Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Magnetické Motory

Magnetické motory, apod.
Odpovědět
tbest
Zasloužilý člen
Dostal: 1 poděkování

Re: lepení magnetů

Příspěvek od tbest »

martin11 píše:...dotaz do FORA...mam problem....čím přilepit magnet - neodym povrch zinek či nikl není zrcadlově leštěný - běžná vteřinová lepidla zklamala...jo lepit na hliník, měď, antocoro, díl nemůže být plastový..??? jedná se o hlavu pístového motoru a celek musí být kov z důvodu možnosti jej seřizovat...posunovat ho seřizovacím šroubem...mosazným....hezký den Martin11 :lol:
Vteřiňáky fungují také, ale musíš použít kvaliní modelářské a vždycky s aktivátorem. Ty co prodávají v marketech jsou předražené a akorát k zlosti.
Dobře fungují od fy. pelikán: http://www.rcm-pelikan.cz/index.php?kat ... &zbozi=817 Doporučuji 20g balení střední hustota za cca 50Kč.
a aktivátory: http://www.rcm-pelikan.cz/index.php?kat ... &zbozi=811
Jsou vhodné na lepení plastů, dřeva, laminátů apod. a seženeš je v téměř každé modelářské prodejně.
Na lepení kovů a pokud potřebuješ opravdu pevnost použij epoxidová lepidla. Já používám: http://www.jatagan.eu/materials/zbozi/1 ... --davkovac
a když spěchám tak 5ti minutový UHU plus 5min, ten ale nedrží tak dokonale jako ten předešlý. Uhu jsou k dostání v drogeriích a občas v prodejnách barvy-laky. Pokud mohu doporučit, tak použij UHU endfest.

Trooper
Nový člen

Příspěvek od Trooper »

Při použití lepidla - jde to případně zase nějak odlepit bez poškození magnetu ? (zřejmě nějaké rozpouštědlo ?)

JiMi
Zasloužilý člen

Re: Odborníci na materiály

Příspěvek od JiMi »

tbest píše:Ahoj JiMi. Pokud máš možnost, asi bys měl zkusit teflon, nebo silon. Jsou to dostatečně houževnaté materiály a předejdeš možným problémům s vířivými proudy.
Zdravím,
dík za připomenutí, na výřivé proudy jsem úplně zapoměl. A to jsem už hledal v ALMS mosazné tyče.
Jasně že plast. Kolikrát by člověk ze sebe až zvracel, co dokáže vypotit za blbost. Přitom to není tak dávno co jsem se ptal na elektromagnetické brzdy a pohon elektroměru. Výřivé proudy. A teď se zeptám na takovou cipovinu.
Dík za návrat na pevnou zem.
JiMi

Přestavba motoru Š120 na stirling
tbest
Zasloužilý člen

Vysvobození magnetu

Příspěvek od tbest »

Trooper píše:Při použití lepidla - jde to případně zase nějak odlepit bez poškození magnetu ? (zřejmě nějaké rozpouštědlo ?)
Tak to už jsem také musel řešit, neboť magnety jsou mi drahé, a nechce se mi je nechávat uvězněné v nefunkčních bazmecích. Nepoužívám žádná speciální rozpouštědla. Technický benzín, aceton, ani ředidla na tyto lepidla příliš neplatí. K vydolování magnetu používám různé kleště, štípačky, jemnou pilku, skalpely(nebo lámací nože) a v nejhorším smirkový papír(220). Je to trocha práce, ale nepatlám se s chemikáliemi. Bohužel, zmíněný vteřiňák a UHUendfest drží tak, že v několika případech došlo k odloupnutí niklu z magnetu, který okamžitě začal reznout. Byla to zřejmě má vina, protože jsem magnety před lepením důkladně odmastil. Teď už neodmašťuju a magnety se daří po chvíli ořezávání lepidla vyloupnout bez poškození. 5ti minutový UHU, bývá trochu měkčí a není takový problém magnet osvobodit. Existuje spousta jiných lepidel a "uvolňovačů", než ty, co používám já. Určitě je tu spousta lidí, kteří by k tomu mohli také co říct. Budu rád, když se ještě někdo podělí o své zkušenosti.

tbest
Zasloužilý člen

Mu-metal

Příspěvek od tbest »

Ješte k mumetalu. Pro ty co se s ním nesetkali malé video ze zatracovaného youtube.

