pdp7 píše:Často se taky tišťáky cínují, aby měď nezoxidovala.
... a v tom je právě ten průser (tedy především u silových spojů) ...... cín totiž poměrně snadno difunduje do mědi (a měď zase do cínu), u PCB s 35 µm až do 60% tloušťky mědi, čímž v tomto "rozhraní" vzniká
intermetalika, kterážto má ještě podstatně horší vodivost než cín ... =
pocínovaný plošný spoj má proto až dvakrát větší odpor než ten samý nepocínovaný !!! ... navíc odpor dráhy se postupně průběžně zvyšuje se stárnutím pocínovaného tišťáku, kdy nejrapidnější nárůst je během pvých několika dnů od pocínování ...
...
... také jsem si totiž před časem docela slušně zcela naběhl ...
...
správně navržený spoj pro 20A se po pocínování hřál mnohem více než bez pocínování, což však naprosto postrádalo logiku (vždyť plošné spoje např. v PC zdrojích se přece běžně nasilují tlustou vrsvou cínu) ... hlava mi i přes lehké tušení tehdy zkrátka moc nebrala, proč se tak vlastně děje ...... a jelikož těch tišťáků bylo poměrně hodně kusů, tak pro odstranění zahřívání jsem pak (namísto klasického posílení spoje připájeným drátem) nakonec tyto dráhy galvanicky pomědil na 130 µm a místo cínování chemicky postříbřil ... (použít kuprák se silnější vrstvou mědi v tomto případě bylo takřka nemožné, hlavně z důvodu problematického leptání jemných detailů pro řídící SMD MCU) ...... teprve až dodatečně jsem jedinou dvouřádkovou zmínku o této problematice našel ve skriptech
Návrh a konstrukce desek plošných spojů od Víta Záhlavy ...
...
...
... Anri ...
------------------
PeS: ... jinak pro ukázku, takhle to dopadne, když během poměďování využijete, že galvanizace pracuje i bez stálého dozoru ...
.... jdete mezitím se psem na procházku, při níž si ale utrhnete kus podrážky, tudíž při cestě zpátky se ještě zdržíte koupí nových bot ..... a měď mezitím narůstá ... a narůstá ... a narůstá .... až je jí tam nakonec hodně přes 300 mikronů ...
...
(je pak krásně poznat rozdíl mezi "nasílenou silovinou"
oproti ostatní "nenasílené mědi" ... a to nejen opticky, ale především na omak ...
)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.