Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Větrná elektrárna (levně)

Vše o alternativních zdrojích energie.

Moderátor: rival

Odpovědět
Návštěvník

Re: Podtlak

Příspěvek od Návštěvník »

gewo píše:
Anonymous píše:
gewo píše:Je to mnohem prostší - v prostoru ventilátoru vznikne podtlak a sníží se tření vzduchu. Totéž dělá dobře spočítaný axiální ventilátor.
Pokud se však osa CD placky dala přesně do osy s osou větráčku, tak se hodnoty přiblížily zpátky k nominálu (zhruba na půl cesty), ale výrazně se zhoršil poměr příkonu k výsledným otáčkám.

Teď si trochu mimo mísu.
P.
Mohu kdykoli ihned předvést. Když zauvažuješ, a nevypálíš jen tak od boku, rychle zjistíš, proč je to právě tak. Kde nasává takový ventilátor?
Mění se rychlostní a tlakové poměry na vstupu a tím pádem i úhly náběhu na lopatky.
P.

Návštěvník

Akord píše:Konkrétní príklad je skoro v každém byte. Když se ucpe vysavač, paradoxne stoupnou otáčky. Je to proto, že turbina neumí odebrat výkon, protože jí chybí prutok. To, co prevážne odebírá výkon je kinetická energie zrychleného vzduchu a tlaková energie na výstupu. Funguje to jak pro vodu, tak pro vzduch, pokud se to porovnává s motorem, který má otáčky úmerné zatížení v dostatečném rozsahu.
V případě chlazení procesoru by asi účinnost chlazení nezůstala stejná. I gyroskopy běhají líp ve vákuu, jenomže nejsou určené k chlazení. :D
P.

Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Příspěvek od Akord »

P. , asi tak. Trení souvisí s drsností profilu a vliv je nižší, než ztráty vírením, nevhodným proudením, nebo provoz mimo návrhové podmínky. První má vodní mikroturbina mela účinnost 10 procent, byly 4 verze, než jsem se dostal asi na 60. Mám docela slušný archiv nepovedených vecí, část už ve šrotu.

Nemáš v plánu se odtajnit? Podle mne to s nejakým slibem, nebo dohodou nic nemá, a príliš se tady lidi zbytečne chytají za slovo. Je to jednoduché, buď zustane skupin více, nebo jedna :), priklonil bych se však radši k nejaké zavedené etice, nebo šel jinam, prípadne radši opet více delal, než bojoval s vetrnými mlýny.

Návštěvník

Akord píše: Nemáš v plánu se odtajnit? Podle mne to s nejakým slibem, nebo dohodou nic nemá, a príliš se tady lidi zbytečne chytají za slovo. Je to jednoduché, buď zustane skupin více, nebo jedna :), priklonil bych se však radši k nejaké zavedené etice, nebo šel jinam, prípadne radši opet více delal, než bojoval s vetrnými mlýny.
Baví mne být anonym. Přístup "registrovaný anonym = člověk, anonym = nikdo" je tady příliš zjevný. Možná i nejistota "registrovaného anonyma" jestli nenadává někomu kdo ho osobně zná v poslední době trocha pomáhá k zkulturnění fóra.
P.

aNONym
Zasloužilý člen
Dal: 8 poděkování
Dostal: 8 poděkování

Uškrcené chlazení

Příspěvek od aNONym »

Anonymous píše:V případě chlazení procesoru by asi účinnost chlazení nezůstala stejná. I gyroskopy běhají líp ve vákuu, jenomže nejsou určené k chlazení. :D P.
Včera večer, když jsem si pročítal všechny zdejší oponentní návrhy, tak si teď myslím, že pravda bude ležet někde uprostřed. Tzn. že ve výsledku mohou mít pravdu obě strany. Mně totiž tehdy šlo primárně především o uchlazení přetaktovaného procesoru a tento poznatek týkající se aerodynamiky vznikl jen tak mimoděk. Přestože systém chlazení byl po této úpravě mnohem účinnější, bolo to časem nahrazeno vodníkem, kterýžto nedělá tak nesnesitelný kravál. :lol: :lol:

Ještě malá poznámka. Při včerejším hledání podkladů jsem si vzpomenul, že na chladiči byla již dříve provedena ještě jedna malá drobná úprava. Spodní část byla mimo dosedací plochu čipu ve čtyřech místech navíc provrtána (4mm), čím se vzduchem odcházejícím i tamtudy poté hodně zlepšily teplotní poměry aj na spodní straně chladiče + především pak v těsném okolí nosné podložky chipu = byla chazena i tato (tedy v těch úzkých oblastech, v mezeře mezi chladičem a procesorem, kde jinak zůstává stát teplý vzduch 8) ). Nevím proč to tak výrobci chladičů nepoužívají všude, ale mně osobně se to velmi osvědčilo. ;) Non

Pozn: Dokonce jsem tehdy uvažoval o tom, že nejlepší by bylo provrtat spodní stranu chladiče šikmými otvory (neb potom by vlastně dole u procesoru vznikl vír, který by ještě lépe vyháněl teplý vzduch ze zmíněné oblasti :idea: ), ale moje tehdejší vybavení na to nestačilo.
.

