Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Diskuze k seriálu o magnetech
elektromagnet
Asi si to myslím špatně, ale do elektromagnetu musím pořád pouštět energii, jak na přitažení, tak na držení se materiálu. Tak by to mohlo být podobně i s magnety.
Podle mě magnet, který se drží určitého předmětu prostě vykonává práci. Ať si fyzikální zákony říkají co chcou.
Podle mě magnet, který se drží určitého předmětu prostě vykonává práci. Ať si fyzikální zákony říkají co chcou.
-
- Zasloužilý člen
- Dostal: 1 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: elektromagnet
Muj nazor je takovy:PavelTC píše:Podle mě magnet, který se drží určitého předmětu prostě vykonává práci. Ať si fyzikální zákony říkají co chcou.
Vezmu hreb natlucu ho do zdi!
Vezmu hacek povesim ho na hreb!
Vezmu obraz povesim ho na hacek!
Ktera vec dela praci?
To same je i s magnety. ((o:
Jedinou praci s tech tri veci udelal ten ctvrty a to su ja, ale ani to neni pravda protoze sem to nedelal. A kdybych to delal tak bych vynechal ten hacek a povesil bych ten obraz rovnou na hreb.
Az vynechate ten jeden posra.. hacek tak budete za vodou (((o:
Z.
Svět zboř! Já budu stát.
-
- Starší člen
- Dal: 41 poděkování
- Dostal: 30 poděkování
re:
Dovolil bych si oponovat že jsi poslední kdo vykonal práci, protože po zavěšení obrazu stále pracuje ať už hřebík který drží obraz, který zabraňuje váze obrazu spadnout na zem její přitažlivosí. Čili magnet, podložka i zemská přitažlivost vykonávají neustálou práci.
-
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
Re: re:
To ze na neco pusobi sila neznamena ze to dela praci!!!eXiT píše:Dovolil bych si oponovat že jsi poslední kdo vykonal práci, protože po zavěšení obrazu stále pracuje ať už hřebík který drží obraz, který zabraňuje váze obrazu spadnout na zem její přitažlivosí. Čili magnet, podložka i zemská přitažlivost vykonávají neustálou práci.
Pokud bude sila tak velka ze ten obraz zacne padat(vytrhne hreb ze zdi) dochazi vykonani prace a uvolneni energie. Ovsem tu energii jsem tam dal ja protoze sem obraz na hreb povesil já.
Zaver je takovy ze magnet nedela praci, ale je schopen na magneticky predmet pusobit silou. Praci dela magneticke pole magnetu.
Nepletu se? ((o:
Svět zboř! Já budu stát.
-
- Starší člen
re:
Kdyby přitažlivost a váha obrazu nevykonávala práci,
nepotřeboval by jsi hřebík, prostě by jsi vzal obraz
a ten bys umístil libovolně do prostoru a on by tam
spokojeně zůstal. Ale to nejde, proto hřebíkem ve zdi
působíš proti přitažlivosti, protože tím že jsi zatloukl
hřebík a pověsil obraz jsi nezrušil přitažlivost a váhu.
Použiješ li malý hřebíček na mohutný obraz, obraz ho vy-
trhne, kdyby to fungovalo jak píšeš pak by nebylo zapotřebí
hřebíků ale stačilo by dokončit práci.
-
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
Re: re:
Ja jen tvrdim ze benzin napr. v kanystru nedela praci. Ma potencial, ale nedela praci.eXiT píše:Kdyby přitažlivost a váha obrazu nevykonávala práci,
Svět zboř! Já budu stát.
-
- Starší člen
- adam.benda
- Zasloužilý člen
- Dal: 151 poděkování
- Dostal: 258 poděkování
Shrnutí
Tak jsem si počase prostudoval vaše poslední rozpravy v tomto tématu... Když to tak nějak shrnu...
Přestaňte mi pořád vybíjet a nabíjet ty magnety a dělat mi z nich pružiny!! Ti, kteří se tu snaží vysvětlit, že magnet není akumulátor, mají u mě bod.
