Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Vitamin C

Přístroje, nápady a rady pro udržení zdraví.
Odpovědět
poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Re: Dehydroaskorbová kyselina

Příspěvek od poota »

Takže mi to ještě pořád není zcela jasné.
Z toho, co píšeš, to vypadá, že DHA vznikne reakcí chlordioxidu s kyselinou askorbovou - je to tak?
Reakcí chloritanu a kyseliny askorbové vzniká co? Chlordioxid a k tomu ještě nějaká "cosi"? A jak to pokračuje při přebytku askorbové - chlordioxid uniká a nebo reaguje na DHA?
Byly tu zmiňovány nějaké rozdíly mezi prostým přebytkem askorbové a mezi jejím přidáním k hotovému výsledku aktivace - proto se tak blbě ptám :oops:

Zdravím - poota

Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Příspěvek od Slavek Krepelka »

poota píše:..... že DHA vznikne reakcí chlordioxidu s kyselinou askorbovou - je to tak?
Přesně tak.
poota píše: Reakcí chloritanu a kyseliny askorbové vzniká co? Chlordioxid a k tomu ještě nějaká "cosi"?
První reaguje askorbová s chloritanem na askorbát sodný a uvolňuje ClO2. ClO2 okamžitě reaguje s další askorbovou v roztoku na dehydroaskorbovou (DHA). Společné produkty jsou tedy dva, jednak askorbát sodný a jednak DHA.

Já to rozdělil na primární vyvíjení ClO2 pomocí chloritanu a jiných kyselin než askorbové (citrónky, než jsem ji sdělal a pak HCl) v malé zavařovačce a na oddělenou absoprbci ClO2 v askorbové a tím separátní reakci ClO2 a askorbové na DHA v petce. S citronovou (na fotce) jsem to dělal na sporáku, anžto tu je třeba pomalu ohřát více méně až bod varu aby roztok plně vyreagoval v rozumné době a aby z vyreagovaného roztoku dostal člověk co nejvíc rozpuštěného chlordioxidu. U HCl vyvíjení bych se tam dopracoval eventuelně taky, ale až po odeznění rekce (šumáku) při pokojové teplotě, protože ta je zatraceně prudší než s citronovou a pak už jenom vyhnat rozpuštěný chlordioxid ze směsi na plotně.

Kdo má další dotaz, ptejte se. Tohle je už množství pro trochu silnější nátury na to to vyrábět po podomácku. Je tý vyvíjecí směsi už hodně a pokud by nedej bože došlo k problému (a počítat s tím, že k nim může dojít) je to skutečně už problém velice závažný a osobně nikomu neradím, ani nedoporučuju se o to pokoušet. Co si dělám já je moje věc.

Spáchané vylepšení vyvíječe je malinká dirka ve víčku, která se dá přelepit izolační páskou a tím kdykoliv ucpat, nebo otevřít, která umožní jednak dodání další kyseliny injekční stříkačkou po vyreagování směsi bez otevírání vyvíječe, v případě že byla směs chudá na kyselinu. Dále dovolí přidat stříkačkou vodu a tím vyhnat po skončení reakce zbytkový plyn z prostoru nad směsí do hadičky a dál buďto do CDS flanděry, nebo v tomto případě do roztoku askorbové. Dále posloužila jako vzduchový vstup do vyvíječe při vylévání do odpadu ve vaně, zatímco byla vana plně nauštěná vodou. Hadičku na plyn jsem vrazil do odpadu krz vodu, takže jsem tím neměl potíž vyvíječ držet a vyprázdnit nad vodou, dirkou si cucal vzduch zatímco odcházející (a reagující) směs se tímto za okamžitého ředění ředila v odpadu a odcházela. Po vyprázdnění jsem vyvíječ zanořil a opatrně otevřel pod vodou a moc jsem toho ClO2 už neschytal do plic, anžto se dost probublal a zůstala většina ve vodě ve vaně, která ještě stále odtékala.

