Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Diskuze k seriálu o magnetech

Své příspěvky můžete psát do "Diskuze".
Odpovědět
martinq
Zasloužilý člen
Dal: 31 poděkování
Dostal: 203 poděkování

proč

Příspěvek od martinq »

pročpak se to jim točí a mně ne, konstrukce je stejná, v tom bude nějaký fígl, že mají pole silnější než udává výrobce u konstrukčně stejného typu ...
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Vím, že vím vše, aneb meditace o ničem.
jarda ovčák svitavy

PRO martinq

Příspěvek od jarda ovčák svitavy »

Sqělý poznatek o roztočeném magnetu. Gratuluju.a tady.....

martinq
Zasloužilý člen

zaujalo mne v diskuzi

Příspěvek od martinq »

http://fyzweb.cz/materialy/index.php

Zaujal vás nějaký fyzikální jev? Nevíte si rady s jeho vysvětlením?
Neváhejte a napište nám svůj dotaz!
nalezeno celkem 20 dotazů obsahujících »magnety«
5) Další perpetuum mobile? 25.10.2006

Dotaz: Dobrý den,
právě jsem četl jistý článek (http://www.blisty.cz/2006/8/28/art30011.html) o možném perpetum mobile a jsem z toho dost zmateny cituji" Je to zařízení s čtyřmi magnety, umístěnými na kruhu přesně tak, aby mezi jejich magnetickými poli vzniklo co největší napětí. Naproti čtyřem magnetům je umístěn ještě jeden magnet. Motor roztočí kolo, na němž jsouumístěny magnety a počítač měří 28 000krát za sekundu výkon zařízení. Magnety se svými magnetickými poli navzájem ovlivňují. Když to všechno skončí, počítač oznamuje, že systém vytvořil téměř třikrát více energie, než kolik jí spotřeboval. Zařízení má výkonnost 285 procent. vice viz:
http://www.newz.cz/gate/newz.zone?I=new ... 1160830039
Co si o tom myslite? Je to možné? Jestli jste se o tento jev zajímal, prosím objasněte, zdali je to skutečně možné nebo je to stale ve fázi vyzkumu.
Děkuji (Vojta)

Odpověď: K ověření funkčnosti a vědeckému rozboru daného "vynálezu" by bylo potřeba získat podrobnější informace, nejlépe výkresy, technickou dokumentaci, ... Bez těchto materiálů mohu sdělit jen svů osobní názor, osobně se domnívám, že jde pouze o žertík či blamáž. Podle současného vědeckého poznání není možné vyrábět energii "z ničeho".

Poznámka: Perpetuum mobile se píše se dvěma u ve slově perpetuum.

(Jakub Jermář) >>>
6) Domény a magnetické momenty atomů 06.04.2006

Dotaz: Co to jsou nebo čím jsou tvořeny domény způsobující mag. pole? (Matěj)

Odpověď: Látka se skládá z atomů a atomy mohou mít vlastní magnetický moment (tedy mohou se chovat jako malé magnetické dipóly, malé magnety). Pokud jsou tyto magnetické momenty atomů v látce nasměrovány chaoticky různými směry, navenek se pak látka chová, jako by žádný magnetický moment neměla (jednotlivé momenty atomů se navzájem vyruší). Tohoto stavu lze dosáhnout ohřátím tělesa nad tzv. Curierovu teplotu (pro železo je TC okolo 770°C).

Feromagnetické látky však mají tendenci chovat se (při T <TC>>>
7) Magnety a Curierova teplota 08.02.2006

Dotaz: Dobrý den, rozebral jsem HDD a vyndal jsem si magnety, které drží čtecí hlavu. Při pokusu máli vliv zahřívání magnetu na jeho magneticke pole, se mi při zahřívání na přibližně 800°C po dobu jedné minuty podařilo, že se magnetické pole oslabilo na přibližně 1/4, jaké fyz. děje se udály? Je možné konvenčními způsoby pole obnovit? Děkuji za odpověd. (Vojtěch Janků)

Odpověď: V takovémto magnetu jsou jednotlivé elementární magnetické dipóly (atomy, molekuly) nasměrovány skoro všechny (alespoň v jeho jednotlivých částech zvaných domény) jedním směrem a příspěvky jednotlivých dipólů dohromady vytvářejí relativně silné magnetické pole. Pokud ale magnet začnete zahřívat, donutíte atomy a molekuly vykonávat chaotický tepelný pohyb. Při něm pak dochází ke ztrátě jednotné orientace elementárních dipólů a celkové magnetické pole slábne. Při dosažení tzv. Curieovy teploty (jejíž hodnota závisí na materiálu, z nějž je magnet vyroben) pak magnet zcela ztratí své feromagnetické vlastnosti a stává se látkou paramagnetickou. K obnovení původních vlastností magnetu je tedy potřeba ochladit materiál pod Curierovu teplotu a případně vnějším magnetickým polem vnutit jednotlivým elementárním dipólům (resp. doménám) jednotný směr.

