poota píše:Igi píše: Mě tak napadá, jestli je dobré dělat pořád bramboráky.
Bramboráky se dělají z
kompletních brambor
Jde určitě o ty škroby, co se mění na nějaké etylén něco. Jsem juknul znova do odborné literatury a hned jsem zase utekl. Je těch věcí požehnaně jak ze škrobů, tak z olejů a už jsme o to škobrtli a upřímně řečeno s tím, že jde hlavně o škroby a jejich změny s teplotou a že jde tedy zdaleka ne jen o brambory, ale o chléb náš vezdejší a buchty a vpodstatě vše, co se peče, vaří a smaží kromě masa, a to jenom pro to, že na maso jsem se nekoukl, kdejaký obalený řízek a květák a přismažená jíška, a knedlík s vejcem, tak bych se touhle informací o vzniku látek takových a makových v tradičních jídlech nenechal zrovna moc plašit. Jedna věc je se podívat do chytrých studií a druhá je se podívat taky kolem sebe a do historie a vzít to taky selským, protože vědecky se člověk nedopátrá. Nejde to. Je toho děsně moc. I když nějaké ester.... ethylene.... epoxy... acrylate... a snad dalších sto sloučenin vzniká, neříká to nic o tom, co se s tím vším dál děje v zažívacím a v těle a nakonec člověk zjistí, že polovina je považovaná za prospěšnpu polovinou vědů a druhá za neprospěšnou, zatímco to neprospěšná pro první polovinu se jeví prospěšnou druhé polovině vědů a že je to spíš ještě na čtvrtky .....
Jó, cpi se Igi denně pěkně po americku dvěma pytlíkama brambůrek proloženými pytlíkem doritos a k svačince brambůrky od MacDonalda s tím, čemu si odváží ti hajzli říct hamburger, polej si to hodně kečupem a jinejma zachemokonzervovanejma příchutinama, aby se to vůbec dalo polykat, přikousni tři čtyři Mars bars aby Ti huba přes den darmo nestála a štědře vše zapíjej colou a podobnými příjemnostmi a pak už určitě je vše jinak. Ale to, jestli při smažení bramboráků, nebo pečení buchet, či chleba, podle chemických analýz, vzniká to a ono, na to bych se osobně zvysoka
Počti si Igi někdy co vzniká třeba v buňkách a půjde Ti z toho hlava taky kolem. Například spousta těch látek jsou kyanidy, isopropylén, aceton a podobné mňamky o všemožných esterech akrylátech atp. ani nemluvě o kdejaké žíravině, jako je HCl
a močová a šťavelová a fosforečná a sírová a a a kyselina a to nejmenuju louhy. To aby ses Igi střelil do hlavy, abys mohl žít zdravě
S laskavým pozdravem, Slávek.
Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.