Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Solanin a Brambory
-
- Nový člen
- Příspěvky: 8
- Registrován: pon 16 črc 2012 14:51
- Dal: 1 poděkování
- Dostal: 3 poděkování
Re: Solanin a Brambory
Pokud jsou brambory na to použité v pořádku (bez solaninu), nejenže neni nebespečná ale je vďaka obsahu i pomněru draslíku k vitaminu C v nich obsažených i hodně prospiešná a to i pro zdravé jako prevence. Pipina
- Nso ci
- Starší člen
- Příspěvky: 105
- Registrován: čtv 15 črc 2010 19:06
- Dal: 268 poděkování
- Dostal: 36 poděkování
Re: Solanin a Brambory
To znamená, že skladované zemiaky neodporúčate? Lebo v tom prípade to chápem tak, že ak už sú vyklíčené, nie sú vhodné na odšťavenie. Ďakujem za odpovede.
„Chcem byť silný nie preto, aby som bol väčší než môj brat, ale aby som porazil svojho najväčšieho nepriateľa – seba.“ Indiánske príslovie.
-
- Nový člen
- Příspěvky: 8
- Registrován: pon 16 črc 2012 14:51
- Dal: 1 poděkování
- Dostal: 3 poděkování
Re: Solanin a Brambory
Na daný učel můžou být klidne použitý i ty co jsou drženi skladem. Solanin se koncentruje ve vrchních vrstvach slupky (do hloubky max. 1,5mm pod kůžy) takže při jejích patričním voloupáni moc velký riziko otravi solaninem nehrozí. Třeba dávat jenom trocha pozor na to aby skladované brambory netrpěli chorobami jako korkovitá kroužkovitost, mokrá hniloba, fusariova hniloba, strupkovitosti anebo rakovinou hlíz (je znatelná v příčnim rezu brambory kde se projevuje jako černé krúžky podobné letokruhúm). Jestli mohu za sebe doporučit nekupujte si na to čisté omité brambory ale kupte si když máte možnost buď tý "ze dvora" nebo když jste odkázaní jen na velký potravinarské řetezce tak tý "zasraný vod hlýny". Máte při nich aspoň nejakou jistotu že nebyli pěstováni na "vode" (hydropónie) a že je v nich daleko míň solaninu a jinejch "sraček". Pipina
- Slavek Krepelka
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 6292
- Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
- Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
- Dal: 2432 poděkování
- Dostal: 3249 poděkování
Re: Solanin a Brambory
Nazdar Pipino. Já Ti zase doporučuji si alespoň přečíst, na co odpovídáš. Jasně píšu a dokládám, že jsem se sekl a šlo nikoliv o Attropa Belladona, ale o Solanum Dulcamara. Solanum Dulcamara je především o solaninu. Co se týče mírnění účinků solaninu atropinem, lezl jsem krzevá odbornou (cenzurovanou) publikaci zabývající se právě vlivu těchto dvou každé zvlášť a dohromady na živé tkáně a jejich chemii. Nehodlám po ní znova pátrat, protože to není pro toto téma zajímavé. Ačkoliv mám Wiky rád, je přeci jenom poněkud všeobecná a není vševědoucí. Dále: To, že informace se nevyskytuje v cenzurované literatuře absolutně neznamená, že musí být nepravdivá či neopodstatněná. To, že se informace v cenzurované literatuře vyskytuje není zdaleka zárukou její pravdivosti. Jenže tohle je dohadování se a sem to nepatří. Pokud s tím máš problém, založ si vlákno třeba "Pravdivost vědeckých studií" nebo tak něco.pipina píše: Slávku nechceteli aby se z tohto fora stalo jenom pouhe smětište drbů, doporučuji Vám oveřujte si svoje zdroje ...
Ahoj, Slávek.
Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
-
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 208
- Registrován: sob 30 črc 2011 13:25
- Dal: 31 poděkování
- Dostal: 12 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Solanin a Brambory
Napadá mě ještě jedno vysvětlení, proč jsou brambory takový zázrak. Jak je všeobecně známo, všechno je v podstatě o frekvenci, pokud má člověk nízké vibrace-frekvenci, bývá nemocný apod, pokud vysokou má zdravé tělo a samozřejmě i hodně frekvenci těla ovlivňuje i to co člověk jí a vařené brambory, podle stránek p. Zajíčka mají vůbec jednu z nejvyšších vibrací z potravin.
Offtopic se dělá tak, že označíš text jako blok a potom ťukneš ve spodním řádku na takovou oranžovou bublinu - je to ta, u které když na ní chvíli necháš kurzor se Ti objeví "Vloženie textu Mimo tému" - poota
Mimo téma (offtopic)
Offtopic: nevím kam to zařadit, Crafte, slyšel jsem, že si detox. vaničku nevyrábíte, ale kupujete, mohl bych se zeptat proč? Rád bych si ji vyrobil, tak nevím jestli je to tak náročné nebo jen na to nemáte čas. Hodil byste kdyžtak prosím nějaký návod?
- Slavek Krepelka
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 6292
- Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
- Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
- Dal: 2432 poděkování
- Dostal: 3249 poděkování
Re: Solanin a Brambory
Možná. Pokud se však člověk ponoří do Gewovy (Jiří Wojnar) knihy Hlubina Návratu a poštuduje si i trochu kolem, v tomto případě specielně v legendách pramenících z okolí bývalého domova Inků a rodiště brambor, mohl by se naivní snílek třeba domnívat, že stejně jako někdo z hvězd vypiplal tamní lidičky, vypiplal pro ně a dal jim také do vínku základní potravu, která je držela pár tisíc let při zdraví, aby těm nebešťanům sloužili a nebešťani jim nemuseli být za felčary. Ze stejné doby a stejného místa také pocházejí morčata, která prý Inkové pěstovali jako šikovnou a vždy čerstvou svačinu, i když je snad nějak pekli. Kupodivu, nikdy nebyl nalezen tento druh hlodavce žijíce volně v přírodě a vědecký závěr je, že jde o uměle vypiplaný hybrid divokých hlodavců.Igi píše:Napadá mě ještě jedno vysvětlení, proč jsou brambory takový zázrak. ...
Jinak dnes ráno 4.5dcl čerstvé bramborové (struhadlo a hadra). K pozdnímu obědu byla běžná porce vařených brambor s plátkem mrtvého prasete na houbách (dnes už mohu říct, že zaručeně jedlých měli jsme to i převčírem s rejží a včera s knedlem a dfinitivně jsem nesebral pavučince). K večeři jsem dorazil další běžnou porci samotných studených brambor ze stejné várky. Od jisté doby brambory vařím a pojídáme je vždy se slupkou. Že jsem měl po té večeři žížeň, ač nesolené, zapil jsem papání něco přes půl litru ... ulitou vodou z brambor Pořád ještě nejsem otrávený
S laskavým pozdravem, Slávek.
Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
-
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 220
- Registrován: pát 28 říj 2011 7:21
- Bydliště: Praha
- Dal: 244 poděkování
- Dostal: 57 poděkování
Re: Solanin a Brambory
Slávku, myslíš tím, že piješ tu vodu z brambor, ve které jsi je vařil?
Když jsme měli prasátko, ládovalo se především vařenými slupkami od brambor, tedy i tou vodou. A vůbec si pamatuji, že brambory pro něj se vařily v tzv. pařáku a tak to vonělo, že jsme mu občas ujedli, než to dostal do korýtka...))) - i pes vzal.
Víte někdo, proč se brambory mají vařit nesolené?
I když se to dost nedodržuje. A nenechávat dovařené, slité, pod pokličkou, ale vždy nechat odejít páru- aby se nazapařily.
Když jsem pak v nějaké vývařovně, vypínám patřičnou část mozkovny....., to by člověk brečel, když vidí, co se tak dobrou pochutinou udělá.
Když jsme měli prasátko, ládovalo se především vařenými slupkami od brambor, tedy i tou vodou. A vůbec si pamatuji, že brambory pro něj se vařily v tzv. pařáku a tak to vonělo, že jsme mu občas ujedli, než to dostal do korýtka...))) - i pes vzal.
