Nazačátek uvedu malou zajímavost, které jsem si všiml teprve nedávno. Pro ty, kteří si potrpí na správné byrokracii, PM se přesně píše tímto způsobem: perpetuum mobile. Hezké, odhalit to teprve po tak dlouhé době..lelek píše:...stále ve mě hlodá pochybnost že fyzikář měl tnkrát pravdu a 'perpetumobile' je blamáž ...
Teď k té blamáži... Asi nejsem první, kdo upozorňuje na to, že perpetuum mobile blamáží je a zároveň není. Jde samozřejmě o to, čemu říkáme perpetuum mobile. Osobně souhlasím s tím, že perpetuum mobile, tak jak je definované termodynamikou ("Nelze sestrojit perpetuum mobile prvního druhu"), je skutečně neuskutečnitelné. My, když se tu pokoušíme o konstrukce, které se jeví jako PM, tak je potřeba dodat, že saháme do ještě dost neprozkoumaných koutů fyziky, kde nám na povrch vyplývají .. řekněme úplně nové druhy energetických polí, potenciálů, atp. Proto ani autogenní (samočinný) magnetický motor nepovažuju za PM. Dnes už je vybastleno tolik různých točivých strojů, které vykazují různě velká COP... také to nejsou PM. Tuším, že ve fyzice se toho hodně přepíše, ale mám pocit, že právě definice PM zůstane nepozměněna..