Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Vegetariánská bašta
-
- Starší člen
- Příspěvky: 191
- Registrován: stř 22 črc 2009 23:06
- Bydliště: praha
- Dal: 400 poděkování
- Dostal: 424 poděkování
Re: Vegetariánská bašta
Tak jsem se zabyval vegetarianskou stravou, ale asi na blbym miste:-))), pranicka vyziva nebo tak nejak, a nejakej vovcak mi napsal:
O pranické výživě jest tento chlévek, ani o veganech či vitariánech,ani o vlivu masa na potenci chlapáků, ale budeš li neoblomný, stane se o oslech.
Tak jeste jeden pokus, v jinym chlivku, mozna blizsim, i kdyz mozna taky ne:-).
Jen ze tu bylo par receptu tak pridam jeden vlastni:
Syrovy brambory. Nic komlikovnyho, pokud jsi citlivka, tak umyt. A samozrejme snist se slupkou.
Beru si to do prace. Nezkazi se to, takze je fuk, za jak dlouho to snim. Pokud to trva, tak je lepsi otrhat klicky, prej nejsou moc zdravy. Jinak, rekneme, umyt a pak hryzat a poradne prozvykat, pribory nejsou treba. Idealni v busu cestou do prace a z prace. Doporucuju mensi brambory, a schovavat v dlani, aby spolucestujici blbe nekoukali. I kdyz... Jo, je celkem fuk, jestli blbe koukaji, ale v MHD je zakazany jist. uz me jednou serval ridic, po zasluze:-))).
Mimo mne to doporucuje i jista dr Nolfi, byla spatrena i na ulozto. Ja ji mam samozrejme na papiru.
Jo, dobrou chut, pokud byste to chteli nasledovat. Jidlo se deli na dobry a zdravy, tohle je zdravy:-))).
O pranické výživě jest tento chlévek, ani o veganech či vitariánech,ani o vlivu masa na potenci chlapáků, ale budeš li neoblomný, stane se o oslech.
Tak jeste jeden pokus, v jinym chlivku, mozna blizsim, i kdyz mozna taky ne:-).
Jen ze tu bylo par receptu tak pridam jeden vlastni:
Syrovy brambory. Nic komlikovnyho, pokud jsi citlivka, tak umyt. A samozrejme snist se slupkou.
Beru si to do prace. Nezkazi se to, takze je fuk, za jak dlouho to snim. Pokud to trva, tak je lepsi otrhat klicky, prej nejsou moc zdravy. Jinak, rekneme, umyt a pak hryzat a poradne prozvykat, pribory nejsou treba. Idealni v busu cestou do prace a z prace. Doporucuju mensi brambory, a schovavat v dlani, aby spolucestujici blbe nekoukali. I kdyz... Jo, je celkem fuk, jestli blbe koukaji, ale v MHD je zakazany jist. uz me jednou serval ridic, po zasluze:-))).
Mimo mne to doporucuje i jista dr Nolfi, byla spatrena i na ulozto. Ja ji mam samozrejme na papiru.
Jo, dobrou chut, pokud byste to chteli nasledovat. Jidlo se deli na dobry a zdravy, tohle je zdravy:-))).
-
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 1252
- Registrován: čtv 19 lis 2009 9:24
- Bydliště: Svitavy
- Dal: 9 poděkování
- Dostal: 99 poděkování
Re: Vegetariánská bašta
Syrové brambory, pokud nejsou nazelenalé jsou lék.....
Já přidám.. vezmu kus tykve, já hokaido, lze i jinou. Nasekám ji na kousky ,klidně se slupkoubez toho měkkého uvnitř, aby se rychleji udusila, stačí 2x2, i 3x3cm.Podusím 10min, lehce osolím, rozmixuju v mixéru nebo tyčovým mixérem, přihodím při tom trochu jakéhokoli kolemjdoucího sejra a pak, když je čas, na talíři posypu houstičkou dozlatova na kostičky a trochu svěží petruželky.Běžně to mám místo oběda. Pravověrní lehce posněží habanerem či jolokií, bezvěrci trochu pepře.