(Jakub Jermář) >>>
8) Jak malý může být magnet? 04.01.2004

Dotaz: Chtěla jsem se zeptat, do kdy magnet zůstává magnetem, když ho lámeme. Resp.kdy ten magnet přestane být magnetem, kdybychom jej pomyslně donekonečna lámali. (Petra Černohorská)

Odpověď: Permanentní magnet opravdu můžete lámat na velmi malé kousky. Dokonce se vyráběly magnety z prachových částic orientovaných v magnetickém poli a zafixovaných v nějakém tmelu. Feromagnetické částice o rozměrech mikrometrů a menších jsou jednodomenové a jejich přemagnetování je obtížnější než u větší vicedoménových částic a tak dá se dosáhnout větších koercitivních polí, což je podmínka pro dlouhodobou stálost permanentního magnetu. Kvalitní permanentní magnet musí mít i vysokou hodnotu remanentní magnetizace, případně součinu (BH)max ale to už je otázka složení materiálu a jeho struktury.
V posledním desetiletí se studují tzv. Klastry (clusters), shluky od desítek do tisíců atomů přechodových prvků, které projevují mimořádné magnetické vlastnosti.
Další informace naleznete např. v kap. 15 knihy Ch. Kittel: Úvod do fyziky pevných látek, Academia Praha 1985.
(Doc. RNDr. Miloš Rotter, CSc.)

Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Re: vrstvené magnety

Příspěvek od Akord »

martinq píše:co víš o vrstvených magnetech ? tváří se jako jeden, ale je to soustava malých magnetů, permanentně spojených do celku, nikde v nabídce jsem je nenašel, vyčetl jsem že lze sestavit magnet o síle 3,5 T v jednom směru ...
Predpokládám, že jde o soustavu Halbach array a pak je to dezinterpretace nebo mystifikace normálního chování soustavy magnetu. Není problém v tom, že soustava magnetu muže mít na jednou z obou pólu vyšší indukci, když tato je prece soustredena v menším prostoru.
To však neznamená, že jeden pól je slabší, jak si to mnozí vysvetlují, práce a energie pri pohybu kolem obou pólu zustane. Jenom to komplikuje analýzu, co je duvod na tu mystifikaci.
Nemusel bych ani delat Halbach array. Stačí, když vezmu hrudu mag.tvrdého feritu, nebo treba neodymu, a udelám krkolomnou nebo nejak účelove zmuchlanou cívku. Výsledek muže být stejný. Tech 3.5T však číselne považuji za nesmysl vykombinovaný z více vecí.

martinq
Zasloužilý člen

krychle

Příspěvek od martinq »

já si to nemyslim, opravdu jde poskládat magnety tak, aby jsi odklonil siločáry z jednoho konce do strany a dalším magnetem, je ještě usměrnil z boku do předu, jasně z druhého konce polu dostaneš minimum dopředu, ale něco přeci, takže pokud by se toto dělalo už při výrobě, nebo i s kousky feritu, v řádu desetin milimetru, tak by výsledky soustay magnetů mohly být více než uspokojivé,

pohraj si s krychlovými magnety, označ si na nich sever jich a dej je do kolečka, první bude mít sever na náš sever, druhý na východ, třetí na jih a čtvrtý kamkoliv, uvidíš jak se vliv bude pěkně měnit, ta měřící deska od martin11 se na to bezvadně hodí ... nebo stará TV/monitor

Akord
Zasloužilý člen

Příspěvek od Akord »

To jsem prece nespochybnil, že lze magnety jakkoli skládat. Já jen napsal, že nic neznamená, poku by z jednoho pólu vylezla indukce 2T z prurezu 1cm2 a z opačného jenom 1T z prurezu 2cm2. No a aby šli siločáry pres magnet šikmo, to taky nic neznamená, lze jej tak prímo namagnetovat.

I když jsem četl o tom, že udelali soustavu, která poskytuje kdesi na povrchu treba 4T, pak mi chybí bližší údaje, protože by nemel být problém namagnetovat takto magnet prímo, nebo alespoň o neco zlepšit bežné magnety, no a to se nedeje. Takže nevím, jaké jsou podmínky, a zda je pak ta indukce treba tech 4T vubec využitelná.

Viz treba cituji z http://www.gaussboys.com/pages.php?pageid=6
"Here is a link to a circular dipole halbach array. The peak gauss is about 10k or 1 Tesla. The average gauss inside the array is 6-7k."
To jasne vypovídá o tom, že max.indukce je 1T, což v prípade neodymu funguje i bez Halbach.
Viz taky: http://en.wikipedia.org/wiki/Halbach_array
Je potreba dát pozor na to, zda používají stejné nebo prepočítatelné jednotky. Zprávy o tom, že motory používající samostínící Halbachy, jsou lepší jsou nepresné. Vše zatím nasvedčuje tomu, že se efekt získal jenom zvýšeným objemem magnetu a vyrazení železa v tom nehraje roli. Aby vznikl skutečný efekt z nečeho jako Halbach, muselo by být zrejmé, že zvýšenou indukci na určité ploše lze získat i se srovnatelným nebo nepríliš vyšším objemem magnetu. Vše na co jsem narazil není na muj vkus dost zrejmé. Uvítal bych v tomto smeru konkrétní informaci.

