Anonymous píše:V případě chlazení procesoru by asi účinnost chlazení nezůstala stejná. I gyroskopy běhají líp ve vákuu, jenomže nejsou určené k chlazení.
P.
Včera večer, když jsem si pročítal všechny zdejší oponentní návrhy, tak si teď myslím, že pravda bude ležet někde uprostřed. Tzn. že ve výsledku mohou mít pravdu obě strany. Mně totiž tehdy šlo primárně především o uchlazení přetaktovaného procesoru a tento poznatek týkající se aerodynamiky vznikl jen tak mimoděk. Přestože systém chlazení byl po této úpravě mnohem účinnější, bolo to časem nahrazeno vodníkem, kterýžto nedělá tak nesnesitelný kravál.
Ještě malá poznámka. Při včerejším hledání podkladů jsem si vzpomenul, že na chladiči byla již dříve provedena ještě jedna malá drobná úprava. Spodní část byla mimo dosedací plochu čipu ve čtyřech místech navíc provrtána (4mm), čím se vzduchem odcházejícím i tamtudy poté hodně zlepšily teplotní poměry aj na spodní straně chladiče + především pak v těsném okolí nosné podložky chipu = byla chazena i tato (tedy v těch úzkých oblastech, v mezeře mezi chladičem a procesorem, kde jinak zůstává stát teplý vzduch
). Nevím proč to tak výrobci chladičů nepoužívají všude, ale mně osobně se to velmi osvědčilo.
Non
Pozn: Dokonce jsem tehdy uvažoval o tom, že nejlepší by bylo provrtat spodní stranu chladiče šikmými otvory (neb potom by vlastně dole u procesoru vznikl vír, který by ještě lépe vyháněl teplý vzduch ze zmíněné oblasti
), ale moje tehdejší vybavení na to nestačilo.
.