Já přidám.. vezmu kus tykve, já hokaido, lze i jinou. Nasekám ji na kousky ,klidně se slupkoubez toho měkkého uvnitř, aby se rychleji udusila, stačí 2x2, i 3x3cm.Podusím 10min, lehce osolím, rozmixuju v mixéru nebo tyčovým mixérem, přihodím při tom trochu jakéhokoli kolemjdoucího sejra a pak, když je čas, na talíři posypu houstičkou dozlatova na kostičky a trochu svěží petruželky.Běžně to mám místo oběda. Pravověrní lehce posněží habanerem či jolokií, bezvěrci trochu pepře.
„Kdybych byl postaven před rozhodnutí mezi zbabělostí a násilím, zvolil bych násilí.“ Gándí
- la
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 1854
- Registrován: úte 06 úno 2007 19:04
- Bydliště: Brno
- Dal: 763 poděkování
- Dostal: 238 poděkování
Re: Vegetariánská bašta
No jsem sice masožrout gulášovej ,ale velice zajímavý doplněk stravy málo známý v našich krajích je " Ajvar " (srbský kaviár) důležté je papriky a lilek rozpéct a oloupat ,stratí to hořkost,získá fantastickou chuť ,na pálivost je možné přidat kousek papričky habanero ale s citem.
http://www.recepty.cz/recept/ajvar-tety-milice-6230
http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=15060
http://cs.wikipedia.org/wiki/Ajvar
silvestr se blíží
http://www.recepty.cz/recept/ajvar-tety-milice-6230
http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=15060
http://cs.wikipedia.org/wiki/Ajvar
silvestr se blíží
Re: Vegetariánská bašta
jednoducha vyroba seitanu, ktery jsem udelala poprve a je to velmi jednoduche, co je dobra vec mouku mame doma vzdy a da se z toho opravdu uvarit chutne jidlo, varit, dusit, smazit, grilovat....atd...
pro 2 osoby
250 dkg mouky, nejlepe psenicne bile (celozrnne je skoda)
150 ml vody
a udelat testo - priblizne 10 minut zpracovat (hnetnout) az je testo vlacne, nechat 30 minut ve vlazne az teple vode odpocivat. Pote v teto vode zacit hnetnout az co nejvice vyplave bila (mlecna) barva mouky, dat do dalsi teple vody a nechat 5 minut odpocivat a zase ho propracovat a tento postupa se dela asi 5x az je voda cira.
(Vyplaveny skrob muzeme pouzit na zahusteni jidel pri vareni.)
Pak ho dat do pripaveneho laku (lak si muzeme upravit dle chuti), kousky seitanu dle potreb bud nakrajet nebo udelat tvary dle predstav
a nechat prvnich 10 minut silne varit a az pote zmirnit plaminek a nechat pomalu klokotat asi dalsich 30 minut. Pak dat do mensich zavarovacek s vickem, nebo dle nasich moznosti, zalit lakem a dat do lednice. Vydrzi to asi 14 dnu. Muze se take dat zmrazit, pak mame stale neco v zasobe.
Vyborna alternativa k masu a chutna opravdu vyborne. Staci nechat pracovat nasi fantazii.
LAK:
1/2 litru vody
pulku cibule
1 strouzek cesneku
bobkovy list
sojovou omacku nebo worcestr,
sul, pepr
jinak zde si muzeme udelat lak dle chuti a take podle toho co z nej budeme varit.
Take je mozne lak nechat porce zmrazit a pouzit jako bujon na ochuceni jidel pri vareni.
DODATEK:
Seitan nechat prvne asi 2 dny v laku luhovat, aby nasal chut ingredienci, proto je vhodne lak ochutit o neco silneji, pikantneji.
Dobrou chut !
pro 2 osoby
250 dkg mouky, nejlepe psenicne bile (celozrnne je skoda)
150 ml vody
a udelat testo - priblizne 10 minut zpracovat (hnetnout) az je testo vlacne, nechat 30 minut ve vlazne az teple vode odpocivat. Pote v teto vode zacit hnetnout az co nejvice vyplave bila (mlecna) barva mouky, dat do dalsi teple vody a nechat 5 minut odpocivat a zase ho propracovat a tento postupa se dela asi 5x az je voda cira.
