Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Solid State Electric Generator

Praktická část fóra.

Moderátor: rival

Odpovědět
Aquarius1
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 20 poděkování

Příspěvek od Aquarius1 »

Tak nové vlákno bych asi nezakládal jen bych se soustředil na původní nápad,stejně ať bude vlákno jakékoliv a jinde zase se začne polemika.

Tady je takovej prográmek na výpočet vf cívek,akorát jak zadám frekvenci se mi vypne :evil: hajzlík ale někdo na to snad přijde ;)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Věřím že v jednoduchosti bude ta pravá příčina neúspěchu dosavadního bádání,jelikož se bastlíme (a to i já) ve vymýšlení složitých mechanismů.
jarda ovčák svitavy

Příspěvek od jarda ovčák svitavy »

Měli bychom definovat, co potřebujeme. Je to prosté. Držel bych se frekvence a napětí.Zbývá navrhnout cívku s konkrétním počtem závitů a sílou drátu, poslední věc, je stanovit sílu jádra. Navrhoval bych měď, ta je poměrně čistá. Pokud je to elektrotechnická měď. Já to zkoušel na kulatině o průměru 10 mm, délce 150mm a 8 závitů se sílou drátu 3mm. Jak jsem na to přišel?? Vymyslel jsem si to. Pokud máte někdo lepší nápad, sem s ním. To pepovo ppl může být požehnáním. Nám z vysílačky sice lezla naprázdno frekvence jakou bychom chtěli, po zatížení před shořením tranzistorů frekvence kolísala v nepotřebném rozsahu. :shock:

Akord
Zasloužilý člen
Dostal: 28 poděkování

Příspěvek od Akord »

Neco jako pesimističtí chytráci(ale to beru jako príliš vyhranené) píšou:
1. Pokud je v tom jádru meď plná a bude existovat vazba na nej(cívka bude míto porovnatelné rozmery), tak se taková cívka prakticky vybudit nedá, protože bude vždy predstavovat zkratované trafo, a vlna v anténním koaxu se odrazí zpátky do vysílače v puvodním výkonu a tam udelá své. Není na tom nic pesimistické, ale príšerne logické.
2. Pokud se výkon do záteže nemá odrazit, pak impedance záteže musí být blízko impedance napaječe, tedy obvykle 50, nebo 75 ohmu. Tahle impedance není v kabelu odpor, ale pomer L/C pod odmocninou (brané napríklad z jednoho metru délky). Zátež však má být reálná, co dipól-anténa na vhodné frekvenci predstavuje. Aby se totéž mohlo dít i s cívkou a její jádrem, tak musí jako zátež na konci anténního koaxu predstavovat zhruba reálnou impedanci treba tech 50 ohmu. Tedy ztrátový odpor takové cívky musí být kolem 50 ohmu vlivem jádra pohlcujícího tuto energii. (Samozrejme ne její odpor závitu). Takovou hodnotu lze dosáhnout buď vetší cívkou vuči jádru, aby jádro nemohlo absorbovat veškerou energii, nebo musí být jádro složeno s tenkých soubežných drátku, jako licna, pokud ho závity obepínají tesne. Indukčnost je kvuli vlivu jádra vhodné i merit, vztahy na takové jádro nejsou prizpusobeny. Pri tesné vazbe však mohou mít problém i meráky.
3.Pak podle možností vysílače omezovat výkon lze volit buď paralelní kondenzátor k cívce, nebo seriový, vše počítáno na stejnou impedanci, jako kabel. Vzorec Z=sqrt(L/C) Spolu s tím pak použít vzorec na rezonanční frekvenci f=1/(6.28sqrt(LC)) .Samozrejme je potrebné začít s minimálním výkonem, který vysílači neublíží i pri odrazu, doladit rezonanci a impedanci, a pak pokud PSV metr neukáže PSV treba více jak 2 lze zvýšit výkon na požadovanou úroveň.
4. Nekteré jiné cesty jsou zamereny obvykle na zajišťování a odbyt náhradních dílu a tím posílení krizové ekonomiky nekterých.

Aquarius1
Zasloužilý člen

Příspěvek od Aquarius1 »

Jak tak jukám Jarda na to jde asi jako já,mám taky nějaký pohled a tady ho máte,nejsem odborník tak to podle toho i vypadá.Elektroniku bych nechal elektrikářům ať se k tomu vyjádří .

Věřím že v jednoduchosti bude ta pravá příčina neúspěchu dosavadního bádání,jelikož se bastlíme (a to i já) ve vymýšlení složitých mechanismů.
Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Pro Akorda

Příspěvek od Ilem »

:good: velmi dobře jsi napsal to, o čem jsem přemýšlel a nevěděl, jak to srozumitelně sdělit.

