Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Větrná elektrárna (levně)

Vše o alternativních zdrojích energie.

Moderátor: rival

Odpovědět
Návštěvník

Re: Bingo Peťo

Příspěvek od Návštěvník »

Karel m píše:dobrá práce v podmínkách zcela lidských :good:
Díky za inspiraci díky taky všem poz i neg, co sem napsali.
K.
Jen se pochvalte, jak jste dobří. Nejvíc to odnese nějaký naivka, který se toho "vítězství" chytí a vrazí do toho spoustu peněz.
P.

poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Aby nás Pámbu při zdravém rozumu zachovati ráčil.

Příspěvek od poota »

P. napsal:
Nejvíc to odnese nějaký naivka, který se toho "vítězství" chytí a vrazí do toho spoustu peněz.
Zatím tady pouze teoretizujeme, abychom to mohli probrat ze všech stran. Pokud se do toho někdo vrhne bez důkladné teoretické přípravy a ověření, tak je to opravdu naivka. Že to bude fungovat a taky jak to bude fungovat mu tady nikdo nezaručuje, takže pokud se rozhodne pokusničit, a dokonce ve velkém, je to jen jeho riziko, které by si měl, pokud je svéprávný, sám uvědomovat. Ale to samé platí i o všech ostatních zařízeních, která se tady i kdekoli jinde prezentují, někde dokonce se "zaručenou" funkčností.
Zdravím všechny vespolek - poota

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

Re: Aby nás Pámbu při zdravém rozumu zachovati ráčil.

Příspěvek od martin11 »

poota píše:P. napsal:
Nejvíc to odnese nějaký naivka, který se toho "vítězství" chytí a vrazí do toho spoustu peněz.
Zatím tady pouze teoretizujeme, abychom to mohli probrat ze všech stran. Pokud se do toho někdo vrhne bez důkladné teoretické přípravy a ověření, tak je to opravdu naivka. Že to bude fungovat a taky jak to bude fungovat mu tady nikdo nezaručuje, takže pokud se rozhodne pokusničit, a dokonce ve velkém, je to jen jeho riziko, které by si měl, pokud je svéprávný, sám uvědomovat. Ale to samé platí i o všech ostatních zařízeních, která se tady i kdekoli jinde prezentují, někde dokonce se "zaručenou" funkčností.
Zdravím všechny vespolek - poota
...jen malá připomínka...bastlení je věc veskrze nebezpečná, peníze žeroucí a výsledky zhlediska karbanistického učení...a v magnetismu obvzlášť...zcela zavrženíhodné....já například téměř u každého příspěvku u pístového magnetického motoru připisuji....nezkoušet..!!!.....je to pouze .. :idea: .....zrovna tak zde.
....a stále platí...
.. " Kdo chce, hledá způsob, kdo nechce, hledá důvod."
...hezký májový den všem martin11 :lol:

... věřím, že se " TO " povede ......
1220
Zasloužilý člen
Dal: 1 poděkování
Dostal: 20 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Bingo Peťo

Příspěvek od 1220 »

Anonymous píše:
Karel m píše:dobrá práce v podmínkách zcela lidských :good:
Díky za inspiraci díky taky všem poz i neg, co sem napsali.
K.
Jen se pochvalte, jak jste dobří. Nejvíc to odnese nějaký naivka, který se toho "vítězství" chytí a vrazí do toho spoustu peněz.
P.
Nestavět , anebo se mooc učit a postavit jinak, to chtěl Rádce říct? nebo co ? To máš stejný jako s jedním aparátem co má v sobě Al. Nevědomí je mnohdy větší než vědomí. Nejhorší je uzavřený vědomí.
Nestavte nic co si neověříte všemi prostředky které máte k dispozici
I když máš P potíže ,jak to jen říct ,s mravy se říkávalo kdysi, beru to a respektuju, pokud to jde, tady to jde, pro mně si Rádce a nechci licitovat, kdo umí např aerodynamiku líp, pokud nechceš mít poslední slovo za každou cenu a seš objektivní.
Včera jsem napsal Pootovi, žes to byl právě Ty kdo mně přiměl se na to podívat zase jinak. A popsal jsem mu úplně nové řešení. A v tom byla ta inspirace, byla to myšlenková cesta, jak se dostat k lepšímu řešení. I to je význam oponetů. Pokud tě to zajímá, můžeš se to dozvědět, když mi nějak napíšeš. Dávat to sem nemá za těchto okolností smysl.
Nebo snad jo ?
K.
Naposledy upravil(a) 1220 dne stř 06 kvě 2009 10:03, celkem upraveno 1 x.

