Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Efektivní elektrolýza

Souhrn všeobecných informací nejen pro "Vodíkáře".
Odpovědět
martinq
Zasloužilý člen
Dal: 31 poděkování
Dostal: 203 poděkování

DD

Příspěvek od martinq »

Dědek Dingel, pobýval za totality u Kolína ...v tehdejším Českoslovesku ...

Vím, že vím vše, aneb meditace o ničem.
Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: DD

Příspěvek od Ilem »

martinq píše:Dědek Dingel, pobýval za totality u Kolína ...v tehdejším Českoslovesku ...
Jo, to je pravda, říkal mi to nějaký Meyer, co s ním chodil na pivo. Ale ten už umřel. Prej někde v Americe.

"Dum spiro spero"
Ciceron
ATO
Nový člen

moje skusenosti z vodikom

Příspěvek od ATO »

moje skusenosti z 20.04.
zostava: elektrody 150x190 medzera 2 mm, + 0 - 0 + 0 -
napajanie autobateria, motor honda GX160 jednovalcovy stvortakt 160ccm.
vysledok: z bublerom po pripojeni na napetie( prud som nemeral ale vodice 2,5mm2 sa dost hriali) po cca 10s a pokuse nastartovat motor podla sluchu asi 1-2 krat odpalil, skusal som asi 5x a bolo videt ako sa mierne voda z bublera vraca do vyvijaca (taky mali splech).

pokus bez bublera, po potiahnuti startera vybuch nadoba vyvyjaca(sklenna) a rozletela sa do vzdialenosti 11m.
lava ruka asi 10ks trznich ran 2-5 mm
prava ruka 1ks rezna rana dlzka 35mm hlbka 3mm.
Takze moje skusenosti:
- nikdy vyvyjac zo skla
- vzdy treba bubler
- motor honda GX z original zapalovanim nieje vhodny, hadze iskru kazdu otacku ( aj do sania).
ked otrne to prerezane zapestie budem pokracovat.

sao
Zasloužilý člen
Dostal: 7 poděkování

Re: moje skusenosti z vodikom

Příspěvek od sao »

ATO píše:moje skusenosti z 20.04.
zostava: elektrody 150x190 medzera 2 mm, + 0 - 0 + 0 -
napajanie autobateria, motor honda GX160 jednovalcovy stvortakt 160ccm.
vysledok: z bublerom po pripojeni na napetie( prud som nemeral ale vodice 2,5mm2 sa dost hriali) po cca 10s a pokuse nastartovat motor podla sluchu asi 1-2 krat odpalil, skusal som asi 5x a bolo videt ako sa mierne voda z bublera vraca do vyvijaca (taky mali splech).

pokus bez bublera, po potiahnuti startera vybuch nadoba vyvyjaca(sklenna) a rozletela sa do vzdialenosti 11m.
lava ruka asi 10ks trznich ran 2-5 mm
prava ruka 1ks rezna rana dlzka 35mm hlbka 3mm.
Takze moje skusenosti:
- nikdy vyvyjac zo skla
- vzdy treba bubler
- motor honda GX z original zapalovanim nieje vhodny, hadze iskru kazdu otacku ( aj do sania).
ked otrne to prerezane zapestie budem pokracovat.
Zaslal: ne 04 březen 2007 13:20 Předmět: zpěťák

--------------------------------------------------------------------------------

Kolega - la - (ze dne 2.3.07) to má moc nóbl, ja to zmáknul pro širší veřejnost z 1/2 "odvzdušňováku aby i ostatní, nemaje přístup na soustruh ,měli taky nárok
> ( tím nechcu rejpat do - la - ) Bez zpěťáku to prostě nejde a každej ,kdo to zkusil se určitě pěkně lekl.Ja to nezkoušel a raději tam dám 3 za sebe než žádnej.Já vím že to víte -- ale jenom tak pro ty, kteří si nedaj říct NE NE a 100x NE[/[/img]

Tak toto jsem tam dal a ani ve snu mne nenapadlo, že to někdo podcení a potažmo , že někoho napadne to udělat ze skla .
Tak ještě jednou a pěkně “POLOPATĚ“

Začínám od hořáku (foto)

Varianta 1

1 KULIČKOVÝ ZPĚTNÝ VENTIL ----vezme na sebe první náraz
2 ZPĚTNÝ VENTIL S BROUSKEM ---uhasí zbývající plamen

Varianta 2

1 ZPĚTNÝ VENTIL S BROUSKEM --- uhasí možný plamen a 99,9% rázu
2 KULIČKOVÝ ZPĚTNÝ VENTIL --- vezme zpětný ráz
3 ZPĚTNÝ VENTIL S BROUSKEM --- jistota

Po tom , co jsem četl , tak okamžitě zavrhuji první variantu

Člověče zlatá , já Tě roztrhnu jako hada .Chceš aby na nás někdo vletěl , že tady děláme nebezpečné věci. Já Tě tady mít po ruce , tak Ti stáhnu kalhoty a pěkně rákoskou , co se do tebe vleze.
To byl teda blbej fór.
Jsem ale rád , že to dopadlo celkem dobře.
Doufám že Tě možná někdy potkám u Jeffa ( rákosku už mám)

pro Rivala : nemůžeš tam prosím , prosím dát místo" Úvodní iformace"
nadpis NA CO JE ZPĚTNÝ VENTIL A PROČ TAM MUSÍ BÝT nebo tak něco . Děkuji :D

pro Jeffa : promiň ale já musel , tady šlo o život a hlavně o oči
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

xzzzx
Zasloužilý člen
Dostal: 1 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Efektivní bom..

