Taky mi to nedalo spát, a tak jsem hledala a hledala. Nejdříve mi pomohl J.Janča Stopové prvky a kovy života v přírodě.roughboy píše:jedna z možností účinkov citronu. Citronová štava užitá pred príjmom potravy. neutralizuje žalúdočné kyseliny, ktoré zostali v žalúdku.jarda ovčák píše:Takže, kyselé potraviny i nepotraviny nemusí být kyselinotvorné. Kdysi mne pálívala žáha,po ozařování....
stačila sklinka vymačkanýho citronu a... voala, kyselost byla pryč. Je to daný jakousi reakcí organismu....
takže si myslím, že by se mělo maličko zrevidovat úsilí a nebrát v potaz kyselé, ale kyselinotvorné, nebo zásadotvorné.
na první pohled to může být jasné, ale ve finále si to organismus přebere po svým.
O tom by se mělo diskutovat a licitovat.Někdy se felím i já, a to zkouším kdeco a volizuju papírky a močím na ně jak smyslu zbavenej.....Jasně že mne to dnes netrápí, páč si dám půllitr živé vody z přístroje od cimirka a jsem v poho, i kdyz zpráskám něco, co bych neměl....
"Např. citrón má velice kyselou chuť, ale kyselost je dána vazbou kyseliny na uhlík, po spálení citrónu ohněm se uhlík odpaří a v popelu zůstane jednoznačně převaha sloučenin kovů jakožto zásadotvorných látek nad nekovy jakožto kyselinotvornými látkami. Tedy určujícím základem je podíl nekovů."
a dále:
Jak to, že kyselé ovoce, které obsahuje kyseliny, naše tělo neokyseluje?
V ovoci a zelenině je případná organická kyselina doprovázena mnoha zásaditými prvky, jako jsou draslík (K), sodík (Na), vápník (Ca) a hořčík (Mg). Organické kyseliny se po oxidaci mění na oxid uhličitý (CO2) a vodu (H2O), zásadité prvky zůstávají a jsou k dispozici pro neutralizaci kyselin v těle. Totéž platí pro některou zeleninu (např. rajčata). Zní to sice paradoxně, ale kyselé potraviny ve skutečnosti snižují množství kyselin v našem organismu. Například limetky se svým pH 1,9 jsou silně zásaditou potravinou. Jak je vidět na příkladu limetek, chuť potraviny nehraje roli. Proto se většina ovoce a zeleniny i přesto, že někdy obsahuje značné množství kyselin řadí mezi tzv. zásadotvorné potraviny.
Více zde: http://zelenepotraviny1.webnode.cz/news ... potraviny/