Největší problém vidím v absolutní neznalosti aerodynamiky.poota píše:Zatím jsou tady argumenty spíše na úrovni osobních dojmů, zřejmě hlavně proto, že nějaké solidní podklady pro tuto oblast nejspíš ještě neexistují.
P.
Moderátor: rival
Největší problém vidím v absolutní neznalosti aerodynamiky.poota píše:Zatím jsou tady argumenty spíše na úrovni osobních dojmů, zřejmě hlavně proto, že nějaké solidní podklady pro tuto oblast nejspíš ještě neexistují.
To není muj dojem, ale overená teorie i praxe, vyjadril jsem se možná príliš volne, mel jsem posledne místo tlaku napsat pretlaku. Výkon je úmerný rozdílu tlaku pred a za trombónem. A rovný pretlaku krát prutoku, vše v základních jednotkách soustavy SI. Za trombónem bude absolutní tlak nižší, jinak je porušený princip kontinuity. Vzduch na výstupu bude mít hustotu približne stejnou, nebo dokonce o neco nižší, protože je tam nižší tlak. Ten ztrátový výkon jde idealizovane práve na vrub zrychlení hmoty vzduchu. Nejde proste cokoli hmotné včetne vzduchu zrychlit, bez použití výkonu. Jde o hlavní argument, ne o nejakou pitomost.poota píše:Akord má dojem, že ještě důležitější, než odpor zužujícího se průřezu, bude odpor vzduchu proti zrychlení, který způsobí jakési "ucpání" trychtýře, díky němuž bude rychlost vystupujícího vzduchu téměř stejná, jako na vstupu; a to nejspíš nezávisle na kóničnosti, větší zúžení = větší odpor.
Nesdílím zcela pohled Akordův, ale nepochybně má pravdu v tom, že vzduch na výstupu z AR bude mít větší hustotu.
Akord to upřesnil.poota píše:Peter, pokud k tomu můžeš dodat něco konkrétního, sem s tím. Jinak s Tebou docela souhlasím, ovšem neznalost zákonů, a to i fyzikálních, neomlouvá - poota
Tak to jsem teda chtěl vidět na vlastní oči. Vyštrachal jsem hliníkový kónus dlouhý 19 cm, větší díra 9,5 cm a menší 5,5 cm. Plochy 72 cm2 a 24 cm2, takže výstupní plocha je zhruba třetinová. V proudu vzduchu je na výstupu vzduch znatelně rychlejší, ale určitě ne trojnásobně. Takže se dá říci, že vzduch to dělá mazaně tak, abychom měli pravdu všichni: na svoje zrychlení spotřebuje část výkonu, který má na vstupu.Nejde proste cokoli hmotné včetne vzduchu zrychlit, bez použití výkonu. Jde o hlavní argument, ne o nejakou pitomost.
Prosím, zkus to prečíst ješte jednou, já nepoprel princip kontinuity stejne jako jsem nikde a nikdy netvrdil, že voda, nebo vzduch v zúžené hadici nebo trubce nezrychlí. Já jsem jen napsal, že na zrychlení média je potrebný výkon. Pokud by médium nemelo zrychlit, tak ani nepoužiju pojem zrychlení.poota píše:Tak jste mi to vysvětlili tak dobře, že jsem pochopil, že žádnej pohybující se vzduch nebude tak blbej, aby z nějaký roury, která se zužuje, proudil rychleji, než do ní.
Akord to, dle Petera, upřesnil takto:Tak to jsem teda chtěl vidět na vlastní oči. Vyštrachal jsem hliníkový kónus dlouhý 19 cm, větší díra 9,5 cm a menší 5,5 cm. Plochy 72 cm2 a 24 cm2, takže výstupní plocha je zhruba třetinová. V proudu vzduchu je na výstupu vzduch znatelně rychlejší, ale určitě ne trojnásobně. Takže se dá říci, že vzduch to dělá mazaně tak, abychom měli pravdu všichni: na svoje zrychlení spotřebuje část výkonu, který má na vstupu.Nejde proste cokoli hmotné včetne vzduchu zrychlit, bez použití výkonu. Jde o hlavní argument, ne o nejakou pitomost.
Teď mě napadlo... Rychlost ventilátoru z PC bys mohl měřit voltmetrem, bylo by to lepší než optický odhad... Teď jsem to zkoušel roztočit rukou... Víc než 0,64 V jsem nebyl schopen nakroutitpoota píše:...dál. Ventilátorek z počítače o průměru 5,5 cm jsem dal do téhož proudu vzduchu...
Rozumím... Mě by osobně zajímalo, s jakými ztrátami bych mohl zhruba počítat... neva... dík za pokus...poota píše:To Palo: samozřejmě, a měl bych i konkrétní hodnoty....