A pokud máte krychlové magnety, můžete zkusit halbach array :

Točící se pyramida z geomagu:
Vše od CLaNZeR. Ten člověk rozhodně nelení a nebojí se přiznat neúspěch.

Aquarius1
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 20 poděkování

Příspěvek od Aquarius1 »

nic
Naposledy upravil(a) Aquarius1 dne úte 01 dub 2008 10:01, celkem upraveno 1 x.

Věřím že v jednoduchosti bude ta pravá příčina neúspěchu dosavadního bádání,jelikož se bastlíme (a to i já) ve vymýšlení složitých mechanismů.
kenybalboa

youtube

Příspěvek od kenybalboa »

Jen sem tak bruzdal ...ktere z techto snimku by byl nejpouzitelnejsi?

adam.benda
Zasloužilý člen
Dal: 151 poděkování
Dostal: 258 poděkování

Re: youtube

Příspěvek od adam.benda »

01.
Nefunkční. Autor zapomíná na fakt, že se k sobě opačné póly přitahují neustále, i po "úniku" magnetu do mezery, ve které magnety nejsou. Zařízení se zastaví.

02.
Možná bychom našli řešení v těchto magnetických V-systémech.. bez vědeckého přístupu je to ovšem střílení od boku a metody pokus omyl.. Příliš možností, které nevyjdou a v nich pár skutečných řešeních a to jen možná..

03.
O Perendevu se mezi lidmi, jako jsme my, spíš mluví tak, že se jedná o podvod.. Můj teplický kolega ovšem možná přišel na to, jak na něj, tak nevím.

04.
Věřím, že v buzených motorech je velká budoucnost a přinesou nám COP>1 ...

05.
V-systémy, spirálovitě posázené magnety... Ono to takhle taky nějak půjde..

06.
Hmmm. Vidím poprvé. Zajímavé!! :idea:

07.
Pokud se nepletu, pouze pohon speciálně do elektromobilů...

08.
09.
Strohé Wankel Magnetic Motory apod. fungovat nebudou.. je potřeba je dělat jinak... a obávám se, že planým pokusováním je to opět hledání jehly v kupce sena...

10.
Ty buzené věci jsou dobré...

11.
Zajímavý pokus

12.
V principu tzv. "perpetuum mobile" Leonarda Da Vinciho, stejně jako předchozí video... Udělám v budoucnu nějaké vyhodnocení, zda by to bylo možné. Jak prakticky, tak ale i teoreticky. Na ověření tohodle pomocí výpočtů naštěstí stačí poměrně základní fyzika.

13.
Lego perpetuum mobile je na tomto videu lživé, jedná se o podvod. Pokud by se to udělalo "správně", možná by v tom smysl byl... mohlo by to možná fungovat, ale musí se to udělat trošku jinak..

14.
Úplně nerozumím, co tím chce básník říci, ale jinak je to asi vztahováno k V-systémům...

fobos

mag motor

Příspěvek od fobos »

stale nemuzu nikde sehnat zadny material na stineni mag. pole :ú jsem docela sklaman.

nepotrebuji ho moc, staci malo

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

stínění mag.pole pro FOBOS

Příspěvek od martin11 »

....uveď svoji SZ....na odesílání soukromých zpráv....takhle musime plkat a zaplevelovat vlákno.....ŽÁDNÝ MATERIAL NA ODSTÍNĚNÍ MAG POLE NENÍ...!!! ...u mého mag motoru odstiňuji mag pole normalním železem...funguje to...jde o to co chceš odstínit..??? v každé chvíli si musíš uvědomovat , že magnet má + a - a toho se ...NIKDY... nezbavíš...ale to ví každý....v každém okamžiku u mag motorů musíš počítat s touto skutečností....jinak to nejde....vymyslel jsem sice kouli s jednopolovým povrchem - druhý pol je uvnitř koule, ale nevím jak to využít...zdraví martin11

