hanka píše: Asi nejsem vhodný typ na tuto dietu
Tam je právě ten "zakopaný pes"!
Jak to tak vypadá, tak je několik základních typů lidí s rozdílným způsobem optimálního stravování.
Právě proto dieta, která vyhovuje jednomu může být snadno nepřijatelná pro jiného.
Takže za nejlepší považuji si na vlastní žaludek vyzkoušet jak dalece co snášíme nebo taky ne - maso, uzeniny, pečivo, mléko, sýry, vajíčka, zeleninu, ovoce atd. - a podle toho se pak řídit.
Tedy ne z hlediska toho jak nám to šmakuje, ale hlavně z hlediska trávení, tedy jak dalece nám je po tom třeba těžko a nebo jestli se po tom cítíme lépe.
Další roli taky hraje to, jak splácáváme dohromady suroviny, které vyžadují rozdílný způsob trávení. Určitě jinak se tráví maso, jinak knedlíky, jinak zelí a jinak sladký moučník. Když to do sebe nacpeme najednou, tak naše "zažívací roura" se musí rozhodnout pro jeden z těchto módů, kterým tu směsku začne trávit. Takže nějakou část bude trávit optimálně, jinou poněkud hůře a něco bude třeba muset počkat až "na pak".
Situace, kdy budeme jíst najednou jenom složky, které se tráví "stejně", bude mnohem příznivější, ale musíme na to dávat pozor, až budeme testovat jednotlivé druhy samostatně. Takže můžeme snadno zjistit, že třeba po řízku s bramborovým salátem je nám těžko, ale samotný řízek či dva trávíme snadno a příjemně, stejně jako třeba dvojnásobné množství samotného bramborového salátu.
Dalším úskalím je náš zvyk začínat oběd polévkou, která nastaví nějaký trávicí mód a současně naředí trávicí šťávy - například v Asii je běžnější jídlo polévkou končit.
Takže hlavní je nenechat se zbaňkat na nějakou dietu, která někomu zázračně pomohla - vyzkoušet, ale hlavně posoudit.
Zdravím - poota