Magnet, elektrický náboj, Slunce a planety... vše kolem sebe tvoří určité pole, jehož "tvar" lze zakreslit siločárami. V tuto chvíli je to pouze pole, které se nijak neprojeví, dokud se v něm nebude nacházet určité těleso(!). Jakmile se v poli nachází těleso určitých vlastností, začne na něj působit síla. Pouze síla, ne práce(!). Jakmile bude díky této síle těleso uvedeno do pohybu, teprve teď se koná práce a dnešní fyzika popisuje práci jako ekvivalent k energii. A když přichytíme magnet k ocelové traverze, svádí nás to, myslet si, že magnet působí nějakou energií. Přitom z pohledu fyziky je energie vlastně nula. Je to nedokonalost naší představivosti, nedokonalost fyziky, nebo obojí? To jenom abychom neměli binec v těch termínech...
Takže vlastně hledejme odpověď na otázku, co je pole(!) a jak vzniká. Co je to pole? Jen díku němu se děje co se děje.. jen díky němu se nejen magnety, ale všechno kolem chová tak, jak se chová. Zakopaný pes je v pojmu "pole". Takže otázka, která se tady asi teď nejvíc řeší - odkud "bere" magnet svou "energii" - se týká věci kolem polí. A tady určitě nebude stačit klasická fyzika a snahy přirovnávat magnety k různým jiným věcem, jako pružiny, akumulátory nebo obrazy visící na zdi.. pardon, ale to je úplně mimo...
Tady se už dostáváme k příspěvku členů kacha a DrJarda, kteří hledají odpovědi ve struktuře prostoru - v éteru. Za to bodík. Tady už ovšem přestává všechna legrace.. éter je záležitost jen pro tvrdé nátury.
Když už jsme u těch polí všeho druhu, nevím, jestli něco dělám špatně, ale třeba u magnetu mi často nesedí to, jak se kreslí jeho siločáry... často mívám pocit, že je to trochu jinak.. ale je to spíš otázka pro vás.., jestli máte někdo podobný pocit..
K příspěvku člena PavelTC:
Jak říkám, zakopaný pes je v pojmu "pole". Magnet je díky čemusi (podle fyziky díky orientace částic) schopen stále vytvářet mag. pole. Kromě vlastního kmitání a pohybu a částic v magnetu se tam nic jiného neděje ("žádná jiná práce") a přesto je schopen magnet neustále vytvářet magnetické pole vlastně bez příznaků vkládání nějaké energie. Pokud ovšem chceme vyvolat mag. pole uměle tam, kde "samo o sobě" není, něco to sežere energie (viz. elektromagnet). Éter by nám mohl vysvětlit, proč je magnet schopen neustále vytvářet magnetické pole..
K posledním příspěvkům, kde magnet na obrázku drží nějaká feromagnetika.. Prosím, zrušme ty pojmy "vybitý" a "nabitý"... dělá se mi z toho všelijak.. Je potřeba si uvědomit, že pole má určitý tvar a tento tvar se mění se spoluinteragujícími objekty (tady např. ta šedivá feromagnetika). Je to složitá záležitost.. ale jednu věc z obrázku dobře vidíme... magnetické pole má ve 4. svisle umístěném článku už tak nízkou intenzitu, že síla vlivem mag. pole je menší než tíhová síla objektu.
Přestaňte mi pořád vybíjet a nabíjet ty magnety a dělat mi z nich pružiny!! Ti, kteří se tu snaží vysvětlit, že magnet není akumulátor, mají u mě bod.
Magnet, elektrický náboj, Slunce a planety... vše kolem sebe tvoří určité pole, jehož "tvar" lze zakreslit siločárami. V tuto chvíli je to pouze pole, které se nijak neprojeví, dokud se v něm nebude nacházet určité těleso(!). Jakmile se v poli nachází těleso určitých vlastností, začne na něj působit síla. Pouze síla, ne práce(!). Jakmile bude díky této síle těleso uvedeno do pohybu, teprve teď se koná práce a dnešní fyzika popisuje práci jako ekvivalent k energii. A když přichytíme magnet k ocelové traverze, svádí nás to, myslet si, že magnet působí nějakou energií. Přitom z pohledu fyziky je energie vlastně nula. Je to nedokonalost naší představivosti, nedokonalost fyziky, nebo obojí? To jenom abychom neměli binec v těch termínech...
