoroval,ale doufám že chápete ,že pozorování jsou prozatím kratší .Časem budu dělat tabulky a všechno se upřesní a pak se bude dát bavit i o výtěžnosti atd.

Nobody
Stálý člen

Pro VERT1

Příspěvek od Nobody »

Srdecne Ta zdravim,
pises ze budes robit tabulky....V Amaru bolo cosi o sledovaci Slnka a vyhodnocovani, len to nemozem na rychlo najst. Teraz zadavam rocnikovy projekt - snimanie analogovych a digitalnych vstupov s ukladanim parametrov na USb kluc. Pomohlo by Ti to?
NOBODY.

lajos
Zasloužilý člen
Dal: 471 poděkování
Dostal: 212 poděkování

Příspěvek od lajos »

Měl bych mít všechny amara v pdf mimo minulý rok který jsem nestihl zaopatřit, řekni které číslo to je i když bývá to dost Mega, nějak to uděláme.

Nobody
Stálý člen

Ahoj Lajos

Příspěvek od Nobody »

Dik za ochotu, cislo teraz z hlavy neviem...To Amaro kdesi mam, je z minuleho alebo predminuleho roku. jednalo sa o meranie slnecneho svitu a ukladanie udajov do pamati. Neviem ci tam bol procesor PIC alebo Atmega...
Ja som myslel urobit pripravok na meranie svitu, napatia a prudu a sledovat za urcite obdobie. Zatial som to zadal s dvomi analogovými vstupmi a 4 digitálnymi.
Nobody.

Habo
Nový člen
Kontaktovat uživatele:

Hybridny panel?

Příspěvek od Habo »

Neviem ci to uz niekoho napadlo alebo je to sialenost ... mam taky napad:
FV clanky su tmave a zahrievaju sa - vyrabaju elektrinu a zbytocne teplo (teda to nevyrabaju skor primaju ale to je na tento ucel nepodstatne)
Kolektory prijmaju teplo a ohrievaju vodu (alebo nieco ine) ale nevyuziju svetlo; nevyrabaju prud (skor spotrebuju na pohon cerpadla)
co tak za fv clanok umiestnit vodny chladic kt. teplo odovzda vode v boileri?
jasne ten clanok asi nebude (alebo nesmie) mat az taku teplotu ale to by sa dalo "dotiahnut" menism jednoduchym tepelnym cerpadlom nie?
bolo by to pekne "2 v 1"
a este napad k tomu otacaniu: so tak pouzit senzor a otacat to za slnkom na zaklade jeho udajov? - vhodne aj po premiestneni panelu, netreba nic nastavovat ani v lete ani v zime...
myslim ze by na to stacili 4 fotoodpory + nejaky obvod (jednoduchsie by mozno bol mikrokontroler)

Slobodný užívateľ slobodného softwaru....
VERT1
Stálý člen

Příspěvek od VERT1 »

Ahoj, to co píše Habo je pěkné ,ale pokud se někdo chce pokusit o takové věci jako spojit fotovoltaický panel s panelem solárním .Tak určitě ho bude zajímat můj postřh .Panel se zahřívá ,ale není to zas taková sláva aby se oplatilo pracně spojit dva panely. Ráno než by se
ohřála voda by byl panel podchlazený a nevím co by dělal panel při střídání teplot .Tady bude dost velký problém .A stím ohřevem vody .Solární panel se nahřívá na max.teplotu ,ale foto.panel má nejlepší výkony při 25°C .A pokud by někdo spojil dva panely tak solární panel by fungoval jako kdyby byl přikrytý nějaků plachtu.Což by byl špatný plán.Můj názor ,fotovoltaický panel a solární panel každý samostatný a na otočném stojanu a bude nejlepší efekt.

Elektro
Zasloužilý člen
Dal: 3 poděkování
Dostal: 3 poděkování

Re: Hybridny panel?

