Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Teplovzdušný solární panel

Elektřina, teplo...
Odpovědět

Jakým způsobem využíváte solární energii?

1. Fotovoltaický panel
14
9%
2. Solární systém pro ohřev vody
25
16%
3. Teplovzdušný panel nebo Trombeho stěna
56
37%
Kombinace 1 + 2
5
3%
Kombinace 2 + 3
3
2%
Kombinace 1 + 3
3
2%
Kombinace 1 + 2 + 3 (jiná další energetická řešení pro úsporu financí specifikujte v příspěvku)
3
2%
Žádný, maximálně se nechávám sluníčkem opalovat.
43
28%

Celkem hlasů: 152

s11martin
Nový člen
Dostal: 6 poděkování

Re: Teplovzdušný solární panel

Příspěvek od s11martin »

sice jsem začátečník ale není to špatný nápad když je potřeba dá se to překlopením vypnout,podle mne je nejlepší to vyzkoušet a hned to poznáš :dknow:

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

Příspěvek od martin11 »

kita píše:Ahoj, taky uvažuju o výrobě a mám dotaz. jak by to fungovalo kdyby místo plechovek byla černá alu žaluze?
Anri by o tom mohl vyprávět...objednal někde ve švédsku asi 10 km té pásovinky na žaluzie....poslali nějakou blbou....dokonce provedl i měření, o kolik se zlepšila v zimě teplota v místnosti...
Anri ozvi se..a napiš....m11 :D

... věřím, že se " TO " povede ......
libcosenior
Zasloužilý člen
Dal: 165 poděkování
Dostal: 131 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libcosenior »

Myslím, že by to nejaký malý účinok mohlo mať, ale má to asi niekoľko špatných vlastností. Ak je miestnosť nižšia, využíva sa odraz svetla od žalúzií na jej rozjasnennie a pri čiernej farbe???
Pohľad zvonku aj z dnu na okná by bol pri zavretých žalúziách ako v pohrebníctve.
Účinok bude rádovo nižší ako pri kolektore.
Ale je to len môj názor.

Žiť, to je tá najvzácnejšia vec na svete, pretože väčšina ľudí len existuje.
Armstrong-Elixir_zivota.pdf
Partykova.pdf
Perfektné fórum pre každého kto sa chce naučiť programovať
poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Příspěvek od poota »

libcosenior píše:Myslím, že by to nejaký malý účinok mohlo mať, ale má to asi niekoľko špatných vlastností.
Zvedá to teplotu v místnosti o několik stupňů, což se dá snadno převést i do úspory na topení.
Rozjasnění místnosti se nekoná.
Při pohledu na okno zvenku je celkem lhostejné, jakou barvu mají žaluzie - podle mého názoru je černá barva mnohem méně nápadná, než kterákoli jiná, protože barva skla bez žaluzie se blíží spíš té černé.
Zevnitř můžou být žaluzie třeba bílé, takže tato námitka odpadá.
Ale každý si může vybrat podle svého gusta.

Zdravím - poota

Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
A(&F)
Zasloužilý člen
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Černé žaluzie ...

Příspěvek od A(&F) »

... jo, funguje to ... nárůst teploty oproti stejné místnosti bez žaluzií je až o 7 stupňů (za silně slunečného dne) ... a on je docela rozdíl, jestli máš doma 17°C nebo 24°C ... černá musí být co nejmatnější ... 8) ...

mmch ... toto původní řešení vč. všemožných použití jsem prezentoval před cca 2,5 roky na podzimním setkání u Jeffa ... i patentovou přihlášku jsme podali ... no a teď se soudíme, jelikož nám to neuznali ... prý je to jen svinovací varianta Trombeho stěny ... :D ... no když vidím, co všechno se patentuje, tak pevně věřím v náš úspěch ... ;) ...

PeS: ... až bude řízení dotaženo do konce, odprezentuji to zde i s dalšími vylepšeními, ke kterým jsme mezitím dospěli ...

Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
kita
Nový člen

Příspěvek od kita »

Já to s těmi žaluziemi myslel jinak. chtěl jsem jsem je použít jako plochu v solárním panelu, místo plechovek nebo textilie. zajímá mě pro a proti. plechovky, textilie a popř. žaluzky. :)

libcosenior
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Re: Černé žaluzie ...

A(&F) píše:... jo, funguje to ... nárůst teploty oproti stejné místnosti bez žaluzií je až o 7 stupňů (za silně slunečného dne) ... a on je docela rozdíl, jestli máš doma 17°C nebo 24°C ... černá musí být co nejmatnější ... 8) ...
To je teda sila. Takže ak mám v slnečnej miestnosti veľké okná a žalúzie, stačí už len tá farba a bude teplejšie. Super nápad. :good:

Partykova.pdf
A(&F)
Zasloužilý člen
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Re: Černé žaluzie ...

Příspěvek od A(&F) »

... ano, černá barva stačí a je hned tepleji ... koneckonců, i sypání sněhu popelem funguje na zcela stejném principu kumulace tepla, kdy posypaný sníh taje, na rozdíl od sněhu bílého, který směle odráží sluneční paprsky zpátky do prostoru ... (v posledních letech se podobně (především v USA) používají bílé nátěry střech, kdy se tak ve slunečných oblastech dociluje nemalých úspor při provozování klimatizací) ...