Takže vlastně hledejme odpověď na otázku, co je pole(!) a jak vzniká. Co je to pole? Jen díku němu se děje co se děje.. jen díky němu se nejen magnety, ale všechno kolem chová tak, jak se chová. Zakopaný pes je v pojmu "pole". Takže otázka, která se tady asi teď nejvíc řeší - odkud "bere" magnet svou "energii" - se týká věci kolem polí. A tady určitě nebude stačit klasická fyzika a snahy přirovnávat magnety k různým jiným věcem, jako pružiny, akumulátory nebo obrazy visící na zdi.. pardon, ale to je úplně mimo...
Tady se už dostáváme k příspěvku členů kacha a DrJarda, kteří hledají odpovědi ve struktuře prostoru - v éteru. Za to bodík. Tady už ovšem přestává všechna legrace.. éter je záležitost jen pro tvrdé nátury.
Když už jsme u těch polí všeho druhu, nevím, jestli něco dělám špatně, ale třeba u magnetu mi často nesedí to, jak se kreslí jeho siločáry... často mívám pocit, že je to trochu jinak.. ale je to spíš otázka pro vás.., jestli máte někdo podobný pocit..
K příspěvku člena PavelTC:
Jak říkám, zakopaný pes je v pojmu "pole". Magnet je díky čemusi (podle fyziky díky orientace částic) schopen stále vytvářet mag. pole. Kromě vlastního kmitání a pohybu a částic v magnetu se tam nic jiného neděje ("žádná jiná práce") a přesto je schopen magnet neustále vytvářet magnetické pole vlastně bez příznaků vkládání nějaké energie. Pokud ovšem chceme vyvolat mag. pole uměle tam, kde "samo o sobě" není, něco to sežere energie (viz. elektromagnet). Éter by nám mohl vysvětlit, proč je magnet schopen neustále vytvářet magnetické pole..
K posledním příspěvkům, kde magnet na obrázku drží nějaká feromagnetika.. Prosím, zrušme ty pojmy "vybitý" a "nabitý"... dělá se mi z toho všelijak.. Je potřeba si uvědomit, že pole má určitý tvar a tento tvar se mění se spoluinteragujícími objekty (tady např. ta šedivá feromagnetika). Je to složitá záležitost.. ale jednu věc z obrázku dobře vidíme... magnetické pole má ve 4. svisle umístěném článku už tak nízkou intenzitu, že síla vlivem mag. pole je menší než tíhová síla objektu.
-
- Zasloužilý člen
Re: Shrnutí
Po obědě se vyjádřím víc.adam.benda píše:...Když to tak nějak shrnu... "pole"...
Teď jen - trefa do černého.
S tím moc nesouhlasím, možná se pletu, ale myslím, že těleso, které působí na jiné nějakou silou, tak už vykonává práci. např. když tlačím na lokomotivu, tak se pořádně zapotím a vykonávám práci, i když s lokomotivou kvůli její váze ani nehnu. Ale možná máš pravdu ty, na škole jsme měli fyzikáře, kterej nám furt povídal o druhý světový a jak s nějakým Vaškem Černušákem dělali ve škole vylomeniny. pak nám dal všem jedničky a byly ste fajn. , fakt nevim na čí straně je pravda, ale já si myslim tohle.adam.benda píše:Magnet, elektrický náboj, Slunce a planety... vše kolem sebe tvoří určité pole, jehož "tvar" lze zakreslit siločárami. V tuto chvíli je to pouze pole, které se nijak neprojeví, dokud se v něm nebude nacházet určité těleso(!). Jakmile se v poli nachází těleso určitých vlastností, začne na něj působit síla. Pouze síla, ne práce(!). Jakmile bude díky této síle těleso uvedeno do pohybu, teprve teď se koná práce a dnešní fyzika popisuje práci jako ekvivalent k energii. A když přichytíme magnet k ocelové traverze, svádí nás to, myslet si, že magnet působí nějakou energií. Přitom z pohledu fyziky je energie vlastně nula. Je to nedokonalost naší představivosti, nedokonalost fyziky, nebo obojí? To jenom abychom neměli binec v těch termínech...
