Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Magnetické Motory

Magnetické motory, apod.
Odpovědět
blackjoe9
Stálý člen

Příspěvek od blackjoe9 »

Dobrá stránka....A jak je to s ložiskami? magnetické alebo nemagnetické..ja osobne by som volil nemagnetické..ale nechám si poradiť.. ;)

Sme až príliš ďaleko na to, aby sme prestali...
Tuco
Zasloužilý člen
Dostal: 10 poděkování

Takovej pokus

Příspěvek od Tuco »

Obrázek je takovej dost neumětelskej, takže pár slov co je to vlastně zač co mě k tomu vedlo.

Jde o dvě spirály z magnetů postavené tak, že směr magnetizace je ve směru osy spirály. Mezi ně jsou vloženy magnety uložené na spirále s menším průměrem, ale o stejném stoupání. To znamená, že jejich vzdálenost od velkých spirál je pořád stejná, nic se neoddaluje ani nepřibližuje, pouze na ně působí síl ve směru osy spirály zmenšená o sinus úhlu stoupání.

Hlavní fígl by měl být v tom, že úhel stoupání spirály se mění s průměrem. Síly mezi magnety působí pod jiným úhlem než síly v jejich uložení a důsledkem toho je (teda měl by být) moment otáčejícíuložením s magnety.
Šlo zkrátka o to, napodobit situaci, kdy se matka dá do pohybu po šroubovici s dostatečně velkým stoupáním jenom vlastní vahou.

P.S.: Nevim co dělám špatně, alenejde mi to vložit přímo jako obrázek :(

EDIT: Obrázek jsem převedl z bmp do gifu.
Rival
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

magnet.šroub

Příspěvek od martin11 »

...v prostředním zavitu to máš namalovaný barvy obráceně....ale rozumíme si....co to udělá..???? no je to zajímavý a pokud bude mít osa s magnety t.zn matka vedení.....tak to elegantně ...v případě vertikálního uložení sjede dolů.......v horizontální poloze to nepojede nikam.....jako ta matka na šroubu......je zde ještě jedna síla.....kurva gravitace.....a to právě řešej ve Švýcarsku.....bude dobrý si počkat na výsledek........zdraví martin11 :lol:

... věřím, že se " TO " povede ......
Tuco2

Příspěvek od Tuco2 »

Asi jsem to nepopsal úplně dobře: je to v podstatě pokus, jak nahradit tu gravitaci jinou silou (v tomhle případě by k tomu měla sloužit ta šílená magnetická horská dráha), aby to právě ve vodorovný poloze fungovalo. Chtěl jsem napodobit silový působení vyvolaný gravitací.

Barvy v prostředním závitu jsou namlovaný úplně správně, tj tak aby síla od OBOU spirál na ten magnet působila jako "nahoru" (kdyby byly barvy všude stejně tak se síly vyruší a to já právě nechci).

Heršvec, nemůžu se přihlásit...

blackjoe9
Stálý člen

Příspěvek od blackjoe9 »

Keď chcete aby sa vám niečo hýbalo, musíťe vyvolať nerovnováhu..inak nazdar martine tak už som začal so stavbou.. a bude to pekelný stroj.. ;)

Tuco
Zasloužilý člen

Příspěvek od Tuco »

O tu nerovnováhu sil jsem se právě pokusil (a dokonce se to i trochu rýmuje :lol: ). Jako vzor mi posloužil ten model s gravitací, který funguje odjakživa a bez poruch, nevymýšlím vlastně nic nového, jsem tak trochu plagiátorem přírody. Úplně kopírovat však nelze, pohyblivé magnety by se musely pohybovat po nekonečně velkém poloměru, ale třeba se přiblížím na tolik, že to bude stačit.

Sám jsem už vyzkoušel konstrukci, kde se měly magnety periodicky odpuzovat a přitahovat (něco jako ten motor s rotující clonou, akorát místo clony byl kotouč s dalšími magnety), která ztroskotala na tom, že se spoléhala na setrvačnost. Magnety se přitáhly a do polohy "odpuzeno" je dostala zase jenom síla zvenčí. Proto teď chci zkusit něco bez akumulace a následného "vybíjení" energie, protože to je (teda aspoň si to myslím vzhledem k mým dosavadním praktickým skušenotem) bludnej kořen na cestě k úspěchu. Pracovní cyklus musí být kontinuální. Proto chci vyzkoušet, jestli svedu pomocí magnetů to samý co ta gravitace, která se taky střídavě nevypíná - pootočit matkou.

adam.benda
Zasloužilý člen
Dal: 151 poděkování
Dostal: 258 poděkování

Směr dobrý

Příspěvek od adam.benda »

Tuco,
mě se tvůj nápad nebo alespoň jeho podstata líbí. Narazíš asi na pár realizačních problémů a myslím, že tak, jak je to nakresleno teď, je to nereálné (už jenom kvůli "střídavé" magnetizaci jednotlivých závitů šroubovice..). Ale jak říkám, nasměrování si myslím, že je dobré. ;)

Barbucha
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 61 poděkování

Příspěvek od Barbucha »

blackjoe9 píše:Keď chcete aby sa vám niečo hýbalo, musíťe vyvolať nerovnováhu..inak nazdar martine tak už som začal so stavbou.. a bude to pekelný stroj.. ;)
Podle mého ta nerovnováha je dána již konstrukci, pokud teda tomu dobře rozumím, že pohyblivý magnet se bude pohybovat po šroubovici mezi stacionárními magnety. Tomu, že se magnety nespojí zabraňuje mechanické provedení spirály vedení pohybujících se magnetů. To bych taky pochopil a mělo by to i chodit, akorát ta vnitřní šroubovice někde končí a pak co dál? Bude se to točit akorát od zažátku do konce vnitřní šroubovice. Co to dostane dolu a jak. Jaké by to mělo mít výsledný efekt a použití?
Alespoň tak tomu rozumím podle nákresu.