Ahoj, Slávek.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
poota
Zasloužilý člen

Re: Vitamin C

Příspěvek od poota »

Děkuji, teď už je to jasné i mně :D

Zdravím - poota

early123
Starší člen
Dal: 73 poděkování
Dostal: 70 poděkování

Příspěvek od early123 »

Zdravím,niečo sa mi podarilo vyhrabať z netu,ale mi to asi už všetci vieme,ale predsa.Ešte jedna spomienka,ked som bol za ČSSR na vojne v západných Čechách na stráži som zlapal takú angínu,že som myslel,že tam odpadnem a umriem.Tak ma na moju prosbu vystriedali a išiel som na ošetrovňu.V tej dobe sa lapiduch nejak s nami jemne povedané nepáral,začal do mňa ládovať injekcie niečho o čom som samozrejme ani nemal páru čo to je .Viem,že asi po troch dňoch sa mi poriadne uľavilo a tak pri cigaretke som sa ho spýtal,čo to do mňa láduje v tých injekciách.Na počudovanie mi povedal že to je C-čko.Samozrejme v tej dobe som sa o to nejak moc nezaujímal,takže neviem ,koľko toho do mňa ládoval.Škoda mohol som byť teraz múdrejší.

Vďaka

Zdravie a prevencia
Vitamín C v infúzii aj pre onkologických pacientov
bs | 15.01.2013 15:15

To, že vitamín C dokáže vo vysokých dávkach priamo zabíjať niektoré nádorové bunky, patrí k novým dôležitým zisteniam súčasnosti.
Vitamín C - tabletky
Vitamín C vo vysokých dávkach môže viesť aj k zníženiu objemu niektorých tumorov a rizika tvorby metastáz.
Autor: SHUTTERSTOCK

Infúzne podaný vitamín C dokáže usmrtiť niektoré nádorové bunky, zatiaľ čo zdravé bunky ochráni. „Tento selektívny účinok je vo farmakológii nezvyčajný, lebo napríklad cytostatiká, ktoré sa používajú v onkológii, pôsobia toxicky na oba typy buniek,“ vysvetľuje PharmDr. Lucie Kotlářová.

Tento dvojaký účinok vysvetľujú odborníci takto: Vitamín C ako antioxidant podávaný v liečebných dávkach, t.j. vo vysokodávkovanej infúzii, chráni zdravé bunky pred oxidačným stresom, ktorý je rizikovým faktorom pre vznik nádorových ochorení. Zároveň však vysokodávkovaný vitamín C môže zohrať úlohu aj pri liečbe niektorých nádorových ochorení.

Pri metabolizme vitamínu C vzniká totiž peroxid vodíka, ktorý zdravá bunka dokáže odstrániť vďaka svojej enzymatickej výbave. Niektoré nádorové bunky však túto enzymatickú výbavu nemajú, preto nedokážu peroxid vodíka zmetabolizovať, čiže zneškodniť. Peroxid vodíka tieto nádorové bunky poškodí, čo im znemožní množenie a rast nádorov určitého typu.

Tento účinok „céčka“ bol dokázaný v laboratórnych podmienkach na niektorých typoch nádorových buniek a ukázalo sa, že vitamín C vo vysokých dávkach môže viesť aj k zníženiu objemu niektorých tumorov a rizika tvorby metastáz. Klinickými štúdiami sa v posledných rokoch navyše preukázalo, že infúzie vitamínu C zlepšujú kvalitu života pacientov s niektorými onkologickými ochoreniami a zvyšujú účinnosť niektorých typov protinádorovej liečby.

Vysokodávkovaný vitamín C v infúzii (7,5 gramu) je liek na lekársky predpis. Môže ho podať len lekár alebo zdravotná sestra. Nehradí ho poisťovňa a jedna infúzna dávka stojí 25 eur. „Používajú ho napríklad športovci po ťažkom športovom výkone alebo v období začínajúceho vírusového ochorenia,“ podotýka prof. PharmDr. Ján Kyselovič, CSc. V Rakúsku jestvuje klinika pre liečbu únavového syndrómu, kde sú infúzie vitamínu C súčasťou terapie. V rámci prevencie si „céčko“ priamo do žily dávajú pichať aj manažéri, resp. ľudia vo vrcholových funkciách pracujúci pod veľkým tlakom.

