Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Magnetické Motory

Magnetické motory, apod.
Odpovědět
děda Slavík

MM modely

Příspěvek od děda Slavík »

Konečně jsem našel stránku, která mne zajímá. Dočetl jsem se, že dnes jsou magnety o průměru třeba 5 cm a tahu 100 Kg NEODYM. (cena kolem 35 Eu)

Udělal jsem s vnukem funkční jednoduchý model z feromagnetů zakoupených v papírnictví. Dřevěný jednoduchý rotor i stator (18 mm sololit)
na principu modelu na hliníkovém víčku zde

běželo to, dokud se stará ložiska neuvolnila a nevyvážený rotor nezačal kmitat. Potom brnkaly magnety o sebe, lepidlo povolilo a tím to končilo. Objednal jsem si silnější magnety NdFeb tah 7 kg a budeme koumat dál. Chci sestrojit podobný patent, jako je zde-

http://www.videomix.cz/video/PFGiWiXMHn0/

a nebo s vysouvacím rotorem pro rozběh a zastavení.

Merlin
Zasloužilý člen
Dostal: 54 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: MM modely

Příspěvek od Merlin »

děda Slavík píše:Objednal jsem si silnější magnety NdFeb tah 7 kg a budeme koumat dál.
Silné magnety jsou spíš na obtíž. Co nejde s ferity obvykle nefunguje ani s jinými. Spíš naopak. A hezky se to prodraží, nehledě na možné úrazy.

The hardest part of being a teacher is not teaching what I know but knowing what not to teach.
-----------------------------------------------------
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Díky za upozornění. Dival jsem se na "magnety smrti" a četl co to dovede.
Objednal jsem si kolem 6 kg a když to pojede, dám vědět. Bude to ale chvilku trvat. Mám sice soustruh a ostatní krámy, jsem strojní zámečník, ale už to v těch mých 75 letech tak neběhá,

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

Příspěvek od martin11 »

gewo píše:
děda Slavík píše:Objednal jsem si silnější magnety NdFeb tah 7 kg a budeme koumat dál.
Silné magnety jsou spíš na obtíž. Co nejde s ferity obvykle nefunguje ani s jinými. Spíš naopak. A hezky se to prodraží, nehledě na možné úrazy.
...zdravim GEWO...a mohu ze své praxe potvrdit....začínat od obyčejných ...kuchyň.linka magnetků.....silným magnetem ...pokud není dobrá idea... :idea: ...se skutečně nic nezachrání....a navíc....magnet 20x20x10 mm N42.....vás cvakne tak , že teče krev.....z vlastní zkušenosti.... :cry:
....pro bobo.soft.....Johnson udělat repliku je problem....jak.????..udělat jen talíř s magnety...to je jako A...a potom co dál....???....jestli máš nějakou myšlenku...dej to na sklo.....my se tu podíváme....
...mě osobně nedochází, jak to muže "samo" makat.....ale neříkám , že to je nefunkční....a Johnson nic jinýho neřekl...ani nenamaloval.....
....ale zkusit to můžeš...jen ty magnety se prodraží....já v tom mám ...jen v magnetech 10 000.-..naštěstí českých....martin11 :lol:

... věřím, že se " TO " povede ......
Návštěvník

Ta otázka je díky nepozornému čtení a nebo si děláš srandu?? Pokud je to druhá možnost, tak pohon obstárávala kulhavá kobyla..

(ve skutečnosti to byly ploché kancelářskéí feromagnety kupené po 3 Kč v papírnictví.)

Návštěvník

Magnety již mám doma. Ale slabší. Ø10x20. Příští týden se do toho dám. Po zdejších varování jsem uznal že silné magnety na pokusy jsou zbytečnš drahé a nebezpečné. Mám kardiostimulátor a tak již proto.

poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Karbanova otázka

Příspěvek od poota »

To Anonymní: Karbanova otázka je míněna (málem jsem se překlepl a napsal "myšlena") zcela vážně a zmíněný Karban má ve svém soudku chytrých otázek tak málo, že s nimi zatraceně šetří, ale na to jistě časem přijdeš také - to jenom aby ses příliš nedivil, tady totiž zažiješ ještě ledaco, zvláště pokud se zaregistruješ, k čemuž Tě tímto srdečně zvu - poota

Aquarius1
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 20 poděkování

Příspěvek od Aquarius1 »

Anonymous píše:Včera jsem se zaregistroval, dostal hlášku, že mám na imejlu oznámení (hesla?) ale nikde nic.
Opakoval jsem registraci a opět hláška, vaše adresa je již registrována. A opěd PRD.
Vítám Tě do jámy lvové ;) :D (Obrazně)A přeji spoustu úspěchů v bádání věcí nevšedních. ;)

Věřím že v jednoduchosti bude ta pravá příčina neúspěchu dosavadního bádání,jelikož se bastlíme (a to i já) ve vymýšlení složitých mechanismů.
Návštěvník

Analgie s pružinou

:roll:Jen tak sem náhodou nakouknul a zaujalo mně srovnání magnetu s pružinou. Nejde mně do hlavy ale jedna věc viz. "obrázek" v prvním případě vynaložím stejné množství energie na odtržení magnetu jaké on sám spotřeboval na své přitažení, budiž s tím by se dalo souhlasit ale co druhý případ?

