To je přece jednoduchý. Koupíš solárium. Pak seženeš jednu vyřazenou zářivku a opatrně z ní odřežeš konce. Vysypeš luminofor a na konce zářivky navlíkneš hadici. Takto upravenou zářivku dáš do solária, které upravíš tak aby dovnitř a ven mohla jít ta hadice. Pak už jen připojíš na rozvod vody a je hotovo. A když na chvíli vyndáš tu zářivku, ještě tě manželka pochválí, žes jí koupil solárium.chiq píše:petr111 píše: ...Jo a místo chlorace ? Samozřejmě hygienizace vody pomocí UV záření.....to snad každý kutil zvládne sám.
quote]
Máš nejaký jednoduchý nákres? Aj keď si kutím , ale toto som považoval za niečo zložité, aj vzhľadom na cenu, za akú sa UV-filter predávajú.
Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Samočinná vodárna - Darling
- Ilem
- Zasloužilý člen
- Dal: 71 poděkování
- Dostal: 349 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: a jak si to predelal petr......
"Dum spiro spero"
Ciceron
Ciceron
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 1 poděkování
- Dostal: 20 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Tlustostěnnou zářivku?
Nebo by se našel plast, který vydrží UV ? Mám za to že zářivkové stěny jsou velmi tenké. Nebylo by lepší dát UV diody zaizolované přímo do vody ?Toto má vztah i k vyvíječům, popř k biopěstování čehokoliv
K.
K.
- Merlin
- Zasloužilý člen
- Dostal: 54 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Germicidní zářivka
http://www.greenhome.cz/katalog/205002
Mám ji zabudovanou ve vratné větvi za čerpadlem, ošetřuji tím vodu v bazénu.
Mám ji zabudovanou ve vratné větvi za čerpadlem, ošetřuji tím vodu v bazénu.
The hardest part of being a teacher is not teaching what I know but knowing what not to teach.
-----------------------------------------------------
-----------------------------------------------------
jo, Ilem má pravdu.....
dělá se to ze zářivky....jen ta voda nesmí být ve velké vrstvě, aby to prosvícení stačilo.......
- Ilem
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
Re: jo, Ilem má pravdu.....
To jsi mě teda překvapil. Dělal jsem si srandu.petr111 píše:dělá se to ze zářivky....jen ta voda nesmí být ve velké vrstvě, aby to prosvícení stačilo.......
Použil bych nějakou tlustostěnou skleněnou trubici - nejspíš laboratorní sklo a k tomu rtuťovou výbojku s rozbitou vrchní baňkou. Když se trochu podžhaví, vydrží svítit strašně dlouho a není tak monochromatická jako ledky. To znamená, že obsahuje celé spektrum ultrafialového záření a intenzita je nesrovnatelná s ledkama. Mám vyzkoušený, že 350W výbojka funguje velmi dobře i s 40W tlumivkou. Celý bych to zavřel dohliníkový, nebo nerezový trubky, aby se uniknuvší paprsky hezky odrazily zpět.
"Dum spiro spero"
Ciceron
Ciceron
- Ilem
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
Čekal jsem, jestli se někdo ozve. Ano, tak nás to učili na hodinách fyziky. Několikrát jsem vysvětloval lidem, že je zbytečné utrácet za drahé brýle s UV filtrem, když každé brýle jsou UV filtr.Peter píše:
Běžné sklo, ani průhledné plastické látky nepropouštějí UV-C záření.
Jednoho dne jsem však změnil názor. Spálil jsem si rameno přes zavřené okýnko auta. Je pravda, že mi na něj svítilo slunce asi 4 hodiny.
Muj závěr je tedy ten, že sklo představuje víceméně nekvalitní filtr pro UV záření. Křemenné sklo je pro UV mnohem propustnější. Některá speciální skla propouštějí světlo 200 - 3500 nm
http://www.merci.cz/katalog.php?sekce=0536
Takže buď křemenné sklo, nebo větší intenzitu UV
"Dum spiro spero"
Ciceron
Ciceron