Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Solanin a Brambory

Přístroje, nápady a rady pro udržení zdraví.
Odpovědět
Uživatelský avatar
poota
Zasloužilý člen
Příspěvky: 5830
Registrován: stř 26 zář 2007 22:23
Bydliště: Praha
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Re: Solanin a Brambory

Příspěvek od poota »

la píše:.. že když se to vypije do těch 5 minut tak musí být v trávení pěkný hukot
Ono je taky docela snadno možné, že se tím pádem dokáže strávit všechno, co je "jedlé", tedy myslím strávit vlastním tělem a potom na cizáčky tím pádem nic nezbyde, takže Ti vnuknou, že máš hlad, abys je nakrmil dalším jídlem, ze kterého už zbyde i na ně. Je přece běžné, že si ty potvory dokážou poroučet, na co máš chuť, když Tě třeba "honí mlsná" - tak co by si nedokázaly říct, když už "hlady šilhaj" :D

Zdravím - poota


Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
Gaia
Zasloužilý člen
Příspěvky: 220
Registrován: pát 28 říj 2011 7:21
Bydliště: Praha
Dal: 244 poděkování
Dostal: 57 poděkování

Re: Solanin a Brambory

Příspěvek od Gaia »

Pooto, to by bylo dobré - fofrem strávit, co sbaštím...., ale nevím, nevím...
Také se mi zdá, že mám po šťávě z brambor větší hlad.
Ale už nevím, co s tím odpadem. Zkoušela jsem z brambor po odšťavení dělat polévku nebo bramb.kaši - jenže vařím škrob a výsledek nic moc. Pokaždě dělat bramboráček nestíhám. Zkoušela jsem to dát zamrazit a po týdnu udělat bramborák z toho zmrzlého - no, dobré, ale cmundu (bramoborák) už nemůžu ani vidět.
Nějaké další nápady, co s těma bramborama, co zbydou v odš'tavovači?
Přidávat do různých těst při pečení - když my ale skoro nepečem...


django1
Zasloužilý člen
Příspěvky: 317
Registrován: úte 29 kvě 2012 6:38
Dal: 4 poděkování
Dostal: 60 poděkování

Re: Solanin a Brambory

Příspěvek od django1 »

Gaia píše: Nějaké další nápady, co s těma bramborama, co zbydou v odš'tavovači?
Hoď to na kompost a nelituj ( obaly od léků se normálně vyhazují a stojí mnohem víc než 4 Kč/kilo )


Zkus se podělit o své zkušenosti namísto hlásání své pravdy. Jsem huhu
Gaia
Zasloužilý člen
Příspěvky: 220
Registrován: pát 28 říj 2011 7:21
Bydliště: Praha
Dal: 244 poděkování
Dostal: 57 poděkování

Re: Solanin a Brambory

Příspěvek od Gaia »

Mno, teď zrovinka ty růžové brambory byly za cca 25 Kč/kg. To už docela mrzí....,ale jinak si ano,
Co je sušit?
Kdo má aktuálně problém, lze využít i na obklad s křenem.


Uživatelský avatar
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Příspěvky: 6292
Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: Solanin a Brambory

Příspěvek od Slavek Krepelka »

Gaia píše:Mno, teď zrovinka ty růžové brambory byly za cca 25 Kč/kg. To už docela mrzí....,ale jinak si ano, Co je sušit? Kdo má aktuálně problém, lze využít i na obklad s křenem.
No, já z toho vymačkynýho vytvořil minulý týden jakési bramborové knedlíky. Nic moc, ale jíst se to dá. Jak jsme to tak s ženou dlabali ke krocanovi s růžovým zelím, vzpoměli jsme si na husí šlejšky :oops: S vejcem je to dokonce príma. Jenže při těch kvantitách co vymačkám je toho moc, takže taky něco vyhodím. Bramborový placky jím pořád. Nejsem moc náročný a nemám problém jíst jedno a to samé s mírnými obměnami pořád pokud je to hodně hodné prosté. Teď mám v mrazáku kus drtě zamrazený, tak zkusím udělat tak jak to je jenom "vánoční" pečivo, anžto by to mělo být snad sladký.
- Dal jsem rozdělaný pytel s bramborama na okno aby zezelenaly a včera jsem dal první tři bílé, dost na jedné straně zazelenalé s asi čtyřma červenýma k "snídani". Vyšlo to na cca půl litru. Potíže žádné. Je však dost jisté, že míra, do jaké šťáva škrábe v krku napovídá, jak moc je šťáva potentní.
- Bradavice je némlich pryč a pokud zmizí úplně, bude se mi po ní stýskat. Byla mi dobrým barometrem na to, co nějak pracuje a co ne.
- Jizvy skutečně mizí, ale zatím očividně jenom ta nejnovější a připadá mi, že nějak odrůstá zevnitř, zatímco povrch se občas připooloupne.
- Taky jsem dal dva dny hladovky na šťávě a rozbolelo mně kde co :?: :dknow:
- Žena přitáhla z práce na návštěvu přechodnou kolegyni, tedy docela slušnou chřipajznu. Byla však natolik laskavá, že si její společnost zcela sobecky užila jen sama, což mi ale dělá dost často. Mně ta mrcha opět naprosto vynechala ... :oops: ... tedy ta chřipajzna.