Víte někdo, proč se brambory mají vařit nesolené?
I když se to dost nedodržuje. A nenechávat dovařené, slité, pod pokličkou, ale vždy nechat odejít páru- aby se nazapařily.
Když jsem pak v nějaké vývařovně, vypínám patřičnou část mozkovny....., to by člověk brečel, když vidí, co se tak dobrou pochutinou udělá.
- Slavek Krepelka
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 6292
- Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
- Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
- Dal: 2432 poděkování
- Dostal: 3249 poděkování
Re: Solanin a Brambory
Ano.Gaia píše:Slávku, myslíš tím, že piješ tu vodu z brambor, ve které jsi je vařil?
Gaia píše: Když jsme měli prasátko, ...
To záleží na tom, kdo doporučuje a z jakého hlediska se na to kouká. Jde o osmotický tlak, kdy každý koncentrovanější roztok má snahu se naředit v řidším, nemluvě o čisté vodě. Pokud vodu osolíš, slaná voda se tlačí do brambor což je jednak osolí i uvnitř, ale zároveň to moc nepustí živiny a sole a kde co obsaženého v bramborách ven. Zároveň si brambory natáhnou vodu a mají snahu rozbřednout (taky podle druhu). Pokud vodu neosolíš, jde vodní roztok kde čeho z brambor do bramborové vody, brambory se vylouhují a naopak voda začne obsahovat dost chemie z brambor. Brambory se také poněkud "vysuší" a zůstávají kompaktní.Gaia píše: Víte někdo, proč se brambory mají vařit nesolené?
- Pokud budu považovat glykoalkaloidy za jed, budu doporučovat je vařit v neslané vodě, aby z nich co nejvíc glykoalkaloidů uteklo do vody, která se běžně vylejvá.
- Pokud mi půjde o draslík a jiné minerály atd. budu doporučovat vařit ve slané vodě, aby mi zůstaly v bramborách.
- Pokud budu brambory vařit, abych z nich udělal kaši, budu je vařit ve slané vodě, aby se mi pokud možno rozpadaly.
- pokud budu brambory vařit jako přílohu, pak asi ve vodě neslané, aby zůstaly pohromadě.
S laskavým pozdravem, Slávek.
P.S. Jdu strouhat.
Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
- Slavek Krepelka
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 6292
- Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
- Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
- Dal: 2432 poděkování
- Dostal: 3249 poděkování
Re: Solanin a Brambory
To jsou věci. Převčírem půl litru a včera 3 deci pro záznam. Do včerejška to byly hnědé brambory. Že mi došly, padlo mi v krámu oko na červené, anžto se traduje, že jsou zdravější. Namačkal jsem teď 3.5 deci a vsákl. Nevím, proč vědi tvrdí, že na odrůdě až tak moc nezáleží, co se týče obsahu glykoalkaloidů. Bylo to dost hořký, což by mělo být právě glykoalkaloidama, tedy i solaninem. V krku to pálí a škrábe, což hnědý neudělaly kromě mírného zhořknutí jedné předešlé várky, kdy jsem do ní rozstrouhal i jednu částečně zelenou bramboru. To jsem to už zkusil zahnat sklenicí vody a moc to nepomohlo. Taky se mi to zkusilo vrátit jako když má pálit žáha, tedy ne zvednutím žaludku zatím. V červených bramborách jsou ale také betaniny (nikoliv betain), to je to červené barvivo a to má taky silné protirakovinné účinky a má "drsnou" chuť, podobně jako šlupky červené révy Opět je mi mírně šoufl, ale to mi bylo už před tím nektarem z hladu, takže to nepočítám. Taky se to začalo projevovat poněkud projímavě, takže zase zítra.
S laskavým pozdravem, Slávek.
S laskavým pozdravem, Slávek.
Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
-
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 220
- Registrován: pát 28 říj 2011 7:21
- Bydliště: Praha
- Dal: 244 poděkování
- Dostal: 57 poděkování
Re: Solanin a Brambory
Juj, na červené brambůrky teď doma koukám a chtěla jsem je zkusit. Nic moc , říkáš???? Mno, zítra to zkusím...
