Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Dávkování: Ivermectin - Fenbendazol - Mebendazol

Test na metylalkohol ...

Přístroje, nápady a rady pro udržení zdraví.
Odpovědět
A(&F)
Zasloužilý člen
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Test na metylalkohol ...

Příspěvek od A(&F) »

... něco málo již sice bylo probráno zde na fóru http://www.forum.upramene.cz/forum/view ... 170#p47170 , ale níže popsaný způsob je přece jenom přesnější ...

"Jedná se o oxidaci methanolu na formaldehyd pomocí manganistanu draselného KMnO4. Pokud je methanol CH3OH přítomen, dojde k redukci manganistanu draselného na burel MnO2, který se vyloučí jako pevná látka. Pokus se provádí takto: Do zkumavky odměříme asi 1 ml zkoumného vzorku, přidáme 4 ml 20% kys. sírové a za chlazení v ledové lázni a stáleho promíchávání dávkujeme asi 1 g jemně rozetřeného KMnO4. Pokud je methanol přítomen, zmizí červenofialové zabarvení a objeví se vyloučený burel, který sedimentuje. Lit. V. Šedivec, J. Flek: Příručka anylýzy organických rozpouštědel SNTL, Praha 1968, str 146" (zdroj: http://www.zahrada.cz/forum/zpracovani- ... vku=reakce )

... pro vyšší koncenrace lze použít tento postup ... http://www.prirodnejavy.eu/pokusy/rozli ... tanolu.htm ...

Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
NAVAR
Zasloužilý člen
Dal: 37 poděkování
Dostal: 262 poděkování

Re: Test na metylalkohol ...

Příspěvek od NAVAR »

A(&F) píše:... něco málo již sice bylo probráno zde na fóru http://www.forum.upramene.cz/forum/view ... 170#p47170 , ale níže popsaný způsob je přece jenom přesnější ...

"Jedná se o oxidaci methanolu na formaldehyd pomocí manganistanu draselného KMnO4. Pokud je methanol CH3OH přítomen, dojde k redukci manganistanu draselného na burel MnO2, který se vyloučí jako pevná látka. Pokus se provádí takto: Do zkumavky odměříme asi 1 ml zkoumného vzorku, přidáme 4 ml 20% kys. sírové a za chlazení v ledové lázni a stáleho promíchávání dávkujeme asi 1 g jemně rozetřeného KMnO4. Pokud je methanol přítomen, zmizí červenofialové zabarvení a objeví se vyloučený burel, který sedimentuje. Lit. V. Šedivec, J. Flek: Příručka anylýzy organických rozpouštědel SNTL, Praha 1968, str 146" (zdroj: http://www.zahrada.cz/forum/zpracovani- ... vku=reakce )

... pro vyšší koncenrace lze použít tento postup ... http://www.prirodnejavy.eu/pokusy/rozli ... tanolu.htm ...
Vyzkoušel jsem to i když za omezených podmínek, jako indikátor to jakž takž funguje. Topný líh versus methyl dává jiné výsledky v zabarvení. Je potřeba dodržet to dávkování, chlazení a práškový manganistan draselný. Co bych doporučil, tak si to nejdříve vyzkoušet na různých koncentracích např. 100%, 50% 25% a vždy dělat srovnávání se známým opravdu čistým destilátem. To samozřejmě raději pro sichr, věřím že chemik který to má najeto a dělá to každý den by se mi vysmál.
Jo ještě při oxidaci methanolu vzniká formaldehyd což je jed, při oxidaci ethanolu vzniká acetaldehyd. Takže k "princeznám se nečuchá a ani se neolizujou pane"
Samozřejmě že jsem si čuchnul :) A zkumavka s topným lihem měla slabě octový zápach.

Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
j3n6
Nový člen

Příspěvek od j3n6 »

Hezky česky.

Jeden běžný teploměr na zavařování  69,60 ( http://www.prodejonline.cz/500/0|1|.d.2 ... ratky.html ), rychlovarná konvice a větrat.