Ahoj, Slávek.


Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
Gaia
Zasloužilý člen
Příspěvky: 220
Registrován: pát 28 říj 2011 7:21
Bydliště: Praha
Dal: 244 poděkování
Dostal: 57 poděkování

Re: Solanin a Brambory

Příspěvek od Gaia »

Ahoj,
hele, co si udělat Šťávu z brambor do zásoby, - tj nechat zamrazit a vzít si prostě jednu "kostku ledu"- bramb. šťávy - každy den, nebo ráno a večer? Zkoušel jste někdo, jak se na to ta šťáva tváří?
Mě by tedy teď vadilo asi to studené...., ale na leto to můžte být zajímavé.
Pá Gaia


Uživatelský avatar
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Příspěvky: 6292
Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: Solanin a Brambory

Příspěvek od Slavek Krepelka »

Gaia píše:Ahoj, hele, co si udělat Šťávu z brambor do zásoby,
Tvořivosti bych meze nekladl a kdo chce kam, pomozme mu tam. Nicméně, terapeutická dávka má být minimálně 2dcl šťávy z naklíčených brambor denně a pokud je to dvakrát denně, tím líp. Ty 2 deci z naklíčených vydaj teďka na podzim za cca litrovou kostku za předpokladu, že to mražení šťávu moc nepokazí, což se neví, a že jde jenom o solanin a chaconin a ne ještě o cosi jiného. Vůbec bych se nedivil, kdyby se brambora o své ratolesti starala ještě taky trochu jinak.
Ahoj, Slávek.


Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
Gaia
Zasloužilý člen
Příspěvky: 220
Registrován: pát 28 říj 2011 7:21
Bydliště: Praha
Dal: 244 poděkování
Dostal: 57 poděkování

Re: Solanin a Brambory

Příspěvek od Gaia »

Přidala jsem do té vymačkané šťávy česnek, moc dobré.


Igi
Zasloužilý člen
Příspěvky: 208
Registrován: sob 30 črc 2011 13:25
Dal: 31 poděkování
Dostal: 12 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Solanin a Brambory

Příspěvek od Igi »

Mě tak napadá, jestli je dobré dělat pořád bramboráky. I pan Jarda z AZ zdraví říká, že smažením brambor vzniká cosi škodlivé pro játra.


Uživatelský avatar
poota
Zasloužilý člen
Příspěvky: 5830
Registrován: stř 26 zář 2007 22:23
Bydliště: Praha
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Re: Solanin a Brambory

Příspěvek od poota »

Bramboráky se dělají z kompletních brambor a tady se jedná o materiál, ze kterého je odstraněná téměř veškerá šťáva, takže v tom bude nějaký rozdíl. Záleží na tom, ze které části vzniká smažením něco škodlivého, tedy vůbec pokud. Jestli je to ze "šťávy", tak se o nic nejedná, protože ta se vypije zastudena.
Podobný problém bude s mražením šťávy - namrzlé brambory jsou "sladké". Jestli se mrazem mění něco ze šťávy, tak to asi nebude použitelné, pokud z "drtě", tak mražení šťávě vadit nebude.