(Vyplaveny skrob muzeme pouzit na zahusteni jidel pri vareni.)
Pak ho dat do pripaveneho laku (lak si muzeme upravit dle chuti), kousky seitanu dle potreb bud nakrajet nebo udelat tvary dle predstav
a nechat prvnich 10 minut silne varit a az pote zmirnit plaminek a nechat pomalu klokotat asi dalsich 30 minut. Pak dat do mensich zavarovacek s vickem, nebo dle nasich moznosti, zalit lakem a dat do lednice. Vydrzi to asi 14 dnu. Muze se take dat zmrazit, pak mame stale neco v zasobe.
Vyborna alternativa k masu a chutna opravdu vyborne. Staci nechat pracovat nasi fantazii.
LAK:
1/2 litru vody
pulku cibule
1 strouzek cesneku
bobkovy list
sojovou omacku nebo worcestr,
sul, pepr
jinak zde si muzeme udelat lak dle chuti a take podle toho co z nej budeme varit.
Take je mozne lak nechat porce zmrazit a pouzit jako bujon na ochuceni jidel pri vareni.
DODATEK:
Seitan nechat prvne asi 2 dny v laku luhovat, aby nasal chut ingredienci, proto je vhodne lak ochutit o neco silneji, pikantneji.
Dobrou chut !
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 95
- Registrován: sob 19 dub 2008 16:03
- Bydliště: Plzeň
- Dal: 1 poděkování
- Dostal: 1 poděkování
Re: Vegetariánská bašta
Sladké jídlo.
Vezmou se třeba mirabelky,nebo jablka,nebo červený rybíz,nebo kombinace,nebo co koho napadne.Ovoce se omyje.
Poklade se jím dno rendlíku ve vrstvě.Podle zkušenosti podle chuti.Alespoň ale centimetr a půl.
Ovoce se zasype spařenými jáhlami,pohankou,ovesnými vločkami,nebo kombinací.Tato sestava se mírně osolí a dá se vhodné koření.Např.skořice celá,hřebíček,nebo zázvor.
Takto připravený rendlík se pomalu zalije vodou, tak aby ovoce nevyplavalo,zůstalo na dně a dá se na mírný oheň.
Až obilí nasaje část vody, která se již vaří,dolijeme opatrně vodu tak, aby vystoupala až nad povrch.
Nemíchat! Ovoce na dně vytvoří rošt zalitý vodou, která vře.
Po asi deseti minutách varu se nádoba odstaví a přikryje utěrkou aby obilí došlo.
Toto jídlo je dobré s medem a s máslem,nebo smetanou.Nebo podle fantazie.
Dobrou chuť.
Ps: Pokud někdo zamíchá při vaření bašta se připálí.
Vezmou se třeba mirabelky,nebo jablka,nebo červený rybíz,nebo kombinace,nebo co koho napadne.Ovoce se omyje.
Poklade se jím dno rendlíku ve vrstvě.Podle zkušenosti podle chuti.Alespoň ale centimetr a půl.
Ovoce se zasype spařenými jáhlami,pohankou,ovesnými vločkami,nebo kombinací.Tato sestava se mírně osolí a dá se vhodné koření.Např.skořice celá,hřebíček,nebo zázvor.
Takto připravený rendlík se pomalu zalije vodou, tak aby ovoce nevyplavalo,zůstalo na dně a dá se na mírný oheň.
Až obilí nasaje část vody, která se již vaří,dolijeme opatrně vodu tak, aby vystoupala až nad povrch.
Nemíchat! Ovoce na dně vytvoří rošt zalitý vodou, která vře.
Po asi deseti minutách varu se nádoba odstaví a přikryje utěrkou aby obilí došlo.
Toto jídlo je dobré s medem a s máslem,nebo smetanou.Nebo podle fantazie.
Dobrou chuť.
Ps: Pokud někdo zamíchá při vaření bašta se připálí.