V prípade detí je podanie na rozhodnutí pediatra, klinické štúdie sa totiž nerobia na deťoch ani na tehotných či dojčiacich ženách. Kontraindikáciou lieku sú zlyhávanie obličiek, tvorba obličkových kameňov a tehotnosť či dojčenie (pre nedostatok informácií).

Niektorí odborníci nazývajú podávanie vysokodávkovaného vitamínu C „zabudnutým pokladom vo farmakoterapii“. Táto metóda sa totiž približne v polovici minulého storočia používala, potom sa však na ňu akosi pozabudlo. Dnes jej účinnosť potvrdzuje čoraz viac laboratórnych i klinických štúdií. Je ich vyše štyritisíc, pričom najväčšie množstvo pochádza z roku 2004.

Z tohto obrovského množstva dát možno spomenúť napr. novú štúdiu z roku 2011 u pacientok s nádorom prsníka. Po pridaní vysokodávkovaného „céčka“ k štandardnej terapii sa znížil počet komplikácií o 37 % v priebehu 6 mesiacov po operácii alebo liečbe, ženy mali väčšiu chuť do jedla, nižší výskyt nevoľností, depresií a lepšie spali.

Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Příspěvek od Slavek Krepelka »

Slavek Krepelka píše: .... Já to rozdělil na primární vyvíjení ClO2 pomocí chloritanu a jiných kyselin ....
Tak tohle vylezlo na :ptrain: Nechal jsem flašu stát 9 dní na kuchyňském pultě a ono to zase zezelenalo a eventuelně začalo hnědnout a teď je to na barvě ranní moči. Tož jsem to teď otevřel. Po ClO2 to cítit není, vůně jaksi neurčitá, tož jsem dal pár kapek do skleničky, naředil vodou a ochutnal :bhead: Chutná to jak roztok slabé kyseliny askorbové a mraky šťovíku, takže šťavelové a je to tím pádem na vyhození.

DHA určitě lze nějak po domácku připravit, ale ne takto a definitivně bude potíž se skladováním. Stabilizovat by to měla HCl, alespoň podle papíru tady ve vlákně z Mc Gill university, ale neručím za to.

S laskavým pozdravem, Slávek.

Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
poota
Zasloužilý člen

Příspěvek od poota »

:( :shock: :(
.. :epray: ..

akvarista
Starší člen
Dal: 2 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Příspěvek od akvarista »

Něco zajímavého http://www.drlam.com/articles/liposomal ... nology.asp
to je jen o céčku,ale všem co mají nějaké zdravotní problémy tak doporučuju prostudovat celé stránky.Třeba já konkrétně jsem se v tom našel hned po pár stránkách čtení.
V sobotu bude výplata tak mažu pro ultrazvukovou čističku :hip:

akvarista
Starší člen

Příspěvek od akvarista »

Pardon toto je o vit. C http://www.drlam.com/articles/vitamin_C ... isease.asp
tamto bylo o liposomech :oops:

akvarista
Starší člen

Příspěvek od akvarista »