Návštěvník

Re: Uškrcené chlazení

aNONym píše: Pozn: Dokonce jsem tehdy uvažoval o tom, že nejlepší by bylo provrtat spodní stranu chladiče šikmými otvory (neb potom by vlastně dole u procesoru vznikl vír, který by ještě lépe vyháněl teplý vzduch ze zmíněné oblasti :idea: ), ale moje tehdejší vybavení na to nestačilo.
.
Ten větrák teplý vzduch nevyháněl, ale dírama přisával studený vzduch. Takže přiškrcením horního sání si zvýšil množství vzduchu protečeného dodatečně vyvrtanými dírami.
P.

aNONym
Zasloužilý člen

Příspěvek od aNONym »

Anonymous píše:
aNONym píše:Pozn: Dokonce jsem tehdy uvažoval o tom, že nejlepší by bylo provrtat spodní stranu chladiče šikmými otvory (neb potom by vlastně dole u procesoru vznikl vír, který by ještě lépe vyháněl teplý vzduch ze zmíněné oblasti :idea: ), ale moje tehdejší vybavení na to nestačilo. .
Ten větrák teplý vzduch nevyháněl, ale dírama přisával studený vzduch. Takže přiškrcením horního sání si zvýšil množství vzduchu protečeného dodatečně vyvrtanými dírami. P.
Mohl bych sice prohlásit :"Myslel jsem že si trochu chytřejší." (stejně tak, jako jsi to udělal ty ve foru Ultrazvuková mlha), ale neudělám to. Nejsem totiž ty a mám rozhodně jiným přístup k ostatním diskutujícím. A jsem za něj rád. :|

Takže jenom dodám: Nesouhlasím s tvým tvrzením. Buďto jsi špatně pochopil, ve které části chladiče jsou otvory vyvrtané nebo jsi pominul tvar lopatek ventilátoru (a směr jeho otáčení). ;) Non
.

Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Ventilátor

Příspěvek od Ilem »

Prohlédni si tyto dva ventilátory. Ten tvůj je přesně hybrid mezi nimi. Pochopíš pak, co se dělo.
Kdyby byl vhodnější tvar lopatek, než ten, který použil výrobce (zřejmě kvůli tomu, že neměl kam schovat motor), fungoval by lépe otvor CD uprostřed.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

"Dum spiro spero"
Ciceron
Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

Petr může mít pravdu, zakrytím jsi bez ohledu na tvar lopatek udělal z víceméně axiálního ventilátoru ventilátor víceméně radiální a při nedostatku vzduchu mohl nasávat i spodem zdánlivě proti tvaru lopatek. Ale to by se muselo spočítat přesně podle konkrétního úhlu lopatek a otáček a průměru ventilátoru. Čím vyšší otáčky, tim menší vliv hraje tvar lopatek a převažuje vliv odstředivé síly.

"Dum spiro spero"
Ciceron
Návštěvník

aNONym píše:
Anonymous píše:
aNONym píše:Pozn: Dokonce jsem tehdy uvažoval o tom, že nejlepší by bylo provrtat spodní stranu chladiče šikmými otvory (neb potom by vlastně dole u procesoru vznikl vír, který by ještě lépe vyháněl teplý vzduch ze zmíněné oblasti :idea: ), ale moje tehdejší vybavení na to nestačilo. .
Ten větrák teplý vzduch nevyháněl, ale dírama přisával studený vzduch. Takže přiškrcením horního sání si zvýšil množství vzduchu protečeného dodatečně vyvrtanými dírami. P.
Mohl bych sice prohlásit :"Myslel jsem že si trochu chytřejší." (stejně tak, jako jsi to udělal ty ve foru Ultrazvuková mlha), ale neudělám to. Nejsem totiž ty a mám rozhodně jiným přístup k ostatním diskutujícím. A jsem za něj rád. :|

