Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Větrná elektrárna (levně)

Vše o alternativních zdrojích energie.

Moderátor: rival

Odpovědět
Jans

Příspěvek od Jans »

ano,není to vrtule,něco jako STATOEOLIEN,má to průměr asi 35 cm,výška asi 60cm,8 prohnutých lopatek,dalších 16 lopatek po obvodu,průměr asi 60 cm.Plocha nic moc,nechtěl jsem nějaké monstrum.

Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Příspěvek od Akord »

Jde o čelní prumet rotujícího objektu (vuci vetru). S fyzikou moc žerty nejsou, to by melo podle propočtu dát nejvíce asi 50W pri 10m/s, no a kolem 3W pri 4m/s. Ať je tvar telesa jakýkoliv a jméno jakékoliv, základní omezení bez ohledu na tvar telesa je prumet vuči proudení vzduchu ve volném proudu, a ten jsem počítal logicky 60x30cm. Jsou možná 1-2 výjimky za predpokladu, že toto teleso podporuje vznik tornáda, ale to je zatím hodne nepravdepodobné.

spirit

motor

Příspěvek od spirit »

Sehnal jsem použité elektromotory. S permanentním magnetem, komutátorové. Napětí 130, 180, 220V Příkon 8A. První pokusy dopadly výtečně. Při cca 150 otáčkách za minutu dává motor v zapojení jako dynamo cca 1,5A 13,5V. Měřeno při nabíjení autobaterie 40Ah přes oddělovací diodu. Při cca 200ot. už je to cca 2,5A. Teoreticky lze motor v zapojení jako dynamo zatěžovat až 8A, ale problémem by mohlo být nedostatečné chlazení. Každopádně při cca 400ot/min již lze nabíjet 2 autobaterie v sérii, tedy 24V prodem okolo 2A. Záleží jen na použitém převodu, větru a vrtule. A pro toho, kdo se tímto chce trochu víc zabývat ještě odkaz na výborné stránky nejen o výrobě vrtule. http://www.ve.ic.cz/index.php?id=4
Přeji hodně úspěchů v laborování.
P.S. 3 motory jsou na prodej, dva si nechám...

Habo
Nový člen
Kontaktovat uživatele:

Ventilator tepelneho cerpadla

Příspěvek od Habo »

Napadlo mi ze mame tc na ohrev bazena ale v case necinnosti sa jeho ventilator vo vetre otaca a to dost rychlo aj ked fuka vietor slabo! napadlo mi ze by tym padom mohol dat trochu elektriny vlastne ju uz dava ale nic ju neviuziva nevedel by niekto poradit ako ju vyuzit? nieco ako el. obvod alebo podobne neplanujem to skusat uz teraz ale mozno dakedy v buducnosti

Slobodný užívateľ slobodného softwaru....
Crifodo
Nový člen

Příspěvek od Crifodo »

Spirit, můžeš poslat nějaké bližší údaje o motorech?
crifodo@seznam.cz

pavel
Nový člen
Kontaktovat uživatele:

Re: generátor

Příspěvek od pavel »

je to s 12 magnety neodym bor učisnost nevim bylo to pohaneno regulovanym motorem jen vykon mužeš spočůtat 500otaček 30v 30A

pomalobezny generator
Praktik
Stálý člen
Dostal: 1 poděkování

TESNIC turbina

Příspěvek od Praktik »

Narazil som na zaujímavú novú konštrukciu veternej turbíny. Volajú to turbína TESNIC. Vraj je nehlučná a nevibruje. Video tu:

Kód: Vybrat vše

http://www.youtube.com/user/horianica

Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Příspěvek od Akord »

Konštrukcie s rozvádzacím kolom (statorom) sú historicky známe. Ako rotor môže byť savonius, darrieus či vrtuľa alebo lopatkové kolo. Ich spoločná nevýhoda je malý merný výkon v porovnaní s vrtuľou (na jednotku plochy) a veľká spotreba materiálu(hmotnosť). Výhoda sú vyššie merné otáčky, teda podobný koncept pôsobí ako transformátor otáčok.

chiq
Zasloužilý člen
Dal: 2 poděkování

Příspěvek od chiq »

.mht a preklad ...
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

tbest
Zasloužilý člen

Moc pěkně udělané video z FloDesignWindTurbine

Příspěvek od tbest »

Větrná elektrárna "levně" to zrovna nebude, ale koncept je to zajímavý. Snad to Akord zas nerozcupuje :D

http://www.alternative-energy-news.info ... t-engines/

xzzzx
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Tak prázdniny končí... začnou dlouhé zimní večery. Kupředu!

Příspěvek od xzzzx »

Svět zboř! Já budu stát.
la
Zasloužilý člen
Dal: 763 poděkování
Dostal: 238 poděkování

pěkná hračka

Příspěvek od la »

jeff
Zasloužilý člen
Dal: 33 poděkování
Dostal: 95 poděkování
Kontaktovat uživatele:

hračky

Příspěvek od jeff »

Taky jsem si před časem hrál s větrnými motory a jednou takhle jsem se přinutil vyklízet takový ošklivý kout, kde bylo staré dřevo a různé jiné užitečné věci a co nevidím!? Pod tím vším leží chudák Flettenerův rotor, jak jsem ho kdysi vyrobil. Nic moc mu nebylo, tak jsem ho přichytil alespoň k plotu, aby se jen tak točil a opravdu se potvora jeden točí.

petkub
Nový člen

Příspěvek od petkub »

Tak jsem se pustil taky do stavby.

Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

petkub píše:Tak jsem se pustil taky do stavby.
Nerad bych ti kazil radost, ale ta vrtule není moc vhodná pro větrnou elektrárnu - spíš pro letadlo. Točit se to bude, ale účinnost nic moc. Podle toho co vídím na fotce se mi zdá příliš rychloběžná. Taky je dobré mít naklápěcí lopatky, aby se daly přispůsobit rychlosti větru.

"Dum spiro spero"
Ciceron
Odpovědět

Zpět na „Jak na to...“