Ony tyhle dohady tady už jsou někde jinde mezi magnetickýma chlapama, a nehodlám to hledat. Vem to tak, že prakticky každý člověk bere magnetickou polaritu podle konvence, která říká, že modrá střelka kompasu je SEVERNÍ magnetický pól. Je to sice blbě, ale je to zaběhnutá chyba označení už někdy od středověku, možná dokonce už od vynálezu kompasu Číňanama. Pokud tedy jdeš nikoliv po skutečném severním pólu kompasu, či magnetu, ale po jejich konvenčním severním pólu, jdeš ve skutečnosti po jejich skutečném jižním pólu. Takhle se na to dívá každý, kdo nad tím nezašpekuluje a nenechá se splést dávnou chybičkou.hanka píše: ... a o kompasu jsem si vždycky myslela, že střelka ukazuje na sever a ono je to zatím tak, že mi ukáže jih ....
...to je na ženskou logiku příliš ...
Jinak si dej majzla na kompasy. Já se málem zvencnul, když jsem tohle taky řešil u kompasu do auta. To aby se to "nepletlo". Nějaký blbec předpověděl na netu, že se 21. Prosince 2012 otočí magnetické póly země. Že jsem to chytil zrovna ten den, bafnu kompas a póly otočené. Vyběhnu z domu, kdyby náhodou kompas mátlo nějaké železo. Furt sever ukazuje na druhou stranu, tedy na jih. Já na to koukal jak havran a nemohl se vynadivit. Teprve když jsem si tu věc prohlédl, tedy kompas, zjistil jsem, že má přehozený sever - jih vůči západ - východ a došlo mi, že to je pro nevzdělané domorodce, aby viděli zezadu kompasu na řídícím panelu před sebou, kterým směrem jedou a ne kde je kompasový sever. Tak se nenech nachytat jako já.
Ahoj, Slávek.