-
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 265
- Registrován: stř 05 pro 2012 11:45
- Dal: 191 poděkování
- Dostal: 185 poděkování
Syrová strava
Syrovou stravou jsem se živila asi 10 let. Jídelníček vypadal takto:libcosenior píše:Viem si zhruba predstaviť ako môže vyzerať týždenný jedálniček vegetariána, ale absolútne nemám šajn, ako môže vyzerať u vegána. Môžeš uviesť nejaký konkrétny príklad čo ješ od pondelka do nedele? - aj množstvá, ak je to možné.Hlavne mi ide o to, aby to zloženie obsahovalo cukry, tuky a bielkoviny.
Ráno: ovoce podle sezóny, v zimě jablka (asi ½ kg, i víc)
V poledne: pomleté obilí (špalda, pšenice, oves, rýže, žito, jáhly, pohanka – i nenamletá), nebo naklíčené obilí (pšenice, oves, rýže, žito, jáhly, ječmen), stačí 1-2 hrsti. Pomleté obilí se ráno zalije vodou, přidá se pomletý mák nebo jiná semínka (slunečnicová, lískové oříšky, mandle), k tomu nějaké sušené ovoce, které to osladí (rozinky), nebo se těsně před jídlem přidá čerstvé ovoce podle sezóny – menší množství než ráno – na chuť. Fantazii se meze nekladou. Naklíčené obilí je dobré těsně před jídlem ještě propláchnout, takže se ostatní přidává až potom.
Večer: Zeleninový salát podle sezóny – několik druhů zeleniny. Přidat kvalitní panenský olej lisovaný zastudena, ochutit citrónovou šťávou apod. Lze přidat vlašské ořechy, dýňová semínka, naklíčenou čočku, fazole mungo (pozor, ne normální fazole – naklíčené jsou jedovaté!), naklíčený zelený hrách nebo cizrnu. Vždycky přidat cibuli nebo česnek.
Podle chuti se střídá ovoce, zelenina i obilí, takže je jídelníček dost pestrý. Po jídle není člověk unavený, ale má naopak spoustu energie. Z vlastní zkušenosti ale mohu říct, že tahle strava sama o sobě neodstraní parazity.
-
- Nový člen
- Příspěvky: 12
- Registrován: úte 29 led 2013 22:23
- Dal: 3 poděkování
- Dostal: 10 poděkování
Re: Syrová strava
Pises to v minulom case, takze uz nie si na veganskej strave? co sa zmenilo?Hela píše:Syrovou stravou jsem se živila asi 10 let.
-
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 265
- Registrován: stř 05 pro 2012 11:45
- Dal: 191 poděkování
- Dostal: 185 poděkování
Re: Vegetariánská bašta
Na vegetariánské stravě jsem pořád, ale ne už na syrové. V zimě mi bývala dost zima, takže jsem si začala zeleninu dusit. V létě to není potřeba, většinou jím saláty, ale přidávám tam kozí žervé (i do dušené zeleniny). Taky v poledne už nejím pomleté nebo naklíčené obilí, ale kváskový žitný chleba. Ovoce k snídani zůstalo.
-
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 4090
- Registrován: čtv 17 led 2008 16:08
- Dal: 384 poděkování
- Dostal: 243 poděkování
Re: Vegetariánská bašta
Hranolky a lupínky jsou také vege. strava nebo smažená zelenina
http://aktualne.centrum.cz/zpravy/kurio ... position-4
m11
http://aktualne.centrum.cz/zpravy/kurio ... position-4
m11
... věřím, že se " TO " povede ......
- Slavek Krepelka
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 6292
- Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
- Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
- Dal: 2432 poděkování
- Dostal: 3249 poděkování
Re: Vegetariánská bašta
Jé, a co potom švestkový knedlíky .... hmmmmmmm, už jsem je neměl 32 let.martin11 píše:Hranolky a lupínky jsou také vege. strava ...
Ahoj, Slávek.
Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
-
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 4090
- Registrován: čtv 17 led 2008 16:08
- Dal: 384 poděkování
- Dostal: 243 poděkování
Re: Vegetariánská bašta
zajímavý postřeh...v Kanadě nerostou švestky???? nebo brambory na těsto??? nebo, kde je problém??? m11
... věřím, že se " TO " povede ......
