sano píše:Niečo sa mi na tej diskusii nezdá.
ČEZ , parchanti z ČEZ... je tu na môj vkus priveľa agresie, nenávisti.
To není žádná agrese, mám daleko k nepříčetnosti

Když říkám parchantovi parchant, tak prostě proto, že se chová jako parchant. Komu čest, tomu čest. ČEZ je v téhle zemi kolos který rozhodně nevyrostl za podmínek rovné soutěže a svobodného trhu a já jsem to určitě nechtěl. Tahle firma je spojená s vládou a vláda ji používá politicky na financování průserů které by jinak vedly k pádu vlády nebo aspoň k provalení dalších průserů a korupcí.
Je dobré znát nepřítele a nevidím důvod nazývat ho eufemismem, protože on s námi rozhodně nehraje čistou hru. V menší míře se tak chová RWE a telekomunikační operátoři. Využívají závislosti kterou předtím snadno vyvolali. Obyčejný člověk nemá moc šancí se té závislosti zbavit.
Závislost částečně pomůže odstranit schopnost využívání alternativních zdrojů a o to tady doufám jde, přitom by se ale člověk neměl dopustit stejné chyby a vlézt do další závislosti, do nereálných úvěrů nebo do buzerace legislativou (provozovatelé MVE o tom něco vědí).
Já nevěřím na fingované solární elektrárny napájené ČEZem které zase na druhé straně louky energii vracejí za dotovanou cenu, to by muselo být fakt zločinné spolčení jak prase (ČEZ, finanční úřad, živnostenský úřad, revizní technik, majitel) do toho by soudný člověk nikdy nešel. Ale nelíbí se mi ani stavba alternativních zdrojů za účelem prodeje ČEZu, protože ČEZ na tom vydělá za současného zdražení ostatním klientům. Čím víc ČEZ "dotuje", tím víc sebere ostatním. Rozumím tomu, když někdo využije energii, která je k dispozici a zmenší svoji závislost na monopolu (a ještě přitom ušetří tu fosilní energii). Bylo by dobré, kdyby to mohlo fungovat bez kolaborace s ČEZem.
Jestli to bude tepelné čerpadlo nebo větrník nebo solár nebo MVE, to je celkem jedno, každá kWh dobrá (mimochodem kdo zkoušel pořídit před 2 roky tepelné čerpadlo, ten ví jaký taneček předvedl ČEZ s tepelnou čerpadlovou sazbou, když zjistil že se mu otevírá další korýtko).
Přečerpávací elektrárny mají určitě lepší technické parametry než nějaký setrvačník s ohromným samovybíjením a mají dost dobrou účinnost až k 80% (ve velkém), ale jsou obrovsky investičně náročné a může si je pořídit pro akumulaci jen největší energetická společnost. V malém snad jen někdo, kdo potřebuje "vyprat peníze".
Tady se doufám bavíme o alternativách pro normální jednotlivce.