Příspěvek od Elektro »

Zdravím.
Je to už viac rokov do zadu, keď som ešte čítal rôzne odborné časopisy. V jednom (žiaľ nepamätám sa v akom a ani rok) ma zaujal článok (bola tam aj fotografia) o solárnom kolektore s parabolou, ktorá sústreďovala slnečné lúče do ohniska (asi 10x10cm), v ktorom bol umiestnený solárny panel chladený chladiacou kvapalinou. Teplota článku dosahovala až 400°C (odvolávali sa na teplotu 750°C, ktorú kremíkový panel vydrží) a odvádzané teplo bolo podľa potreby zúžitkované (teplá voda, parná turbína atd.). No zrejme tam bol nejaký problém, lebo potom až doteraz som o tom nečítal.

tbest
Zasloužilý člen
Dostal: 1 poděkování

Příspěvek od tbest »

Ahoj.
V prosinci 2007 jsem byl na montáži v Bassano del Grappa v Itálii. V jednom obchodním centru tam měla prezentaci firma která prodávala tyto hybridní panely. Takže komerční pokus už tu byl. Nikde na netu jsem je ale nyní nenašel. Tenkrát mě zaujala celkem vysoká cena. 220Wp panel byl o cca 50procent dražší než obyč fotovoltaika. Výkon do ohřevu si nepamatuju. Jen tak mimochodem v tu dobu byla stávka špeditérů a týden se nezavážela nafta ani benzín. Potraviny v obchodech ubývaly. Domů jsme odjížděli na rostlinný olej nahřátý přes noc na radiátoru. Nikomu nepřeju. Silnice jak po válce, všude odstavená auta, provoz 0. Čekal jsem kdy se do nás pustí že my jedem a ostatní stojí u aut. Omlouvám se, za vsuvku mimo téma.

aNONym
Zasloužilý člen
Dal: 8 poděkování
Dostal: 8 poděkování

Příspěvek od aNONym »

Habo píše:a este napad k tomu otacaniu: so tak pouzit senzor a otacat to za slnkom na zaklade jeho udajov? - vhodne aj po premiestneni panelu, netreba nic nastavovat ani v lete ani v zime... myslim ze by na to stacili 4 fotoodpory + nejaky obvod (jednoduchsie by mozno bol mikrokontroler)
Již se to zde řešilo. Např. zde http://www.upramene.cz/forum/viewtopic. ... 2701#32701
Jinak :good: .

VERT1
Stálý člen

Příspěvek od VERT1 »

Ahoj
Souhlasím s (Elektro a i tbest) ,ale já jsem předpokládal ,že budeme vycházet ze skutečnosti .Budu mít foto panel který zakoupím ,(ano dají se koupit samotné jednotlivé články )a tudy jsem se pustil.Pokud někdo spáchá solární panel a na něho nějak nalepí foto články tak by to teoreticky šlo .Kdesi jsem taky četl o tom spojení že se nějaké prototypy udělaly ,ale když zdechl pes předpokládám ,že výsledky nebyly bůhví jaké . Je tu problém s financemi v tuhle dobu určitě nikdo nemá na investování do pokusu .
Další problém bude jak jsem již psal tepelná roztažnost materialu.
Určitě se dá experimentovat a výsledky by se dostavily jenom je otázka v jaké míře.
Já se chci ubírat směrem :udělat , sehnat ,koupit (to zaleží na mnoha okolnostech) solární panel nebo i víc pro ohřev vody a fotovoltaickým panelem živit čerpadlo a celou elektroniku .
Tak aby ohřev vody ,teda celý tento systém byl soběstačný a nepotřeboval další energii zvenčí.A přebytek z foto panelu využívat na svícení a tak podobně.
Už mám dodělaný ukazatel polohy panelu ,takže jsem všechno jakž takž zvládnul a teď se zaměřím na další aktivity .
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

pista
Stálý člen
Dostal: 10 poděkování

stafle

Příspěvek od pista »

solarka
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Odpovědět

Zpět na „Fotovoltaika a solární technika“