... je pravdou, že díky žaluziím máš v místnosti zase méně světla (i to lze však řešit) ... takže pro přímý "příhřev" tyto žaluzie mají význam především ve chvílích, kdy v těchto místnostech nikdo není (popř. vyspává po noční :D) ... to znamená, např. když jsou po celé dopoledne a část odpoledne všichni v práci nebo ve škole = poslední ráno odcházející žaluzky stáhne (popř. se o to postará automatika) ... své využití také jistě najdou "přes týden" v neobývaných rekreačních objektech ... nebo naopak o víkendu v kancelářských a výrobních prostorách, apod. ... ;) ...

PeS: ... je to k nevíře, ale omezeně fungují aj v době, kdy je "pod mrakem" ... ono totiž infračervené záření proniká přes mlhu a mraky dokonce ještě lépe než viditelné světlo (pokud někdo máte parabolu se stříbrným povrchem, můžete si to vyzkoušet ... i při dušičkovém počasí v ohnisku po chvíli neudržíte ruku ...... popř. je tento jev hezky pozorovatelný při slabších mracích, kdy teplo ucítíme ještě dříve než slunko vykoukne zpoza okraje přecházejícího mraku) ...

Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
petr 32
Nový člen

Příspěvek od petr 32 »

S těma žaluziema jsem to vyzkoušel. Zadělal jsem žaluzie a na ně dal černou netkanou textilíi. Za půl hodiny bylo nahoře 50 stupnů. Mam tam jen malé střešní okno ale v místnosti je 28, takže krása a zadarmo. ahoj

libcosenior
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Ja mám žalúzie biele a tvar majú do oblúka. Myslíš, že bude stačiť zafarbiť nevypuklú stranu?
Teda túto: -> ) ?
Malo by to výhodu v horúčavách v lete. Natočením vypuklej strany trochu šikmo do hora by žalúzie hriali minimálne, pretože by sa svetlo odrážalo a v miestnosti by bolo svetlo (samozrejme sa dajú aj vytiahnuť hore).
Dobre premýšľam?

Partykova.pdf
libcosenior
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

petr 32 píše:S těma žaluziema jsem to vyzkoušel. Zadělal jsem žaluzie a na ně dal černou netkanou textilíi. Za půl hodiny bylo nahoře 50 stupnů. Mam tam jen malé střešní okno ale v místnosti je 28, takže krása a zadarmo. ahoj
Našiel som na nete samolepiacu čiernu matnú fóliu, šírka 45 cm, cena 2€ za meter. Myslíš, že by bola vhodná?
Cena je prijateľná, asi bude nejlepšie, keď to vyskúšam.

Partykova.pdf
poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Příspěvek od poota »

libcosenior píše:Ja mám žalúzie biele a tvar majú do oblúka. Myslíš, že bude stačiť zafarbiť nevypuklú stranu?
Teda túto: -> ) ?
Černá strana má být ta, která je otočená ven, tedy k případnému slunci. To ji ohřívá a ohřátý vzduch proudí mezerami mezi lamelami rovnou do místnosti. Když máš lamely přitisknuté na sebe bez mezer, tak je lepší použít tkaninu a nebo fólii vcelku.

Zdravím - poota

Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
libcosenior
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Díky. To je rozumné. :good:

Partykova.pdf
s11martin
Nový člen

Příspěvek od s11martin »

tak dnes jsem byl konečně doma když svítilo sluníčko :jump: ,sice jen pár hodin ale alespoň jsem něco nahrál tak se o to podělím
chce to pár detajlů dodělat ale časem se to vychytá jinak jsem spokojen a budu dále laborovat :smoke: :pivko:

s11martin
Nový člen

Příspěvek od s11martin »

tak sluníčko nám nějak nepřeje :cry: ,ale i tak doufám že můj pokus někomu pomůže,mám půjčený přístroj na měření teploty tak až bude možnost tak to sem dám,také jsem udělal pokusný panel z cihel ze šamotu tak doufám že se nějaké to teplo naakumuluje a pokud někde seženu žaluzie tak pak vyzkouším jaký by to mělo účinek,trochu sluníčka ale bylo tak jsem přišel na to že když je panel dost nahřátej tak by byl dobrý ventilátor většího výkonu aby to víc vycuclo teplo z panelu ,pak termostat --ty mám teď dva jeden elektronickej funguje už bez problému a druhý jsem si udělal z bimetalového spínače teploty na topení v náklaďáku a dá se taky použít ,tak teď jen čekám na usměrňovač fotovoltaického panelu (elektronice moc nerozumím jsem spíš na mechaniku)aby to makalo samo ,,,,,taky se zeptám jestli někdo něco už udělal aby bylo co nejvíc rad jak a co maká
Děkuji za ohodnocení Laikovi to potěší
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Odpovědět

Zpět na „Fotovoltaika a solární technika“