Fórum U Pramene

 Portál: www.upramene.cz   E-mail: rival@upramene.cz

Bleší trh U Pramene
Novinka: MMS2 Maxi  Bleší trh U Pramene
     
    Aktuálně:  Probíhá migrace "Fóra U Pramene" na výkonnější server. Nahlašte prosím nalezené chyby...    
 
Právě je čtv 12 pro 2019 16:37

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 83 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Adsorpce
PříspěvekNapsal: sob 24 říj 2009 1:35 
Offline
Zasloužilý člen
Uživatelský avatar

Registrace: ned 16 pro 2007 1:43
Příspěvky: 1195
Karma:
Bydliště: Planeta Země
Pohlaví: Muž
Darovaná ocenění: 5
Ziskaná ocenění: 19
.......Problém je v tom, že šlo o uchování zmraženého masa. Adsorbční chladnička, jak jsi správně napsal je pouze chladnička, nikoli mraznička. Teploty pod nulou tam dostaneš jen velmi těžce a neekonomicky. O hlubokozmraženém masu ani nemluvě.

Vlastnil jsem před mnoha lety také jednu adsorbční chladničku a ta tak chladila že jsem nemohl kolikrát ,,vysekat" mňamku ven,tak nevím kde byla chyba,bohužel pro svou nevzhlednost musela z domu (mě se líbila ne ovšem manželce). Tak jak to vlastně je :?:

_________________
Věřím že v jednoduchosti bude ta pravá příčina neúspěchu dosavadního bádání,jelikož se bastlíme (a to i já) ve vymýšlení složitých mechanismů.


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku: Re: Adsorpce
PříspěvekNapsal: sob 24 říj 2009 3:06 
Offline
Zasloužilý člen
Uživatelský avatar

Registrace: pon 25 zář 2006 21:52
Příspěvky: 3108
Karma: 16 
Bydliště: Hradec Králové
Pohlaví: Muž
Darovaná ocenění: 74
Ziskaná ocenění: 350
Aquarius1 píše:

Vlastnil jsem před mnoha lety také jednu adsorbční chladničku a ta tak chladila že jsem nemohl kolikrát ,,vysekat" mňamku ven,tak nevím kde byla chyba,bohužel pro svou nevzhlednost musela z domu (mě se líbila ne ovšem manželce). Tak jak to vlastně je :?:
To není tím, že by tak dobře mrazila, ale tím, že špatně těsnila. Namrzala ti tam vzdušná vlhkost a na to stačí i -0,5 st.

_________________
"Dum spiro spero"
Ciceron


Nahoru
 Profil Zobrazit autorovy stránky   
 
 Předmět příspěvku: Adsorpce
PříspěvekNapsal: sob 24 říj 2009 18:54 
Offline
Zasloužilý člen
Uživatelský avatar

Registrace: sob 21 říj 2006 1:32
Příspěvky: 1764
Karma:
Bydliště: Severní Morava
Pohlaví: Muž
Darovaná ocenění: 2
Ziskaná ocenění: 53
Ne, jde tam o to, jak zabránit rozmrazení mrazáku při výpadku proudu. Tzn. ne mrazit, ale jen vykrýt ztráty, a k tomu by adsorpční systém docel stačil, třeba jištěný propanovou flaškou.

_________________
The hardest part of being a teacher is not teaching what I know but knowing what not to teach.
-----------------------------------------------------


Nahoru
 Profil Zobrazit autorovy stránky   
 
 Předmět příspěvku: Re: Adsorpce
PříspěvekNapsal: ned 25 říj 2009 11:05 
Offline
Zasloužilý člen
Uživatelský avatar

Registrace: pon 25 zář 2006 21:52
Příspěvky: 3108
Karma: 16 
Bydliště: Hradec Králové
Pohlaví: Muž
Darovaná ocenění: 74
Ziskaná ocenění: 350
gewo píše:
Ne, jde tam o to, jak zabránit rozmrazení mrazáku při výpadku proudu. Tzn. ne mrazit, ale jen vykrýt ztráty, a k tomu by adsorpční systém docel stačil, třeba jištěný propanovou flaškou.
Nevím, ale myslím, že než do mrazáku shánět a dodělávat adsorbční chlazení, navíc musí fungovat automaticky, aby člověk nemusel přijet z dovolené zapálit hořák, to už by asi vyšla levněji ta elektrocentrála. To je můj názor.