Metoda vědecká.
Relativní permitivita ethylalkohol - 24, methylalkohol - 34, voda - 81,60. Jednoduchý paralelní LC oscilátor, elektrody kondenzátoru třeba z CD a krabice na CD jako nádoba nebo krabička od margarínu a alobal, estét pozlacená Napoleonka. Náklady: Baterie 9V nebo knoflíkové ze zapalovače se světlem, OZ - 4.40, L 15mH - 14.90, LED diody - á 1.50, odpory - á 1.00, kondezátory - á 1.00, potenciometr - 11.00, celkem do 60.00 Kč. Kontakty z kancelářské sponky, šikovnější použije sešívačku nebo klipsny ze šlí. Jedna elektroda izolovaná, voda je vodivá. Nalijeme do nádoby vodu, kde vytvoří dielektrikum, přeladí oscilátor a potenciometrem zkalibrujeme červenou LED. Pak vodu nahradíme vzorkem a oscilátor zvýší frekvenci, okolo 8kHz tedy o 0.6dB pro směs methylalkohol / ethylalkohol. RC článek propustí a rozsvítí zelenou LED při směsi voda - ethylalkohol v koncentraci 60% / 40%.
Hurá do stánku a hospody.

novak.jaromir@seznam.cz
VÚVET - měření a regulace.
Jaromír Novák - 723 454 667

milda
Zasloužilý člen
Dal: 710 poděkování
Dostal: 489 poděkování

Příspěvek od milda »

Záslužný příspěvek. Přiznám se, že až k tomu teploměru tomu docela rozumím... ;) :laugh:

Nešlo by to, pls trochu podrobněji, třeba i nějakou fotku, aby to postavil i kluk z vesnice, který zvládne postavit krystalku se zesilovačem? Určitě by bylo víc zájemců. :D

cimirek
Zasloužilý člen
Dal: 258 poděkování
Dostal: 213 poděkování

Příspěvek od cimirek »

Tento test jsem našel, ale nemám potřebné tekutiny. Sám nemohu vyzkoušet.
........................... citace:.....................
Každý má možnost zjistit, zda v daném etylalkoholu není přimíšen metylalkohol, metoda je velmi citlivá na obsah metanolu.
Pořídíme si kus měděného drátu průměru asi 1.5 milimetru, délky asi 30 cm. Drát na jednom konci pečlivě zbavíme izolace a smirkovým papírem očistíme za čistou zářivou měď. Zapálíme na kuchyňském sporáku plynový hořák a očištěný konec drátu rozžhavíme do červena a vyjmeme z plamene, na drátu se vytvoří tmavohnědá vrstvička oxidu Připravíme si odlivku s trochou zkoumaného alkoholu, drát znovu rozžhavíme nad plamenem a rychle ještě do červena rozžhavený ponoříme do roztoku. Přítomný metylalkohol měděný drát okamžitě zbaví oxidu a objeví se opět čistá zářivá měď. Současně s ponořením drátu do roztoku čicháme vytvořené páry. Pokud čpí více méně po formaldehydu, je metylalkohol v nebezpečné koncentraci v roztoku přítomen a je doprovázeno redukcí drátu na čistou měď. Pokud v roztoku metylalkohol není přítomen, po ponoření žhavého oxidovaného drátu, se jeho zabarvení nezmění a zůstane oxidovaný do dnědočerna a čichnutím zjistíme typickou vůni etylalkoholu, případně přísad, nečpí formolovými parami. Tento návod jsem mnohokrát vyzkoušel v laboratoři, když jsem potřeboval zjistit, zda denaturák je denaturovám metylalkoholem, nebo něčím jiným. Zkouška je dostatečně spolehlivá.
Některé samohonky a lavorovice obsahují stopy metylalkoholu a u nich také dojde k redukci mědi na čistý kov, nemusí to ale vždy znamenat úplnou redukci, závisí na obsahu metylalkoholu. Tak si můžete otestovat kvalitu toho, co si donesete domů. Zkuste to s pravou značkovou lihovinou, třeba s vodkou, metylalkohol v ní nezjistíte a budete mít s popisovanou metodou zkušenost, co je čisté a nezávadné.
....................................

django1
Zasloužilý člen
Dal: 4 poděkování
Dostal: 60 poděkování

Příspěvek od django1 »

cimirek píše:Tento test jsem našel, ale nemám potřebné tekutiny. Sám nemohu vyzkoušet.
Metyl mám, zkoušel jsem. Zkusil jsem ředit na cca 30% a výsledek stále stejný. Jako kontrolní vzorek jsem použil naši pálenku z ovoce ( páleno oficiálně v pálenici ) Takže do hospody už jen s drátem :D

----------------------
edit : učinil jsem na cizí popud ještě jeden pokus. Do štamprle pálenky jsem přidal kapku metylu. Drát se spolehlivě očistil jako v samotném metylu.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil(a) django1 dne stř 03 říj 2012 15:11, celkem upraveno 1 x.