Příspěvek od xzzzx »

Tak se divam, ze presnejsi momentalni nazev tohoto tematu je Efektivní bom...
Ale i spatna skutecnost muze byt dobra. Muj otec rika "je lepsi se ucit z chyb druhych".
Tady to plati dvojnasob.
:!:

Svět zboř! Já budu stát.
ATO
Nový člen

Příspěvek od ATO »

Ja som to napisal len ako varovanie pre tich co zacinaju z nuli.
Pokial si pametam tak nikde na fore niesu nejake bezpecnostne rady a to by zacinajucim velmi pomohlo.
Sklennu nadobu som pouzil preto ze som ho mal doma bola z jedneho kusa nie lepena a mala dobry rozmer s 200x h 80x v 400.
Najvedsia skoda je ze som hu slubil ako kvetinac pre priatelku. :cry:
Uz zhanam plexi.
Nenasiel som nic ako dopadlo stretnutie u feffa. Mohli by ste pre tych co sa neohli zucastnit nieco popisat.

xzzzx
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xzzzx »

ATO píše:Ja som to napisal len ako varovanie pre tich co zacinaju z nuli.
Pokial si pametam tak nikde na fore niesu nejake bezpecnostne rady a to by zacinajucim velmi pomohlo.
Sklennu nadobu som pouzil preto ze som ho mal doma bola z jedneho kusa nie lepena a mala dobry rozmer s 200x h 80x v 400.
Najvedsia skoda je ze som hu slubil ako kvetinac pre priatelku. :cry:
Uz zhanam plexi.
Nenasiel som nic ako dopadlo stretnutie u feffa. Mohli by ste pre tych co sa neohli zucastnit nieco popisat.
Tak se divam, ze ty tvoje sebevrazedny pokusy maji kladny dopad na tvoji karmu!! ;)
Cizí neštěstí vždycky potěší.

:D :D :D :D :D

Svět zboř! Já budu stát.
xzzzx
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xzzzx »

ATO píše:Pokial si pametam tak nikde na fore niesu nejake bezpecnostne rady a to by zacinajucim velmi pomohlo
Obsah fóra Energie U Pramene -> Dílna -> Rozklad vody a vodík - všeobecně -> Bezpečnost při práci s vodíkem

Svět zboř! Já budu stát.
Palo
Zasloužilý člen
Dal: 41 poděkování
Dostal: 451 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Palo »

xzzzx píše:Tak se divam, ze ty tvoje sebevrazedny pokusy maji kladny dopad na tvoji karmu!! ;)
Cizí neštěstí vždycky potěší.

:D :D :D :D :D
O tom to není! Tady se cení snaha!

** Kdo nic nedělá, nic nezkazí a proto zasluhuje odměnu **
Tímto heslem se řídí většina, to tak vypadá...

Nemáme žádnou vládu, jen nepostižitelnou mafii.
Co si můžeš ověřit, si ověř. Ulhaných byznysmanů jsou hromady.
xzzzx
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xzzzx »

Palo píše: ** Kdo nic nedělá, nic nezkazí a proto zasluhuje odměnu **
Tímto heslem se řídí většina, to tak vypadá...
Já si nemůžu pomoct :D :D Není to tak dlouho co jsem vydel asi 8l akvarko a řikal sem si to je to pravý. :D :D :D
Asi sem se spletl. :D

Ovšem souhlasim s tvím názorem kdo nic nedělá....

Z.

Svět zboř! Já budu stát.
martinq
Zasloužilý člen
Dal: 31 poděkování
Dostal: 203 poděkování

Bezpečnostní list vodíku

Příspěvek od martinq »

PDF je k dispozici v sekci co kde na netu. Ve stručnosti, rychlost hoření 302cm/s (benzin, propan butan, acetylen je pod 50cm/s), bouchá ve směsi s kyslíkem od 4% objemu do 96% objemu, inicializovat implozi je energeticky náročnější než explozi, plamen při bohatém okysličení až 7000C, Brownova směs O2 + 2H2 max 3100C, bez barvy a zápachu . Prostupnost v plynem skupenství je 100%, mění se doba, kdy to proleze tou či onou látkou. Skladovat lze v kapalném množství při -270C, JAKO JEDINÝ PLYN SE PŘI PRUDKÉM ROZPÍNÁNÍ VELICE RYCHLE ZAHŘÍVÁ !!! A může se při expanzi i sám inicializovat k hoření = výbuch(pravděpodobně zde bere hvězda energii, ikdyž ta banda v bílých pláštích si mele pořád svoje). Nejčastější použití, jemná práce s cennými kovy a sklem, na trhu asi 40 druhů trysek a hořáků, většinou keramických, k dostání v potřebách pro zlatníky a skláře, k dostání i malý přenosný vyvíječ, taktéž pro skláře a zlatníky, cena neznámá.