Batles píše:Ahoj,
dneska budu vyrábět další várku Liposomalu, ale vyzkouším přidání i jedlé sody.
Našel jsem to tady: http://www.pdazzler.com/archives/1005 přidává i Kurkumu, zdá se to být velmi silné léčivo. Překlad translatorem mě pomohl jen trošku....
2,2 dl vody + 80 gr lecitinu
2,4 dl vody + 60 gr céčka
Pak 30 min. ultračistička. Je to příjemně hustší.
V plném malém panáku (25ml) je 3 gr. cé a 4 gr. lecitinu
Hezký den, Batles
Ahoj!
Tak už taky vařim liposom podle Batlese.Docela se mi líbí test jak se povedlo vaření z těchto stránek
http://www.8aloha.com/Liposomal_Vitamin_C.html kdy se liposom naleje do roztoku sody a podle velikosti pěny se pozná kolik je v roztoku volného Céčka.Fakt to funguje a po 30 minutách v čističce to skoro nepění.
Příští várku zkusim jako Batles už se sodou-udělám si klasickej askorbát a až to uplně vybublá tak to budu ultrazvučit.S tou kurkumou je to taky zajímávé a možná to taky zkusim ale nevim jestli na to bude stačit kurkuma jako koření nebo čistý kurkumin a ten je na mě docela drahej,to už mi přijde lepší osmahnout kari v trošce másla a pak na to hodit zeleninu.
Jinak po 8 dávkách liposomu mám zatím tyto reakce-2x výraznější pocení,pokaždé mírná bolest hlavy,2x druhá stolice(jednou jdu normálně a za hodinu jdu znova),jinak trochu zvýšená energie ale né nijak výrazně.

Batles
Zasloužilý člen
Dal: 284 poděkování
Dostal: 709 poděkování

Příspěvek od Batles »

Ahoj Akvaristo, várku se sodou jsem dělal přesně takto:

Vyrobeno 12.1.2013 – 3.verze
Lecitin rozp. ve vlažné vodě, céčko také, asi 4-5 hodin stát. Lecit. ze začátku několikrát promícht kvedlačkou.
Pak jsem dosypal do rozpuštěného céčka velmi opatrně a pomaličku 18 gramů jedlé sody (velmi to pění), vše se rozpustilo.
Potom do lecit. dolít většinu kapaliny s cé a kvedlačkou promíchat. Přelít do litráku, zbytkem céčka vypláchnout lecitin. Pak mixerem na malé točky minutku míchat. Pokud použiju vysoké točky, při výrobě v ultračističce vzniká mnoho pěny a směs je řídká.
Pak 30 min. ultračistička, občas promíchávat plastovou lžičkou. Je to příjemně hustší a chuť nepatrně kyselá. Velmi dobře se to pije oproti předcházející verzi.
V plném malém panáku (25ml) je 3 gr. cé a 4 gr. lecitinu.

Neměl jsem víc sody, jinak bych ještě přidával :D
Chuť je jen lehce nakyslá, výborně se to užívá.

janek
Nový člen
Dostal: 3 poděkování

Příspěvek od janek »

Ahoj,
Batles píše: ...
Pak 30 min. ultračistička, občas promíchávat plastovou lžičkou.
jak je to s C a kovem? Mám zafixováno, že C by nemělo přijít do styku s kovem, ale proč, to už mi nějak uniklo. Je to jen z podstaty kyseliny kvli reakci?
Míchačka (čistička), co mám a co jsem na pár dávek zkusmo použil, má kovovou vanu. Asi by do ní šla vložit nějaká plastová vanička nebo něco, čím bych to odstínil, ještě popřemýšlím. Jak je to tedy s tím kovem?

Díky, Jan.

akvarista
Starší člen

Příspěvek od akvarista »

Batles píše:Ahoj Akvaristo, várku se sodou jsem dělal přesně takto:

Vyrobeno 12.1.2013 – 3.verze
Ahoj!
Tak k tomuhle jsem přidal ještě 30g sody a 10g kurkumy-jemně namleté.Céčko a sodu a kurkumu jsem rozmixoval dohromady a lecitin zvlášť,nechal jsem to stát asi 7 hodin(dřív jsem neměl čas) pak všechno zmixnul a zultrazvučil.Byl jsem k tomu nejdřív trošku skeptický,protože kurkuma nabobtnala a byla trošku hrubší a celá směs byla jaksi zahuštěná,ale obarvila řádně celej mix takže se nějakej kurkumin uvolnil.
No ale výsledek je že to něco dělá!Nevim teda jestli to dělá ta soda v tom nebo ta kurkuma.
Já po vypití malého panáku-něco jako rána do hlavy,trochu pocit nechutenství a otravy organismu(asi herx) po hodině tohodle hnusu mírně aktivnější s přicházející příjemnou únavou.Vzal jsem v 6 večer takže se to akorát hodilo.
Přítelkyně po malém panáku to samé plus asi 5 minut po vypití jí totálně zrudl dekolt a uši-postupně to odeznělo.
Tak a teď nevim jestli jsou tyto reakce špatně nebo dobře.Máme za sebou už 10 dní na klasickém C liposomu 2x3g ale tohle je uplně jiná síla.