... věřím, že se " TO " povede ......
fobos

mag motor

Příspěvek od fobos »

martin11

rozeber stary pevny disk (HDD) a mas material na kerym jsou dna neodymy ne nej upevnene... obratis-li ty dva magnety s tim kovem tak aby dve placky toho kovu byly na sobe, nepusobi zadne odpuzovani ani pritahovani, je to idelani material na stineni magnetu, potrebuji vsak tento material rovny a bez direm, nebudu si ho prece tavit nekde a litovat do placek.

potrebuji proste zjistit zda se nekde da koupit v podobe plechu.

rozumime si ?

martin11
Zasloužilý člen

pro FOBOS a PETER

Příspěvek od martin11 »

...to co se ti zdá zázračné v HDD je Fe. je tak mohutné vůči magnetu že se zdá že stíní...rozumíme si ....????vezmi do ručky 2 neodymy....mezi ně třeba českou 10 ti korunu...je magnetická...i 5 ti Kč je magnetická...nevim jak slov.peníze...ale jsou-li magnetické je to stejné...a chvilku si s nimi hraj...ja to dělám letos celou zimu....z duvodu mag. motoru....chce to cit a pochopit co ti chce magnet říct....nevím jak to říci srozumitelněji.......magnetická koule....popisovat ji nebudu...na setkání u Jeffa o tom pohovořím...jsem z ní...z té koule zmatenej....lze udělat tak i tak tj že se 2 přitahujou....jen nemam dost peněz abych ji udělal dost velkou. alespoň 3 cm pruměr....zdraví martin11 :lol: ps.FOBOS napiš na sz....daleko více ví o magnetech adambenda...ja jsem začátečník :oops:

fobos

mag motor

Příspěvek od fobos »

martin11

je tak silne ano, potrebuji tak silne - kde sehnat ?

je totiz praktictejsi nez obycejne zelezo nebo jakekoliv mince - jen ztrata casu.

staci mi takovych mohutnych Fe desticek 10x a 5cm dlouhe 2cm siroke a 6 mm tluste a mam vystarano. nepotrebuji resit zadne koule nic, pak se jen zasadi do konstukce a jedem. uz to chci dodelat konecne

s obycejnym Fe je to hodne tezky, je potreba velke a tluste rozmery - a mince ? no jezis....

martin11
Zasloužilý člen

pro FOBOS mag motor

Příspěvek od martin11 »

...za nejdříve....ty mince jsem radil jen na pochopení magnetismu...ne do tveho motoru, či co tvoříš...pak píšeš....s obyčejným Fe je to hodně těžký....bohužel ti neporadím lehké Fe :oops: a sehnat 10 kousků obyčejná valcajzna 5 cm šíře 2 cm a tlouštky 6 mm ....no to se nezlob ale není nic jednoduššího než sehnat toto...první zámečnická dílna toho má pod ponkem metrák...magnetická koule nebyla určena pro tebe...to byla všeobecná informace....tak už ti nebudu veřejně odpovídat...je to plevel...napiš na muj mail pithart@atlas.cz jestli chceš info soukromě....zdraví martin11 :lol:

Kybic

Stínění získané z harddisku

Příspěvek od Kybic »

ničemu nepomůže. Je to jen magneticky měkký a dobře magneticky vodivý, který siločáry na jedné straně půlměsíčitého magnetu svojí dobrou magnetickou vodivostí uzavře (zkratuje), což se v méně magneticky vodivém okolí (vzduchu) za tímto plechem jeví jak odstínění. Zkoušeli jste ale někdy odtrhnout přitažený magnet (nemyslím lepidlem přilepený) od toho stínění? Vyžaduje to značnou sílu. Takže odstínění vůči pohyblivému magnetu nebude fungovat, protože ten se k stínícímu plechu přicucne.

To co vy chcete pro odstínění je magneticky vodivý materiál, který není přitahován ani odpuzován magnetem. To v současnosti možná splňují některé supravodiče za kryogenních teplot. Za pokojových teplot si o nich můžete zatím jen nechat zdát.

Jinak ten půlměsíčitý magnet je docela zajímavě zmagnetovaný - má 4 póly, každá polovina je zmagnetovaná přes nejmenší rozměr, ale v opačném směru. Takže magnet má na obou stránách jak sever tak jih, ale každý pól vždy jen na jedné polovině.

Odpovědět

Zpět na „Magnetismus“