buky píše:
Praktickým pozorovaním som zistil, že k žiadnemu preklzu nedochádza a ak by aj došlo k prklznutiu ťažšieho krúžku, tak by to znamenalo menšie zrýchlenie. Všetky vlastnosti ťažšieho krúžku, ktoré si popísal (trenie, prešmyk, obvod, zotrvačná hmotnosť - moment) hovoria, že ťažší krúžok by mal mať menšie zrýchlenie.
Ak budem mať tú možnosť, tak vyskúšam aj ozubené koleso ktoré bude zrýchľovať po šikmej ozubenej dráhe. No to čo tvrdíš sú len dohady. Ak si to niekde čítal, a bol ten pokus už preverený, tak sa rád poučím.
Mne zatiaľ prakticky vychádza, že ťažší krúžok má väčšie zrýchlenie len a len z dôvodu väčšej hmotnosti.
Keby sa jednalo o dohady, nepísal by som. Urob na boku krúžku rysku a na plošine niekoľko rysiek tak, aby sa po jednej a ďalšie a ďalšie otáčke zhodovali. Nahraj to kamerou a v strižni v PC kontroluj čas a zhodu rysiek. Vedľa toho môžeš písať na tabuľu rovnice a grafy, z ktorých zistíš logaritmický nárast zrýchlenia. Keby si si to zbytočne neskomplikoval odvaľovaním, čiže rozrotováním hmoty okolo výškovo meniace osi, čiže translačným pohybom telesa, vystačil by si si s obyčajným a = g * sinAlfa, ktoré môžeš aplikovať aj na svoje krúžky vzhľadom k hrubosti (?) tvojej meracej aparatúry ako pomer medzi gravitačným zrýchlením a ideálnym zrýchlením na šikmej ploche. Rýchlosť (v) nie je to isté čo zrýchlenie (a). Na záver možno zhrnúť takto bez ohľadu na metódu výpočtov: Krúžok s menším momentom zotrvačnosti má väčšie zrýchlenie, teda väčšiu rýchlosť a naklonenú rovinu prekoná za menší čas. Matematicky možno dokázať aj vzťahom m * h * g . V praxi je to tak, že dva krúžky rovnakého priemeru a ROVNAKEJ hmotnosti, jeden dutý a jeden plný, bude v pretekoch rýchlejší ten plný vďaka menšiemu momentu zotrvačnosti. Z toho sa mylne domnievaš, že ťažšie je rýchlejší, ale boha nie je tomu tak. Ak som dobre čítal aj ostatné príspevky k téme, niekto už o tom písal. Tvoj pokus v rýchlostiach na hmotnosti je od počiatku zlý. Ako prvý musíš zistiť moment zotrvačnosti rotačného telesa integrálnym výpočtom v ktorom je zohľadnená hustota a objem materiálu krúžku a hlavne, kde je materiál sústredený. Praktickým pokusom zistíš, že je všetko úplne inak než ako si pre seba vysníval. Dôležité sú rovnaké podmienky pokusu a presnosť merania spolu so správnou definíciou a určením, kde má hmotnosť v závislosti na objeme skutočný vplyv na zrýchlenie a rýchlosť. Mrzí ma, že som ťa sklamal, ale aj matematicky je to dořešitelné s maximálnou presnosťou. Nemôžeš porovnávať zrýchlenie ťažkého telesa s ľahkým. Zmenou rozložením hmoty a vytvorením menšieho momentu zotrvačnosti na ľahkom, s prehľadom predbehne ťažké aj bez matematiky. Neboj, prakticky overené. LOL :-)))))
Tak tyhle hodiny se nám do kufru nevejdou - Maršál Koněv, Praha 1945, Staroměstské nám.