Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Poradna
-
- Zasloužilý člen
- Dostal: 7 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
- Zasloužilý člen
- Dostal: 7 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
- Ilem
- Zasloužilý člen
- Dal: 71 poděkování
- Dostal: 349 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Symetrické napájení
Proč to pořád někdo komplikuje ? Může mi někdo ukázat OZ, který má vyvedený střed napájení? Možná nějaký existuje, ale já o něm nevím.
Opakuji znovu. Symetrické napájení OZ vůbec není nutné Je to jen o správném zapojení OZ.
Pošli konkrétní schéma a já ti to překreslím, abys nemusel používat symetrické napájení. Pak si ušetříš všechny starosti s dalším zdrojem, nebo měničem.
Opakuji znovu. Symetrické napájení OZ vůbec není nutné Je to jen o správném zapojení OZ.
Pošli konkrétní schéma a já ti to překreslím, abys nemusel používat symetrické napájení. Pak si ušetříš všechny starosti s dalším zdrojem, nebo měničem.
"Dum spiro spero"
Ciceron
Ciceron
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 5 poděkování
- Dostal: 28 poděkování
Pulsní rízení nejsou tepelné cykly jako zapínání vypínačem
Zapínání a vypínání mel asi kdosi na mysli tepelné cykly. Pulsní rízení však nejsou tepelné cykly. Probíhá zcela plynule, protože tepelná setrvačnost článku je v sekunách a pulsy klidne i v mikrosekundách. Je to jasná úloha pro 555, nechápu, proč se do toho tahají operáky a zbytečné topení lineárních prvku, stejne jako odber ze zdroje. Termočlánkum pulsní rízení nemuže vadit, špičky hradí filtrační kondenzátor, takže výsledný odber ze zdroje je ješte menší, než pri rízení s OZ pri stejném výkonu na Peltieru.
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 2 poděkování
- Dostal: 1 poděkování
magnety
magnety a schémy mag. mot. (na ďalších stranách)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Měření otáček pomocí PC.
Přeji dobrý den.
Ocitl jsem se před problémem, jak změřit mechanické otáčky větrné elektrárny pomocí PC přes nějaké rozhraní (USB, RS232) tak, aby bylo možné zpracovat naměřená data.
Našel jsem jednu jednoduchou aplikaci (http://programujte.com/pda/index.php?ak ... -anemometr) , která by tento parametr splňovala jenže asi nepoběží pod Win.
Tak bych Vás rád poprosil jestli jste se stímto problémem už někdo setkali, nebo řešili tuto koncepci, aby jste přispěl nějakou konkrétní radou (konkrétní řešení, nebo link kde je konkrétní aplikace nebo někde tady na prameni). Prosím ale opravdu konkrétní aplikaci a né jenom okecávání je ho tu všude plno a konkrétní věci a rady se tu těžko hledají. Děkuji za pochopení.
Prosím taky
Ocitl jsem se před problémem, jak změřit mechanické otáčky větrné elektrárny pomocí PC přes nějaké rozhraní (USB, RS232) tak, aby bylo možné zpracovat naměřená data.
Našel jsem jednu jednoduchou aplikaci (http://programujte.com/pda/index.php?ak ... -anemometr) , která by tento parametr splňovala jenže asi nepoběží pod Win.
Tak bych Vás rád poprosil jestli jste se stímto problémem už někdo setkali, nebo řešili tuto koncepci, aby jste přispěl nějakou konkrétní radou (konkrétní řešení, nebo link kde je konkrétní aplikace nebo někde tady na prameni). Prosím ale opravdu konkrétní aplikaci a né jenom okecávání je ho tu všude plno a konkrétní věci a rady se tu těžko hledají. Děkuji za pochopení.
Prosím taky
School made Savonius.
-
- Zasloužilý člen
Já merím pres PC otáčky tak, že vezmu skoro jakýkoli pozitivní(PNP) induktivní snímač (Senzortech, His senzor, domácí výrobci) obvykle 12mm prumer, a zapojím je na COM seriový port. Napájení vezmu z nastaveného pinu 4, výstup impulsu zapojím na pin 1, zem na pinu 5. Platí pro konektor DB9, významy a popis pinu portu je všude na netu. Pokud ti to vyhovuje, a nemáš kolem nekoho, kdo ti na to napíše žákovský soft, mužu ti poslat malý primitivní exe soubor na čtení otáček.
- jeff
- Zasloužilý člen
- Dal: 33 poděkování
- Dostal: 95 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
měření otáček
Tak to když to na mě přijde, abych změřil otáčky, tak vezmu obyčejné tachodynamo za staré páskové jednotky. Při 1000 ot/1min. dává na výstupu ss napětí 2V a to se dá zméřit jakýmkoliv voltmetrem ať už analogovým, či digitálním. Dá se použít dle výrobce do 5000 ot. má lineární průběh.
Jeff
Jeff
-
- Zasloužilý člen
Měření otáček
Kdybys byl tak laskav Akorde a mohl mi ten prográmek (popřípadě ještě nějaký postřeh z tvých měření) poslat na j.27@centrum.cz, tak bych ti byl vděčen a jesli bys souhlasil (pisni do mejlu), tak bych to zpracoval a tady vyvěsil. Děkuji Jiří.
School made Savonius.
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 2 poděkování
- Dostal: 1 poděkování
Motorky z CD-mechaniky, HD, FD, print, ...
Malé motorky na 5V a 12V, ktoré sa dajú veľmi lacno vydolovať z nefunkčného hardvaru PC a sú ešte funkčné, často ležia na polici a čakajú na zmysluplnejšie uplatnenie. Ako ich však zapojiť, ako ovládať otáčky? Určite sa tu na fóre nájdu mnohí, ktorí už s takýmto využívaním majú skúsenosti. My ostatní by sme im boli vďační, ak by sa o ne s nami podelili.
Najviac "štandardizované" sa zdajú byť motorky z FD-mechaniky, napríklad tie čo posúvajú čítaciu hlavičku. Majú aj jednoduché a spoľahlivé uchytenie, dal by sa využiť aj pomalý posuvný pohyb, prípadne aj koľajničky.
Motorky z CD-mechaniky majú zas pekne spravené prevody z UH kolečiek, ktoré by sa dali využiť i s kusom držiaku. Ich konštrukcia je však rôzna podľa výrobcov. Podobne je to s motorčekmi z HD.
Teda, ak niekto máte praktické skúsenosti so zapojením, prosím, zverejnite ich v tomto vlákne.
Najviac "štandardizované" sa zdajú byť motorky z FD-mechaniky, napríklad tie čo posúvajú čítaciu hlavičku. Majú aj jednoduché a spoľahlivé uchytenie, dal by sa využiť aj pomalý posuvný pohyb, prípadne aj koľajničky.
Motorky z CD-mechaniky majú zas pekne spravené prevody z UH kolečiek, ktoré by sa dali využiť i s kusom držiaku. Ich konštrukcia je však rôzna podľa výrobcov. Podobne je to s motorčekmi z HD.
Teda, ak niekto máte praktické skúsenosti so zapojením, prosím, zverejnite ich v tomto vlákne.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil(a) chiq dne pát 17 dub 2009 17:02, celkem upraveno 1 x.
- la
- Zasloužilý člen
- Dal: 763 poděkování
- Dostal: 238 poděkování
motorky
Pěkná stránka : http://www.kutloch.cz/Era/era_motory.htm
forum: http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?t=914 ... 82f9710161
inspirace : http://elm-chan.org/works/vlp/report_e.html
forum: http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?t=914 ... 82f9710161
inspirace : http://elm-chan.org/works/vlp/report_e.html