lena píše:To souhlasi, ze i cerstve ovocne stavy (i z tetrapaku) tyto kyseliny nici zubni sklovinu. ...
To je všecko hezký, jenže s tou sklovinou začaly být problémy až poté, co bylo zavedeno jejich denní broušení zubníma pastama. Dokonce jsem narazil na připomínky na netu, že zubařská specializace na umělohmotnou obnovu zubní skloviny, tedy potažení zubů umělohmotnýma pryskyřicema je velice moderním vynálezem ne pro to, že začaly být takové prostředky k dispozici, ale pro to, že toho ještě několik desesetiletí po vynálezu zubnich past nebylo zapotřebí.
Co se týče kyselin, je docela jednoznačné, že divoké opice a divoši tímhle problémem netrpí, stejně jako netrpí kazivostí zubů, záněty dásní, paradentozama ato. Navíc je docela jednoznačné, že tolerance našich tkání HCl je zatraceně vyšší, než spoustě jiných kyselin. Sečteno a podtrženo, nehlásám, že byť i slabá HCl nemůže leptat sklovinu, ale dívaje se na problém skloviny a zdraví zubů poněkd v širším záběru mi nedává rovnici mezi přirozenými kyselinami, včetně HCl, a ojetou zubní sklovinou.
Na straně druhé, kazivost zubů je definitivně bakteriálního původu a jde o bakteriální kyseliny a trávící enzymy, které se do skloviny dovedou zavrtat a pak samozřejmě i hlouběji. Pokud jsou tyto eliminovány, ke kazivosti nedochází. Dost společného s tím bude mít zase VitC, který je velice bakteriocidní a kterého jíme málo. Navíc HCl se dá, a mnohokrát jsem se o tom zmínil všude možně po fóru, kombinovat s minerálníma vodama bohatýma na vápník a hořčík, čímž se pH dá pufrovat více méně do neutrálu, aniž by docházelo k plné neutralizaci HCl. Dokonce ta voda aj lépe chutí a nadělá podstatně lepší práci než všechny ústní vody. To ani nemluvě o oxidační schopnosti MMS a peroxidu vodíku, se kterými si ohledně zubů nedělá nikdo starosti a podle mne by měl a o doložitekně regeneračním působení HCl na lidské tkáně.
S laskavým pozdravem, Slávek.
Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.