_________________
"Dum spiro spero"
Ciceron


Nahoru
 Profil Zobrazit autorovy stránky   
 
 Předmět příspěvku: elektrokolo
PříspěvekNapsal: ned 25 říj 2009 13:42 
Offline
Zasloužilý člen

Registrace: čtv 17 led 2008 17:08
Příspěvky: 4090
Karma: 13 
Pohlaví: Neurčeno
Darovaná ocenění: 385
Ziskaná ocenění: 243
....zdravím všechny....našel jsem ten prospekt k elektrokolu....tak ho sem posílám.....nemužu najít příslušné vlákno....elektrokolo...
...upozorňuji, že na prodeji nemám žádný podíl...prospekt je z výstavy...ale stroj je udělaný velmi perfektně..viděl jsem na vlastní oči...i prodejce mluvil velmi zasvěceně.....elekronice a motoru nerozumím....takže....prozkoumat , poptat se, posoudit...případní zájemci, se poptat, co stojí motor a baterie a tak.... :idea: ..zdraví martin11 :lol:


Nejste registrován nebo přihlášen, takže nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

_________________
... věřím, že se " TO " povede ......


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku: Chlazení pomocí tepla
PříspěvekNapsal: ned 25 říj 2009 23:40 
Offline
Zasloužilý člen

Registrace: čtv 18 pro 2008 21:43
Příspěvky: 1474
Karma:
Pohlaví: Muž
Darovaná ocenění: 6
Ziskaná ocenění: 7
(odpověď na viewtopic.php?t=1293 )

Trendy v solárním chlazení http://www.tzb-info.cz/t.py?t=2&i=2952 . ;) Non

_________________
The fact that a new idea is ridiculed doesn't increase its likelihood of being eventually found to have merit. Most new ideas, even in science, fail, and are quietly swept under the rug of history - D.E.S.


Naposledy upravil aNONym dne pon 26 říj 2009 0:11, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku: Re: Chlazení pomocí tepla
PříspěvekNapsal: pon 26 říj 2009 0:09 
Offline
Zasloužilý člen
Uživatelský avatar

Registrace: úte 05 kvě 2009 21:25
Příspěvky: 614
Karma:
Bydliště: 48°15'N 16°22'E
Pohlaví: Neurčeno
Darovaná ocenění: 0
Ziskaná ocenění: 0
aNONym píše:
Trendy v solárním chlazení http://www.tzb-info.cz/t.py?t=2&i=2952. ;) Non

Trendy v solárním chlazení - bohužel nelze otevřít :(

_________________
Spaceball Obrázek
_________________
To není průmyslové znečištění, co poškozuje naše životní prostředí. Jsou to nečistoty ve vzduchu a vodě, které za to mohou. G. W. Bush


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku: Re: Chlazení pomocí tepla
PříspěvekNapsal: pon 26 říj 2009 0:13 
Offline
Zasloužilý člen

Registrace: čtv 18 pro 2008 21:43
Příspěvky: 1474
Karma:
Pohlaví: Muž
Darovaná ocenění: 6
Ziskaná ocenění: 7
spaceball píše:
aNONym píše:
Trendy v solárním chlazení http://www.tzb-info.cz/t.py?t=2&i=2952 . ;) Non

Trendy v solárním chlazení - bohužel nelze otevřít :(

Tak teď to zkus ještě jednou. ;) Non

Přilepila se mi tam ta bodka za větou. :oops: :D :D

_________________
The fact that a new idea is ridiculed doesn't increase its likelihood of being eventually found to have merit. Most new ideas, even in science, fail, and are quietly swept under the rug of history - D.E.S.