Každý přece ví že odtržení silných magnetů je nejjednodušší tak že se prostě sloupnou jinak to ani v mnoha případech není v lidských silách, dostat je od sebe, kam se ale potom ztratila energie kterou magnet spotřeboval na své přitažení? + musíme ještě připočíst tření které je třeba překonat pří "sloupnuti".
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

Příspěvek od martin11 »

děda Slavík píše:Konečně jsem našel stránku, která mne zajímá. Dočetl jsem se, že dnes jsou magnety o průměru třeba 5 cm a tahu 100 Kg NEODYM. (cena kolem 35 Eu)

Udělal jsem s vnukem funkční jednoduchý model z feromagnetů zakoupených v papírnictví. Dřevěný jednoduchý rotor i stator (18 mm sololit)
na principu modelu na hliníkovém víčku zde

běželo to, dokud se stará ložiska neuvolnila a nevyvážený rotor nezačal kmitat. Potom brnkaly magnety o sebe, lepidlo povolilo a tím to končilo. Objednal jsem si silnější magnety NdFeb tah 7 kg a budeme koumat dál. Chci sestrojit podobný patent, jako je zde-

http://www.videomix.cz/video/PFGiWiXMHn0/

a nebo s vysouvacím rotorem pro rozběh a zastavení.

....jen skromný dotaz....jak dlouho se to točilo...???....to jen proto , že to ta ..byť stará ložiska nevydržela....dědo , ty nám něco tajíš.....já jako martin 11 :lol: ....si mužu dovolit o tobě pochybovat....jseš si jistej, že to bylo tak jak píšeš.....čekám na odpověď....a nejen já.....martin11 :lol:

... věřím, že se " TO " povede ......
Návštěvník

Pořád mně tady nenaskočila registrace. A novou to nebere.

Ale k těm posměváčků... Jednoduchý magnetiský motor zvládne i malé dítě ze stavebnice LEGO . Pokusím se připojit soubor s Videem a když to nepůjde dal jsem tu ukázku na http://ulozto.cz pod názvem lego magnetický motor, nebo lego MM. Není to můj patent, ale z internetu.

Návštěvník

Hoši, jistě víte, že těch ukázek funkčních MM je na internetu halda. Jsou tam ukázky i praktického využití. Není důvod, proč pochybovat o férovosti ve všech případech.

Ale potřebuji radu. Možná to zatím neexistuje a možná to nemohu najít.

Nebudu se vracet k plochým kancelářským FE, které podobně fungují i na onom legu (co jsem dal na uloz.to) ale já jsem je měl trochu jinak a napevno přilepené.

Teď mám válečky NdFeB Ø10x20 a potřebuji odstranit jeden problém. Náklonem magnetů skracuji a prodlužuji účinnost odpudivé síly magnetu. To znamená, že ve směru otáček dokáži zkrátit dobu odpuzení a za magnetem prodloužit. Ale ta síla PŘED MAGNETEM tam pořád je. Monstrum se sice může točit, ale jeho výkon se snižuje. A teď ten problém k řešení.

NEZNÁTE NĚKDO NĚJAKOU IZOLAČNÍ HMOTU, KTERÁ NEPROPUSTÍ MAGNETICKÉ VLNY A JE SCHOPNA Z JEDNÉ STRANY MAGNET ZASTÍNIT ??

gromit
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

stínění

Příspěvek od gromit »

Pro urychlení hledání doporučuju funkci Hledat - třetí tlačítko zleva nahoře v hlavičce, funguje i pro nepřihlášené uživatele. O magnetickém stínění je toho tady opravdu hodně - ale jak píše martin11 - je to hlavně železo (a nikl).

Když to nejde silou, musí to jít ještě větší silou!
Aquarius1
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 20 poděkování

Příspěvek od Aquarius1 »

Pokusy s magnety jsou mnou nahrané na této stránce
http://www.upramene.cz/forum/viewtopic. ... sc&start=0

Jak vidno magnet jde leda zkratovat ale odstínit nejde.

Věřím že v jednoduchosti bude ta pravá příčina neúspěchu dosavadního bádání,jelikož se bastlíme (a to i já) ve vymýšlení složitých mechanismů.
Merlin
Zasloužilý člen
Dostal: 54 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Merlin »

Aquarius1 píše:Pokusy s magnety jsou mnou nahrané na této stránce
http://www.upramene.cz/forum/viewtopic. ... sc&start=0

Jak vidno magnet jde leda zkratovat ale odstínit nejde.
Ne tak docela. Všechna od stínění pracují na stejném principu - odvedou "magnetické siločáry" magnetovodičem jinam. Jsou na to speciální materiály, jimiž se to dá "deformovat" podle potřeby. Pokud tedy jde jen o to, aby magnet "nevyzařoval" nějakým směrem, dá se to usměrnit.
Zajímavé jsou i hrátky s wizmutem (Bi).

The hardest part of being a teacher is not teaching what I know but knowing what not to teach.
-----------------------------------------------------
Odpovědět

Zpět na „Magnetismus“