"Dum spiro spero"
Ciceron
Aquarius1
Zasloužilý člen

Příspěvek od Aquarius1 »

Jo a proč zrovna takové rozměry co jsem dal?No asi proto že vycházím z dostupného materiálu bez nějakých zbytečných úprav co se týče průměrů a síly matroše,vše je běžně dostupné v každé zámečnické dílně případně prodejně materiálu.Prosím nemlátit je to jen moje představa :oops:

jarda ovčák svitavy

Měděnou kulatinku bych nahradil kabelem. náhodou se mi líbí ten na ukostření autobaterie. Je složený z mnoha drátků přibližného průměru a dá se sehnat i pletený kabel. Důležité je, že jsem strašně tvrdohlavý, asi nemoc od těch ovcí. Budu se ze všech sil snažit, aby se to vyzkoušelo. Chronologicky první jsem měl info o tom fe generátoru. Mám jej tedy rozpracován. O cu jsem se dozvěděl před třemi měsíci. Stihl jsem pouze ověřit autentičnost časopisu a zničit dvě půjčené vysílačky.......poslední měla 50 w max, neváhal jsem ani vteřinu to využít.... Akorde. ani trošičku nepochybuju o tom, že tomu hovíš. já vím, že důvodů, proč by to nemělo jít je hodně a proč ano pouze jeden jediný. MY TO POTŘEBUJEME!!Zkus tedy s velikým sebezapřením a shovívavostí vlastní králů poradit, kterak stanovit rozměry.nadechni se, zamysli a vyřkni rozměr, který tě právě napadnul. My poslechneme a roztočíme ten flašinet. Nemusí jen akord. Máte li myšlenku, kterak to odvodit, budu velice rád. Jinak si s aquariusem hodíme kostkou....

jarda ovčák svitavy

Fí dvacet je asi moc. myslel jsem čtyřikrát méně. je třeba zatím ověřit, vyrábět blesky až potom...na 50kw vehikl jsem již připraven.... Menší pozament bude mít mnohem méně náročnou elektroniku. Jináč dobrá práce.

Aquarius1
Zasloužilý člen

Příspěvek od Aquarius1 »

Pěkný ,jen mrkám :shock: já jsem ve fázi teorie :D zatím.Ten magnetron je dost nebezpečná věc ne? toho bych se asi bál ale jinak dobrý ;) Zatím sosám z netu něco o vysílačích na patřičný výkon ale většinou jen balast,nakonec to budeme muset upéct doma sami, ostatně s tím i počítám.

Aquarius1
Zasloužilý člen

Příspěvek od Aquarius1 »

jarda ovčák svitavy píše:Fí dvacet je asi moc. myslel jsem čtyřikrát méně. je třeba zatím ověřit, vyrábět blesky až potom...na 50kw vehikl jsem již připraven.... Menší pozament bude mít mnohem méně náročnou elektroniku. Jináč dobrá práce.
No jo asi je to moc ale není problém dát méně,ten kabel mám dokonce někde v kolně ještě ze starý škodovky ale má dost velikej průměr zítra mrknu.

Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Jardo,

Příspěvek od Ilem »

Akord Ti napsal návod na oživení, ne důvody, proč to nepůjde. Začni tím, že namotáš na budoucí jádro několik závitů drátu nejlépe na prototyp budoucí kostry. Potom změř indukčnost takto vyrobené cívky. Potom je ještě důležité znát impedanci vysílače. Z těchto údajů se dá teprve něco počítat.

"Dum spiro spero"
Ciceron
Akord
Zasloužilý člen
Dostal: 28 poděkování

Příspěvek od Akord »

Jardo, co mám toho barana, tak predčil svou tvrdostí hlavy všechna má očekávání. :)
Jinak reálne bych čekal spíše nejaké netradiční efekty, než zrovna energetický zisk.
Kdybych z fleku vedel, co se hodí(jaká cívka), tak bych to napsal rovnou. Indukčnosti o pár závitech velikosti nekolik cm nejsou zcela mimo, mužu si to zkusit odhadnout nekdy v týdnu. Nejsem ale veštec, a musel bych u té sestavy taky chvíli sedet, co mám problém. To by mohl zvládnout nejaký amatér co bydlí blíže, co vysílá v pásmu KV, zvlášte i proto, že 21MHz je amatérské pásmo, kde ješte i s pomerne malým výkonem kolem 100W lze dosáhnout ameriku (14MHz je v tomto asi ješte lepší). Alespoň pro nastartování politiky nevracení výkonu zpátky do vysílače. Ilem, dík za podporu.

jarda ovčák svitavy

Vážím si vašich všech názorů, jen jsem se u akordova vysvětlení maličko ztratil. My mudlové...... každopádně se cítím jako tázaný, co bylo dříve, zdali slepice nebo vejce.....to, čím to budeme krmit bude mít pár watíků. Možná... Nejde o výkony, pouze něco naměřit.Průměr drátu na cívku netřeba brát v potaz, nic tím nepoteče, max skinhedův efekt. Tím bych drát navrhnul 1,5mm. Počet závitů 10, průměr jádra 7 až 10mm.Nedá se indukčnost vypočítat?? A impedance navrhnout technickým řešením vysílače??

Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

Impedance musí odpovídat impedanci napájecího vedení. Nejlépe je požít vedení se známou impedancí. Např. Televizní dvoulinka má 300 Ohmů, koaxiály zpravidla 75 nebo 50. Měřit impedanci neznámého vedení může být problematické. Stejnou impedanci musí mít vysílač a zátěž. Jinak se Ti větší, či menší část výkonu vrátí do vysílače, což mu nedělá příliš dobře. Přiznám se, že nevím, jak spočítat indukčnost na měděném jádru a navíc mnohožilovém. Fakt je nejlepší to změřit. A to nejlépe Voblerem (rozmítačem) a tím můžeš i zjistit potřebnou kapacitu. Nejlepší bude v okolí najít nějakého radioamatéra, bude mít potřebné vybavení a cívku i kondík zjstí za chvíli i bez počítání.

"Dum spiro spero"
Ciceron
Aquarius1
Zasloužilý člen

Příspěvek od Aquarius1 »

Ten program umí jen do třech mm průměru drátu takže:Závitů 10,průměr cívky10mm, průměr drátu 3mm=L=1.300 uH

Odpovědět

Zpět na „Dílna“