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku: Re: Chlazení pomocí tepla
PříspěvekNapsal: pon 26 říj 2009 0:28 
Offline
Zasloužilý člen
Uživatelský avatar

Registrace: úte 05 kvě 2009 21:25
Příspěvky: 614
Karma:
Bydliště: 48°15'N 16°22'E
Pohlaví: Neurčeno
Darovaná ocenění: 0
Ziskaná ocenění: 0
aNONym píše:
Tak teď to zkus ještě jednou. ;) Non

Přilepila se mi tam ta bodka za větou. :oops: :D :D


Díky, už se mi to podařilo rozchodit ;)

_________________
Spaceball Obrázek
_________________
To není průmyslové znečištění, co poškozuje naše životní prostředí. Jsou to nečistoty ve vzduchu a vodě, které za to mohou. G. W. Bush


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku: Re: Adsorpce
PříspěvekNapsal: pon 26 říj 2009 4:03 
Offline
Zasloužilý člen
Uživatelský avatar

Registrace: sob 21 říj 2006 1:32
Příspěvky: 1764
Karma:
Bydliště: Severní Morava
Pohlaví: Muž
Darovaná ocenění: 2
Ziskaná ocenění: 53
Ilem píše:
gewo píše:
Ne, jde tam o to, jak zabránit rozmrazení mrazáku při výpadku proudu. Tzn. ne mrazit, ale jen vykrýt ztráty, a k tomu by adsorpční systém docel stačil, třeba jištěný propanovou flaškou.
Nevím, ale myslím, že než do mrazáku shánět a dodělávat adsorbční chlazení, navíc musí fungovat automaticky, aby člověk nemusel přijet z dovolené zapálit hořák, to už by asi vyšla levněji ta elektrocentrála. To je můj názor.


To je teorie, mne zajímala praxe. Ještě nikdy jsem neviděl levnou elektrocentrálu, která by dokázala nastartovat automaticky, když je to třeba... ;) Jednu dobrou, co to umí, tady sice mám, ale ta dává 15 kVA.. a to je mi na mrazák líto. Mám tady systém z normální chladničky, ale střevo z campingové asdorpčky by docela stačilo (svého času je houfně vyřazovali z hotelů), spotřeba topného tělíska je 100W.. než teplota v mrazáku klesne a sepne to, trvá to dost dlouho, a pak stačí dobré baterie a nepotřebuješ měnič a podobné vyfikundace.

_________________
The hardest part of being a teacher is not teaching what I know but knowing what not to teach.
-----------------------------------------------------


Nahoru
 Profil Zobrazit autorovy stránky   
 
 Předmět příspěvku: ...když vypnou proud..
PříspěvekNapsal: pon 26 říj 2009 9:09 
Offline
Zasloužilý člen

Registrace: čtv 17 led 2008 17:08
Příspěvky: 4090
Karma: 13 
Pohlaví: Neurčeno
Darovaná ocenění: 385
Ziskaná ocenění: 243
... anebo si pořídit již tebou zmíněný záložní zdroj ... nemusí však být pouze ten onen drahý brumlající zapáchající benzínový, ale lze to ještě lépěji vyřešit např. starou upravenou počítačovou UPSkou, pokud možno větší wattáže kvůli jednoduššímu startu (ideální 1000W), připojenou na "dospělý" automobilový akumulátor, kterýžto je ale dobíjen klasicky přes normální autonabíječku (má totiž jiné nabíjecí napětí i způsob nabíjení oproti původně použitým gelovkám) ... tahle sestava tě asi v důsledku přijde nejlevněji ...