- Slavek Krepelka
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 6292
- Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
- Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
- Dal: 2432 poděkování
- Dostal: 3249 poděkování
Re: Solanin a Brambory
Je to trochu jinak. Dnes jsem si ty červené prohlídl pozorněji (moc se s tím nebabřu, opláchnu a strouhám) a zjistil jsem, že jsou naklíčené. Už maj v očkách "bradavice" výhonků. Dnes jsem to, i když opět žaves oňoupal nehtem z nejhoršího a šťáva byla o dost pitnější. Nějaké to zaškrabání v krku se ale ještě konalo. Dnes tedy 3dcl takhle. Taky jsem to původně pil i se škrobem, ale nějak mi vytanulo na paměti, že škroby, tedy syrové, se dostanou trochu do krevního, zvláště pak když má člověk poškozené stěny střeva candidou, a že to dělá v těle paseku. Tož už 3 dny více méně bez škrobu, i když nemám pocit, že bych měl střeva děravý od candidy. Sichr je sichr.Gaia píše:Juj, .... Mno, zítra to zkusím...
Ahoj, Slávek.
Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 79
- Registrován: ned 04 pro 2011 21:23
- Dostal: 8 poděkování
Re: Solanin a Brambory
ahoj Slávku, porad pijes brambory? ja ted asi tyden nepiju, snad to preruseni nevadi, chci zacit zase zitra. ) S.
-
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 220
- Registrován: pát 28 říj 2011 7:21
- Bydliště: Praha
- Dal: 244 poděkování
- Dostal: 57 poděkování
- Slavek Krepelka
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 6292
- Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
- Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
- Dal: 2432 poděkování
- Dostal: 3249 poděkování
Re: Solanin a Brambory
Pořád Smajlíčku. Vychází mi to denně na 3 až 4 dcl. Prvních 14 dní jsem se cítil čím dál tím líp, ale převčírem a včera se to dost prudce zvrátilo se škubáním nohou a bolestí stehen. Dva poslední dny jsem zaky zjistil, že mám játra. Ne, že by nějak moc bolely ale věděl jsem o nich. Dnes je s tím zatím pokoj. Dnes je vůbec nějak víc pokoj. Nicméně, hrča na levé noze splaskla natolik, že už mám dnes potíž ji najít. Přitom byla asi 7mm vysoká a nějaké 3cm průměr. Bradavice na prstě jde nějakými cykly a taky mizí, pomalu ale jde. Taky mi připadá, ale za to neručím, že boule v jamkách loktů, co jsem si napáchal blbě píchnutejma HCl než jsem skočil na brambory mizí rychleji, než jak to mizelo v zadnici po svalových. Rozhodně to bramborový šťávování nepouštím a pokračuju jenom na bramborové šťávě a ničem jiném, i když včera jsem k tomu přidal nejedení. Zase jsem poslední dobou trochu přibral, tož tomu pár dní dám a opět špek odstřelím. Maximálně laškuju s tím, že začnu tu bramborovou pochoutku dvakrát denně. Jinak ty červené bandory jsou skutečně i po pořádném oňoupání oček pořád trpčí než bílé. Hádám, že je to spíš ten Betanin, než co jiného. Ten je víc než fajn a pokud vím na raka (a asi víc věcí) je definitivně extra prémie.smajlicekk píše:ahoj Slávku, porad pijes brambory? ja ted asi tyden nepiju, snad to preruseni nevadi, chci zacit zase zitra. ) S.
S laskavým pozdravem, Slávek.
Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 79
- Registrován: ned 04 pro 2011 21:23
- Dostal: 8 poděkování
Re: Solanin a Brambory
Slávku to jsou vyborne zpravy, je to parada kdyz na sobe vidis vysledky. ja dnes taky necitim v nohou nejake skubani, asi to bude tim silenym mnozstvin salatu- rajcata, okurka, paprika citron, ol.olej,sul, a hodne pepre. ) tak se drz, rano zacinam s br. stavou. S )