Zkus se podělit o své zkušenosti namísto hlásání své pravdy. Jsem huhu
NAVAR
Zasloužilý člen

Příspěvek od NAVAR »

cimirek píše:Tento test jsem našel, ale nemám potřebné tekutiny. Sám nemohu vyzkoušet.
Taktéž jsem to včera zkoušel akorát mi to sem nějak nechtělo nakopírovat výsledky.
Nejdřív mi to vyšlo ukázkově při koncentraci 100%, pak se mi výsledky trochu rozcházely u koncentrace 50%.
Zkoušel jsem i roztok který obsahoval 5 a 10% methylu.
Chce to jistý grif, kterým asi nevládnu. Záleží na tom jek se drát naoxiduje, jakou má teplotu při ponoření, jak dlouho se tam nechá.
Každopádně bych si nikdy nepil kořalku u které by se drát zbavil oxidu.
Mějte se a díky za inspiraci.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
NAVAR
Zasloužilý člen

Příspěvek od NAVAR »

Nedalo mi to a na popud kamaráda jehož kamarádi pijou co najdou a on má o ně obavy jsem udělal další objemové testy na měděném drátu. Zatím nemám zcela potvrzenu či vyvrácenu vypovídací schopnost metody. Zkoušel jsem úkap a dokap, pak jsem zkoušel 50% topný líh a 50% methyl. Pak znovu ještě pro ověření 100% methyl a 100% topný líh.
Ono to dost závisí i na teplotě. Ale chyba může být i v tom topném lihu protože může obsahovat dost methylu. Každopádně jak je drát málo ohřátý tak je zoxidovaný i po ponoření do methylu, jak je ohřátý moc tak se vyleští i v topném lihu.
Takže ještě jedině vzít čistou pálenku jako referenci. Asi bych se ještě vrátil k té oxidaci přes hypermangan.
Jestli se k tomu dostanu tak sem dám další výsledky z "drátové metody"

cimirek
Zasloužilý člen
Dal: 258 poděkování
Dostal: 213 poděkování

Příspěvek od cimirek »

NAVAR píše: Ono to dost závisí i na teplotě....
Napadlo mě, jestli by se nedalo v rámci stabilizace výsledků využít na ohřev Cu drátu traforájku. Testovala by se přímo ohřátá pájecí smyčka z Cu drátu.

j3n6
Nový člen

Příspěvek od j3n6 »

cimirek píše:
NAVAR píše: Ono to dost závisí i na teplotě....
Napadlo mě, jestli by se nedalo v rámci stabilizace výsledků využít na ohřev Cu drátu traforájku. Testovala by se přímo ohřátá pájecí smyčka z Cu drátu.
Trafopájka hřeje podle průměru drátu tedy čím tlustší, tím teplejší, ale chladí se o přívodní pásovinu. Teplota hrotu je max. 350 stupnů a to bude asi málo, když autor uvádí zčervenání drátu.

Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Příspěvek od Slavek Krepelka »

j3n6 píše:Trafopájka hřeje podle průměru drátu tedy čím tlustší, tím teplejší, ale chladí se o přívodní pásovinu. Teplota hrotu je max. 350 stupnů a to bude asi málo, když autor uvádí zčervenání drátu.
Taky čím kratší, tím teplejší. 350°C to nevím. Moje jde do červena, pokud jí to dovolím tím, že ji nechám nepájet. Páječku jsem nezkoušel, ale elektroda při stejném nastavení svářečky zbělá tím rychleji, čím je tenčí. Nevím, proč by to u páječky mělo být jinak. Ahoj, Slávek.

Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
j3n6
Nový člen

Příspěvek od j3n6 »

Slavek Krepelka píše:Taky čím kratší, tím teplejší. 350°C to nevím. Moje jde do červena, pokud jí to dovolím tím, že ji nechám nepájet. Páječku jsem nezkoušel, ale elektroda při stejném nastavení svářečky zbělá tím rychleji, čím je tenčí. Nevím, proč by to u páječky mělo být jinak. Ahoj, Slávek.
Výkon je p=(i*i)*r. Tedy druhá mocnina proudu a odpor drátu s teplotou roste lineárně. Ale pokud by smyčka měla tvar spirály v krytu ze slídy, jako v žárovce ve vakuu, dosáhne vyšší teplotu a má delší dráhu pro chlazení a nižší ochlazení sáláním. Při testování se nejlépe chová mikropájka. Má topení uvnitř tělíska, regulaci s rezervou, 350°C je v první třetině stupnice. Zahříval jsem s ní termočlámek ve sklotextilní vaničce se slídovou stěnou, je tam ale nízké napětí na měření mimo laboratorní přístroje. Kdysi se mi prorazil triak v regulaci a hrot červeně zářil.

Odpovědět

Zpět na „Zdraví“