....jo tak tohle jsem zkusil.....zdroj 1000W, a že jako ledničku.....a nic.....lednička...nějaká Ardo či co....se nerozeběhla....zdroj 12/220 s chlazením ..profi.BOSCH...!!!... :idea: ..stála 1500.- sice watíky dává ...vrtačku to utáhne...800w a lednička se nerozeběhne....nevím proč....tak jsem koupil centrálu....u té to funguje....zajímavé je, že když centrála běží a připojí se lednice, tak znatelně to zamává s motorem...v centrále...pak...za 3 vteřiny...zase jako by nic.....jen doporučuju si připlatit...a koupit centrálu se starterem.....ten provázek...starovací je hroznej.....grrrrr......martin11 :lol:

_________________
... věřím, že se " TO " povede ......


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku: Re: ...když vypnou proud..
PříspěvekNapsal: pon 26 říj 2009 9:36 
Offline
Zasloužilý člen

Registrace: čtv 19 črc 2007 12:52
Příspěvky: 434
Karma:
Bydliště: Banskobystrický kraj
Pohlaví: Muž
Darovaná ocenění: 3
Ziskaná ocenění: 3
martin11 píše:
...
....jo tak tohle jsem zkusil.....zdroj 1000W, a že jako ledničku.....a nic.....lednička...nějaká Ardo či co....se nerozeběhla....zdroj 12/220 s chlazením ..profi.BOSCH...!!!... :idea: ..stála 1500.- sice watíky dává ...vrtačku to utáhne...800w a lednička se nerozeběhne....nevím proč....tak jsem koupil centrálu....u té to funguje....zajímavé je, že když centrála běží a připojí se lednice, tak znatelně to zamává s motorem...v centrále...pak...za 3 vteřiny...zase jako by nic.....jen doporučuju si připlatit...a koupit centrálu se starterem.....ten provázek...starovací je hroznej.....grrrrr......martin11 :lol:

Zdravím martin11.
Zdroj 1000W je málo. Pokazila sa mi chladnička (odišlo rozbehové relé) skúšal som to rozbehnúť ručným spínaním a meral som prúd (asi 5-6 sekúnd). Pri tom rozbehu mi merák ukázal 6,5A!!! To je približne 1400W!!! Teda ak chceš na takýto zdroj prevádzkovať chladničku, tak zdroj najmenej 1500W. 1000W zdroj je takmer o 50% preťažený a tým pádom silne poklesne výstupné napätie a chladničku nerozbehne. A navyše, ak zdroj má modifikovanú sínusovku, tak rozbehový prúd bude pravdepodobne ešte väčší. Takže pre istotu zdroj 2000W!!! a nema problema.
Želám príjemný deň.


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku: Re: ...když vypnou proud..
PříspěvekNapsal: pon 26 říj 2009 9:37 
Offline
Zasloužilý člen

Registrace: stř 16 dub 2008 11:00
Příspěvky: 1739
Karma: 15 
Pohlaví: Neurčeno
Darovaná ocenění: 37
Ziskaná ocenění: 264
martin11 píše:
... anebo si pořídit již tebou zmíněný záložní zdroj ... nemusí však být pouze ten onen drahý brumlající zapáchající benzínový, ale lze to ještě lépěji vyřešit např. starou upravenou počítačovou UPSkou, pokud možno větší wattáže kvůli jednoduššímu startu (ideální 1000W), připojenou na "dospělý" automobilový akumulátor, kterýžto je ale dobíjen klasicky přes normální autonabíječku (má totiž jiné nabíjecí napětí i způsob nabíjení oproti původně použitým gelovkám) ... tahle sestava tě asi v důsledku přijde nejlevněji ...