Ješte podotýkám, že se nejedná o skutečné stínení. Nezeslabí se nikdy celkový tok severu vuči celkovému toku jihu. I treba feritové toroidy lze namagnetovat tak, že na jedné ploše budou mít zanedbatelné póly a na druhé silné. Je to vec smeru magnetizace a pripomínám skládání magnetu v krabici pri preprave. Magnetizaci magnetu je možno uskutečnit i po krivce, stačí na to vhodne pokrivená cívka.

Eljan

Příspěvek od Eljan »

Zdravým :D . Tak som sa na tieto stánky dostal náhodne a teda rád by som sa spýtal na toto či je to podvrh, alebo ako to funguje, či sa to zastavý niekedy a kde by sa dal zohnať nejaký návod? Dík

chiq
Zasloužilý člen
Dal: 2 poděkování
Dostal: 1 poděkování

Re: ad:Welgor

Příspěvek od chiq »

jelo píše:Ale statorové magnety by podľa mňa mali byť valce alebo toroidy,to kôli menšej sile potrebnej na otočenie.
Veď sú, čelá magnetov môžu mať zaoblené nástavce (alebo sa ukáže silovo výhodnejší zrezaný tvar koncov ), MUmateriál má tvar valcovej výseče, teda dopĺňa tvar valca. Podobne aj tvar koncov rotorových magnetov.

fobos

MM

Příspěvek od fobos »

pro doplneni ohledne Flux magnetic viewing paper - v zahranici se da koupit zde http://scientificsonline.com/product.as ... 1224791591 za 1,95$... vyplati se kupovat vice protoze za postovne se zaplati +/- 10$

fobos

MM

Příspěvek od fobos »

koule z teflonu, novoduru nebo plexiskla?

neda se koupit uz hotova koule? a pak delat, jen povrchove upravy?

aNONym

Re: dik za týpek i video

Příspěvek od aNONym »

martin11 píše:...ten nápad s tím těsněním do ledničky je inspirující....problem je v tom , že stejně jako magnetický folie , jsou ty magnetycký jádra nebo žmolky , či jak to nazvat ve hmotě roztroušeny nepravidelně.....ale na plechu drží...a to je hlavní....ale nápad je v tom , je znova rozemlít pomocí jiného magnetu usměrnit a nechat vytuhnout v nějaké hmotě....
V magnetických foliích je většinou použito střídavě proužkové polarizace po cca 1-2 mm. Mlýt netřeba. Tato hmota se nechá velmi snadno zmagnetizovat do potřebného směru pomocí externího pole. A to je celé. ;)

Míra966
Nový člen

Příspěvek od Míra966 »

Akord píše:Paramagnetickým ochlazením se však získávají teploty rádu tisícin Kelvina (témer absolutní nula).
Dá se tento jev, adiabatické demagnetizace paramagnetických látek, pozorovat i v normálních podmínkách pokojové teploty?

Akord
Zasloužilý člen

Příspěvek od Akord »

Obvykle se látka nejprve schladí kapalným heliem na pár Kelvinu. Proces má zrejme obecne nízkou účinnost nebo vysokou režii, proto se nepoužívá v prípadech, kdy to jde udelat i jinak.

Akord
Zasloužilý člen

Re: pistovy motor

Příspěvek od Akord »

marx píše:vcera jsem precetl vsech 119 stranek teto diskuse...
Čtu rychle, ale to bych za den nestihl. To jsi pravdepodobne jen prebehl očima, bez vnímání souvislostí. Neríkej, že máš tak rychlý download:).

Návštěvník

Re: pistovy motor

Příspěvek od Návštěvník »

Akord píše:
marx píše:vcera jsem precetl vsech 119 stranek teto diskuse...
Čtu rychle, ale to bych za den nestihl. To jsi pravdepodobne jen prebehl očima, bez vnímání souvislostí. Neríkej, že máš tak rychlý download:).
Akorde, na precteni 300 strankove knihy je zapotrebi cely den? Ne, staci pro nekoho 3 hodiny pro nekoho 6... je to hodne individualni, kdybych vzal vsech 119 stranek teto diskusi, bez obrazku a prazdnych prispevku tak se to vse vejde normalnim fontem na 70 stranek ? :) Takovou knihu za den se da precist nekolikrat a velice dobre pochopit o co se tu jedna a kdo jake ma nazory ci rady.

Precetl jsem vse a pochopil jsem souvislosti, ale na nektere prispevky se vracim, hlavne ty s foto nebo odkazy.

Download mam 16Mbps

mimochodem hezky nick, zabyvas se mimojine hudbou nebo jsi jeji milovnik?

Odpovědět

Zpět na „Seriál o magnetech + Diskuze“