Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Větrná elektrárna (levně)
Moderátor: rival
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 5 poděkování
- Dostal: 28 poděkování
Jde o čelní prumet rotujícího objektu (vuci vetru). S fyzikou moc žerty nejsou, to by melo podle propočtu dát nejvíce asi 50W pri 10m/s, no a kolem 3W pri 4m/s. Ať je tvar telesa jakýkoliv a jméno jakékoliv, základní omezení bez ohledu na tvar telesa je prumet vuči proudení vzduchu ve volném proudu, a ten jsem počítal logicky 60x30cm. Jsou možná 1-2 výjimky za predpokladu, že toto teleso podporuje vznik tornáda, ale to je zatím hodne nepravdepodobné.
motor
Sehnal jsem použité elektromotory. S permanentním magnetem, komutátorové. Napětí 130, 180, 220V Příkon 8A. První pokusy dopadly výtečně. Při cca 150 otáčkách za minutu dává motor v zapojení jako dynamo cca 1,5A 13,5V. Měřeno při nabíjení autobaterie 40Ah přes oddělovací diodu. Při cca 200ot. už je to cca 2,5A. Teoreticky lze motor v zapojení jako dynamo zatěžovat až 8A, ale problémem by mohlo být nedostatečné chlazení. Každopádně při cca 400ot/min již lze nabíjet 2 autobaterie v sérii, tedy 24V prodem okolo 2A. Záleží jen na použitém převodu, větru a vrtule. A pro toho, kdo se tímto chce trochu víc zabývat ještě odkaz na výborné stránky nejen o výrobě vrtule. http://www.ve.ic.cz/index.php?id=4
Přeji hodně úspěchů v laborování.
P.S. 3 motory jsou na prodej, dva si nechám...
Přeji hodně úspěchů v laborování.
P.S. 3 motory jsou na prodej, dva si nechám...
-
- Nový člen
- Kontaktovat uživatele:
Ventilator tepelneho cerpadla
Napadlo mi ze mame tc na ohrev bazena ale v case necinnosti sa jeho ventilator vo vetre otaca a to dost rychlo aj ked fuka vietor slabo! napadlo mi ze by tym padom mohol dat trochu elektriny vlastne ju uz dava ale nic ju neviuziva nevedel by niekto poradit ako ju vyuzit? nieco ako el. obvod alebo podobne neplanujem to skusat uz teraz ale mozno dakedy v buducnosti
Slobodný užívateľ slobodného softwaru....
-
- Nový člen
- Kontaktovat uživatele:
Re: generátor
je to s 12 magnety neodym bor učisnost nevim bylo to pohaneno regulovanym motorem jen vykon mužeš spočůtat 500otaček 30v 30A
pomalobezny generator
- Praktik
- Stálý člen
- Dostal: 1 poděkování
TESNIC turbina
Narazil som na zaujímavú novú konštrukciu veternej turbíny. Volajú to turbína TESNIC. Vraj je nehlučná a nevibruje. Video tu:
Kód: Vybrat vše
http://www.youtube.com/user/horianica
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 5 poděkování
- Dostal: 28 poděkování
Konštrukcie s rozvádzacím kolom (statorom) sú historicky známe. Ako rotor môže byť savonius, darrieus či vrtuľa alebo lopatkové kolo. Ich spoločná nevýhoda je malý merný výkon v porovnaní s vrtuľou (na jednotku plochy) a veľká spotreba materiálu(hmotnosť). Výhoda sú vyššie merné otáčky, teda podobný koncept pôsobí ako transformátor otáčok.
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 2 poděkování
-
- Zasloužilý člen
Moc pěkně udělané video z FloDesignWindTurbine
Větrná elektrárna "levně" to zrovna nebude, ale koncept je to zajímavý. Snad to Akord zas nerozcupuje
http://www.alternative-energy-news.info ... t-engines/
http://www.alternative-energy-news.info ... t-engines/
-
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
- la
- Zasloužilý člen
- Dal: 763 poděkování
- Dostal: 238 poděkování
- jeff
- Zasloužilý člen
- Dal: 33 poděkování
- Dostal: 95 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
hračky
Taky jsem si před časem hrál s větrnými motory a jednou takhle jsem se přinutil vyklízet takový ošklivý kout, kde bylo staré dřevo a různé jiné užitečné věci a co nevidím!? Pod tím vším leží chudák Flettenerův rotor, jak jsem ho kdysi vyrobil. Nic moc mu nebylo, tak jsem ho přichytil alespoň k plotu, aby se jen tak točil a opravdu se potvora jeden točí.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- Ilem
- Zasloužilý člen
- Dal: 71 poděkování
- Dostal: 349 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Nerad bych ti kazil radost, ale ta vrtule není moc vhodná pro větrnou elektrárnu - spíš pro letadlo. Točit se to bude, ale účinnost nic moc. Podle toho co vídím na fotce se mi zdá příliš rychloběžná. Taky je dobré mít naklápěcí lopatky, aby se daly přispůsobit rychlosti větru.petkub píše:Tak jsem se pustil taky do stavby.
"Dum spiro spero"
Ciceron
Ciceron