....jo tak tohle jsem zkusil.....zdroj 1000W, a že jako ledničku.....a nic.....lednička...nějaká Ardo či co....se nerozeběhla....zdroj 12/220 s chlazením ..profi.BOSCH...!!!... :idea: ..stála 1500.- sice watíky dává ...vrtačku to utáhne...800w a lednička se nerozeběhne....nevím proč....tak jsem koupil centrálu....u té to funguje....zajímavé je, že když centrála běží a připojí se lednice, tak znatelně to zamává s motorem...v centrále...pak...za 3 vteřiny...zase jako by nic.....jen doporučuju si připlatit...a koupit centrálu se starterem.....ten provázek...starovací je hroznej.....grrrrr......martin11 :lol:


Co mám zkušenost tak všchny ledničky jsou "potvory" a mají velký rozběhový proud. Jednou jsem měl zapojeno více lednic na jeden přívod a začalo se to hádat a přestaly nabíhat. Pro lednici určitě rezervu ve výkonu.

_________________
Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku: Re: ...když vypnou proud..
PříspěvekNapsal: pon 26 říj 2009 12:43 
Offline
Zasloužilý člen

Registrace: čtv 17 led 2008 17:08
Příspěvky: 4090
Karma: 13 
Pohlaví: Neurčeno
Darovaná ocenění: 385
Ziskaná ocenění: 243
Elektro píše:
martin11 píše:
...
....jo tak tohle jsem zkusil.....zdroj 1000W, a že jako ledničku.....a nic.....lednička...nějaká Ardo či co....se nerozeběhla....zdroj 12/220 s chlazením ..profi.BOSCH...!!!... :idea: ..stála 1500.- sice watíky dává ...vrtačku to utáhne...800w a lednička se nerozeběhne....nevím proč....tak jsem koupil centrálu....u té to funguje....zajímavé je, že když centrála běží a připojí se lednice, tak znatelně to zamává s motorem...v centrále...pak...za 3 vteřiny...zase jako by nic.....jen doporučuju si připlatit...a koupit centrálu se starterem.....ten provázek...starovací je hroznej.....grrrrr......martin11 :lol:

Zdravím martin11.
Zdroj 1000W je málo. Pokazila sa mi chladnička (odišlo rozbehové relé) skúšal som to rozbehnúť ručným spínaním a meral som prúd (asi 5-6 sekúnd). Pri tom rozbehu mi merák ukázal 6,5A!!! To je približne 1400W!!! Teda ak chceš na takýto zdroj prevádzkovať chladničku, tak zdroj najmenej 1500W. 1000W zdroj je takmer o 50% preťažený a tým pádom silne poklesne výstupné napätie a chladničku nerozbehne. A navyše, ak zdroj má modifikovanú sínusovku, tak rozbehový prúd bude pravdepodobne ešte väčší. Takže pre istotu zdroj 2000W!!! a nema problema.
Želám príjemný deň.


....no ktomu jsem došel také....já karkulka....že 1000 je málo....ale reagoval jsem na to , že někdo radí Gabče....nějaký zdroj s počítače či co.....tak právě zrovna ta lednička se zrovna rozbíhá blbě.....nezbývá než ta elektrocentrála....!!!....nebo je ještě jiný fígl....???....z baterie...
...neumím si představit cenu měniče 12/220 na 2kW příkonu....m11 :lol:

_________________
... věřím, že se " TO " povede ......


Nahoru
 Profil   
 
 Předmět příspěvku: Re: ...když vypnou proud..
PříspěvekNapsal: pon 26 říj 2009 15:54 
Offline
Zasloužilý člen

Registrace: čtv 19 črc 2007 12:52
Příspěvky: 434
Karma:
Bydliště: Banskobystrický kraj
Pohlaví: Muž
Darovaná ocenění: 3
Ziskaná ocenění: 3
martin11 píše:
...neumím si představit cenu měniče 12/220 na 2kW příkonu....m11 :lol:


http://www.aukro.sk/49582-ostatne.html?id=49582&p=1


Nahoru
 Profil   
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 83 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Registrovaní uživatelé: Mirko7, MSN [Bot]


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Portal: Stargate Portal 3.2.0 © 2005 - 2010 Michael O'Toole


Český překlad – phpBB.cz
Copyright Rival a spol. 2005 - 2011