-
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 241
- Registrován: ned 30 led 2011 12:10
- Bydliště: Kolín
- Dal: 22 poděkování
- Dostal: 213 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Vegetariánská bašta
Místo dušení stačí zalít vodou a prohřát na 40°C.Hela píše: V zimě mi bývala dost zima, takže jsem si začala zeleninu dusit.
Je zajimavé,že stačí syrovou zeleninu nastrouhat nebo rozmiksovat a opatrně okořenit a chutná lépe než vařená,když ji prohřeji.
Kombinace - dýně,mrkev,řepa,rajče,paprika,rajčatová štáva,cibule,česnek atd.
Rychlovka - kysané zelí dám do talíře a zalejí horkou vodou.
Fantazii se meze nekladou.
Edit: oprava citace - poo.
-
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 241
- Registrován: ned 30 led 2011 12:10
- Bydliště: Kolín
- Dal: 22 poděkování
- Dostal: 213 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Vegetariánská bašta
Jezte syrové jídlo: Zkrásníte a omládnete. Máme důkaz.
"Tipla bych si, že pokud začne nějaká známá osobnost najednou vypadat lépe a mladší a není za tím plastická chirurgie, je za tím vitariánství," říká pohledná blondýnka Ivana Juříková a dobře ví, o čem mluví. Sama totiž jí pouze syrovou stravu (je vitariánka) a díky tomu se jí zlepšila nejen postava, ale i pleť, nálada a hlavně celkový zdravotní stav.
http://zena.centrum.cz/moda-a-krasa/pec ... ?id=790564
----------------------------------------------------------------------------------------------
„Život je největší zloděj. Nejdřív Ti ukradne mládí, potom krásu, dále zdraví a nakonec uteče od Tebe on sám.“
"Tipla bych si, že pokud začne nějaká známá osobnost najednou vypadat lépe a mladší a není za tím plastická chirurgie, je za tím vitariánství," říká pohledná blondýnka Ivana Juříková a dobře ví, o čem mluví. Sama totiž jí pouze syrovou stravu (je vitariánka) a díky tomu se jí zlepšila nejen postava, ale i pleť, nálada a hlavně celkový zdravotní stav.
http://zena.centrum.cz/moda-a-krasa/pec ... ?id=790564
----------------------------------------------------------------------------------------------
„Život je největší zloděj. Nejdřív Ti ukradne mládí, potom krásu, dále zdraví a nakonec uteče od Tebe on sám.“
-
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 265
- Registrován: stř 05 pro 2012 11:45
- Dal: 191 poděkování
- Dostal: 185 poděkování
Re: Vegetariánská bašta
Pro LenkuX: Nemusíš přecházet na syrovou stravu naráz, jen si občas udělej nějaké jídlo syrové a sleduj rozdíly. Nejlepší je začít při teplém počasí, když je čerstvá zelenina a ovoce. Teď na jaře si dělám klíčky (např. řeřichu) a přidávám je do jídla.
-
- Nový člen
- Příspěvky: 1
- Registrován: pát 22 bře 2019 9:51
Re: Vegetariánská bašta
Přidávám typ na moji oblíbenou vegetariánskou baštu
A to jsou těstoviny (nebo noky) s bylinkovým pestem <3 Pesto ráda obměňuju podle toho, co mám doma. Klasika je bazalkové nebo z rajčat, ale tahkle na jaře zužitkuju všechny možné druhy bylinek.
Pak jen uvařím těstoviny nebo noky (nebo mažu jen tak na chleba ), smíchám a rychlý oběd nebo večeře je na stole. Prima recepty na různá pesta jsou teď v Albert magazínu: https://www.letakytentotyden.cz/albert/ ... 019?page=9
A to jsou těstoviny (nebo noky) s bylinkovým pestem <3 Pesto ráda obměňuju podle toho, co mám doma. Klasika je bazalkové nebo z rajčat, ale tahkle na jaře zužitkuju všechny možné druhy bylinek.
Pak jen uvařím těstoviny nebo noky (nebo mažu jen tak na chleba ), smíchám a rychlý oběd nebo večeře je na stole. Prima recepty na různá pesta jsou teď v Albert magazínu: https://www.letakytentotyden.cz/albert/ ... 019?page=9