Jinak jsem ještě uvařil toto:
50g lecitinu
500ml voda
20 tablet tohoto http://www.swanson.cz/kyselina-alfa-lip ... 0pcs-300mg
20 tablet tohoto http://www.swanson.cz/l-glutathione-100pcs-100mg%20
Opsal jsem to odsud http://www.supplementclinic.com/Product ... lick=11805

Chuť je dost divná a po lipoové jako chilli.Plnou dávku si vezmu až dnes odpoledne.Z toho co jsem uvařil chci mít 20 dávek.Tak uvidíme co to s náma provede.

Jinak mě napadlo jestli k tomu Céčku nebaštit ještě něco jiného na doplnění,přece jen 2xdenně 3 gramy liposomu je jako 48g Céčka,tak aby mi to v těle nevyčerpalo nějaký jiný vitamíny nebo minerály.

NAVAR
Zasloužilý člen
Dal: 37 poděkování
Dostal: 262 poděkování

Dotaz

Příspěvek od NAVAR »

Sem tam si dám vitamín C v množství asi jedné čajové lžičky to jest 3-5g. Někdy i vícekrát denně. Výborně to po ránu léčí kocovinu, následně pak běhěm dne udržuje člověka v bdělosti a nejsem tolik unavený. Ovšem poslední dobou se mi zdá že mi to trochu více zvyšuje perilstatiku střev s vše s tím spojené, to co se ozývá z břicha ja hotový orchestr škrundání, bublání, prostě se to tam začne vařit. Přitom to nevnímám negativně, žádné bolesti, žádný pocit nadýmání.
Zajímalo by mne jestli má někdo podobné zkušenosti a co se tam tak si může dít, případně co vitamín C urychluje? Připadne mi jako by ho střevní mikroflóra měla ráda.

Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
Batles
Zasloužilý člen
Dal: 284 poděkování
Dostal: 709 poděkování

Příspěvek od Batles »

Ano Navare, vitamín Cé celkem mohutně likviduje mnoho druhů plísní ve střevech :!:
Také si ho občas dám s hroznovým cukrem.....

abul
Zasloužilý člen
Dal: 106 poděkování
Dostal: 197 poděkování

Re: Dotaz

Příspěvek od abul »

NAVAR píše: Ovšem poslední dobou se mi zdá že mi to trochu více zvyšuje perilstatiku střev s vše s tím spojené...
Ahoj Navare. V podstatě můžu potvrdit to, co píšeš. Céčko opravdu zvyšuje peristaltiku. Neznám sice přesný mechanismus působení právě vitamínu C na pohyb střev, ale v podstatě platí to, že to může být i jakýmsi indikátorem horní hladiny, která je pro nás vhodná. Jinými slovy, může se brát "do posrání", avšak pro menší sociálně-estetický dopad na okolí i jedince samotného, doporučuji hlídat si hladinu těsně před pos... :lol:
Ještě pár osobních postřehů z užívání. Víc mi vyhovuje kyselina askorbová se sodou - sodovka. Jednak kvůli PH, kdy je dobré se zbytečně nepřekyselovat (ani naopak, pokud k tomu není důvod) a i kvůli chuti. A potom denní dávku rozdělit na více malých dílů. O tom už se tu psalo, udržuje se vysoká hladina vitamínu C po celý den, ne jen nárazově. Účinky na sobě myslím pozná každý, zrovna teď je to fajn, když se člověk může zprávám o chřipkách jen smát.

Když mluvíš, tvá slova by měla být lepší než ticho.
Odpovědět

Zpět na „Zdraví“