Takže jenom dodám: Nesouhlasím s tvým tvrzením. Buďto jsi špatně pochopil, ve které části chladiče jsou otvory vyvrtané nebo jsi pominul tvar lopatek ventilátoru (a směr jeho otáčení). ;) Non
.
Můžeš se mi omluvit.
P.

aNONym
Zasloužilý člen

Petr může mít pravdu,

Příspěvek od aNONym »

Ilem píše:Petr může mít pravdu, zakrytím jsi bez ohledu na tvar lopatek udělal z víceméně axiálního ventilátoru ventilátor víceméně radiální a při nedostatku vzduchu mohl nasávat i spodem zdánlivě proti tvaru lopatek. Ale to by se muselo spočítat přesně podle konkrétního úhlu lopatek a otáček a průměru ventilátoru. Čím vyšší otáčky, tim menší vliv hraje tvar lopatek a převažuje vliv odstředivé síly.
Ano. Mohlo by to tak být. Ale....

Ale já jsem si jsi totiž tehdy jakožto správný kuřák udělal pokus. Před i po. ;) Non
.

Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Příspěvek od Akord »

Sklon lopatek prímo souvisí s prutokem. Oba ventilátory/dmychadla jsou bez zadání konkrétního pretlaku a prutoku nesrovnatelné. Pak z toho vyjdou otáčky, rozmery a sklony.

aNONym
Zasloužilý člen

Příspěvek od aNONym »

Anonymous píše:
aNONym píše:Takže jenom dodám: Nesouhlasím s tvým tvrzením. Buďto jsi špatně pochopil, ve které části chladiče jsou otvory vyvrtané nebo jsi pominul tvar lopatek ventilátoru (a směr jeho otáčení). ;) Non
.
Můžeš se mi omluvit. P.
Zatím ještě není zač. Až bude, tak to udělám. A s úsměvem na tváři. 8)

Dneska mi to nedalo a oslovil jsem člověka, který má z aerodynamiky státnice (sice se tím poslední dobou už neživí, ale to je teď vcelku nepodstatné). Cca 2 minuty vysvětlování (hlavně elektronických závislostí) a jeho odpověď byla pak v jedné větě (5 sekund).

Vysvětlení, PROČ se po umístění CDčka na chladič zlepšilo chlazení procesoru (přestože by to tak dle logiky být nemělo) je velmi prozaické. Díky dosti velkému přesahu okrajů CD přes horní okraj chladiče se totiž výrazně odstranila nectnost původní konstrukce. Podstatně se tím totiž přerušilo opětné nasávání již ohřátého vzduchu, který se vyfukuje skrz bočnice ven. To je celé. ;) Non

Pozn: A možná se od něj časem dočkáme i podrobnějšího rozboru, co se tam pod pokličkou vlastně děje . Docela ho to zaujalo. :)
.

Návštěvník

aNONym píše:
Anonymous píše:
aNONym píše:Takže jenom dodám: Nesouhlasím s tvým tvrzením. Buďto jsi špatně pochopil, ve které části chladiče jsou otvory vyvrtané nebo jsi pominul tvar lopatek ventilátoru (a směr jeho otáčení). ;) Non
.
Můžeš se mi omluvit. P.
Zatím ještě není zač. Až bude, tak to udělám. A s úsměvem na tváři. 8)

Dneska mi to nedalo a oslovil jsem člověka, který má z aerodynamiky státnice (sice se tím poslední dobou už neživí, ale to je teď vcelku nepodstatné). Cca 2 minuty vysvětlování (hlavně elektronických závislostí) a jeho odpověď byla pak v jedné větě (5 sekund).

Vysvětlení, PROČ se po umístění CDčka na chladič zlepšilo chlazení procesoru (přestože by to tak dle logiky být nemělo) je velmi prozaické. Díky dosti velkému přesahu okrajů CD přes horní okraj chladiče se totiž výrazně odstranila nectnost původní konstrukce. Podstatně se tím totiž přerušilo opětné nasávání již ohřátého vzduchu, který se vyfukuje skrz bočnice ven. To je celé. ;) Non

Pozn: A možná se od něj časem dočkáme i podrobnějšího rozboru, co se tam pod pokličkou vlastně děje . Docela ho to zaujalo. :)
.
Nechtěl jsem tě zatěžovat termínem indukovaný odpor. Tak máš svojí pravdu, které stejně nerozumíš. P.

Tuco
Zasloužilý člen
Dostal: 10 poděkování

Uškrcené chlazení

Příspěvek od Tuco »

V tomhle případě bych byl asi s indukovaným odporem opatrnější, přeci jen to běhá ve víceméně uzavřeným prstenci...

Odpovědět

Zpět na „Jak na to...“