Zdravím - poota


Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
Uživatelský avatar
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Příspěvky: 6292
Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: Solanin a Brambory

Příspěvek od Slavek Krepelka »

poota píše:
Igi píše: Mě tak napadá, jestli je dobré dělat pořád bramboráky.
Bramboráky se dělají z kompletních brambor
Jde určitě o ty škroby, co se mění na nějaké etylén něco. Jsem juknul znova do odborné literatury a hned jsem zase utekl. Je těch věcí požehnaně jak ze škrobů, tak z olejů a už jsme o to škobrtli a upřímně řečeno s tím, že jde hlavně o škroby a jejich změny s teplotou a že jde tedy zdaleka ne jen o brambory, ale o chléb náš vezdejší a buchty a vpodstatě vše, co se peče, vaří a smaží kromě masa, a to jenom pro to, že na maso jsem se nekoukl, kdejaký obalený řízek a květák a přismažená jíška, a knedlík s vejcem, tak bych se touhle informací o vzniku látek takových a makových v tradičních jídlech nenechal zrovna moc plašit. Jedna věc je se podívat do chytrých studií a druhá je se podívat taky kolem sebe a do historie a vzít to taky selským, protože vědecky se člověk nedopátrá. Nejde to. Je toho děsně moc. I když nějaké ester.... ethylene.... epoxy... acrylate... a snad dalších sto sloučenin vzniká, neříká to nic o tom, co se s tím vším dál děje v zažívacím a v těle a nakonec člověk zjistí, že polovina je považovaná za prospěšnpu polovinou vědů a druhá za neprospěšnou, zatímco to neprospěšná pro první polovinu se jeví prospěšnou druhé polovině vědů a že je to spíš ještě na čtvrtky ..... :help:

Jó, cpi se Igi denně pěkně po americku dvěma pytlíkama brambůrek proloženými pytlíkem doritos a k svačince brambůrky od MacDonalda s tím, čemu si odváží ti hajzli říct hamburger, polej si to hodně kečupem a jinejma zachemokonzervovanejma příchutinama, aby se to vůbec dalo polykat, přikousni tři čtyři Mars bars aby Ti huba přes den darmo nestála a štědře vše zapíjej colou a podobnými příjemnostmi a pak už určitě je vše jinak. Ale to, jestli při smažení bramboráků, nebo pečení buchet, či chleba, podle chemických analýz, vzniká to a ono, na to bych se osobně zvysoka :ptrain: Počti si Igi někdy co vzniká třeba v buňkách a půjde Ti z toho hlava taky kolem. Například spousta těch látek jsou kyanidy, isopropylén, aceton a podobné mňamky o všemožných esterech akrylátech atp. ani nemluvě o kdejaké žíravině, jako je HCl :D a močová a šťavelová a fosforečná a sírová a a a kyselina a to nejmenuju louhy. To aby ses Igi střelil do hlavy, abys mohl žít zdravě :laugh: :laugh: :laugh:

S laskavým pozdravem, Slávek.


Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
Igi
Zasloužilý člen
Příspěvky: 208
Registrován: sob 30 črc 2011 13:25
Dal: 31 poděkování
Dostal: 12 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Solanin a Brambory

Příspěvek od Igi »

Však já to myslel v dobrém :lol: Je mi jasné, že spousta vařených a smažených jídel je možná ještě více nezdravých. Ale myslel jsem to tak, že na jednu stranu se tady léčíte tou syrovou šťávou z brambor a na druhé straně si to zase "pokazíte" bramborákama. No dostal jsem teď chuť na bramborák :D Tak mě napadá, že by mohlo být hodně zdravé a chutné uvařené brambory s domácí tatarkou, pokud by se použil vhodný olej a domácí vejce.


Uživatelský avatar
poota
Zasloužilý člen
Příspěvky: 5830
Registrován: stř 26 zář 2007 22:23
Bydliště: Praha
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Re: Solanin a Brambory

Příspěvek od poota »

Slavek Krepelka píše:.. co se s tím vším dál děje v zažívacím a v těle ..
Tělo si dokáže vytvořit jakoukoli organickou sloučeninu a stačí mu k tomu pouze "chtít". Jednou z cest k tomu, aby kromě toho, že to umí, aby to taky "chtělo", je nastartování kýženého procesu změnou psychiky. Změnit psychiku je sice dost složité, ale další proces už je technicky nenáročný a probíhá jaksi "sám od sebe". Na tomto principu zřejmě pracuje i placebo efekt.
Druhou cestou je dodání vzorku správné látky. Když si tělo ověří úspěšnost tohoto vzorku, je už samo schopné vyrábět i jeho kopii, a to i v daleko čistší formě. Na tomto principu zřejmě funguje homeopatie, která dodává potřebné látky tak mizivé množství, že se případně jedná jenom o pouhou informaci o té látce.