- adam.benda
- Zasloužilý člen
- Dal: 151 poděkování
- Dostal: 258 poděkování
Podle fyziky je to skutečně tak, jak jsem psal, naštěstí tady stejně úplně fyzika nestačí a tak i tvůj pohled na věc může třeba vést k ovoci! Šlo mi hlavně o tu terminologii, abysme si ujasnili, co jak současná fyzika nazývá..Welgor píše:S tím moc nesouhlasím, možná se pletu, ale myslím, že těleso, které působí na jiné nějakou silou, tak už vykonává práci. např. když tlačím na lokomotivu, tak se pořádně zapotím a vykonávám práci, i když s lokomotivou kvůli její váze ani nehnu. ....adam.benda píše:Magnet, elektrický náboj, Slunce a planety... vše kolem sebe tvoří určité pole, jehož "tvar" lze zakreslit siločárami. V tuto chvíli je to pouze pole, které se nijak neprojeví, dokud se v něm nebude nacházet určité těleso(!). Jakmile se v poli nachází těleso určitých vlastností, začne na něj působit síla. Pouze síla, ne práce(!). Jakmile bude díky této síle těleso uvedeno do pohybu, teprve teď se koná práce a dnešní fyzika popisuje práci jako ekvivalent k energii. A když přichytíme magnet k ocelové traverze, svádí nás to, myslet si, že magnet působí nějakou energií. Přitom z pohledu fyziky je energie vlastně nula. Je to nedokonalost naší představivosti, nedokonalost fyziky, nebo obojí? To jenom abychom neměli binec v těch termínech...
Taky jsme měli na škole různý takový experty.
-
- Stálý člen
- Dostal: 2 poděkování
To adam.benda.
Je pouze mým osobním pocitem,že Váš text má nádech kárání žáčků jejich učitelem?
Proč a priori odmítáte možnost uvažovat v souvislosti s magnety o pružinách ? Je za tím nějaká hlubší znalost souvisejících procesů, nebo je důvodem pouze to " ... že se Vám z toho dělá všelijak ..." ?
Navíc v tomto případě t.j. v souvislosti s magnety jsou podobenství spojená s pružinami zcela na místě neboť např:
a) všechny tzv. elementární částice elektrony,protony,neutrony a další "-ony" mají jako jednu ze svých forem spirálu a jsou součástí éterovské sítě vytvářející tkanivo prostoru
b) jsou to "střípky" , "třísky" ,"kapičky", éteru, jenž má velmi zhruba řečeno podobu navzájem provázaných a do sebe v několika úrovních vnořených spirál
vytvářejících jakousi analogii kartézské souřadnicové sítě
Pokud jde o vztah fyzikálních objektů a jakéhokoliv pole, prvotním je pole(éterovské pole). Objekty sami o sobě pole nevytvářejí pouze v závislosti na procesech,kterými z éteru vznikla jejich struktura a jejich aktuální struktuře samotné, toto základní pole ovlivňují a jsou jím zpětně ovlivňovány.
Nám jako pozorovatelům s omezeně vyvinutými smysly se tyto interakce jeví jako různá silová pole .
Je pouze mým osobním pocitem,že Váš text má nádech kárání žáčků jejich učitelem?
Proč a priori odmítáte možnost uvažovat v souvislosti s magnety o pružinách ? Je za tím nějaká hlubší znalost souvisejících procesů, nebo je důvodem pouze to " ... že se Vám z toho dělá všelijak ..." ?
Navíc v tomto případě t.j. v souvislosti s magnety jsou podobenství spojená s pružinami zcela na místě neboť např:
a) všechny tzv. elementární částice elektrony,protony,neutrony a další "-ony" mají jako jednu ze svých forem spirálu a jsou součástí éterovské sítě vytvářející tkanivo prostoru
b) jsou to "střípky" , "třísky" ,"kapičky", éteru, jenž má velmi zhruba řečeno podobu navzájem provázaných a do sebe v několika úrovních vnořených spirál
vytvářejících jakousi analogii kartézské souřadnicové sítě
Pokud jde o vztah fyzikálních objektů a jakéhokoliv pole, prvotním je pole(éterovské pole). Objekty sami o sobě pole nevytvářejí pouze v závislosti na procesech,kterými z éteru vznikla jejich struktura a jejich aktuální struktuře samotné, toto základní pole ovlivňují a jsou jím zpětně ovlivňovány.
Nám jako pozorovatelům s omezeně vyvinutými smysly se tyto interakce jeví jako různá silová pole .