aNONym
Zasloužilý člen
Dal: 8 poděkování
Dostal: 8 poděkování

Re: Trombón

Příspěvek od aNONym »

Před lety jsem se docela dost zabýval PC overclockingem. A tehdy jsem (sám nevím proč :D ) položil CéDéčko na nasávací stranu chladiče (který vypadal zhruba takto http://shop.tntrade.cz/chladic-procesor ... 54048.html) tak, aby jeho středový otvor byl lehce mimo osu středového kloboučku ventilátoru.

Co se následně stalo:

- zvuk produkující ventilátor byl mnohem hlasitější - "svist šumu" (což se dalo očekávat :lol: :lol: )
- proud ventilátoru se zvětšil z 12mA na 18mA (což se taky dalo očekávat 8) ) a to při stále stejném napájecím napětí - board bez regulace !!!
- ale otáčky ventilátoru se samy od sebe :shock: téměř zdvojnásobily !!! = procesor se mnohem lépe chladil = jeho teplota odpovídala dosaženým otáčkám - dodatečně ověřeno (možná bych i zápisky z tohoto pokusu ještě někde našel, ale by bylo asi jednodušší ho celý zreplikovat :P )

Pokud se však osa CD placky dala přesně do osy s osou větráčku, tak se hodnoty přiblížily zpátky k nominálu (zhruba na půl cesty), ale výrazně se zhoršil poměr příkonu k výsledným otáčkám.

Mno, třeba to někomu pomůže. ;) Non.
.

1220
Zasloužilý člen
Dal: 1 poděkování
Dostal: 20 poděkování
Kontaktovat uživatele:

bingo None

Příspěvek od 1220 »

Aerodynamik se státní zkouškuou asi řekne, že škrcením vstupu došlo k stejnému jevu jako u vysavače, když se nasadí hubice na podlahu , a že to nic nedokazuje. Naštěstí na Zemi žijí i ostatní lidi. Jedna americká firma si kvůli tomu koupila supervyvažovačku, ale skoro nepublikuje. Pokud to někoho zajímá, napište mi, až to najdu, pošlu vám odkaz.
K.

poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Příspěvek od poota »

To aNONym: přesně ten chladič i s větráčkem se mi tu bez užitku válí a CDčka mám taky, takže si Tě "ověřím" :D . Miluji nelogické prapodivnosti, ono se ledacos může hodit. Děkuji - poota

aNONym
Zasloužilý člen
Dal: 8 poděkování
Dostal: 8 poděkování

Příspěvek od aNONym »

poota píše:To aNONym: přesně ten chladič i s větráčkem se mi tu bez užitku válí a CDčka mám taky, takže si Tě "ověřím" :D . Miluji nelogické prapodivnosti, ono se ledacos může hodit. Děkuji - poota
NZ. Také děkuji. Jsem rád ověřován 8) (a navíc ještě ze starých režimů zvyklý :lol: ). Jinak byl to ten starší typ na AMDčka s rovnými lamelami (ve zlatý barvě :lol: :lol: :lol: ). ;) Non
.

Elektro
Zasloužilý člen
Dal: 3 poděkování
Dostal: 3 poděkování

Příspěvek od Elektro »

poota píše:Díky všem. Mít takovej komín, tak tu neprobíráme teorie, ale rovnou bych psal o zkušenostech z provozu.
Zdravím Poota.
Teraz bez irónie. Čo tak použiť nevyužitý fabrický komín?
Tam je parádny prievan aj keď nefúka vietor (komínový efekt). A nepotrebuje natáčať po vetre...

Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Příspěvek od Akord »

Podle mne vlákno pokračuje zcela mimo téma. To jsou zatím jen pokusy, názory a hypotézy, a ne nejaká optimalizace a príklady konkrétní elektrárny, kde muže být reč o cene. Nejprve by to muselo nekomu fungovat. Melo by na to vzniknout jiné vlákno, komín, trombón, vež a podobne. Podobné vzorové projekty v knížkách jsou, na netu jsem nepátral.

Návštěvník

aNONym píše:Před lety jsem se docela dost zabýval PC overclockingem. A tehdy jsem (sám nevím proč :D ) položil CéDéčko na nasávací stranu chladiče (který vypadal zhruba takto http://shop.tntrade.cz/chladic-procesor ... 54048.html) tak, aby jeho středový otvor byl lehce mimo osu středového kloboučku ventilátoru.

Co se následně stalo:

- zvuk produkující ventilátor byl mnohem hlasitější - "svist šumu" (což se dalo očekávat :lol: :lol: )
- proud ventilátoru se zvětšil z 12mA na 18mA (což se taky dalo očekávat 8) ) a to při stále stejném napájecím napětí - board bez regulace !!!
- ale otáčky ventilátoru se samy od sebe :shock: téměř zdvojnásobily !!! = procesor se mnohem lépe chladil = jeho teplota odpovídala dosaženým otáčkám - dodatečně ověřeno (možná bych i zápisky z tohoto pokusu ještě někde našel, ale by bylo asi jednodušší ho celý zreplikovat :P )

Pokud se však osa CD placky dala přesně do osy s osou větráčku, tak se hodnoty přiblížily zpátky k nominálu (zhruba na půl cesty), ale výrazně se zhoršil poměr příkonu k výsledným otáčkám.

Mno, třeba to někomu pomůže. ;) Non.
.
Změna úhlu náběhu na lopatky - odlehčení. Jako u vrtule zmenšení úhlu náběhu při stejném výkonu motoru.
P.

Merlin
Zasloužilý člen
Dostal: 54 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Podtlak

Příspěvek od Merlin »

Je to mnohem prostší - v prostoru ventilátoru vznikne podtlak a sníží se tření vzduchu. Totéž dělá dobře spočítaný axiální ventilátor.

The hardest part of being a teacher is not teaching what I know but knowing what not to teach.
-----------------------------------------------------
Návštěvník

Re: Podtlak

gewo píše:Je to mnohem prostší - v prostoru ventilátoru vznikne podtlak a sníží se tření vzduchu. Totéž dělá dobře spočítaný axiální ventilátor.

Teď si trochu mimo mísu.
P.

Merlin
Zasloužilý člen
Dostal: 54 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Podtlak

Příspěvek od Merlin »

Anonymous píše:
gewo píše:Je to mnohem prostší - v prostoru ventilátoru vznikne podtlak a sníží se tření vzduchu. Totéž dělá dobře spočítaný axiální ventilátor.

Teď si trochu mimo mísu.
P.
Mohu kdykoli ihned předvést. Když zauvažuješ, a nevypálíš jen tak od boku, rychle zjistíš, proč je to právě tak. Kde nasává takový ventilátor?

The hardest part of being a teacher is not teaching what I know but knowing what not to teach.
-----------------------------------------------------
Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Příspěvek od Akord »

Konkrétní príklad je skoro v každém byte. Když se ucpe vysavač, paradoxne stoupnou otáčky. Je to proto, že turbina neumí odebrat výkon, protože jí chybí prutok. To, co prevážne odebírá výkon je kinetická energie zrychleného vzduchu a tlaková energie na výstupu. Funguje to jak pro vodu, tak pro vzduch, pokud se to porovnává s motorem, který má otáčky úmerné zatížení v dostatečném rozsahu.

Odpovědět

Zpět na „Jak na to...“