Zdravím - poota


Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
Uživatelský avatar
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Příspěvky: 6292
Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: Solanin a Brambory

Příspěvek od Slavek Krepelka »

S tím, co jsem se dozvěděl za posledních pár dní o Vitamínu C a jak to je se šťávou k převčerejšku mně dovedlo k tomu, abych s bramborovou teďka přestal a vrhl se na liposomatické C.

S bramborovou šťávou jsem pokračoval do převčerejška, pořád stejně. Pozorovatelné výsledky zatím takovéto:

- Potlačuje bakteriální aktivitu, ale aspoň v množství a sezóně kdy jsem ji pil to není sto procentní a injekce HCl to bijou bez ztráty květinky.
- Definitivně dobře potlačuje plísně a asi líp než HCl. Snad se to dá přičíst tomu, že cosi z těch brambor, předpokládám solanin a chakonin, má schopnost se ukládat i v mrtvých tkáních, tedy nehtech, zrohovatělých vrstvách kůže a ochlupení.
- S parasity v mém případě nic ve stolici, ale taky jsem to bůh ví jak nesledoval. Během té doby jsem měl potíže s očima v tom smyslu, že mi kolem nich a na víčkách svědilo, bylo to podrážděné a jaksi trvalé a je možné, že se tam nějaké ty potvory postahovaly, či co. Nicméně na tento problém funguje jak KS tak antibiotická mast, takže asi spíš bakterie.
- Definitivně do nějaké míry napomáhá odstranění jizev a hojení poškozených tkání.
- Bradavici mi naprosto neumořila, ale hodně blízko.
- Je po tom hlad a srovnává to zažívání, ale tak do 4dcl, pak už to člověka může po ránu popohnat, i když nic do Ruďasu.
- Posledních 3 neděle mi přišlo, že šlo spíš o údržbu, než o nějaký pokrok.

Čerstvá šťáva byť i z naklíčených červených brambor a ne naprosto kompletně od klíčků očištěých (nechával jsem malinké tak do 2mm klíčky na bramborách a nastrouhal) při cca 6-8dcl na zátah, se mi nejeví jako nějak jedovatá. Pokračování po Novém roce, kdy maj být potentnější.

S laskavým pozdravem, Slávek.


Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
Gaia
Zasloužilý člen
Příspěvky: 220
Registrován: pát 28 říj 2011 7:21
Bydliště: Praha
Dal: 244 poděkování
Dostal: 57 poděkování

Re: Solanin a Brambory

Příspěvek od Gaia »

došlo mi e.mailem
LIEČEBNÉ ÚČINKY BRAMBOR:
Je to vynikajúca diétna potravina s vynikajúcou kvalitou bielkoviny.
Čerstvá šťava zo surových zemiakov spolu so šťavou zo surovej kapusty v množstve asi 0,5 l za deň lieči žalúdkové a dvanástnikové vredy, zápaly žalúdka, hemoroidy a prekyslenie organizmu vrátane záhy.
Kaša z čerstvo postrúhaných zemiakov priložená zvonka lieči popáleniny a je aj výbornou pleťovou maskou. Pomáha tiež pri rôznych ekzémoch.
Pôsobia preventívne proti rakovine vírusového pôvodu, ale aj proti iným vírusovým ochoreniam ( takéto látky majú najmä v šupke ).
Ich pravidelná konzumácia pomáha odvodňovať organizmus, znižovať krvný tlak, posilňuje srdce.
Surové pomáhajú liečiť dnu a reumatické ochorenia.
V zemiakoch ( podobne ako v kapuste a mrkve ) sa nachádza určitý druh pektínu, ktorý na seba viaže až 80 % ťažkých kovov a vylučuje ich z tela von.


Odpovědět

Zpět na „Zdraví“