Dotaz , v sobotu jsem zapojil 40 ks nerez plechu (průměr 28 cm, síla 1,5 mm) s mezerou 0.3 mm k trafosvářečce (48V na prázdno, 24V pod zátěží) na 65A, 85A, 105A, 125A, a 150A a nic. voda ze studny, ani to netopilo, + bylo na první, - na poslední, napětí mezi krajními plechy bylo v rozmězí 0,086 V až do 0,359 V, ani po přidání 500g sodné soli se nic nedělo, nádoba Primalex 40kg s 22l vody ... Nemělo by to při 24V * 105A = 2520W bublat nebo něco ??? Jako 0,3 mm mezera použita bavlna. Plechy neděrované, ponořené ve vodě 27cm, 1 cm neponořený.

Vím, že vím vše, aneb meditace o ničem.
Peter
Zasloužilý člen

Re: Bezpečnostní list vodíku

Příspěvek od Peter »

...
Naposledy upravil(a) Peter dne sob 18 říj 2008 11:27, celkem upraveno 1 x.

lajos
Zasloužilý člen
Dal: 471 poděkování
Dostal: 212 poděkování

Příspěvek od lajos »

Nevím přesně ale minimální napětí pro elektrolízu je kolem 2,5V na článek( i mezi bipol. elektrodami), ty jsi tam měl něco přes 1V- tak se nediv. Má to ještě teplotní závislost: čím vyšší teplota , tím nižší potřebné napětí pro elektrolízu. Byl jsi asi mimo požedované meze parametrů. Pokud nemáš potřebné napětí na elektrodách, tak se nic neděje, i kdybys měl zdroj 1MA, doufejme , že máš stejnosměrnou svářečku. Dej tam poloviční počet elektrod a stejně se ti může stát, že při měkkém zdroji, při zvyšujíicím se proudu zátěží, ti poklesne napětí a elektrolýza bude stagnovat nebo se zastaví.

xzzzx
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xzzzx »

martinq píše: Dotaz , v sobotu jsem zapojil 40 ks nerez plechu...
nedelem zatim do vodiku
plech dela barieru(dlouhacesta plus minus).
Je to o plose elektrod a vzdalenosti od sebe.
Vzdalenost je vazana napetim a proudem nekonecno dle smesi.
Smes muze mit snahu se chovat jako kondik(baterie) nebo odpor to vse dle znecisteni elektrolit.
Nebude asi dulezite kolik je mezisten. Dirky nedirky.
Jsou to jen moje domnenky, ktere nejsou nicim dolozeny a proto se nezlob.
Co dela autobaterie pri dobieni kdyz bubla?
vyzkousel si nekdo starou baterii pouze!! z destovkou mozna..... asi nic ale ....

Svět zboř! Já budu stát.
Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

martinq píše:
Dotaz , v sobotu jsem zapojil 40 ks nerez plechu (průměr 28 cm, síla 1,5 mm) s mezerou 0.3 mm k trafosvářečce (48V na prázdno, 24V pod zátěží) na 65A, 85A, 105A, 125A, a 150A a nic. voda ze studny, ani to netopilo, + bylo na první, - na poslední, napětí mezi krajními plechy bylo v rozmězí 0,086 V až do 0,359 V, ani po přidání 500g sodné soli se nic nedělo, nádoba Primalex 40kg s 22l vody ... Nemělo by to při 24V * 105A = 2520W bublat nebo něco ??? Jako 0,3 mm mezera použita bavlna. Plechy neděrované, ponořené ve vodě 27cm, 1 cm neponořený.
Lajos má pravdu, při 2V na článek se začíná něco dít. Optimum podle mých zkušeností je 5V na článek. Při 6V už to začíná ohřívat vodu.
Bacha na úzké mezery (0,3mm). Krásně to funguje, ale dokud se to nevypne. Pak se elektrody pokrejou takvým černým povlakem. Ten povlak je vodivý a propojí elektrody. Při dalším zapnutí už skoro nedochází k elýze, ,ale jen k ohřevu. Zatím nevím, jak to vyřešit. To byl důvod, proč se mi na srazu nepovedlo prezentovat to, co jsem chtěl.

"Dum spiro spero"
Ciceron
Odpovědět

Zpět na „Rozklad vody a vodík - všeobecně“