Já to říkám pořád / neřád /, nejhorší jsou trpaslíci, všude vlezou a strašně se množí, jo ještě taky ten divnej němec co nám všechno skovává.
Tuco
Zasloužilý člen

Příspěvek od Tuco »

Nezastírám že realizace bude pořádnej oříšek. Zatím se soustředím na výrobu demonstrátoru, tak 1-2 závity spirály. Nemám však dost magnetů, takže to bude odlehčená verze kde se bude přitahovat pohyblivý magnet k jedné ocelové spirále. Ona ta spirála sestavená z magnetů je asi vážně jen hypotetická varianta, jednotlivé části by musely být ve směru kolmém na dráhu pohyblivých magnetů dostatečně malé, aby magnetické pole spirál nemělo "hrby". A to bych asi 1. nedal dohromady a 2. nezaplatil.

Uvidím, na co to bude stačit a pak udělám nějaký zhodnocení. Nějaký uzavření spirál do smyčky je zatím hudba příliš vzdálený budoucnosti.

Barbucha
Zasloužilý člen

Příspěvek od Barbucha »

Tuco píše:N ............ 2. nezaplatil.
Neodyny magnety jsou dneska za facku.
http://www.neomag.cz/cz/katalog/neodymo ... y/hranoly/
http://www.magsy.cz/page/100.magnety/

pro inspiraci
docela dobrý, něco podobného co chceš dělat, akorát že se to točí pořád a bez spirály.
měj se
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Já to říkám pořád / neřád /, nejhorší jsou trpaslíci, všude vlezou a strašně se množí, jo ještě taky ten divnej němec co nám všechno skovává.
blackjoe9
Stálý člen

Příspěvek od blackjoe9 »

Nemusel by so to celé skladať z hranolových magnetov..možno by sa dala použiť aj magnetická fólia či ako sa to volá.. ;)

Barbucha
Zasloužilý člen

Příspěvek od Barbucha »

blackjoe9 píše:Nemusel by so to celé skladať z hranolových magnetov..možno by sa dala použiť aj magnetická fólia či ako sa to volá.. ;)
Magnetická folie má malou indukci, takže výkon motoru by byl podstatně menší než s neodynama. Pokud tedy máme na mysli stejnou folii.

martin11
Zasloužilý člen

magnetická DNA

Příspěvek od martin11 »

....zdravím všechny mag.motoráře....spirála jako princip je fakt dobrá myšlenka....ale jak napsal barbucha....odkud - kam ???....mam trochu zkušeností s rotační clonou...jak se zdá jsem zde nejdále ve vývoji......laboroval jsem i s magnety zabudovanými ve cloně....samej smot....žádné výsledky....mam teď na tom šestiválci další .."bláznivej " nápad....ale naději si nedávám.....dělám to jen proto, abych si dokázal , že to nebude fungovat.....ale......jako výtvarné dílo ....zarámované na zdi to vypadá fakt moc hezky....nejkrásnější je na tom to, že nikdo neví co to je.... tak ....hezké dny...a když na něco přijdete...napište....i nezdary jsou výsledek....alespoň víme že tudy ne....zdraví matin11 :lol: p.s. magnetická folie je dobrá jen jako reklama na auto....vyřítznout a nalepit na to reklamu.....zkoušel jsem vloni v zimě nikam to vnevedlo.....barbucha...dik za hezký článek...ale jak je někde "jen" počitačová animace výsledek se NIKDY nedostaví.......a skutečnost...Peredev jsme viděli všichni....a zdá se že to je podvod jako hrom....toto vlákno má již 100 stran pročíst celé je na tejden ., ale pro nováčky dost nezbytné.....lecos se osvětlí a lecos inspiruje takže trpělivost :lol:

Tuco
Zasloužilý člen

Příspěvek od Tuco »

Barbucha píše:.....něco podobného co chceš dělat, akorát že se to točí pořád a bez spirály.
měj se
Bohužel se to neroztočí. Když vyrobíš podle toho návodu krátkou "cestičku", tak ti ji projede váleček z magnetů jedna radost. ALE: největší síla na váleček bude na začátku a na konci dráhy, směrem k prostředku bude slábnout. Čím delší dráha, tím menší síla uprostřed. Při zakroucení dráhy do smyčky vlastně dráha začátek ani konec nemá a na venek se moc žádoucím směrem neprojevuje :( Je teda fakt, že smyčku jsem měl na modelu z lega, ale ten první poznatek se dá ověřit snadno. Řekl bych, že se stejným problémem se potýkají i t všechny možný brány.
blackjoe9 píše:..možno by sa dala použiť aj magnetická fólia...
Tak musim přiznat že tohle mě nenapadlo, zkušenosti s ní bohužel nemám.

martin11
Zasloužilý člen

magnet Wankel

Příspěvek od martin11 »

Aniž bych tušil, že existuje Wankel magnet motor, tak jsem na tom pístovém 6ti válci tu rotační clonu udělal také exentricky....jen to mam nějak naruby. Kdyby to někdo chtěl zkoušet udělat....předám zkušenosti.....ale upozorňuju....nefunguje to....martin11 :lol:

Odpovědět

Zpět na „Magnetismus“