Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Zahradnické tipy triky ... a zajímavé rostliny

Moderátor: aNONym

Odpovědět
poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Re: Zahradnické tipy triky ... a zajímavé rostliny

Příspěvek od poota »

milnem píše:Nemáte ještě nějaké jiné řešení nebo nápad?
Což o nápady není u Drontů nikdy nouze :lol:
Co takhle nechat v těch uličkách docela spontánně vyrašit jakýkoli plevel - a místo jeho odstraňování po něm zcela bezostyšně šlapat, ať klidně slouží jako zelený koberec?
Za výhodu bych považoval minimální pracnost a minimum bláta.

Zdravím - poota

Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
milnem
Zasloužilý člen
Dal: 849 poděkování
Dostal: 211 poděkování

Příspěvek od milnem »

Díky Pó,ale tento nápad to tak úplně nevyřeší ,protože chodník je široký asi 40 cm takže ,hlavně okraje ,jej neušlapu,tak,aby to k něčemu bylo.Fakt nevím.Zlobí mne,že záhony jsou bezva a chodník úmorný.
M.

laik
Zasloužilý člen
Dal: 36 poděkování
Dostal: 43 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od laik »

Ano, pootový systém používám a jsem s ním spokojenej, mám záhony šířky asi šedesát cm a cesty mezi tím taky, nechávám tam rust plevel a když sekám trávu na zahradě tak to sekačkou projedu taky a je hotovo a tu posečenou trávu ze zahrady sypu potom na ty cestičky a z jara to celé jem projedu rotavátorem a záhony udělám tam kde mám cesty a tam kde byl záhon to nechávám ladem a opakuju dokola.....
A jinak, už ani neryju, tím elektrickým rotavátorkem to jen vždycky až na jaře dvakrát celé přejedu, což mě prokypří asi do 15 cm
Jedinnej problém na zahradě mám ale stále z konopím, protože jak mě tak rostou v řádkách záhonů i ty rostliny tak z podzimku vypadají na zem tisíce semínek která postupně na jaře raší a postupně zahubí vše co tam zaseju a co má delší dobu než vzejde, takže třeba mrkev a petržel vůbec nemužu pěstovat a stejně mě dá kolikrát práci najít i ostatní sazeničky v záhonech, protože mám celý záhony pokrytý malím konopím, takže i ty tisíce malích sazeniček konopí sekám sekačkou a dávám pak do těch cestiček a slouží jako výborné hnojivo pro budoucí záhon... A stejně chodím i z ruznýma zbytkama z kuchyně a vysypávám do záhonů nebo na cestičky, případně ještě občas přisypu slámu či králičí hnůj....

Jsem svobodný, protože dělám to co chci a ne to co musím......
poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Příspěvek od poota »

milnem píše:... chodník je široký asi 40 cm ...
A co ty cestičky udělat užší? :lol:

Zdravím - poota

Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
A(&F)
Zasloužilý člen
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Re: cestičky ...

Příspěvek od A(&F) »

ahoj milnem, ...

... pokud nemáš strach, že si jím "zaplevelíš" zahrádku, tak cestičky vyřeš šruchou, jenž je "placatě přicedlá" ... ale tím, že máš vyvýšené záhonky, tak by se Ti na ně neměla moc dostávat ...... no a pokud dostane, tak to přesto není žádný průšvih, neb lze snadno vytrhnout, nehledě na to, že v záhonech blahodárně působí coby "živý mulč", přitom většině rostlin nijak nevadí, ba naopak ..... přikrývá půdu a ochraňuje ji tak před vysycháním / před tvrdnutím povrchu ... :) ...

... :bye: ... Anri ...

Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
hanka
Zasloužilý člen
Dal: 812 poděkování
Dostal: 875 poděkování

Příspěvek od hanka »

milnem píše:....Nemáte ještě nějaké jiné řešení nebo nápad?.
To je "radost" mít takového souseda, asi bych mu zakryla výhled do zahrady třeba vysazením ačokči , pnoucích fazolí apod.. ;)
Na chodníčky u záhonů používám oboustrannou plečku, která má z jedné strany zuby na pletí a z druhé strany řeznou plochu, kterou se plevel podřezává. Musí být dobře nabroušená, aby lehce zajela i do vyšlapaného chodníku. Mám ji na dlouhé násadě, abych se nemusela ohýbat a přitom mohla na násadu pohodlně přitlačit. Práce s ní je jednoduchá, lehce podřežu každý plevel (dokonce i trsy trávy) a oříznu i okraje vyvýšeného záhonu. Při jednom projedu i záhony .. Když s ní pracuji, vypadá to, jako že chodníky jenom zametám :) :D . Podle toho, kolik plevele je, ho buď současně hrnu (smetu) na hromadu a odnesu do kompostu, nebo ho nechám ležet na chodníku (když je ho jenom trochu), uschne tam. Má jedinou nevýhodu - řezná plocha se musí často brousit. Ale s elektrickou bruskou je to brnkačka :)

Laikovo řešení (pootův systém) se mi líbí, letos jsem za tím účelem také založila pokusný záhon, ale až po sezóně - vyhloubila jsem ho na výšku rýče (asi 20 cm), házím tam sklizenou nať ze zeleniny, nadrcené větvičky ze stromů, pokosenou trávu, přidávám spadané listí. Nakonec ho zasypu vyndanou hlínou a přikryju netkanou textilií. Příští rok zkusím záhony také prostřídávat .... :)

Ahoj, Hanka.

Všechno je tak, jak má být.
"Všechno co jsme, povstává v našich myšlenkách. Mluv a jednej s nečistou myslí, a budou tě následovat problémy. Hovoř a jednej s čistou myslí, a štěstí tě bude následovat jako stín." Buddha
cimirek
Zasloužilý člen
Dal: 258 poděkování
Dostal: 213 poděkování

kalísie-sazenice

Příspěvek od cimirek »

Pokud by měl někdo zájem, za poštovné, je mi líto je likvidovat.

milnem
Zasloužilý člen

Příspěvek od milnem »

Moc děkuji za rady.Chodníky nechci dělat užší,kvůli vyvýšeným okrajům mně připadají akorát,nebo spíše úzké-neprojedu se sekačkou,s ní by bylo vyřešeno.A vlastně si už nedovedu představit reorganizaci záhonů a stavění nových ohrádek,protože pro ploskořez jsou optimální záhony o šířce 1,2m.
Hani místo plečky používám ploskořez,připadá mně možná lepší,ale inspirovala jsi mne,či spíše připoměla,že ho musím taky brousit,což se ještě za ty dva roky intenzivního používání nestalo,no....Budu se to muset naučit.Myslím,,možná,že moje chodníky jsou už tvrdší než Tvoje,pokud je na podzim ryješ spolu s klasickými záhony..Ale na tom tolik nezáleží,budu brousit,díky.
Se šruchou mně to nepřipadá marné zkusit.Jsem na to docela zvědavá,protože doposud,už po dva roky se mně ji nepodařilo vypěstovat na záhoně a to jsem ji několikrát sela.Možná proto,že se mně v záhonech vítaně plevelí řeřicha,kterou mám hodně ráda,a ta ji udusí,nebo ji podříznu ploskořezem?-a to si k ní už dávám cedulku abych nezapoměla.Tak se mně to možná podaří na okrajích chodníku.Zkusím....
Díky moc,třeba se ještě někdo ozve.M.

A(&F)
Zasloužilý člen

Re: Šrucha ...

Příspěvek od A(&F) »

milnem píše:..... a to si k ní už dávám cedulku abych nezapomněla.
... :laugh: :laugh: :laugh: ...

... to snad není možný, že zrovna u Tebe by se jí nedařilo ... ;) ... plevel jeden nevymítitelnej ...... tím, že si k domácím kytičkám beru hlínu ze zahrádky, tak mi dokonce roste i v několika květináčích ... :) ...

Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
laik
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od laik »

Taky se mě jako výborný odplevelovač cestiček osvědčil ten můj rotavátorek, jen tak zlehka pár čísel do hloubky to prokypří, čímž se rozmělní na drť všechno co na těch cestičkách je a vytrhá se z kořínků to co tam raší a zapraví se to do země a lépe zhnije. Myslím že investice asi tří tisíc do toho rotavátorku mě hodně ušetří práce, už hlavně tím že sem dva roky neryl což byla vždycky záležitos několika dní umorné a namáhavé práce, ale jen to párkrát z jara projedu asi patnáct cm do hloubky, což mě jedno projetí záhonů zabere tak max. pul hodiny práce...

milnem
Zasloužilý člen

Re: Šrucha ...

Příspěvek od milnem »

A(&F) píše:... to snad není možný, že zrovna u Tebe by se jí nedařilo ... ;) ... plevel jeden nevymítitelnej ......
....
Fakt Anri,prozatím bez úspěchu.Možná je to tím,že klíčí pomalu,jak jsem zjistila ,a já ploskořezem záhony projíždím dost pravidelně a s radostí,takže to stihnu než vyklíčí.Pár rostlinek už jsem tedy viděla,vyrostly,snad se vysemenily,uvidím příští rok,ale nebyly poléhavé,byly vysoké asi 15 cm.Možná polehnou,když jich bude více.
Při kupování semen jsem hovořila s prodavačem,který říkal,že by ji nikdy nesadil,právě pro tu nevymítitelnost,já mu povídala o omega 3 a on mně odvětil ,že až povezu z pole plná kolečka omega 3 tak mne to přejde :D

to laik:rotavátor má šíři záběru 60cm ?jak jsem se dočetla,takže zase u mne nejde.Tak se doplácí na nezralou koncepci při zakladání.

M.

milnem
Zasloužilý člen

Re:Domácí kompostování

Příspěvek od milnem »

Zajímavé počtení o domácím kompostování v igelitových pytlích:

http://www.nazeleno.cz/bio/volny-cas/do ... na-to.aspx

Asi ty svoje putovní minikompostky budu obalovat do černé fólie kvůli tepla

M.

laik
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od laik »

Milnem, můj rotavátorek má šiřku tak asi max. 50cm, je to takovej ten větší elektrickej, ale dají se koupit i menší, ale ty mají asi slabší výkon.
Ten nápad z kompostama v pytech je dobrej, to použiju.
Každopádně to bude i dobré topení, já jednou mokrou posekanou trávu házel na hromadu, a za pár dní že to rozhážu po zahonech, hrábnu dovnitř rukou a pěkně sem se spálil, teplota uvnitř byla hodně vysoká...

milnem
Zasloužilý člen

Příspěvek od milnem »

Díky laiku,pohledám na netu rotavátorek,nabrousím ploskořez-hm,doufám že to nebude horší než před broušením,asi aspoň do jedné uličky zkusím zasadit šruchu,a ještě uvidím... :) M.

A(&F)
Zasloužilý člen

Re: Big Ačokča ...

Příspěvek od A(&F) »

A(&F) ve http://upramene.cz/forum/viewtopic.php?p=130997#p130997 píše:... váhu plodu bohužel neznám, anžto zprvu jsem jej pozapomněl zvážit ...
... jelikož prvý letošní předvčerejší přízemní noční mrazík dokázal proměnit testovací rostlinu ačokči do podoby "zplihlé záclony", tudíž velmi urychleně došlo ke sklizni, aby se z plodů nestala hořká nepoživatelná břečka (což bohužel část z nich stejně postihlo, především ty menší blíže k zemi) ... avšak tentokráte jsem raději provedl zvážení oněch největších "paprikoidů" hned ještě před rozkrojením, abych nedopadl jako minule ... :D ...

... mmch, délka té větší je 22 cm a té "menší" pak 20 cm (měřeno bez šťopajzny) ...... hmm, jo, tak takové bych chtěl sklízet pořád ... :) ...

Přílohy
Ačokča - šest do kila ....jpg

Odpovědět

Zpět na „Bylinky a jiné léčivky“